Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
HD kamere?
STRANA 1 OD 1
Yaotar5 HD kamere? 06.09.2007. 09:58 T5509

status: user
broj poruka: 13
da li je neko imao iskustva sa HD kamerama, koji je sistem snimanja i kako je zadovoljan.
i sta mislite o modelu sony SR5E HD,hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MarcelloBG HD-HDV 05.10.2007. 18:08 #29469

broj poruka: 6
Imam prilicno iskustva sa HD i HDV kamerama, ali ti si mislio na poluprofesionalnu kucnu varijatnu a to su HDV kamere, razlika je u odnosu na HD to sto je video zapis u mpeg2 formatu u odnosu na HD koji je nekompresovan, da ti ne objasnjavam sada o black magic codecu itd)

Generalno imao sam sto se tice HDV kamera svoju Sony FX1e sa kojom sam snimio par spotova,,radio sam i sa Sony Z1e to je profi verzija FX1, takodje i sa HD full kamerom ali to nije tema.
Pretpostavljam da ti treba nesto jeftino a da docarava prednosti HDV-a u odnosu na DV, s toga moja preporuka PROGRESSIVE kamera CANON HV20E (definitivno).
Izbegavaj te tipa sony SR5E HDV i ostale sa hdd-om (hard diskom), ne zbog frame dropa vec zato sto te kamere kompresuju u MPEG4 ne u MPEG2 format (to ti je razlika kao izmedju DIVX i DVD standarda, u stvari to i jeste to), i montaza takvog materijala mnogo vise opterecuje CPU, cak i ako konvertujes u dv format i rezoluciju za offline editing. opet imas vise zezanja oko konvertvoanja ... plus te kamere sa HDD-om su smrt za CHROMA KEY zbog distorzije ivica, cak i mpeg2 nisu preporucljive, mada su pokazale bolje rezultate na zelenom key-u u odnosu na plavi - blue screen)...

Dakle samo HDV (mpeg2) tipa Canon HV20E ili mozda (Sony HDR-HC1- ili jeftinija HC-3.
Canon je progressive (25p i 24p) cinemode, ostale HDV na trzistu su bukvalno sve INTERLACED, osim skupljih varijatni preko 3.000E///

Canon HV20E jeste 1ccd ali su joj cipovi 1/2.7` dok su kod ostalih u toj cenovnoj klasi, 3ccd cipovi 1/6 ili 1/4` (incha)... Pokazale se dobro, mada kada je uzmes u ruku malo se razocaras zbog izrade u odnosu na SONY koji deluje cvrsce...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Digitalna video produkcija
3D Animacija.
Izrada spotova, reklama, filmska produkcija
Usluge montaze, video post produkcije.
Web development

caki Kamere 13.10.2007. 19:17 #30127

Hajde da i ja pitam shta kupiti? Naime do sada i sada koristim Sony PD 170 camcorder, sa kojom sam prezadovoljan, ali bih zeleo nabaviti novu. Dali da menjam format ili da nastavim sa pomenutim?! Montazu radim na Apple racunaru. Nadam se da ce neko iskusniji se pozabaviti mojim pitanjem. Hvala unapred.

MarcelloBG Re: Kamere 13.10.2007. 23:43 #30141

Ako si prezadovoljan tom kamerom zasto bi prelazio na nesto drugo?

Licno sam imao istu, jedno godinu dana, odlicna je naravano za to zasta je i namenjena, ali pitanje je koje je tvoje ciljno trziste i zasta je koristis, sta snimas.

Ako mislis da predjes na nesto bolje i dobijes skuplju sliku od PD170 a da se ne trosis novcano, moj predlog je Panasonic AG-DVX100, jer je progressive i ima taj pravi CINE LOOK.
Mada da ti kazem, ako si u stanju da nabavis adapter 35mm tipa MINI35 i prateci objektiv onda imas pun pogodak kada je D1 720x576 standard u pitanju sa tvojom 170e kamerom.

Ako hoces da prelazis na HD odnosno HDV standard a da ostanes veran Sony-ju i treba ti i dalje DV-CAM mode, onda predji na `Sony HVR-V1E` (prvi progressive HDV model, 25p, 24p) zamisli jos za njega mini35 adapter i snimas film :-).

Ako zelis da radis bas profi, naravno onda se oprema rentira kao i svuda u svetu ( to su kamere sa pratecim objektivima u vrednosti od 20.000-100.000e ) koje kostaju dnevno u standardu od 300E komplet XD CAM do 800E komplet HD CAM sa objektivima pa na gore, i naravno da niko nije lud da to kupuje.

Sto se video montaze (produkcije) tice, nema veze da li si na MAC-u ili PC-u.
Ja koristim iskljucivo i samo Adobe Premier i Adobe paket generalno zbog post produkcije u Adobe Afer Effectsu, Photoshop (integracija), Encore DVD izlaz itd....

Real Time montaza FULL HD materijala je nezamisliva bez jake masine, HDV materijal (mpeg2) je isto opterecenje (mada imas one plug-in-ove tipa Cineform Aspect Hd itd itd, koji su SHIT).

Profesionalci montaze rade OFF-LINE. Cista matematika pa replace footage-a.
Ja DOWNCONVERTUJEM HD ili HDV materijal u DV-AVI pa izmontiram lagano .-), posle samo uradim replace fajlova sa HD materijalom u Afteru i nemucim se ni ja ni komp iako mi je odlicna konfiguracija.

To je to ukratko.
caki HD kamere 14.10.2007. 16:41 #30186

Zahvaljujem na savetu, Jednostavno sam hteo unaprediti vec i ovako dobru sliku. Planiram nabavku nove kamere, budzet nije problem, pri tom misleci na do 5000e max. Mnogi me savetuju da je montaza sa HD materijalom problematicna. Stoga moje pitanje dali menjati sistem ili ostati na postojecem, dobro poznatom sistemu.
Inace se bavim gradjanskim snimanjem i po neki spotic, za neku firmicu, ali retko.
Hvala na vashem vremenu.
Pozdrav.
MarcelloBG Re: HD kamere 14.10.2007. 21:27 #30208

Ako imas jos neka pitanja, slobodno me kontaktiraj preko e-maila, a ako te interesuje rad sa HDV videom mozes da vrnes do mene upravo radim jedan SPOT sniman HDV kamericom.
Poz
caki HD kamere 15.10.2007. 16:21 #30268

Zahvaljujem na pomoci, svakako cu svratiti jednom prilikom, najavicu se svakako. Kazem najavicu se! Jer nisam iz BG vec iz okline.
Pozdrav

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs