Canon, Nikon, Olympus ili neki drugi (semi)-pro aparat uzeti...
STRANA 1 OD 2
cangrcici
Canon, Nikon, Olympus ili neki drugi (semi)-pro aparat uzeti...
12.05.2009. 09:45
T17319
status: user broj poruka: 27
Treba da kupim neki aparat iz naslova sa DSLR-om. Pored amaterske upotrebe potreban mi je i mogućnost slikanja na mikroskopu. U suštini, svaki aparat može se improvizovano montirati na mikroskop, ali je pitanje kvaliteta slike kao i istovremenog prebacivanja slike na monitor kompjutera. Video zapis mi nije toliko bitan jer imam Sony DCR-SR220E, koja snima video zapis u rezoluciji oko 3 MPixel-a. Cena: do 60 000 dinara. Koji proizvođač i koji model?
NE, ne vredi. Taj nikon je izasao pocetkom avgusta 2006e. Dali stvarno mislis da se isplati uzimati tako nesto? On jeste BIO dobar u svoje vreme pa i kasnije al previse je vremena proslo da bi neko razmisljao o kupovini D80ice.
:: NE, ne vredi. Taj nikon je izasao pocetkom avgusta 2006e. Dali stvarno mislis da se isplati uzimati tako nesto? On jeste BIO dobar u svoje vreme pa i kasnije al previse je vremena proslo da bi neko razmisljao o kupovini D80ice. :: :: ::
Generalno uzev, Nikon je bolje a (malo) skuplje...
12.05.2009. 23:01
status: user broj poruka: 10999
resenje od ove ostale dve firme. Nikon je bio i ostao sinonim za robustnost i za kvalitet optike. Smatram, medjutim, da je Canon-ova EOS serija dobar kompromis izmedju kvaliteta i cene. Od Sonijevih fotoaparata - bezati!
Nikon je uvijek bio i ostao je bolji od Canon-a a pored njega i od svih ostalih...
Sto kaze tortojed, Nikon ima robusnije i kvalitetnije kuciste...
Jeste on stariji, ali to ne znaci da je losiji...
Canon recimo ima manje i kompaktnije kuciste, ali takodje i vise plastike te je samim tim kuciste manje cvrsto...
Sto se tice SONY-a, nemojte se iznenaditi kada kazem da bas on proizvodi CCD senzore za Nikon, da...
Znaci, to sto kaze tortojed da treba bjezati od Sony-a nije tacno, treba bjezati od svih IDIOTA (mali i fensi fotoaparati, za neupucene) ako se iole ozbiljnije mislite baviti fotografijom i fotografisanjem...
Ja sam kontao uzeti sebi D60 ili D40x ali sada nemam bas viska novca pa sam tu kupovinu stavio na Stand By !
A za konkretne informacije i rezultate fotografisanja navedenim fotoaparatima, jednostavno odete na dpreview.com i svaki taj fotoaparat ima testiran, ako imadnes srece mozda nadjes konkretno poredjenje izmedju D80 i EOS 450 ...
Ujak se odavno bavio, a i sada dok je u penziji, fotografisanjem svadbaja i ostalih veselja za jedan restoran. Voli chovek to da radi. Chesto znamo da ga zapitkujemo u vezi aparata, chiji je bolji `veci`. Kolege vole Canon dok je on fan Nikona. Pre digitalaca, secam se, imao je nekog Nikona iz Dojchlanda serije F, potom je uzeo Canon-a, mozda greshim ali mislim da je EOS 500 za koga kazu da je nepoderiv. Pre par meseci je kupio njegovu najvecu ljubav, prvi lichni digitalac Nikon D80 sa blicem i objektivom, koji su odgovarajuci za njegovu upotrebu, i sve ga je izashlo sa popustom u predstavnishtvu Nikona u Bg 1100evra. Tom aparatu nishta ne fali i kolje se sa Canon EOS 400D / Rebel XTi. Chini mi se da Nikon-i inache imaju jache cene od Canona ali ujka ne mari za tim, bar on bi trebalo da zna shta valja. Mozda moze da se kupi za tu lovu D80 sa nekim jeftinijim objektivom, ne znam cene.
Ako vec hoces D40, gledaj da bude D40x, takodje je 10mpix i po performansama je bolji nego D50 ili D70 jer je to u stvari noviji model...
Sto se tice SONY @200, ne znam sta da ti kazem jer nisam probao, prijatelj ima @100 i za njega mogu samo rijeci hvale da kazem, odlican je fotoaparat, ako hoces mogu da ti bacim koju fotku sa njim...
SONY VAIO VGN-FW285J
:: ja se isto premisljam imam 2 modela u glav :: NIKON D40 i SONY ALPHA A20 :: Sony mladji 2 godine i 10mpx, a nikon je nikon :D tako da nezna :: :: ::
I ja smatram da idioti i semi-pro iliti prosumer aparati nisu ni za klin, ali po sistemu plati pa se klati, kupis za ono za sta imas i zavrsavas posao.
Povodom teme, sugerisao bih da dobro izvagate sta kupujete. Radi se o tome da kupovinom idiota, dobijete ALL-IN-ONE sistem za slikanje. Retko sta vam treba uz njega, da biste dobili `neki` rezultat.
Kod DSLR sistema za slikanje, kupovina tela i eventualno jednog objektiva nije i sve sto biste eventualno trebali u buducnosti. Treba dobro razmisliti za sta se aparat sve koristi, videti sta je od opreme jos neophodno (tipa blic, makro objektiv,...), pa uporediti i cene toga, da bi se zakljucilo sta je ustvari na dohvat ruke.
meni se bas Svidja Sony, kada sam hteo da kupim dobar fotoaparat, bacio sam oko na njega, ali posle sam popricao sa 4-5 profesionalnih fotografa, i svi su ga fino zaobisli i svi, ali bas svi preporucuju, pod 1 - Canon i iskljucivo samo Canon.
Sony može samo da se hefta pored bilo kod Canon aparata u svim kategorijama. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Da se ja pitam ja bih uzeo Sony :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ::
Heftaces se ti kad budes video zver koju ocekujem iz inostranstva.Sony mozda nije najbolji za profesionalne svrhe mada sam ja vecinom vidjao ljude sa Sony,pretpostavljam da je to i stvar ukusa ali svakako je kvalitetan aparat.Inace nadji mi bolju kameru od Sony-ja kako za kucnu upotrebu tako i za profesionalnu.U filmskoj produkciji su sve Sony-jeve sprave!
I Want to believe - The truth is out there
:: :: Sony može samo da se hefta pored bilo kod Canon aparata u svim kategorijama :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: Da se ja pitam ja bih uzeo Sony :: :: :: :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
kao Canon ,Sony ima Karl Zeiss optiku ,ali Sony se dosta popravio u zadnje vreme .Ali ovo ti je nesto ko u mobilnim 1.Nokia 2.Nokia 3.ostali.Sony je dobar za nocna snimanja.Govorim o digitalnim foto aparatima .Inace imas i profi aparate koji kostaju kao stan u Bg .40000 -50000 E .
Spomenite coveku da je trocifren broj modela = entry-level SLR, te narocito napomenite da su objektivi koje `fabricki` dobijate uz aparat kod Canona losi (nisu na nivou ostalih Canonovih dobrih objektiva, koji treba naknadno da se plate). Mozda je bolja varijanta snjuranje i nalazenje dobrog objektiva, a zasebna kupovina tela.
Sony je apsolutno kvalitetan, tu nema spora, za video produkciju je jedan od najboljih profesionalaca, dobar je i za foto, jeste i tacno da je i pitanje ukusa, ali veoma je skup za ono sto nudi, kada se uporedi sa Canon-om.
obradmi, nema veze sto nema svoju optiku, Karl Zeiss je jedna od najjacih optika.
strelo, odakle ti to da su Canon-ovi objektivi koji se dobijaju uz aparat `losi`??? to ne moze da se desi.
Ne moze kit objektiv, koji sa telom kosta ~500-600EUR da bude jednako dobar sa onim koji sam kosta 300-400 EUR. Ne mislim da sam izmislio toplu vodu, ali ogranicenje para znaci i kompromise. E sad na koje kompromise pristati, to kupac (svako za sebe) treba da odluci.
Googlanjem se moze naci da je recimo Canon kit objektiv 18-55 opticki losiji od naknadno kupovnih Canon objektiva (npr. 18-55 u odnosu na 17-55 - doduse 18-55IS je odlican kakav je bio 18-55). Primeri na: http://www.photozone.de/ , http://www.the-digital-picture.com/Reviews/
Jednostavno, ako se nesto pravi, a da je kljucni parametar cena kostanja (taj parametar svugde postoji, ali nije na prvom i skoro jedinom mestu), to ne moze imati rezultate kao slicna stvar ciji je kljucni parametar recimo ostrina slike, i sl. U varijanti pravljenja kompromisa ,mozda je bolje uzeti nesto tipa Olympus E520 sa dual zoom kit objektivima (14-42 i 40-150 ED za koje kazu da su dobri) za cenu Canona/Nikona sa jednim objektivom (40-150 ED: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1086/cat/15 , 14-42: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1087/cat/15 ).
U svakom slucaju coveku zelim srecu u izboru (posebno ako kasnije ne planira dalje finansiranje hobija).
U kontrolisanim uslovima kao shto je fotografisanje kroz mikroskop i kit objektiv ce zavrshiti posao odlichno, pogotovo novi Canonov sa ISom koji je iznad proseka i daje vishe nego shto koshta. Mikroskopi imaju mnogo jako osvetljenje, tako da je moguce zatvaranje blende pa bi kvalitet bio bukvalno isti kao nekim objektivom od 1000e.
Kao vlasnik Sony A200 koji se pre x meseci isto tako interesovao za kupovinu entry-level DSLR-a, osecam se prozvanim :D
Iako ovo sve mozes da vidis i na Dpreviewu, aj` da i ja ubacim koju:
Prvo, Alpha serija (to jest, DSLR-ovi) nemaju mnogo veze sa Cybershot i drugim Sonyjevim serijama. Sony je pre par godina otkupio Minoltu, tj Minoltino DSLR odeljenje.
Prednosti Sony brenda su sto imaju u telu stabilizaciju slike, tako da mo`s da koristis gamu Minoltinih objektiva starih i do 25 godina. Zeiss pravi objektive (naravno, skupi u majcinu) za Sony, i jedino u tom bajonetu postoje Zeissovi autofokusni objektivi (za Canon nemaju AF)!
Ono sto vidite na raznim Nokiama i Sony kompaktnim aparatima da pise Carl Zeiss, je samo licencirana tehnologija, dok ove objektive _stvarno_ proizvodi Zeiss.
Minus je sto je slab je za nocno snimanje (neko se ovde zezn`o pa rekao suprotno), mada se i drugi aparati iz tog cenovnog ranga nisu proslavili. Lose procesiranje JPEG-a iz aparata - ako hoces optimalne rezultate, treba da slikas RAW i radis postproc. na kompu.
Dakle, izmedju Sony A200 i Nikon-a D40, definitivno soni. Izmedju Canon-a 450D i Sonija, - tu su negde, samo je soni jeftiniji.
E sad, u prilog Sony-ju ne ide slaba dostupnost kod nas (jer je `novi`/slabiji brend, i prosto radnje ga ne drze jer nije popularan), slaba dostupnost objektiva (a i cena im je bezobrazna, upravo jer je ponuda kod nas jadna), i slaba dostupnost polovnih Minoltinih objektiva, jer kod nas izgleda Minolta nikad nije bila narocito popularna - verovatno iz razloga sto je kod nas bila najgora kriza bas u godinama kad je Minolta dominirala trziste sa (tada novim) Alpha bajonetom.
Takodje, aparate A230, A330, A380 treba izbegavati, jer imaju malo i ruzno telo, i totalni su promasaj (umesto njih mogu se naci A200, A300, A350, oni su normalni).
Kod nas jos u opticaju se nalaze A550 i A500, mada u njihovu konkurentnost sumnjam - dobri su to aparati, ali u tom cenovnom rangu postoje dobri Canoni i Nikoni. Znaci moja prica vazi za entry level - A200/A300/A350.
Stvar ukusa. Nije nikon nista kvalitetniji od Canona, i to znam iz prakse. Mrtva trka, a o Canon L objektivima bolje da ne krecem, jer tu Nikon gubi svakako... __________________ Scourge of PCBerza
:: Nikon je uvijek bio i ostao je bolji od Canon-a a pored njega i od svih ostalih.. :: :: Sto kaze tortojed, Nikon ima robusnije i kvalitetnije kuciste.. :: :: Jeste on stariji, ali to ne znaci da je losiji.. :: :: Canon recimo ima manje i kompaktnije kuciste, ali takodje i vise plastike te je samim tim kuciste manje cvrsto.. :: :: Sto se tice SONY-a, nemojte se iznenaditi kada kazem da bas on proizvodi CCD senzore za Nikon, da.. :: :: Znaci, to sto kaze tortojed da treba bjezati od Sony-a nije tacno, treba bjezati od svih IDIOTA (mali i fensi fotoaparati, za neupucene) ako se iole ozbiljnije mislite baviti fotografijom i fotografisanjem.. :: :: Ja sam kontao uzeti sebi D60 ili D40x ali sada nemam bas viska novca pa sam tu kupovinu stavio na Stand By ! :: :: A za konkretne informacije i rezultate fotografisanja navedenim fotoaparatima, jednostavno odete na dpreview.com i svaki taj fotoaparat ima testiran, ako imadnes srece mozda nadjes konkretno poredjenje izmedju D80 i EOS 450 .. :: :: :: Pozdra :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Evo ga sony fanboy. Pa bre ti volis taj sony ericsson toliko samo zato sto ima zeleni logo :D
Ok je Sony, ali nema sta da trazi izmedju Canon-a i Nikona...
Sto se tice kvaliteta kit objektiva, losi su svi generalno kod svih proizvodjaca. Bukvalno uvaljuju najobicnije plastikanere da te out-of-the-box mozes da fotografises.
Za bilo kakvu kvalitetnu fotografiju je potrebno barem uzeti fixni 50mm objektiv sa f1.8 blendom za uzivanje. Daleko je veci raspon fokusa, a ostrina objektiva je itekako primetna u odnosu na Kit 18-55... __________________ Scourge of PCBerza
:: Da se ja pitam ja bih uzeo Sony :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647150. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.