status: user broj poruka: 726 | Mislim da je bolji izbor TZ1 - stariji je model,ali imam utisak da su fotografije kvalitetnije,dok je cijena znatno niza.Rekao bih da je najnapredniji model u klasi - za razliku od cjenovno bliskih Fuji,Canon,Nikon ili Olympus nudi vise opcija,prije svega ako govorimo o optickom zumu i video zapisu (koji za foto aparat i nije bitan). Nijesam imao priliku da pretrazujem opcije TZ3,noviji je model i vjerovatno ih ima vise od TZ1,ali gledajuci fotografije,tesko ces primijetiti napredak,cak mislim da su ostrije/jasnije kod TZ1.Naravno,podesavanja su neizostavna i kvalitet se sa njima moze znacajno uvecati,ali ne znam da li to vrijedi 100 - 150 eura vise. Posto razmisljas o seriji TZ,moja zapazanja su - ostrina i `jasnoca` prikaza kod modela TZ1 (kojem dajem prednost u odnosu na TZ3) su za pohvalu,dok snimci u uslovima intezivnijeg osvjetljenja zahtijevaju podesavanja.Takodje,boje se nekome mogu uciniti `manje zive` nego kod nekih drugih proizvodjaca,dok ja mislim da je to prednost - koristeci podesavanja dobices umjeren kolorit,koji meni odgovara.Ono sto mi se nije dopalo jeste refleksija svjetlosti na bijele povrsine objekata - tu treba ceprkati prije svega kontrast,jer na default podesavanjima preovladjuju svjetlije nijanse sive boje,umjesto jasne bijele i prirodnog osvjetljenja.
Naravno,trebas uzeti u obzir i modele drugih proizvodjaca,iako je Panasonic odlican izbor.
|