Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
Ako se neko razume u HD video snimanje i kamkordere...
STRANA 1 OD 1
goranvu Ako se neko razume u HD video snimanje i kamkordere... 01.12.2009. 12:49 T22420

status: user
broj poruka: 195
Šta god gledam na YouTube ili Vimeo, uglavnom snimci ne idu glatko nego nekako iseckano, što je posebno primetno kada se kamera okreće. Planiram da kupim HD kamkorder, ali ako rezultat ne može biti bez ovog efekta, onda me takav tehnološki napredak ne interesuje. Isti efekat primecujem i kod jeftinijih i kod skupljih modela (da li je to tzv. `judder` efekat?) Neki me snimci oduševe oštrinom i bojama, a onda kad kamere počne da se okreće, stvar postaje neprijatna za gledanje dok traje to okretanje.
Da li je u pitanju loš softver za konverziju? Da li su nekonvertovani snimci bez tog efekta? Meni će uglavnom biti potrebni snimci konvertovani u mpeg2, i mnoge cu postavljati na YouTube.
Čemu da se nadam?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
H-nitro yo 01.12.2009. 13:43 #163747

broj poruka: 1975
na kakvoj masini to gledas HD video snimci su zahtevni zato ti koci ili ti secka, a posto je mpeg2 jos uvek standard za dvd pored mpeg4 formata, najjaci je quicktime cuva najbolji kvalitet ali zato zauzima #(&$^#* nego ti prvo vidi da li ti se isplati kupiti hd camcoder ciji snimci mnogo zauzimaju (mada to ti je najbolje preko v duba sa podrskom x264 ruskom kompresijom da kompresujes velika kompresija a dobar cak jedan od najboljih kompresija za cool sliku) i koliko taj camcoder kosta ako imas para kupi cannon ili sonny ili kupi televizisku kameru sonny 270-icu mini ona je 1500e ali je snimak da padnes na dupe, inace zapiseju u .avi

ili ako imas bas bas para na bacanje kupi cannon XL H1S 9000$ :P

Dont drink and drive take joint and fly

goranvu ... 01.12.2009. 14:53 #163764

Procesor E8500, nateran na 4.2 GHz
RAM - 3 GB
Grafika - ASUS EAH 3650 - 1GB

Evo pogledaj na primer http://www.youtube.com/watch?v=M8NS25wbbms&hd=1
Gledaj vrata tramvaja i natpise na njima, ne idu glatko, ne može se gledati u njih, prolaze u sekvencama. Ni najbuđaviji VHS snimak na starim kamerama kad se gleda na TV-u nema ovaj problem. Ako je ovo nerešivo, nije mi jasno kako ljudi mogu da se oduševljavaju ovakvim snimcima. Džaba sav drugi kvalitet kad je sve veliko što se u kadru kreće negledljivo.
H-nitro yo 01.12.2009. 15:25 #163768

to na sta ti mislis se zove camera interlace vidi na wikipediji a to seckanje zavisi na koliko je fps pucao i koliko je izgubio pri konvertovanju nista strasno

VMARC Nista ne brini 01.12.2009. 15:37 #163772

broj poruka: 9425
Sve ti to zavisi od kodeka. Najjeftiniji player koji pristojno pusta snimke, sa minimalnim gubicima je PowerDVD 9. Medjutim, kada snimak pustis preko HDMIna LCD TV preko iste te kamere, icice kao med i mleko. Dakle sve ti je do kodeka, na zalost kodek koji pusta sonijev zapis ne mozes dobiti ni u jednom free paketu. Ali zato uvek imas torrente i PowerDVD 9 .) Pored PDVD9, odlicno ga pusta i Adobe Premier, medjutim to ti je profi program za video montazu. Na njemu nisam video kako radi, ali s obzirom koliko kosta i za koju namenu je pravljen, mislimd a bi on trebao da ti daje zapis jednak onom sa same kamere. To ne smem da ti tvrdim, najbolje bi bilo da se javi neki video montazer da to i potvrdi ili demantuje :)

Medjutim, ponavljam, najbolji kvalitet, bez ikakvih gubitaka, daje pustanje zapisa sa same kamere. Uzmes lepo preko USBa vratis zapis sa kompa u kameru, pustis i uzivas.

Baby BM

Daum ... 01.12.2009. 16:34 #163782

broj poruka: 12796
Ja apsolutno ne primecujem nikakve probleme sa ovim snimkom. Mozda ti monitor ima losh refresh rate pa ti puca snimak...

Jedino vidim da secka malo, ali to je do snimka...

Ako uzimas u svakom slucaju HD cam, gledaj da ne bude interlaced, vec progressive. Lako to mozes da vidis u oznakama npr, 1080p za progressive, ili 1080i za interlaced...

goranvu ... 01.12.2009. 17:41 #163797

@ H-nitro: znam šta je interlace problem, ali ja to ne vidim na ovom snimku. Kod interlace problema pojavljuju se uske horizontalne linije kod predmeta u pokretu, ovo nema veze sa tim.

Monitor mi je profi, i sve što je profi snimano izgleda na njemu prelepo. Ni mašini ni monitoru nijedan takav snimak nije problem, koliko god da je `težak` codec.

@ Daum: ja upravo o tom problemu do snimka i pričam. Kako da ne bude problema do snimka?

Mislim da je VMARC u pravu, samo je problem u tome što ja upravo najmanje imam potrebu da snimke gledam iz kamere, vec gotovo iskljucivo iz kompjutera, i to najcesce konvertovane.
H-nitro yo 01.12.2009. 17:43 #163799

:) ja sam radio po televizijama kao sve najkrace receno, nema tu veze ni premijer ni vegas ni cannopus hex ili bilo koji drugi program za video montazu sonny small 270-ica i 260-ica ili bilo koja novija panassonic sonny ili cannon, kamera izbacuje ziv ili ti nemontiran materijal najcesce u .avi formati posto avi nije extenzija onda ga ti posle pretvaras u koji hoces u prvoj tvl. sam ga izbacivao kao sirov obradjen avi, a u sdrugoj .mpeg2 a fox rts najcesce rade sa sirovim .avi materijalom, e sad tebi je masina jaka, kazem ti materijal ima interlaced lines koji verovatno na nekih okruglih 24fps, zna bax o cemu pricam ako sam te zbunio ali uzmi ti napr hd30-icu cannon pucaj u hd snimku i neces imati to `seckanje`, ko zna kako je ono izmontirano

VMARC Re: yo 01.12.2009. 18:53 #163819

broj poruka: 9425
Ne bih da zvucim kako ne treba, ali me zaista zanima po kakvim si ti televizijama radio a da pritom konstantno pises SONY sa dva N i govoris da sirov HD sinmak ide u .mpeg2 formatu. Sony HD kamere rade zapis u .MTS formatu i i te kako ima veze sa kojim ga programom otvaras. Konverzija iz .MTS u .MPEG2 format nije pravo resenje, jer se gubi na kvalitetu snimka.

Baby BM

:: :) ja sam radio po televizijama kao sve najkrace receno, nema tu veze ni premijer ni vegas ni cannopus hex ili bilo koji drugi program za video montazu sonny small 270-ica i 260-ica ili bilo koja novija panassonic sonny ili cannon, kamera izbacuje ziv ili ti nemontiran materijal najcesce u .avi formati posto avi nije extenzija onda ga ti posle pretvaras u koji hoces u prvoj tvl. sam ga izbacivao kao sirov obradjen avi, a u sdrugoj .mpeg2 a fox rts najcesce rade sa sirovim .avi materijalom, e sad tebi je masina jaka, kazem ti materijal ima interlaced lines koji verovatno na nekih okruglih 24fps, zna bax o cemu pricam ako sam te zbunio ali uzmi ti napr hd30-icu cannon pucaj u hd snimku i neces imati to `seckanje`, ko zna kako je ono izmontiran
::
:: Dont drink and drive take joint and fl
H-nitro hi 01.12.2009. 19:47 #163836

pa evo ne zvucis kako ne treba neko treba da pitas koja kamera ili kamkoder, prvo kad se radi o formatu kamere koje snimaju na kasetu ili ti kad ih koristis za televizisku reprodukciju skolski standard od 25fps u .avi formatu, i to je svaka ali svaka a kad je preko uredjaja preko koga ga ubacujes u premier ili canopus recimo on ga ubacuje u mpg2 ako ga podesi mozes i u divx ako mu namestis kako da radi capture, prosto je to sad uredjaj za uvacivanje hd cam je oko 2000e kad sam zadnji put radio sa njim pre 3 god a ti ne mozes uvek da ne gubis na kvalitetu, zbog skladistenja

Equinoxe Re: 01.12.2009. 21:14 #163857

broj poruka: 12057

EBU Standardi o HD formatima vezanim za televizijske HD rezolucije:
http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3299.pdf
guru ... 03.12.2009. 12:46 #164392

broj poruka: 92
Ovo po netu shto secka moze da bude zbog vishe stvari, ali originalni snimak sigurno nije takav. Svaka kamera ima 30fps, bez obzira da li je HD ili SD, i taj snimak ide glatko kao kada gledash TV.

Postoje drugi problemi kod HD kamera, a to je da nema jedne koja je dobra u svemu. Ako uzmesh HDV kameru, imacesh problem interlaced videa iako je snimak progressive, jer HDV format podrzava samo interlaced, pa cesh za svaki snimak morati da radish pulldown. Dobra strana je to shto se originalni snimak lako montira, nezahtevan je hardverski. Ako uzmesh kameru koja snima na karticu, ona ce ti uglavnom snimati u progressive modu, ali ce snimati u AVCHD formatu koji je nezahvalan za montazu i mora se prvo u neshto drugo konvertovati shto traje bar 3x duze od realne duzine snimka. Tako da ne postoji HD kamera kojom jednostavno mozesh da snimish i dobijeni fajl da ti bude progressive i da ga direktno ubacujesh u neki editing softver...
trovacbl re 09.03.2010. 12:14 #195240

broj poruka: 25

pozdrav, cityao sam na preskok temu..ja cu samo nesto iz iskustva da kazem u vezi novih HD kamera koje rade AVCHD format.
Imao sma sonijevu kameru hdr sr 10 , SRECOM SE POKVARILA nakon par mjeseci :)..

Jos je taj kam i radio dobro , tj u visokoj rezoluciji..Sve kamere toga tipa , a pogotovo losije koje rade SD standard format imaju SJENE ili duhove pri pokretima , ako svjetlos nije FULL dobra tj PERFEKTNA
Druga stvar , kod mene je bila sa visokom rezolucijom , pojavljuju se ogromni problemi sa svejtloscu i fokusom...
Te kamere samo sluze za snimanje po danu i tad nema tih problema sa trzanjima , duhovima itd , i snimanje CVIJECA i prirode,,, na sve pokrete lose reaguju, gledao sma spotove bendova na youtube sto su radjeni i svi imau problem pri pokretima, pa bar sitne problecice, ako je kamerom rukovao neko ko zna kako0 treba.
Treca stvar.. ako se kupuje AVCHD kamkoder, odmah se mora uzeti racunar koji je ludilo dobar, u najgorem slucaju qvadro.. Ja sam sebi radi toga uzeo za 1500 eura i7 920..

Ubjedljivo najbolji izbor su canonove kamere Hv20 , 30 i 40..bas zbog tog rada u vegasu ili premijeru za NORMALNE amaterske korisnike..a i za amatersko profi radove
AVCHDformat vuce mnogo stavki za sobom..od racunara, kodeka, konverzije itd itd..
Ma uopsteno, jako teska prica, i na mnogo foruma se vode diskusije oko toga..

markopvict Snimak koji muci c2duo ~ 65-70% na 1080p 09.03.2010. 12:27 #195241

broj poruka: 4515
Ebeni Adobe Flash player...
http://www.youtube.com/watch?v=xsgyww9ZIOk
http://www.youtube.com/watch?v=j2W7T6sbuvs&feature=related

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
8====D ~ ~ ~

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
guru Re: re 28.04.2010. 00:03 #208933

broj poruka: 92
Nisu sve AVCHD kamere takve, Sonijeve su najgore, ti si bash ubo :) Zavisi sve od bitratea, Canonove vec imaju 30mbit i u vecini situacija su chak i nesto bolje od HV serije, tako da sada ako se kupuje HD kamera, treba uzeti Canona sa karticom. Problem je samo shto se to teshko moze naci kod nas, svi prodaju Sonija jer to je `poznata marka` :)

:: pozdrav, cityao sam na preskok temu..ja cu samo nesto iz iskustva da kazem u vezi novih HD kamera koje rade AVCHD format
:: Imao sma sonijevu kameru hdr sr 10 , SRECOM SE POKVARILA nakon par mjeseci :).
:: Jos je taj kam i radio dobro , tj u visokoj rezoluciji..Sve kamere toga tipa , a pogotovo losije koje rade SD standard format imaju SJENE ili duhove pri pokretima , ako svjetlos nije FULL dobra tj PERFEKTN
:: Druga stvar , kod mene je bila sa visokom rezolucijom , pojavljuju se ogromni problemi sa svejtloscu i fokusom..
:: Te kamere samo sluze za snimanje po danu i tad nema tih problema sa trzanjima , duhovima itd , i snimanje CVIJECA i prirode,,, na sve pokrete lose reaguju, gledao sma spotove bendova na youtube sto su radjeni i svi imau problem pri pokretima, pa bar sitne problecice, ako je kamerom rukovao neko ko zna kako0 treba
:: Treca stvar.. ako se kupuje AVCHD kamkoder, odmah se mora uzeti racunar koji je ludilo dobar, u najgorem slucaju qvadro.. Ja sam sebi radi toga uzeo za 1500 eura i7 920.
:: Ubjedljivo najbolji izbor su canonove kamere Hv20 , 30 i 40..bas zbog tog rada u vegasu ili premijeru za NORMALNE amaterske korisnike..a i za amatersko profi radov
:: AVCHDformat vuce mnogo stavki za sobom..od racunara, kodeka, konverzije itd itd.
:: Ma uopsteno, jako teska prica, i na mnogo foruma se vode diskusije oko toga.

Meni ovo super radi u 1080p a josh radim konverziju HD videa u pozadini :) Mada na quadu....i ne na Windowsu :)

:: Ebeni Adobe Flash player..
:: http://www.youtube.com/watch?v=xsgyww9ZIO
:: http://www.youtube.com/watch?v=j2W7T6sbuvs&feature=related
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647150.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs