Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
DVCAM format na MiniDV kasetu? Koliko je nepouzdano?
STRANA 1 OD 1
goranvu DVCAM format na MiniDV kasetu? Koliko je nepouzdano? 01.09.2009. 22:00 T19789

status: user
broj poruka: 195
Imam hitno neko snimanje, a nemam preterano mnogo iskustva sa digitalnim formatima. Kasete koje sam dobio su MiniDV. Kolika je realna opasnost da snimak bude vidljivo drugaciji nego da je na DVCAM kaseti? Da li tu i tamo mogu ocekivati gubitak sinhronizacije, ispustene frejmove itd? Kasetice su potpuno nove. Kamera je Sony DSR-PD150P.

Jos jednu stvar sam primetio - pri malo naglijem pokretanju levo desno, ili kada snima relativno brz objekat u prolazu, pojavljuju se kao horizontalne linije, sto me sve jako asocira na interlaced probleme. Sve sam modove pokusao da promenim, ali ova pojava se ne menjal. Da li je to takva kamera i nema joj spasa?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 01.09.2009. 23:42 #136949

broj poruka: 12057

Koja je kamera u pitanju ?

DV format je Lower Fiields, tako da interlacinga će da bude, ali to od kasete ne zavisi, ni pod razno, samo od sočiva, tj elektronike i optike.

http://www.mir.com/DMG/interl.html

goranvu ... 01.09.2009. 23:52 #136952

broj poruka: 195
Napisah - Sony DSR-PD150P

Pa ok, ako tako mora biti, samo da se ne sekiram da sam mogao to da sredim a nisam. A kad bih za sebe kupovao kameru, nikada ne bih uzeo nešto što ima takvu pojavu, pa taman da ima ne znam kakve druge kvalitete.
Equinoxe Re: ... 02.09.2009. 00:05 #136955

Bilo koji DV kamkorder je Lower Fields, pa i profesionalni od par hiljada evra sa nekoliko CCD senzora.

Progressive se ne snima ni za DV, DVD, Televiziju itd.

Ono što ne treba da radiš je iz Lower u upper fileds render i obrnuto, jer možeš i seckanje da popiješ, motion probleme itd.

Lower Fields kad se `nareže` na DV traku i capturuje na komp to izgleda korektno, ili ako se nareže u DVD formatu i gleda na kućnim playerima.

:: Napisah - Sony DSR-PD150
::
:: Pa ok, ako tako mora biti, samo da se ne sekiram da sam mogao to da sredim a nisam. A kad bih za sebe kupovao kameru, nikada ne bih uzeo nešto što ima takvu pojavu, pa taman da ima ne znam kakve druge kvalitete.
H-nitro yo 02.09.2009. 01:20 #136970

broj poruka: 1975
@bax2003, buraz lower fields i upper imas na svakom ntfs i pas standardu to u Ae i pr biras cak ima forma kojom sam kombinovanjem na PAL-u sa upper i lower dobio 50fps, ili ti smooooth timewarp, a to progressive je mnogo bolje nego interlaced, to je ono 1080p i 1080i ili 720... sa `i` ce imati linije koje se koriste na starim televizorima i kombbinovanjem dobija sliku ima vise vrsta i-a a p je uklapanje slike tako da ce tebi gornavu u tvom slucaju biti `i` kao i u televiziskum kamerama skoro tj u 80% slucajeva je interlaced, znam jer sam imao malo poteskoca kao montazer i realizator

Dont drink and drive take joint and fly

Equinoxe Re: yo 02.09.2009. 01:40 #136971

Pa šta sam ja gore rekao ?
Na svakom NTFS ?

Misliš NTSC i PAL. Da se razumemo, NTSC i PAL su rezolucije, 720x480 i 720x576, NTSC u 23.98/29.97 i PAL u 25fps i oba mogu biti i lower i upper fields.

Au AfterEffects-u možeš da napraviš projekat kakav god hoćeš, pa i one koji nemaju veze sa mozgom i standardima. Tu u pomoć može da ti pritekne NewComposition ikonica u project panelu, na koju prevučeš importivani video/image i dobiješ projekat sa karakteristikama uvezenog materijala. O AE možemo da diskutujemo do sutra, radim u njemu 6+ godina.

Ne znam u čemu je poenta dizati file na veči frame rate.....on ako izvorno, tj, snimljeno nema velik framerate.....poente nema. A sam fps bez obzira na rezoluciju, odnos pixela, field order možeš da menjaš kako god hoćeš. pitanje je da li ti to treba. Ako je nešto izvorno 25 fps, i ti mu rokneš 50, dobićeš samo izobličen ton i usporen slo-mo video.

Naravno da je progressive bolje od interlaced, ali i skuplja oprema ti treba za pravljenje takvih materijala.

Sve u sve može da se prebaci, standard u standard, frps u drugi fps, pitanje je da li odstupa od standarda, ima li smisla/potrebe, na šta će da liči, na čemu puštaš i u šta kasnije prebacuješ (format, oblik, play).

:: @bax2003, buraz lower fields i upper imas na svakom ntfs i pas standardu to u Ae i pr biras cak ima forma kojom sam kombinovanjem na PAL-u sa upper i lower dobio 50fps, ili ti smooooth timewarp, a to progressive je mnogo bolje nego interlaced, to je ono 1080p i 1080i ili 720... sa `i` ce imati linije koje se koriste na starim televizorima i kombbinovanjem dobija sliku ima vise vrsta i-a a p je uklapanje slike tako da ce tebi gornavu u tvom slucaju biti `i` kao i u televiziskum kamerama skoro tj u 80% slucajeva je interlaced, znam jer sam imao malo poteskoca kao montazer i realizato
:: Dont drink and drive take joint and fl
H-nitro hey 02.09.2009. 01:58 #136981

znam ja sta ti kazes ali ti ne o5 ne razumes mene, prvo sa kompozicijom nema ali nema sanse da napravis 50 fps u PAL- u jer ta opcija ne postoje mozda u nekom slidecem cs5-ici za to ima ceo tut kako se `vara` to se radi posto si rekao da radis u njemo onda ces me razumeti na import-interpret footage-main, duplira se video i jedan na low jedan na up i sa stroke fx, dobro to nije ni toliko bitno nego naravno sa timewarp-om i frame blend opcijom ne da imas slow motion nego super slow na 50 a zamisli na NTSC, pitao si zasto drzati veliki frame rate samo zbog track motion, mislim najvise zbog toga, a sad to jest kad nema adekvatnu opremu kad smo u globalu prosjaci onda jebg to pretvaranje o5 nesto znaci...a sta ti kazes jel se slazes samnom

Equinoxe Re: hey 02.09.2009. 02:02 #136985

Nema ovde slaganja i ne slaganja, sve može. Intepret footage korstim samo ako mi AE ne preporzna format kako treba, ili ja hoću da se igram. Za fps nema poente konvertovati da bi ti tako konvertovan služio kao final, kao pomoć, druga stvar. AE je beskonačan.

:: znam ja sta ti kazes ali ti ne o5 ne razumes mene, prvo sa kompozicijom nema ali nema sanse da napravis 50 fps u PAL- u jer ta opcija ne postoje mozda u nekom slidecem cs5-ici za to ima ceo tut kako se `vara` to se radi posto si rekao da radis u njemo onda ces me razumeti na import-interpret footage-main, duplira se video i jedan na low jedan na up i sa stroke fx, dobro to nije ni toliko bitno nego naravno sa timewarp-om i frame blend opcijom ne da imas slow motion nego super slow na 50 a zamisli na NTSC, pitao si zasto drzati veliki frame rate samo zbog track motion, mislim najvise zbog toga, a sad to jest kad nema adekvatnu opremu kad smo u globalu prosjaci onda jebg to pretvaranje o5 nesto znaci...a sta ti kazes jel se slazes samno
:: Dont drink and drive take joint and fl
H-nitro yo im back 02.09.2009. 02:15 #136994

u got the point dude, ipak ja sam od Kramerovog 10-og tuta krenuo vesela 6-ica voleo sam je tad volim je i sad, a jedna stvar me uvek nervirala oni amerikanci imaju para za bacanje pa ne znam jesi li primetio da skoro 75% snimaka je snimljeno na canon hv30 ono ludilo od kammodera bas je dobra slika, a ja mogu samo da ga gledam

Equinoxe @H-nitro 02.09.2009. 02:23 #136996

Evo dva zanimljiva screenshota za tebe, deli ih par meseci....
http://img193.imageshack.us/img193/78/desktop1una.jpg
http://img168.imageshack.us/img168/8523/desktop2d.jpg
H-nitro re 02.09.2009. 02:29 #136997

hehe imam ja i 4 samo oni su bas matori ali su mnogo dobri za svoje vreme nema sta, malo sam u zadnje vreme slabije za ` njim` kad nemam prokletu kameru sa kojom moze normalno da se radi key ili da bude `vidljiv` snimak ali eto, malo sam se vise bacio na den edwarda i skripte jer je u vecini sf filmova koriscena skripta za 2d to 3d i ima zanimljivih stvari, vidi tut ako ga vec nisi video na creativecow.net cube world

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647151.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs