što su skoro reklamirali po bilbordima. Ne moš da omašiš. Koliko se sećam MP cena je bila oko 155€ dakle naćeš ga za 160 i veruj da vredi svaku paru. Uopšte IXUS serija je keva za svaki amatreski aparat. Nasiljem protiv argumenata... support normality
NAPROTIV, bezi od IXUS-A, a juri PowerShot, mnogo su kvalitetniji, mocniji, prave bolje slike, IXUS je slabija serija, a za 150evra imas PowerShot, sto bi uzimao IXUS...
Ma deeeee breeeee. Powershot je teški šit. Koristio sam IXUS od 4, 5 i 6Mpx i prešao na Powershot od 6Mpx. Ma da mu prismrdi ne može. Trenutno koristim Nikon L18 i ni prineti nije IXUS-u, što se isto može reći i za Sony Cybershot od 7.2Mpx. Nasiljem protiv argumenata... support normality
:: NAPROTIV, bezi od IXUS-A, a juri PowerShot, mnogo su kvalitetniji, mocniji, prave bolje slike, IXUS je slabija serija, a za 150evra imas PowerShot, sto bi uzimao IXUS...
brate, da li si ti loood? jel znas uopste o cemu pricas??? PowerShot SRANJE?? objasni mi kako moze IXUS (slabija serija) da bude bolja od PS-a??? kao kad bi rekao Intel C2D je njesra, a Celeron je VRH, po kojoj logici, molim te?? ne znam da li se razumes uopste u Canon fotoaparate, ali ide ovako:
nemoj da blebeces, ja imam ixus 60 i aparat je pretera, 6 Mpixela a pravi fotke 5x bolje od drugaricinog koji ima 7...a o plasticnom powershot govnetu da ne govorim...sa Ixus-om nema greske!!!!
:: NAPROTIV, bezi od IXUS-A, a juri PowerShot, mnogo su kvalitetniji, mocniji, prave bolje slike, IXUS je slabija serija, a za 150evra imas PowerShot, sto bi uzimao IXUS...
Mozda sam lud, al slep nisam. Iz licnog iskustva Ixus pravi mnoooogo kvalitetnije slike. Da su slabija klasa ne bih rekao. Nije powershot onoliki a 3 puta opticki zoom, a Ixus onolicki, a 4 puta opticki zum. Od kvaliteta izrade pa do samih fotki sve je na strani Ixusa. To nije samo moja konstatacija vec i nekoliko ljudi sa koja sam pricao. Mozda ja ne znam sa podesim Powershot, a ti Ixus/ Nasiljem protiv argumenata... support normality
:: brate, da li si ti loood? jel znas uopste o cemu pricas??? PowerShot SRANJE?? objasni mi kako moze IXUS (slabija serija) da bude bolja od PS-a??? kao kad bi rekao Intel C2D je njesra, a Celeron je VRH, po kojoj logici, molim te?? ne znam da li se razumes uopste u Canon fotoaparate, ali ide ovako :: :: 1. EO :: 2. PowerSho :: 3. IXU :: :: nema dalje filozofiranja. :: :: ::
i dalje nemam pojma koji da uzmem..ali sto se tice canona..meni ovaj CANON IXUS 80IS (162 e) gori nego CANON PowerShot A580 (91e) koliko vidim jedina je razlika u rezoluciji ekrana??? je.. lud zbunjenog..:) ima li neko neki konkretni model za predlog ??
Bez toliko ljutnje i napadanja ljudi...tu smo da se pomazemo, ili ne?
evo nekoliko cinjenica:
1. slike pravi fotograf, a ne aparat. 2. vise megapiksela na malom senzoru cesto pravi kontra efekat (za 10x15 fotku je 3mpx sasvim dovoljno) 3. bitnije od broja mpx je socivo 4. ixus od 185e (dakle, SD770) i a590 od 130e se, osim u ceni razlikuju i u: 10 vs 8 mpx u korist ixusa 4x vs 3x opticki zum u korist a590 F2.6 - F5.5 vs F2.8 - F4.9 opet u korist a590 full manual kontrole u korist a590 1/2000 sec vs 1/1500 sec u korist a590 a,p mod na a590, opet na strani a590 dimenzije svakako u korist ixusa LCD 115,000 tacaka vs 230,000 u korist ixusa 2xAA baterije vs akumulator, diskutabilno u ciju korist (ipak, ja ovde veliku prednost dajem a590, jer se alkalne uvek mogu kupiti na trafici ako zafale) i jedan i drugi imaju digic 3 senzor za obradu slika
Eto. Realno.
I da, slikao sam sa oba aparata...ni jedan ni drugi nisu govna, svaka roba nadje svoju musteriju. Da nije tako, npr. HP ne bi pravio digitalne foto aparate.
Pozz
:: nemoj da blebeces, ja imam ixus 60 i aparat je pretera, 6 Mpixela a pravi fotke 5x bolje od drugaricinog koji ima 7...a o plasticnom powershot govnetu da ne govorim...sa Ixus-om nema greske!!! :: :: :: :: NAPROTIV, bezi od IXUS-A, a juri PowerShot, mnogo su kvalitetniji, mocniji, prave bolje slike, IXUS je slabija serija, a za 150evra imas PowerShot, sto bi uzimao IXUS...
@CubaseSX 100% si u pravu za mpx, ne mora da znaci to sto ima vise da je bolji, recimo EOS350D ima 8mpx, on ce napraviti mnogo bolju sliku od nekog fotoaparata od 100-300 evra, koji ima vise mpx, prvo sociva, drugo zbog opcija za poboljsanje slike, pa ne bi dzabe eos kostao oko 500 evra, a kada na EOS zakacis objektiv tu vec nema price.
Na primer, ja sam kupio IXUS 75 pre oko godinu dana zato što staje bukvalno u svaki džep, ima prilično čvrsto aluminijumsko/plastično kućište koje baš ne deluje lomljivo i ``grebljivo``, već baš zrači kvalitetom, ne zato što je moj i što na njemu piše Made In Japan, već objektivno, bio je samo jedan Sony, oko 100 eura skuplji, koji sam ``smeo`` da mu približim u delu kvaliteta izrade spoljašnosti, ima 3`` LCD, a fotografije su i više nego dovoljno ``kvalitetne`` za onu klasičnu dimenziju, 10x15 ili koliko već, tako da o tome nema puno razmišljanja. Baterija je relativno slaba, 800mAh, koliko se sećam trpi oko 300-350 ``najkvalitetnijih`` fotografija, potpuno idiotski je što ne postoji indikator baterije na ekranu, pa se onda koristi brojač fotografija, ali sam zato kupio još jednu za 10 eura, tako da sad nemam ni taj problem. ``Mana`` mu je i 3x optički zum, mislim da je mogao da bude 6x da sam ga ja dizajnirao :)
PowerShot modeli imaju bolje karakteristike, očigledno, ali mene je PowerShot serija prošle godine odbila kao kupca jer sam imao utisak da su kućišta sačinjena od one najnekvalitetnije, najjeftinije, najgore plastike, što smatram zaista ``nedopustivim`` na proizvodima jedne preozbiljne kompanije, ipak to nije neki model za neko zaostalo tržište pa da se svakakvo đubre trpa na njega i u njega, a ni dizajn me iskreno nešto nije privlačio, niti me ovih dana privlači, pa mi i nije nikako nešto krivo zbog toga što sa IXUS-om imam 1MPix manje i 1x manji optički zum i šta znam...
Ti, opet, vidi šta u stvari hoćeš od fotoaparata, i dobro razmisli bar dvaput pre nego što potrošiš pare, jer su ipak tvoje.
mislim da se pri kupovini fotoaparata prvo treba zabaviti problematikom sta je prvenstveno bitno dali je bitna samo kvalitetna fotografija ili i video zapis da li je dovoljan standardni 3-4 puta zum, koja velicina aparata i displeja .... karakteristike koje pri izboru netreba zapostaviti jednostavnost u rukovanju mislim na jednostavnu i brzu promenu moda, rezimu rada itd brzinu rada mozda treba obratiti paznju i na tip baterija sto je vec napomenuto tip kartice koje koriste ,mada sada vec manje-vise to nije bitna stavka posto su relativno jeftine mada bi rekao da one uticu i na samu brzinu rada a normalno prvenstvo je bitan kvalitet slike netreba se kaciti za broj megapiksela,a iz iskustva znam da su to marketinski trikovi ,znam aparate koji sa 2 Mpx daju mnoogo bolju sliku nego neki sa 5 Mpx a za neku privatnu upotrebu je sasvim dovoljno tih 2 Mpx sto svaki jedan savremeni aparat nadmasuje neznam kako sada stoje stvari nek bude samo kao moje zapazanje od pre par godina kad sam sebi kupovao aparat (mislim na aparate slicnih kararkterisika i nizeg cenovnog ranga) Nikon je bio prespor i komplikovan za rukovanje ,cak sta vise cini mi se da u video zapisu nije bilo zvuka Olympus je isto malo zaostajao sa kvalitetom i duzinom video zapisa i bio relativno skuplji ali zato kvalitetno odradjen mada slike su bile za svaku pohvalu Samsung isto dosta nekvalitetan video zapis navodno velike rezolucije (640x480) ali to je bilo gore recimo od Canona sa rezolucijom 320 x 240 sa 15 fps Fuji se tada zaobilazio zbog skupih xd kartica Canon jednostavan, relativno brz sa zadovoljavjucim video zapisom i svima kojima sam savetovao da kupe Canona su zadovoljni po meni Canon u A-klasi sasvim dobar aparat a Ixus serija je isto to samo skuplja zbog minijature izgleda i tako to ako imas potrebu za vecim zoomom izbor bi pao na Fuji S1000fd za nekih 180 evra ,relativno brz aparat ( brzi i od dosta skupljih aparata) zum je 12x,dobro anatomski oblikovan moze recimo jednom rukom bez napora da se komanduje aparatom, dosta kvalitetan video i slike sasvim korektne ali je ipak malo robusniji naravno zbog optike sad vec kod nekih neki aparata video moze da bude i u wide formatu cak i u HD formatu mada ja licno nebi od foto aparata trazio da bude kamera a od kamere da ima mogcnosti kao fotoaparat znaci prvo se opredeli sta je bitno dali samo slika ili i slika i video zapis, izgled ,velicina displeja,veci opticki,cena i tako to......
idi na sajt: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK i nadji CHDK programcic za tvoj aparat. On omogucava brdo stvari, a izmedju ostalog i indikator istrosenosti baterije (u procentima ili voltazi).
Ukratko postupak je da SD karticu napravis butabilnom pomocu jednog programcica. Onda snimis taj CHDK program na karticu (sve to u citacu kartica). Kad palis aparat, on automatski ucitava CHDK i omogucava ti sve zivo (recimo ja koristim `zebru`- pokazivanje na displeju koji deo fotografije ce ti pregoreti/pocrneti, histogram, postavke brzine/ISO/otvor blende, slikanje u RAW-u, ucitavao sam skripte za slikanje naglih pokreta - dobra stvar kod slikanja munja - automatski okida kad se kroz crno nebo prolomi svetla munja,...). U svakom slucaju moja preporuka za program.
Napomena: ranije je kartica morala da se prebaci u polozaj zakljucano (LOCK), da bi aparat ucitao CHDK, ali nisam siguran da li to mora jos uvek da se radi, ili se program ucitava i kad kartica nije LOCKED.
Srecno sa Canonom.
Pozdrav.
Ja ovaj programcic koristim na A720 vec neko vreme i zadovoljan sam dobijenim. Sada kad bih birao aparat, jako tesko bih se odlucio za drugu marku samo zbog stvari koje ovaj program omogucava (iako smatram da Canon nije bas vrh - najvise me nerviraju vampiri pri slikanju u tami sa blicem). Slobodno ga probajte, nista ne remetite u aparatu a dobijate mnogo (recimo shutter speed oo 1/40.000 s do 65 sec, ISO od ~40-50 nagore, histogram prilikom slikanja, mogucnost slikanja u RAW formatu, zumiranje tokom snimanja videa, koriscenje raznih skripti - npr. detekcija pokreta dobra za slikanje munji...).
sa Canon_om sam oduvek imao prijatne rezultate..od A serije pre 4-5 godina pa sve do sadashnje Power Shot [ sa 550, 580 itd] koji su se pokazali kao totalni promashaj [barem u zatvorenim prostorijama/uslovima]
IXUS je oduvek bio fancy point&shoot i nishta vishe a AKO stvarno zelite kvalitet za ulozzene pare a nije vam stalo da drndate podeshavanja jedino Panasonic tz3,4,5 pomazze i samo ta serija...
meni se 100 puta isplatio Olympus sw 850 [ a sada vec `tough` serija] kao pomocni a za sve ostalo fino i osetljivo NAJ opcija je Panasonic fz28 i tachka...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ get on_log on / log off_get off
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647151. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.