Nisam baš neko ko ima mnogo novca, iako bih ga bez dvoumljenja dao za ljubav prema fotografisanju, ali jesam neko ko želi da počne time da se bavi. Nemam neki jak budžet, oko 1300e, pa bih sa tim novcem da kupim telo aparata, jedan objektiv i blic. Što se aparata tiče skoro sigurno uzimam Nikon D7000 ili D7100, jer su u budžetu i vidim da ih ljudi poprilično hvale, ali problem nastaje kod odabira objektiva i nešto manji problem kod odabira blica. Koji objektiv uzeti? Imam novca za jedan i to fiksni objektiv, a njime bih u početku fotkao samo za sebe dok se ne ispraksujem, a onda bih počeo i komercijalu-svadbe, rođendane, itd. Naravno kada i ako uspem u tom poslu poboljšaću opremu, tačnije objektive dodatnim fiksnim i zum objektivima, ali me interesuje čime je najbolje početi? Da li 35mm f1.8G ili 50mm f1.8? Da li nešto drugo? Na jednom sajtu čitam da dva prethodno navedena objektiva nisu za komercijalu (svadbe, itd.), na drugom ljudi pričaju da jesu i da ih često koriste. Najviše se hvali 85mm f1.4 i 70-200mm f2.8 VRII. Znam i ja šta je dobro, ali je to za mene trenutno finansijski nedostižno. Zato šta preporučujete za početnika koji ne bi bio skup fotograf? :) Uz objektiv koji preporučite, koji blic kupiti? Hvala unapred.
Moj savet ti je pošto počinješ da ne preteruješ sa opremom za početak. Topli savet ti je Canon 600D sa 50mm f/1.4. To te izadje oko 600-700 evra i jako dobro će raditi posao, taman dok se ne uhodaš i upoznaš sa svim pa jednog dana budeš znao tačno šta ti treba. __________________ Scourge of PCBerza
Inace uvek se kombinacija jeftiniji aparat i skuplji tj. bolji objektivim pokazala boljom kada je kvalitet slike u pitanju.
85mm objektivi su odlicni za portrete jer maltene nema izoblicenje lica. 50mm ti je u principu dobar objektiv koji mozes da koristis za vise prilika. S tim sto ce recimo 85mm imati `veci` bokeh od 50mm, ako ti je to bitno, inace, sa 85mm mozes da se malo vise udaljis od osobe koju slikas - ukoliko resis da radis portrete.
Kao sto kaze Daum D600 (ili neki slican) ce te dobro sluziti, ali mozda bi bolja investicija bila u neki zoom objektiv, dok ne otkrijes sam koja zizna razdaljina ti najvise lezi.
Inace d600 ima 1.6x crop factor, pa obrati paznju na to prilikom kupovine objektiva, ako ti je toliko bitna zizna razdaljina.
Nikon D7000 ti je odličan izbor, pogotovu uz njegovu današnju cenu. Nije ti potrebno da ideš na D7100, jer nećeš raditi stock da ti treba rezolucija. Totalna je glupost uzeti Canona za to sto ti hoces, iz jednog prostog razloga: Nikon lakše pogađa fokus. Još je veća glupost uzeti prajm 50 mm na krop senzoru, to ti je preusko. Znači ako baš želiš prajm onda uzmi 35 icu, mada će ti i ona biti ponekad uska u zatvorenom. Najbolji ti je za početak njegov kit objektiv 18 - 105 mm. Kasnije ga uvek možeš lako prodati.
Hvala na savetima. Nikon D7100 mogu da nabavim za 950e, a D7000 za 680e. Mislim na nove aparate, ali ne znam za koji da se odaberem. Što se tiče D600 iliti 600D pošto si zamenio mesto ovom D :) (a verujem da bi me D600 dobro služio) :), ne bih da kupujem nešto što neću moći duže da koristim kao `aktuelno`. Razmišljao sam i o Canonu 60D i 650D, ali sam odustao baš iz istog razloga.
Znači ipak utiče žižna daljina na distorziju... A koliko može softverski da se utiče na prepravke? Npr. Lightroom.
I šta mislite o kombinaciji kupovine oba dole navedena sa npr. D7100? Da li je dovoljno za učenje i ranu komercijalu kad smatram da sam spreman? Malo su mi izvan budžeta, ali bih mogao da se strpim.
Znam, često radim photobook-ove sa fotkama koje potiču od D7000. Odličan je. Međutim dvoumljenje je zbog toga što bih kupio nešto na duže staze, jer ću se možda godinu, godinu i po dana vežbati, pa ne bih da posle tog vremena opet trošim novac na kupovinu aparata. Zbog boljeg fokusa, veće rezolucije, boljeg ponašanja u mračnijem prostoru i boljeg video zapisa uzimam u obzir i D7100. Mada naravno veliku ulogu igraju i objektivi.
Za pocetak najbolje da uzmes neki allrounder zoom objektiv tipa 18-55, 18-200, 18-105, 18-70, dobijas predstavu otprilike, treba ti sirok ugao za to sto si namerio i treba ti prakticnost i brzina (u smislu ne menjanja objektiva). Kada se valjano izigras sa nekim od ovih i upoznas svoju opremu uzmi neki normalac, mozda bolje 35 jer je nesto prakticniji zbog sireg ugla ali i pedesetica je odlicna, ja moj 1.8g vrlo retko skidam, ali za primenu koju si pomenuo nisu mnogo od pomoci osim ako se ne radi o umetnickim fotografijama mladenaca. Od bliceva mogu da preporucim Nissin i Sunpak gde Nissin nudi malo vise za slican novac, ja licno ne bih davao novac na nikon bliceve jednostavno su preskupi, osim ako nisi cvrsto odlucio da ces u nekoj skorijoj buducnosti da koristis nikon CLS sto opet ima svoju alternativu. Ja bih isao na D7000 a ostatak para pricuvao, kada malo udjes u pricu znaces sta ti treba i gde zelis da ulozis novac. Obzirom da tek pocinjes, ne postoji teorija da ti nesto zafali na D7000, sad pa i za 5 godina, moze se i reci da je za pocetnika poprilican overkill ali imas cilj i ne zelis da menjas telo tako da je to ok. Moze da bude kontraproduktivno ako se u startu zatrpas opremom, kreni jednostavno, telo i neki od zoomova koje smo preporucili, kad osetis sta te ogranicava kupices sta ti treba.
Canon-u nista ne fali ali rezon je sledeci, mnogo je vise opreme kompatibilno (i povoljno) sa nikonon, sto one originalne sto third party.
Imam još jedno pitanje... Vidim da se mnogi žale da je na objektivu 18-105 VR pucao navoj kojim se postavlja na telo aparata. Čak su i na onlajn prodavnici foto diskonta naveli na VR II da ima lock koji sprečava da zbog sopstvene težine ide na dole, što valjda utiče na taj navoj koji se izlomi. Da li je to tačno? U čemu je stvar? Hvala inače na odgovoru.
kod 18-55 i 18-105 navoj je od plastike, a kod ostalih od metala. Ipak da bi ga polomio, moras da budes mnoogo nepazljiv i da cimas aparat za objektiv (kod 18-105), inace 18-105 ima nadimak svadbarski, tako da ga mnogi koriste za tu namenu. Veoma je ostar ima dosta upotrebljiv zum, ali malo vecu distorziju na 18mm. Kada vec imas oko 1300e mogao bi mozda da uz neko solidno telo uklopis tamron 17-50 VC koji je izuzetno ostar i dosta svetao objektiv (2.8 mu je otvor blende). Da sam na tvom mestu uzeo bi 600d i npr ovog tamrona ili canon-a 18-135 i neki dobar blic.
:: Imam još jedno pitanje... Vidim da se mnogi žale da je na objektivu 18-105 VR pucao navoj kojim se postavlja na telo aparata. Čak su i na onlajn prodavnici foto diskonta naveli na VR II da ima lock koji sprečava da zbog sopstvene težine ide na dole, što valjda utiče na taj navoj koji se izlomi. Da li je to tačno? U čemu je stvar? Hvala inače na odgovoru.
O Bože, tako puno kombinacija da ne znam za koju bih se odlučio... :D A ja mislio da sa 1300e neću moći ništa da uradim :D Da li je Tamron 17-50 VC dovoljan da pokrije jednu svadbu-mislim na poteškoće u skučenom prostoru, lošem osvetljenju, itd.? Na takvom bih da se učim i ne bih da mi sutradan klijenti jedu dušu što su skraćeni, tamni ili preosvetljeni...
taj je, samo da znas i dan danas ima fotografa koji odlicno `pokrivaju` svadbe sa npr canonom 450d ili 1000d ili slicnim nikonima i sa dosta losijim objektivima od tog tamrona. tako da probleme treba prevazici fotograf, naravno podrazumeva se da ima solidan blic i da zna da ga koristi, sigurno neces da dizes ISO na 6400+ ako je slabo osvetljenje .)
Gledam fotke na 500px koje su napravljene tim objektivom. Prilično je oštar i solidan je bokeh za tu neku sredinu u ceni. Nisam mislio na kvalitet objektiva nego na žižnu daljinu. Hoću da kažem da mi je jedna osoba, koja mi je neko vreme poprilično ubila volju za pokušajem da počnem ovim da se bavim, rekla da moram da imam najmanje 4 objektiva-za široki ugao, normalac na 50mm, 85mm za bliske portrete i tele objektiv 70-200mm. Inače osoba koju poštujem kao fotografa, ali mi je ta osoba na taj način rekla kao da sa jednim objektivom ja neću moći ništa da uradim na bilo kom veselju.
Ne mogu da ti kazem nista konkretno za 18-105 jer ga nemam, ali kao sto Vlada rece, ni plastiku nije lako slomiti cak i ako ga neodgovorno prihvatas za objektiv a ne telo, ustvari jos nisam `u stvarnom zivotu` cuo da je neko izvalio objektiv.
Razumem da postujes tu osobu i verujem da je odlican fotograf, ali bih ovako iz te price rekao da je sto se u narodu kaze `kenjator`, ne zameri. Sve to mozes da uradis i sa 18-200 ako ne radis u mrklom mrkau i sa slabasnim blicem i eventualno jednim normalcem za portrete sa zeljenim dof-om.
Mnogo brines unapred, iz iskustva ces znati sta moze a sta ne i sta ti treba a sta ne, to ne moze niko da ti apsolutno prenese recima, moras da steknes osecaj iskustvom.
Mislim da je Quna potrefio u sred srede. A i Bresson je, cini mi se, rekao da su prvih 10000 slika svakog fotografa najlosije. Verujem da niko (ok skoro niko) nije poceo pricu sa 4 skupa objektiva i odmah postao pro. Ono sto sam primetio kod nekih fotografa je da im sujeta veoma lako proradi a ti ne smes da dozvolis da te neko obeshrabri sa pricom o 4 objektiva (koja po meni bez dva tela ne pije vodu). Imam nesto iskustva sa fotografisanjem i kamermanisanjem i meni je bila mnogo veca satisfakcija da se snadjem sa onim sto imam nego da dobijem sve na gotovo. a mislim i da je u tome i smisao svega toga - ako umes da se snadjes sa uslovno receno krs opremom umeces i sa prvoklasnom. :)
elem mislim da je dobra investicija pazariti dva blica kada budes imao para ili kasnije mozda i treci ukoliko nekada pozelis da se malo studijski bavis fotografijom, a uostalom i napolju nekada dobro dodje dodatni blic.
Hvala svima na savetima. Sačekaću još nekoliko meseci dok ne prikupim još malo novca, pa ću kupiti najverovatnije D7000, sa objektivima Nikon 18-105mm f/3.5-6.5G VR i Tamron 17-50mm f/2.8 VC i videću koliko će mi novca ostati za blic. Možda i naknadno kupim blic jer ću za početak samo učiti, a mogu da koristim privremeno njegov ugrađen. Taman ću videti koliko se dobro snalazim i da li vredi kupiti npr. Nikonov SB koji je skuplji, ali može dosta kreativnije da se koristi, ili nešto jeftinije Nissine po preporuci QUNE. Sujeta je opasna stvar, ali je uglavnom sastavni deo svakog čoveka kao i svaka druga vrlina i mana. Dakle kao što rekoh, hvala svima na savetima i strpljenju! Veliki pozdrav!
Ma naravno, treba ti aparat od 3500 evra i jedno 3 objektiva od po 1000 da bi bio `profi` fotograf na venčanjima. Uvek su mi bili fascinantni... __________________ Scourge of PCBerza
Ja to prvo nisam shvatao, ali kako gledam sve više fotografija na internetu koje su napravljene od različitih autora sa opremom u različitom rangu, sve više shvatam da je to bila ogromna laž. Naravno da su kvalitetnije fotografije sa kvalitetnijom opremom, ali zato kvalitet nije jedina važna stvar. Nego najbolje je nekog u startu odvratiti nego rizikovati da postane konkurencija.
A najjače je razočaranje što smatraš da toj osobi trebaš da veruješ i što ta osoba zna da si došao po savet, a ona se svojski potrudi da ti ubije svu volju i da te odvrati od cele stvari :) Današnji prijatelji :)
Pitanje za vladapsd ili nekog ko ima ovaj objektiv
02.04.2013. 17:39
status: user broj poruka: 312
Za Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Gledam sada reviewe i vidim da se mnogi korisnici žale da je zbog nekakvog fokus motora objektiv bučan pri fokusu, tačnije pravi nekakve zvuke kad fokusira. Posle sam potražio na YT snimak i našao sam nekoliko snimka gde je prikazan problem. Evo snimka:
Ne može na snimku da se proceni, ali koliko se ovo zapravo čuje kad se aparat koristi? Zamisli blam kada u opštini ili crkvi u onoj tišini krenem da šištim :D Ili kad se snima nešto aparatom, pa kad šišti na snimku... Inače su fotke njime napravljene fenomenalne.
Stvarno je nemoguce oceniti po snimku buku motora, ko zna koliko je mikrofon osetljiv, najbolje da probas objektiv uzivo u nekoj radnji. Sto se snimanja videa tice, tu ces svakako zeleti da koristis manuelni fokus, sto bas zbog ovog problema (u odredjenoj meri sa svim objektivima) sto zbog sporije i tecnije promene fokusa.
:: Mislim da je Quna potrefio u sred srede. A i Bresson je, cini mi se, rekao da su prvih 10000 slika svakog fotografa najlosije. Verujem da niko (ok skoro niko) nije poceo pricu sa 4 skupa objektiva i odmah postao pro. Ono sto sam primetio kod nekih fotografa je da im sujeta veoma lako proradi a ti ne smes da dozvolis da te neko obeshrabri sa pricom o 4 objektiva (koja po meni bez dva tela ne pije vodu). Imam nesto iskustva sa fotografisanjem i kamermanisanjem i meni je bila mnogo veca satisfakcija da se snadjem sa onim sto imam nego da dobijem sve na gotovo. a mislim i da je u tome i smisao svega toga - ako umes da se snadjes sa uslovno receno krs opremom umeces i sa prvoklasnom. : :: :: elem mislim da je dobra investicija pazariti dva blica kada budes imao para ili kasnije mozda i treci ukoliko nekada pozelis da se malo studijski bavis fotografijom, a uostalom i napolju nekada dobro dodje dodatni blic ::
Članak koji si mi poslao je fenomenalan! Baš sam se `pokidao` od smeha na koji način je napisan i zamišljao sebe (što je skoro sigurno moguće) u sličnoj situaciji :) Samo što ja znam da ništa ne znam :D
Postoji i Sigma 17-50mm f/2.8, ali je poprilično skuplja od Temrona. A pritom Temron čini mi se daje bolji rezultat (makar po meni).
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647142. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.