Ãini mi se da sam ovde na berzi video da košta 430 eur. Ima li sta bolje da se kupi za te pare? Evo specifikacije: Carl Zeiss Vario-Tessar optika 800.000 piksela HAD CCD 40x Optički zum / 2000x Digitalni zum 20% hvata šire od prethodnih modela Min. osvetljenje 3 lux (u Night Modu 0 lux) Mnogo manja potrošnja baterije 2.5-inčni LCD ekran sa touch-screen-om Snima na Mini DVD/RW dual-layer Dolby Digital 5.1 Surround zvuk Punjač i Li-Ion baterija NP-FH40 Dimenzije 130,5 x 89 x 54,5
Nikad nisam imao kameru, a ovu (ako se odlucim za nju) bi mogao da dobijem kao poklon za svadbu, znam da se poklonu u zube ne gleda, ali kad vec mogu da biram...
Sta znaci ovo: Min. osvetljenje 3 lux (u Night Modu 0 lux)?
Hvala unapred svima na odgovorima i predlozima za kupovinu.
Skoro sam bio na putu 2 nedelje i koristio sam sonydcr-hc18e kameru. Ona je po nekim karakteristikama slabija od te tvoje, a za mene amatera je ekstra.Vise sam nego zadovoljan.Ja bih uvek pre minidv nego dvd jer sat ili sat i po nekompresovanog dv materijala je oko 16gb, sto znaci 4x kvalitetniji materijal, pitanje je koliko se to primeti, a za prebacivanje na dvd treba 90 min i kabl.
0 lux znaci da snima u totalnom mraku, i to sasvim korektno izgleda.
Posto razmisljas o DVD kameri imas moju punu podrsku, ja sam se pre 6-7 meseci ziv napatio sa mini DV Sony hc 24 i na kraju je vratio, da ti ne duzim zbog cega, ima ovde jedan post koji sam poslao o tome. Posle svega dosao sam do zakljucka da je DVD kamera moja sledeca investicija (tada nije bilo 109 pa sam razmisljao o 105) Nema dileme da je 109 bolji model. Sto se tice Sony kamkordera, mislim da su oni neprikosnoveni. Sada sto se tice night mode tu odmah da ti kazem da se radi o dosta losem kvalitetu snimka (to je ona zelena boja, ne mogu da se setim kako se strucno zove, neki nazivaju ovakvo snimanje spijunskim), 0 lux=potpuni mrak (lux se vodi kao sveca). Niko i ne ocekuje da kamkorder, pa cak ni onaj profesionalni snima u potpunom mraku i da kvalitet bude extra, mislim da dalje ne treba dokazivati. Uostalom i ljudsko oko koje ima daleko savrsenije socivo od bilo kojeg sociva u kamkorderu ima ogranicene mogucnosti vidjenja u mraku. Sto se tice minimalnog osvetljenja pre svega u zatvorenim prostorijama, naveo si 3 lux, to je osvetljenje koje daju tri svece, pri tim minimalnim uslovima imaces snimak u boji koji ce biti odredjenog kvaliteta, ne najboljeg, ali sta je tu je. Sve u svemu kamkorder je odlican za snimanje na otvorenom, u zatvorenim prostorijama pozeljno je sto vise svetlosti (pogledaj samo koliko se reflektora upotrebljava na tv-u). Prednost DVD kamera je nesumnjivo ta sto dobijas snimak na malom DVD, koji lako prekopiras na racunar ili direkrno pustas na TV preko DVD plejera, ako uzmes brisi-pisi disk mozes da ga veliki broj puta ponovo upotrebjavas ponovo. Mala napomena, kod nas mogu da se nadju samo dvd diskovi od 30 minuta, (bar je tako bilo pre nekoliko meseci, ne znam da li se sta promenilo) . U svakom slucaju imas moju najlepsu preporuku za Sony, a posebno za Sony DVD. Nadam se da sam ti malo pomogao, i da, nek ti je srecna svadba. Pozdrav.
Hvala na odgovorima, razjasnili ste mi neke stvari. A sta mislite koji model u tom cenovnom rangu daje najbolji kvalitet slike? Da li vise mega pixela znaci kvalitetniji snimak. Da li je nedostatak firewire veze mana?
Ako uzmes kameru sa dvd, nedostatak firewire nije mana, jer ti on sluzi da materijal sa dv kasete prebacis na komp ili dvd, sto je tebi nepotrebno jer vec imas narezan dvd. Devize devize bonda elema
O reklamama u vezi kamera i ostalih `podataka`.... Ručne kamere, dv ili dvd, imaju podatak o megapikselima, e, sad.... treba uvideti da te kamere snimaju video sa zvukom i, gle čuda, i statične fotografije - frejmove... tj. imaju tzv. foto-mod. One jeftinije to smeštaju na medij na kom beleže i video, a one malo skuplje, na memorijske kartice. E, pa megapikseli koji se navode, odnose se na FOTO MOD, a kod snimanja se to malo prikrije, pa možda negde nađete podatak o LINIJAMA.... a, šta je to 0,8Mpx za fotku? Pa njesra, kao na mobilnjacima, eventualno malo bolje zbog optike. Lux-evi iliti sveće kao jedinice, ugrubo označavaju da ta kamera može da snimi video pri svetlu samo (ovde 3) sveće a da se i dalje nešto razaznaje. 0 luxa je također marketinška varka, odnosno, tačno je da vidljivog svetla može da nema = 0 luxa, ali, sama kamera ima IC izvor svetla = lampa, glupavog dometa - kao blic, kojim osvetljava okolinu i dobija monohromatsku sliku, koja se vidi kao zeleno-crna. Sve u svemu, takav snimak je pogodan za specijalne namene (pa i špijunske, vojne i sl.) a u praksi je sviranje k. koje se proba i zaboravi. Mislim, osim debila iz rođačke linije koji su sposobni da odgledaju svadbu od početka do kraja nekoliko puta, sve ostale je veoma teško naterati da pogledaju i super snimljeni materijal i zanimljive događaje, a kamoli bljezgarije u night-mod-u... I, na kraju, DVD-RAM kao medij za snimanje... bez obzira na 800k iliti 800mpx, zumove, lux-ove, sony-panasony-smsmge i slično... na eleganciju vadi-ubaci medija... činjenica je da, da bi bio u stanju da u realnom vremenu snima video materijal na dvd, mora da se upotrebi losy kodek u niskom bit-rate-u ili, da ne smaram neupućene, kvalitet snimka DVD kamere koja ima iste karakteristike kao miniDV kamera (dakle, osim na šta snima zapis, ista rezolucija, sočiva, zum, stabilizacija, osetljivost, elektronika i program automatike izoštravanja, blende i sl.) je ZNATNO LOŠIJI jer koristi niski bit-rate (veća kompresija uz gubitke kvaliteta, da bi bio manji zapis). I, drugi minus ovakvog zapisivanja (u mpeg2/dvd) je teža naknadna obrada u programima za nelinearnu montažu, jer je materijal već kompresovan.... toliko, stvarno sam odužio.
Da li je Pisko stvarno u pravu. Molim vas za jos neko misljenje o kvalitetu snimka kamerama koje snimaju direktno na dvd. Da li je snimak stvarno dosta slabiji od onog sa kasetice? Voleo bi da se javi neko ko je imao licnog iskustva i sa jednom i sa drugom kamerom. Sta bi ti Pisko kupio pre, kameru koja snima na kasetice ili ovu koja snima na dvd? Inace tvoj odgovor uopste nije predugacak, ja uvek zelim sto vise da saznam. Veoma mi je drago sto postoje ljudi kao ti na ovom forumu, koji hoce nesebicno da pomognu drugima.
Kad ja kazem na kvalitet snimka, mislim na ono sto posle mogu da reprodukujem na TV-u ili kompu tj. kvalitet prikazane slike. Dakle da li tu postoji prednost mini dv nad dvd? Koliko sam ja shvatio iz vasih odgovora jedina prednost dvd je ona (logicna) u brzini prebacivanja na klasican dvd disk. Ili se i taj mini dvd moze pustati preko klasicnih dvd player-a, pa se ne mora ni prebacivati snimak na obican dvd?
ako smem da dodam samo nesto a buni te kvalitet snimka razmisli malo kad budes prebacivao sa kasetice na dvd kvalitet ce biti isti !!!! usput dvd umnogome olaksava prenos svega snimljenog ,tacnije prakticno ti je sve gotovo sem ako neces da dodatno montiras snimljeni materijal ... i ja sam se razmisljala sta uzeti i misim definitivno da je dvd prava stvar a obrati paznju i na model 306 e ( ako vec nisi dobio poklon ) ! pozz
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.