Veruj mi, moja preporuka je da ne uzimas sa litijumskim nego lepo sa obicnim (NiMH punjive baterije od bar 2500mAh + punjac), jer ako ti u cameru(to je fotoaparat,da te ne buni:) idu dve baterije,a ti uzmes 4,6 ili cak 8 punjivih(a jako su jeftine, oko 100 -150 dinara komad, punjac za baterije mozes da uzmes za ~700 kinti i da ti sasvim lepo radi posao) ,koje uredno drzis napunjene,mozes da odes bilo gde bez bojazni da ces usled nedostatka istih da ostanes uskracena za slikanje, dok kod litijumskih mozes da sednes i da places :))
litijumske baterije su interne baterije koje su najcesce posebnog oblika i ako hoces rezervne, moraces da nadjes bas taj, odgovarajuci model... ne znam kakve su im cene ali i naci ih moze nekad biti problem... dalje, pune se (najcesce) preko fotoaparata, pa i ako imas rezervne, u tom slucaju neces moci da ih punis istovremeno, plus aparat je zauzet... dobra strana im je sto su cesto manje, ne moras da im nosis punjac, samo gajtan za povezivanje foto aparata sa strujom. nezgodnije a ceste (mozda cak i sve?) verzije imaju docking station, `noshu`, koja ume da bude pravi napor za nosanje naokolo (preko nje se povezuju i na komp, dok se za ostale koristi standardan `mini b` usb konektor)...
sa druge strane, obicne ponovo punjive, NiMH(nikl-metal hidrid) baterije, mozes naci svuda, kao i punjace za njih(postoje cak i neki koji napune bat za nekih 15min, ali ih zaista ne preporucujem, drasticno skracuju vek baterije, po meni to treba koristiti samo kada je frka sa vremenom), pune se 2para istovremeno, a mozes ih imati i vise. ako se odlucis za njih, sa sobom ces stalno (u putnoj torbi ili rancu) nositi kesicu sa punjacem i jos jednim parom baterija. prednost -jedan par se puni, a aparat je gotov za koriscenje sa drugim parom baterija...
moj glas ide za standardne baterije od 2500mAh, to je sasvim dovoljno, a ako se odlucis za njih, preporucujem nemacku marku hahnel(cita se henel, ima dvotacku iznad `a`), to su prave zverke u svetu ponovo punjivih baterija, traju mi vec 2god, duze od istih vartinih, a moram priznati da sam se bas izivljavao na njima...
srecno u izboru i izvinjavam se zbog dugog texta...
slazemo se, ali ipak, dobre baterije sigurno ne kostaju toliko... bez 200-300din, sa tim od 100din takodje cesto moze da se sedne i place...:-) eto bas sa 2 para tih hahnelovih baterija od 2500mAh, proputovao sam za 10 dana grcku i vratio se sa dve pune kartice od 512mb... a samo po jedanput sam ih dopunio(posto sam prebirao 2sata slike, to ih je istrosilo...) mada moram da se ispravim, izgleda da su stare godinu ipo. postoji jos jedna francuska marka baterija koja je u rangu sa henelom i takodje je specijalizovana za baterije za foto aparate, samo ne mogu da se setim kako se zove... eto malo reklame:-)
Jednostavno, one su najisplativije... Za ~30e ces kupiti punjac i 4 baterije od 2700mAh... Onda dokupis jos 2-4 i na konju si... Ako uspes da istrosis sva 3-4 kompleta, uvek mozes da kupis na trafici... Ako koristis neke proprietary baterije, u ovom slucaju si pukao... Moraces da trazis steker i da uvek vukljas punjac sa sobom :)
...znači NiMh ali nikako pijačne varijante od 150din. Obavezno kupuj u prodavnici, a pristojna baterija NiMh od min 1900mAh ne može da košta manje od 200din.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.