Napredni HAD CCD od 3,3 megapiksela Sistem filtera primarnih boja Carl Zeiss® Vario-Sonnar® T* Tehnologija Dolby® Digital 5.1 Creator za snimanje surround zvuka pomoću mikrofona koji se nalazi u kompletu True 16:9 widescreen režim snimanja Fotografije od 2016 x 1512 piksela Širok hibridni LCD ekran od 2,7 inča Jednostavan pristup reprodukciji i funkcijama pomoću ekrana osetljivog na dodir 14-bitni DXP Super Steady Shot Optičko zumiranje 10x / precizno digitalno zumiranje 120x Ugrađen fleš Active Interface Shoe STAMINA 4 časova (sa dodatnom baterijom) Memory Stick Duo⢠otvor Jednostavno kopiranje na DVD medije od 12 cm pomoću programa Nero Express 6
Nisam gledao na Netu šta je to ali iz tvojih podataka slutim da je DVD kamera. Nisi baš precizan šta tačno snimaš, ali ako pitaš da li će to da snimi film - snimiće. Da li bi je uzeo sa sebe - nikad. Prvo, kad jednom vidiš snimak sa miniDV kamere (deinterlejsovan i sabijen u H.264) zaboravićeš na DVD kamere. Kompresija on the fly koji DVD mora da radi ne može da da dobar rezultat ako ima dinamike ili mnogo detalja u filmu, na stranu to što je MPEG2 codec inferioran i što sa minidv kamerom možeš da odlučiš da sačuvaš RAW snimak bez ikakve kompresije (sa Blueray diskovima koji dolaze to i nije nezamislivo). Drugo, 10x zoom nije dovoljan za video kameru, lično iskustvo (digitalno zoom slobodno zaboravi - ne služi ničemu). Zašto bi se oganičavao na Nero 6? Sedmica je odavno izašla a imaš i druge programe za rezanje. Na kraju, ja to ne bi uzeo, a ti bi mogao da kupiš i da budeš srećan s tim. Ko zna?
dragg,hvala ti na odgovoru, dakle ti mi preporucujes miniDV kameru,ok.a sto se tice kasnije montiranja na racunaru,ubacivanja muzike,teksta itd. a sta je sa HD kamerama,kakav je njihov kvalitet u odnosu na miniDV. takodjer,sta mislis o snimanju po mraku,kakvu bi mi kameru mogao preporuciti sto se tice toga,dakle bez ikakvih lampica sa kamere i slicno,samo na osnovu,recimo,ulicne rasvete itd. imam toliko pitanja,stvarno ne znam odakle da pocnem:) hvala jos jednom
hej krkub, hvala na odgovoru,a sto se tice lampi,ja sam totalno prvi dan u svemu ovome,i sto sam rekao da su lampe glupost to sam procitao na nekim od gomile foruma koje sam prosao,valjda su rekli ljudi koji imaju kamere i koji se razumiju,pa sam ja shvatio da je to ono sto meni ne treba.mislim ok je ako snimam neke zurkice ili bla bla u prostoriji,ali bas sa lampom da snimam filmic mi je nekako bezveze.ispravi me ako gresim. sto se tice miniDV-a,80% ljudi predlaze tu varijantu,ali zar nova tehnologija tipa HD ne bi trebala biti i kvalitetnija. i da,spominjao si `gain`??? sta je to? i ako moze neki tvoj predlog kamere,sta bi mi preporucio? hvala i pozdrav:)
ali mislim da su daleko preskupe. Priznajem, nisam odavno krstario po tržištu kamera pa će neko drugi morati da te uputi u cene, ja nemam vremena (3 ispitna roka u septembru) - a mogao bi malo i sam da pogledaš. Mislim, ipak, da krkub malo preteruje i da za 800e može da se kupi solidna minidv kamera ali kao što rekoh nisam ažuran sa tržištem. Voleo bih da mogu da ti bezrezervno preporučim neki od Sony, Panasonic ili Canon proizvoda ali svaki od njih je imao po neki kiks od kamere pa ne mogu. Moraš da pretražiš testove po netu ili da ti to ispiča neko ko je to nedavno radio. Pored kamere treba ti i firewire kartica (ako već nemaš firewire port integrisanna ploči) i firewire kabl (ne dolazi kao standardna oprema uz kameru). Što se snimanja po mraku tiče, bez dodatnog osvetljenja (lampe) tu ni profesionalna rešenja ne daju blistave rezultate. Noćni snimci koje gledaš na TV su nastali specijanlim kamerama koje su samo za noć (kombinuju hiperosetljivi optički senzor sa infracrvenim) i tako nastaju poznati crno-zeleni snimci. U najboljem slučaji dobiješ ono što je krkub rekao. Odogovor na tvoje DSLR pitanje: ovo su profi aparati i oni ne snimaju filmove - nikakve.
hej dragg, naci cu ja vec cjenu neke kamere,nije mi to problem,nego naci kameru koja ce ispuniti moja ocekivanja,a to je vec nesto sto ja ne mogu sam,nemam ni iskustva ni znanja,a ni ne krecem se u tom krugu ljudi koji bi mi mogli posjasniti nesto vise oko toga. sto se tice miniDV i ja isto smatram da se moze naci trocipna za manje od 800e,barem ono sto sam do sada gledao,bilo je u ponudi. dakle ti mi preporucujes HD? hmm,hvala dragg,sad sam vec u dilemi:)
i HD kamere imaju varijantu direktnog kodiranja i snimanja na DVD, što bih izbegao iz gore pomenutog razloga (one ne kodiraju u mpeg2 nego u H.264). Bez obzira da li je HD ili PAL rezolucija ja bih tražio kameru koja snima na traku (ili HDD) a ne na DVD, bez obzira na dodatni posao kodiranja. HD snimak možeš da prikažeš samo na PC-u ili HD-ready TVu. Upala mi je u oči Sony HDR-HC3 HDV 1080i Handycam, (samo 10x zoom) ali je cena problem.
huh,otvaraju mi se novi horizonti:) ovo su mi bitne informacije,pogledao sam kameru i fantasticna je ali jbg,1500$ za sad mi je ipak previse. znaci poenta je da HD moze da se snima na traku ili HDD,ali da HD ne mogu da gledam na obicnom TV-u?ok,za to nema veze... a sta recimo fali tome da se sadrzaj direktno snima na DVD,zar to nije laksa varijanta,ili se tada gubi finoca slike?!? evo,na primer ja sam naisao na HD format kameru za 850e,sta mislis o ovome?
Sony SR5E HD
Snimanje u visokoj rezoluciji 1080i (AVCHD format) Do 15 sati snimanja u visokoj rezoluciji na internom HDD-u od 40 GB Carl Zeiss® Vario-Sonnar® T* ClearVid CMOS senzor za optimalni kvalitet slike Režim x.v.Colour za življe, snažnije i vernije boje Brzo pretraživanje sa novim inteligentnim funkcijama za pretragu: indeks sličica, indeks lica, indeks najvažnijih trenutaka Optičko zumiranje 10x / digitalno zumiranje 80x Snimanje fotografija sa rezolucijom od 4 megapiksela ili 2,3 megapiksela u Dual Rec režimu pri snimanju filmova do 6 sati 45 minuta (sa dodatnom baterijom, sa isključenim pozadinskim svetlom LCD displeja) Širok hibridni `Clear photo LCD plus` ekran od 2,7 inča, osetljiv na dodir Tehnologija Dolby® Digital 5.1 Creator za snimanje surround zvuka pomoću ugrađenog mikrofona Režim Smooth Slow Rec za napredno snimanje usporenih snimaka Super Steady Shot Dodatno dugme za početak / zaustavljanje snimanja na okviru LCD ekrana Jednostavni početni meni i funkcija Vodič HDMI⢠izlaz za HD televizore Hi-Speed USB 2.0 (ulaz / izlaz) Informacije o baterijama Automatski poklopac objektiva
`a sta recimo fali tome da se sadrzaj direktno snima na DVD,zar to nije laksa varijanta,ili se tada gubi finoca slike?!?` Ne fali ništa, mnogi ljudi to uzimaju i to radi, ali ja ne bih zbog (sledi teška teorija): - Za kvaltetnu kompresiju potrebno je više prolaza. Realtime kodiranje po definiciji mora da radi u 1 prolazu. - MPEG2 codec je zastareo. Ako ti sam kodiraš možeš da biraš codec i kvalitet koji ti odgovara (H.264 caruje). MiniDV snimci su neka vrsta lossless kompresije (kao zip) i traže oko 13GB/h. Ako hoćeš, snimke ne moraš ni da kompresuješ već nasnimiš miniDV originale na blueray kad ovaj dođe u mase. Za poluprofesionalce ovo je i jedini način jer nemaju gubitke kvaliteta pri daljoj obradi. Znači fleksibilnost i kvalitet.
Sony SR5E HD Baš to mi smeta, što kodira u realtimeu. Možda postoji opcija da snimi na HDD na nekom lossless formatu onda bi na 40GB stalo max 1.5h HD snimka, to bi možda bilo prihvatljivo rešenje (za mene).
fiuu,bas teska teorija:) hoces da kazes da je `realtime kodiranje` kodiranje vezano za DVD kamere,posto direktno,u jednom prolazu snimaju na DVD.ovo je bilo bas laicki:)
a za SR5E HD,kako znas da kodira u realtimeu,jeli pise negdje? i sto se tice kvaliteta,zar je moguce da razlika izmedju lossless formata i realtime kodiranja tolika,da moze pokvariti HD snimak? meni je nekako logicno da postoji opcija da ga kodiran na primjer H.264 codecom,zasto da ne? iz ovoga gore navedenog,ti mi dakle preporucujes miniDV a ne HDD,zar ne? hvala ponovo sto se cimas ovoliko da mi pojasnis neke stvari:)
`hoces da kazes da je `realtime kodiranje` kodiranje vezano za DVD kamere,posto direktno,u jednom prolazu snimaju na DVD` I ne samo kamere već sve uređaje koji tako rade npr. TV capture kartice.
Za SR5E HD ne piše, ali 15h HD videa ne bi stalo na 40GB bez žestokog kodiranja. Moja procena je da tu može da stane max 1.5h lossless HD snimka. Mošda kamera ima opciju da snimi i lossless ali to ne piše u tehnikalijama.
`meni je nekako logicno da postoji opcija da ga kodiran na primjer H.264 codecom,zasto da ne?` Sve HD kamere kodiraju u H264 jer je to utvrđeno HDTV standardom. To ne menja stvari oko jendoprolaznog kodiranja. To može da ispadne dobro samo ako je lossless kao miniDV.
Preporučujem kameru koja snima na kaseticu (i HD kamere su miniDV ali se ovaj izraz često upotrebljava za obične PAL kamere pa može doći do zabune). Ipak je sve ovo teorija, dosta dobro proverena kod običnih kamera, ali ja nikad nisam imao HD kameru kod sebe. Možda bi mogao da pokreneš novu temu sa pitanjem da li je neko imao iskustva sa HD kamerama, koji je sistem snimanja i kako je zadovoljan.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.