Da li je potrebna opticka stabilizacija na kompakt fotoaparatima?
STRANA 1 OD 1
Flynn
Da li je potrebna opticka stabilizacija na kompakt fotoaparatima?
25.06.2011. 13:08
T36856
status: user broj poruka: 249
Dvoumim se izmedju modela Canon Powershot A 2200 koji nema Image stabilization i kosta 120 eura i Ixus 115 koji ima a kosta 200 eura. To je jedina veca razlika izmedju njih. Pa se pitam da li vredi dati 80 eura vise zbog stabilizacije? Koliko je korisno?
Itekako je potrebna! Ne samo zbog svetla nego i eksponiranja...
25.06.2011. 13:37
status: user broj poruka: 10999
na najvecim zarisnim daljinama (max zoom in). Tada je podrhtavanje aparata narocito primetno na fotografijama. Dobro bi bilo ako opticka (mehanicka) stabilizacija dejstvuje i u `movie mode-u`.
Jes, zaboravih i pri zumiranju...u svakom slučaju, IXUS 115 je mnogo bolji aparat i tih 80e razlike nije samo zbog stabilizacije. Tom powershotu optička stabilizacija ne bi mnogo pomogla ni da je ima.
Ako ti se ne daje 200e pogledaj za slične pare i IXUS 105, jeste stariji model i ne snima 720p video ali mi se čini da pravi bolje slike nego taj A2200.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
pogotovo ako ti se tresu ruke(kao meni).DNajjednostavniji test: daj nekome ko ima Parkinsonovu bolest aparat sa i bez optičke stabilizacije slike i videćeš razliku. :P
http://sve.rs/ AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 5 macaka,dve iste, i tri razlicite! :)
:: Kad je slabije svetlo pa ekspozicija duža korisno je, na jakom svetlu manje ::
Kada je ekspozicija duža, sa najvećim otvorom blende (malo svetla), nema te mirne ruke niti stabilizatora slike koji će fotku držati pod kontrolom. Naravno, ako pričamo o manuelnim setovanjima mašine. Uglavnom, stabilizacija je korisna - a da li vredi na pomenutom aparatu 80e... Hmm.
Obavezna je. Da li je duga ekspozicija, kao kad nemaš dovoljno svetla na primer pa mora fotka da se eksponira 2 sekunde ili kad zoomiraš, jednostavno je obavezna stabilizacija... __________________ Scourge of PCBerza
deluje kao beskorisno, ali kada budes kupio shvatices koliko nedostaje. Sama rec ti kaze sta je i cemu sluzi. Takvi aparati kao sto je taj canon namenjeni su da ga nosis sa sobom i zabelezis svaki svoj trenutak. Tako da ces ponekad imati potrebu i u prostorijama gde je manje osvetljenje i tu ce opicka stabilizacija dosta da odigra svoju ulogu. Zavisi koliko si spreman da platis. Sada nisam toliko siguran koliko opticka stabilizacija igra ulogu na nizim klasama. Na profi aparatima to se bas primecuje.
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gygabyte Nvidia 470 OC,Sound Blaster Audigy 2, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 150N.
DSLR aparatima je manje potrebna stabilizacija jer zbog većiš senzora mogu da osetljivost drže nenormalno visoko i da opet izvuku čistu sliku. Stvar je što svaki DSLR manje više ima zbog više cene ugradjenu stabilizaciju, ili u suprotnom imaju stabilizaciju u objektivu... __________________ Scourge of PCBerza
Kontam da je zvrčka najkorisnija na zumerima od 200-300e. Ovi aparatići od 100-tinjak i kusur evrića će da prave sranje slike na slabom svetlu kako god okreneš a zum im je ionako mali.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
Na idiot aparatima do 150€, cela priča je šarena laža, ne isplati se. Kod skupljih, glupo je da nema, u nabrojanim situacijama stvarno radi posao (mada nema spasa kod namernih grešaka), ali nisi iz te priče. Sam odluči, da li non-stop slikaš za max. zumom (ja ga npr. koristim u 1-2% slika), da li non-stop slikaš zalaske sunca ili neki lep mesec (i to mi je 1-2%) i da li ti ekstremni zahtevi vrede tolik, pa onda pazari. Ixus ima i druge prednosti, npr. brand je za funboy-a... a powershit nije. Npr. varijanta ti je da sačuvaš tih 80€ i za dve-tri godine, kada crkne taj PowerShot, uzmeš za slične pare tada nov model sa ultra-mega-giga-maxi specifikacijama... ili kupi sada taj skuplji i nadaj se da neće crći i on za 2-3 godine. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Bilo danas na CNN, revolucija u fotograskim aparatima.
Neki Ren Ng, Ph.D ( kinezcic ) zadjih 8 godina je razvijao tehniku da uhvati polje svetla, a ne sliku. Sto znaci da sada svaka slika ima fokus na celoj povrsini, cena ce biti standardna ocekuje se 2011 da izadje na trziste.
Za opsirnije informacije potraziti Lytro na google. Evo ga i linkic...
Re: Ajde da se k...rcim@ A sta ja da kazem (koorchenje wise)?
26.06.2011. 17:55
status: user broj poruka: 10999
Upravo ovo sam imao na umu kada sam, pre desetak godina ucestvovao u raspravama na jednom poznatom foto-forumu. Povod je bio moje razocaranje paletom mogucnosti koju nudi RAW format (generalno, bez obzira na brand). Naime, nemajuci (u to vreme) profesionalni aparat a cuvsi za RAW format, naivno sam predpostavio da se medju ostalim `promenljivim` parametrima (cije se vrednosti mogu menjati u post-produkciji RAW) nalazi i focus. Instinktivno sam ciljao na ovo sto je ovde opisano kao `hvatanje polja svetlosti koje ulazi u objektiv`... Odose moji milioni u tudje ruke. `Za dan bezbednosti ako me se sete, u redu, ako me se na sete, opet u redu, to je bila moja duznost (moralna)`...sto bi rekao Pisko, he, he, he!
:: :: Bilo danas na CNN, revolucija u fotograskim aparatima :: :: Neki Ren Ng, Ph.D ( kinezcic ) zadjih 8 godina je razvijao tehniku da uhvati polje svetla, a ne sliku. :: Sto znaci da sada svaka slika ima fokus na celoj povrsini, cena ce biti standardna ocekuje se 2011 da izadje na trziste :: :: Za opsirnije informacije potraziti Lytro na google :: Evo ga i linkic.. :: :: http://www.ibtimes.com/articles/168038/20110623/lytro-photo-light-field-technology-ren-ng-stanford.htm
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647150. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.