Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
Pitanje u vezi slike?
STRANA 1 OD 1
medapanda Pitanje u vezi slike? 06.08.2011. 21:34 T37651

status: user
broj poruka: 227
Moze li mi neko reci kako da poboljsam slova na ovos slici?tj imena...
slika je radjena u paint-u i kada se istampa na kodakov papir za slike na njoj su mutna slova,tj imena...Da li moze od ove slike da se dobije normalan natpis slova da kad se istampa da su slova citko vidljiva...Da moze da se procita svako ime..

Hvala!

http://i53.tinypic.com/a3drmf.jpg
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg re 06.08.2011. 21:46 #350177

broj poruka: 2270
Što si radio u paintu? Trebalo je u Corelu ili nekom namenskom programu za ovakve dijagrame.
Sve što sad možeš da uradiš, a da bude lakše od ponovnog crtanja, je da namestiš bolji kontrast tj. da varijacijom osvetljenja, kontrasta i game postigneš bolju vidljivost.
Uzgred, papir za forografije ne služi za ovakvu štampu. Kad štampa fotke, printer namerno muti i zamagljuje da bi prelazi boja izgledali prirodnije. Probaj na običnom papiru i ne u photo modu.
medapanda Re: 06.08.2011. 21:56 #350180

ma to je neki lik pokusao da radi u paint-u!I dobro je odradjeno,sve extra izgleda samo kad bi jos sve sve lepo videlo to bi bilo dobro...Pa sad ja pokusavam od ove slike da nesto uradim tj da poboljsam vidljivost slova ali mi ne uspeva...Ne znam kako da je sredim!

medapanda Re: 06.08.2011. 21:59 #350182

A mora da se stampa na photo papiru,jel iza ove slike ide slika neke planine kao pozadina...I treba da se dobije slika u velikom formatu 50cm x 70cm da bi se uramila...

quna ... 06.08.2011. 22:08 #350187

broj poruka: 1639
I ovo je maksimalna rezolucija? O.O Pa kako je uopste video sta kuca?
Probaj neki od programcica za upsize fotografija, neki malo napredniji koji ima kontrole za ostrinu itd...

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus ... 06.08.2011. 22:12 #350189

broj poruka: 4054

masala ... vi ko zecevi :) ko koga stigne
quna ... 06.08.2011. 22:23 #350196

broj poruka: 1639
Da ti nije ovo tinypic spljoshtao, sad sam probao da ti uploadujem duplo vece i izostreno ali je na kraju rezolucija bila kao tvoja...?

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg re 06.08.2011. 22:26 #350197

Ma super izgleda, samo mu je rezolucija oganičena pa kad ga raširiš na 50x70cm krene u pixelizaciju, pa ga printer smekša, pa još doda glatke prelaze jer misli da štampa fotku...
Ne rade se džaba ovakve slike u vektorskim progamima.
Sve što možeš da uradiš je da se igraš sa pomenutim parametrima colorita bitmape da učiniš crnu boju slova malo crnjom, npr ovako:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/a3drmfmod.jpg/

Ali sumnjam da će mnogo pomoći. Nego, noć je pred tobom, Corel u ruke i štraftaj. Kompromis je da učitaš sliku u Corel, zbrišeš ta samo slova sa imenima i preko ponovo ukucaš imena. Posle uvezi planinu i štampaj iz Corela, nikako ne izvozi to u neki bitmap program.
medapanda Re: 06.08.2011. 22:31 #350201

Znaci da ubacim u corel i da brisem ime po ime i da kucam novo?
A ja to moram da nosim u stampariju da stampam,u koji file da snimim ako uspem da odradim?

medapanda Re: 06.08.2011. 22:40 #350205

E dragg a preko cega si pocrnio slova ?

Dragg re 06.08.2011. 22:41 #350206

U stvari, u corelu nemaš alatku da to lako obrišeš u bitmapi. Zbriši u nekom bitmap programu a onda uvezi u corel i namesti u njemu format papira na kome ćeš štampati i napiši slova. A u štampariju nosi u Corel formatu, sve moraju to da imaju.

medapanda Re: 06.08.2011. 22:43 #350208

Aj reci u kom programu...Da ga skinem sada...

Dragg re 06.08.2011. 22:50 #350213

Ma možeš i u paintu, samo odaberi tu žućkastu boju u kojoj je pozadina iza slova, uzmi četkicu debelu ko što su slova visoka i pređi preko njih. Onda snimiš i uvezeš u Corel. A slova sam pocrnio onako kako sam ti rekao- igraš se osveteljenjem, kontrastom, možeš i da koristiš nelinearne alatke tipa tone curve i sl. Ali mislim da neće puno pomoći - rezolucija je preniska.
P.S. koristi promeni opciju, nemoj više poruka zaredom.

medapanda Re: 06.08.2011. 22:52 #350214

quna nije problem u rezoluciji...to se tako vidi na tinypic....Ja nju mogu da uvelicam dovoljno ali slova na slici su mutna...I kad namestim da su na kompu citka na papiru nisu...Treba mi neki program gde cu ispisati nova imena...Al da nije bas komplikovan!

Dragg re 06.08.2011. 22:56 #350217

Ajde, ako imaš vremena da malo ekspeimentišeš i da sve radiš iz početka, probaj sa ovim:

http://bit.ly/oixxIh

To je specijalizovna alatka za dijagrame, trebalo bi vrlo brzo da ide.
codeus ... 06.08.2011. 23:01 #350221

daj dude .. skini corel .. imas 3 operacije za taj komplikovani diagram ... kvadrat kojem zaoblis coskove sa 2 poteza misom .. nakon cega ga copiras u zilion komada kada ti zatreba .. i unos text-a koji zahteva jedno oko i jednu ruku ..

text mozes lepo da centriras sa pravougaonikom i za 30min gotovo ...
medapanda Re: 06.08.2011. 23:04 #350223

Brate ko ce sve ove crte da radi :) malo je komplikovano...Ja bi samo da ako je ikako moguce izmenim imena,i to je smor ali opet mnogo lakse nego da izvlacim te crte...Hvala na pomoci,videcu sada ocu li ista uspeti...

Ovako nekako bi trebalo da izlgeda...downloaduj da vidis u normalnoj rezoluciji...
https://rapidshare.com/files/3393267119/1.tif

@codeus...Aj kad sve ti to znas ja ti dam sliku ti mi to sve odradis za pola sata i das mi je :)
Ako neces za dzabe da se mucis reci koja cena :)

codeus ... 06.08.2011. 23:13 #350226

iako je tif format .. nevalja .. mutno do jaja .. inace izbegavaj kombinaciju Zuta-Crna-Crvena ... zuta uopste nije boja za pozadinu .. suvise je jaka i guta ostale boje ..

slova su propustena kroz neke efekte sencenja i dobijen je blur efekat da ni nindza sa 10cm nemoze da procita ...

radi ponovo bez tih kombinacija boja i bez efekata nad slovima ..

sorry pretrpan sam .. imam 2 lapa da zavrsim do ujutro ..
medapanda Re: 06.08.2011. 23:18 #350228

Reci ti meni jel moze ovo da se odradi u paint-u sve izpocetka,da se prebaci u neki drugi program photoshop,corel ili sl. i da se malo poboljsa slika u nekom programu?Pa da na kraju ispadne kako treba ?

Dragg re 06.08.2011. 23:25 #350230

Ne, ne, ne u paintu. Rekoh ti - samo vektorski programi. Ajde da ne budem lenj, uradio sam gornju lajsnu u Corelu, čisto da vidiš razliku:

http://imageshack.us/photo/my-images/543/new1y.jpg/

Trebalo mi je 5 min, računam da ti treba 1h za sve.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60371. Broj poslatih odgovora: 647142.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs