Kupio sam neki hovercraft kome je baterija uzasno slaba, Ni-Cd 9.6v 700mAh, i matora je i ne drzi ni par minuta. Cak i ne moze da pogura. Nebitno, sad me interesuje, da li mogu ja da uzmem 8Ni-Mh baterija i da ih povezem tako da mi rade umesto ove? Nesto sam slicno probao sa formulom koja radi na 7.2v i jednostavno nisu htele da joj poteraju motor kako treba, dok 12 godina stara NI-Cd baterija od 1700mAh je tera. Kratko, al tera. Mozda nisam dobro povezao?
Dakle, jel izvodljivo 8x1.2 - 9.6v i da to radi?
LG 42LD420, Athlon II x4 630, GA-MA785G-UD3H, OCZ Reaper 2x2gb ddr2 cl4, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo Black
Kod povezivanja Ni-Cd baterija, upravo je POVEZIVANJE glavno tehničko pitanje - tj. sama tehnička izvdeba, da li se radi o ležištima za baterije-članke, koje oprugom stvaraju silu kontakta, ili pokušavaš da ostvariš čvrstu vezu (npr. pada ti na pamet lemljenje...) što je skoro nemoguće... veze u takvim aku-baterijama NiCd tipa, bar koliko je meni poznato, moguće su samo sinterovanjem.... ostalo se raspada ili nije moguće napraviti. Dakle, po pitanju da li može - može, dobijaš potreban napon i veći kapacitet, tj. vreme trajanja a i same baterije će duže trajati jer im je struja pražnjenja bliža dozvoljenim granicama nego kod onih koje se odmah isprazne.... NiCd baterije su IZUZETNO osetljive na memorijski efekat, na preterano pražnjenje, preterano punjenje i na jačinu struje kojom se pune-prazne. Svako pregrevanje = sjebavanje kapaciteta i veka trajanja. Daklem, pobrini se da pravilno izračunaš struju punjenja na 14h - u zavisnosti od kapaciteta tih baterijica koje koristiš (sabranih naravno).
Trebalo bi da može, treba ti serijska veza 8x1.2V NiMh od recimo 1900Mah, moraš da napraviš neko kućište za bakterije itd. Međutim, pristojna baterija ne košta ispod 200din, znači 1600din + moraš da budžiš. Zar ne možeš da nađeš neku novu bateriju od 9.6v?
Rado bih kupio novu da ima, ali nema. Evo ovde imam 4 sony 2500Mah, i 4 GP Recyko 2050mAh, pa bih njih da zbudzim da vidim da li rade.
Pisko, Dragg, ja bih samo sa niMh probao, znaci moze da radi? Ipak mi cudno sto nije htelo na formuli...
Ako neko nadje link kod nas sa tim baterijama od 9.6, nek izbaci. OVo bih probao da li radi auto da znam da li da vracam ili ne, briga me za bateriju ako je ispravan hoverkraft. Kad ga upali prekida rad propelera jednog
LG 42LD420, Athlon II x4 630, GA-MA785G-UD3H, OCZ Reaper 2x2gb ddr2 cl4, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo Black
Aj link bi i mogao da uzmem al prvo bi morao sebe da ubedim da mi je hoverkraft neophodan. Eventualno mi javi ako ima negde 1:1 model da im ga uteram malo u skupštinu.
Ne zna se šta mi je milije - flaša prazna il cena brezobrazna.
Aj leba ti druže skokni malo u kletu Ameriku sad za sledeći vikend dok još neku kozu nisi pokrstio... ili dok ti nešto bezobraznije nije palo na um.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Kada vidis cenu, kupices ga i onda ces da odes da poklonis cigancetu, i bice ti veci sevap od svega. Dimenzije su dužina 31cm x visina 15.5cm x širina 20cm, znaci povelik je, nije malecno sranje
:: :: Kada vidis cenu, kupices ga i onda ces da odes da poklonis cigancetu, i bice ti veci sevap od svega. Dimenzije su dužina 31cm x visina 15.5cm x širina 20cm, znaci povelik je, nije malecno sranj ::
Ma dobra fora, al ne mogu da svarim što se čuje ko usisivač a ne usisava. Možda bi moglo tim da se čisti lišće na jesen, svakako je zabavnije od metle.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Povezati lemljenjem, moguce je i u slucaju NiMH baterija, s tim sto
20.11.2010. 20:38
status: user broj poruka: 10999
treba paziti da se ne pregreju (lemiti kratko, ne duze od sekunde, DOBRO zagrejanom lemilicom, s tim da prethodno kontakti na baterijama budu blago osmirglani).Onaj pack od 7.2V ti nije radio verovatno zato sto nisi dobro povezao ili si upotrebio baterije malog kapaciteta pa je napon odgovarao (u `mirnom` stanju) ali struja (Amper/h) nije, pa je povlacenje struje uzrokovalo pad napona.
@tortojed- ovaj kapacitet gore sam koristio sto sam napisao, 2500 i 2050, pune do kraja, povezane kao sto je u autu gde idu baterije i nece..zato sam pitao da li moze. A mora da moze, pa taj battery pack je samo 6 baterija povezanih.. Videcu da proban nesto da zbudzim
Re: ...Codeus - A zasto ne bi bile punjive? Ima punjivih, 9-voltnih
20.11.2010. 23:49
`kockastih` (to jest, oblika kvadra). Problem je `samo` u tome sto nije preporucljivo vezivati baterije `paralelno` (napon im nikada nije isti, u praksi, pa jedna drugu `dopunjavaju`).
:: :: :: :: mozes da uzmes par kockastih 9v baterja .. i spojis paralelno .. nisu punjive ali barem da provozas hover po dvoristu ...
Ladno ima avioni sto stvarno lete :-D Kako to uopste poleti ako radi na baterije izumajuci u vidu tezinu tela, motora i baterije? A nisu ni skupi...oce neko da se pocasti kompom iz potpisa pa da nabacim floticu? XD
Re: Re: ...Codeus - A zasto ne bi bile punjive? Ima punjivih, 9-voltnih
21.11.2010. 00:02
status: user broj poruka: 6083
Cek, reci mi, jel mogu ja 8 Nimh 1.2v da povezem da to radi ili ne? Redno, serijski, kako to ide? Kako su ove u battery packu povezane? Jel su unutra neke posebne i kakva fora tu ima? Ako imas neki link sa semom ti posalji...
@quna- ti se zezaj, tako ima dobrih stvari da ja idem lagano i kupujem redom. Ovo mi je sledece, namercaio sam ga i uskoro ga uzimam, ocu da teram po faxu xD
:: `kockastih` (to jest, oblika kvadra). Problem je `samo` u tome sto nije preporucljivo vezivati baterije `paralelno` (napon im nikada nije isti, u praksi, pa jedna drugu `dopunjavaju`) :: :: :: :: :: :: :: :: :: mozes da uzmes par kockastih 9v baterja .. i spojis paralelno .. nisu punjive ali barem da provozas hover po dvoristu ...
Pa to, tako sam odradio, i onda sa jednog kraja ostane plus, sa drugog minus i to je to. I nije htelo da je gura kako treba..mora da nesto preskoceno.. Uzecu obicne baterije alkalne pa da probam i ako radi, onda cu da se zezam. Da ne znas mozda neki sajt sa ovim celijama od 1.2v kod nas, da nisu standardne baterije? To bi bilo super
@Tortojed: Pa da bih pazario bar tri/cetiri aviona, a za padobranstvo ce da se dogovorimo kad ustanovim koliku nosivost moze da izdrze .-p
Ja se i ne zezam, ja sam iskreno fasciniran ovim rc avionima, pa i brodovima bog me...! Jedino treba smisliti kako prokrijumcariti jedan a da me ukucani ne strpaju u ludnicu XD Kad sam bio klinac gledao sam svaki dan kako neki likovi teraju takav avion ali ako se secam imao je motor na alkohol or something. Fascinantno je vrlo!
Re: ... Ma sasvim je to OK. Ako zivis u nekom vecem gradu...
21.11.2010. 01:06
proveri - mozda postoji neki avio/raketomodelarski klub.
@Snoop - pogledaj po pijacama/buvljacima. Nekada sam vidjao `nestandardne` punjive baterije (krace od AA, ali deblje). Bilo je i ruskih (sovjetskih) `dugmastih` (takodje punjivih), nesto vecih od ovih koje se koriste za backup BIOS-a u PC-u... Ustvari, davno, davno, u doba PC 286/386, takve baterije su standardno bile zalemljene na maticnim plocama, u svrhu odrzavanja napajanja BIOS-a. Tek sa pojavom Pentium-a, potpuno se preslo na srebro-oxid a zatim litijumske 3-volt-ne, tanke, dugmaste, socket-ovane...
:: @Tortojed: Pa da bih pazario bar tri/cetiri aviona, a za padobranstvo ce da se dogovorimo kad ustanovim koliku nosivost moze da izdrze .-p :: :: Ja se i ne zezam, ja sam iskreno fasciniran ovim rc avionima, pa i brodovima bog me... :: Jedino treba smisliti kako prokrijumcariti jedan a da me ukucani ne strpaju u ludnicu X :: Kad sam bio klinac gledao sam svaki dan kako neki likovi teraju takav avion ali ako se secam imao je motor na alkohol or something. Fascinantno je vrlo :: :: :: :: :: :: i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647150. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.