Hteo bi da kupim neki fotoaparat.Pri izboru fotoaparata shvatio sam da mi treba neki mali(da bi ga mogao svuda nositi) sa litijum baterijom da se ne bakcem sa stalnom kupovinom i menjanjem baterija.Koliko sam video u toj klasi ultra-malih fotoaparata cini mi se da se najbolje pokazao Canon IXUS.Posto IXUS serija ima dosta modela koji bi mi vi preporucili?Koji je po vama najbolji?Zanimljiv je i Fuji f100fd.Svi predlozi su dobro dosli.
Ja sam pre 20ak dana kupio IXUS 75, sa karticom od 4GB i neka torbica, tek toliko dobra da nije najgori fuseraj, Lowepro, tako nesto... oko 900 dinara. Radnja je Big Apple, ulica Cara Nikolaja, tj. 14. Decembra, ide od crvenog krsta ka hramu. Oko 18500-19000 dinara sam platio sve zajedno.
Od karakteristika, ima 7 mpx, 3x zum opticki, digitalni je valjda 4x - ali to je potpuno nebitan podatak, ima ekran od 3` - veoma korisna stvar, za moj ukus.
Puna baterija otprilike prezivljava oko 200-250 fotografija, `najboljih`, inace na 4GB stane oko 32 minuta videa u 640x480 rezoluciji, a to naravno nije u stanju da isprazni bateriju.
Baterija ima 780mAh i negde sam procitao da `omogucava` oko 4 sata konstatnog rada aparata.
Ne znam sta vise, ja sam zadovoljan fotografijama, mali je, tanak, kockast i bez nekih seljackih ispupcenja i udubljenja i veoma lepo izgleda, bez obzira sto je moj.
Mislim da za ove pare ima neki Fuji koji ima 8mpx i 6x opticki zum, ali meni se nije svidjao izgled... pa ti vidi sta ti odgovara.
6x opticki zum je bolja stvar od 3x, mnogo, ali, bez preterivanja, manje-vise svaki od ovih aparata do 300-400 eura je jedno te isto sranje samo drugo pakovanje i nemoj da brines da je razlika od modela do modela drasticna zbog +-20 eura, jer nije.
Sto se mene tice svi su isti, i svi mogu da prave i vise nego dovoljno kvalitetne fotografije `normalnih` dimenzija, koje meni odgovaraju i na koje sam se navikao.
Mada je i moje misljenje ovih dana veoma cesto shvaceno kao nenormalno, jer mnogi ljudi koje sam upoznao misle da sada ta velicina nije vise dovoljna za nekakav uzitak u sadrzaju fotografije, nego je prava stvar kada svoju sliku odstampas na formatu 3x5 metara, otprilike to je sada normalno i to se trazi. Takoreci to je hit, a ja ocigledno ne umem da uzivam u dok gledam u sadrzaj fotografije.
Nadam se da sam bio od pomoci.
E da, i fotografije u najjacoj rezoluciji zauzimaju izmedju 3 i 4 MB u proseku, sto znaci da oko 1200-1300 stane na 4GB.
Ta razlika je u software-u koji se dostavlja, ali mislim da nije tako kod svih marki fotoaparata, u jeftinijim verzijama neke stvari su zakljucane, dok su te iste stvari u skupuljim otljucane, pisalo u Svetu Kompjutera (moram da napomenem izvor podataka, nije reklama) i kako se otkljucava,
:: Ta razlika je u software-u koji se dostavlja, ali mislim da nije tako kod svih marki fotoaparata, u jeftinijim verzijama neke stvari su zakljucane, dok su te iste stvari u skupuljim otljucane, pisalo u Svetu Kompjutera (moram da napomenem izvor podataka, nije reklama) i kako se otkljucava :: :: Pozdrav!! :: Nerazumem ovo sto si napisao.Koje stvari su zakljucane u cemu je stvar?Mozes li napisati jos nesto sto je pisalo u tim novinama.Napisi jos nesto sto znas o tim modelima :: ::
Prijatelju `slavuj` svaka ti cast na trudu i puno ti hvala.Mislim da ce svaki post kako meni tako i ostalima da sluzi. Koliko si platio IXUS 75?Koliko mi je poznato IXUS serije sa trocifrenim brojevima su bolji od onih sa dvocifrenim.Mogu se naci modeli (pogledaj i na berzi) 80,85,90,800,850,860,900,950, po ceni od 16 000 pa do 21 000,modeli 960,970 su malo skuplji.Fuji f100fd je 22 000(nisam nigde nasao jeftiniji).E sad da li vredi dati tolike pare i za koji fotoaparat bi bilo najbolje.Ni jedan od ovih modela koje sam nabrojao nije savrsen svaki ima neke prednosti i mane zato sam i hteo da pitam strucnije ljude za njihova misljenja.
Slavuj svaka ti cast jos jednom na postu
bax2003: pare nisu problem-para nema :) sala mala.E sad da li vredi dati pare za 970 ako se moze kupiti i neki drugi pribliznog sadrzaja.Jbg to je problem zato i hocu da cujem vase misljenje,ali recimo da planiram da nadjem do nekih 22 000(moze i preko toga).Videcemo sta odlucimo .)
oko 16000 kosta aparat, mozda 200-300 dinara vise. 4GB kartica je oko 2000, mozda 1800 ili 1900 i torbica oko 900 i to je negde oko 19000.
Razlike u kvalitetu fotografije na mom CRT monitoru od 17` ja jedva da sam primetio, cak bi ispravnije bilo da kazem da NISAM PRIMETIO, kada sam uporedjivao fotografije ovog IXUS-a 75, poznanikovog IXUS-a 65 i njegovog 20D sa nekim objektivom koji navodno kosta 2000 eura, ubij me ako znam koja je marka i oznaka, ima jedno 40 simbola. Tek kada se zumira fotografija onda se primeti razlika, ali toj razlici 99% doprinosi objektiv koji je dugacak oko pola metra i takvi se objektivi koriste za fotografisanje bilo cega sto se stavlja na bilbord ili neki veci poster, ili npr. nalepnice za kola koje se lepe preko cele povrsine auta(spolja samo, naravno) ili npr. fotografisanje nekog fudbalera sa neke udaljene tribine.
Nije da mislim da 100% nema razlike u kvalitetu snimaka izmedju svih digitalnih fotoaparata koji postoje, ali na ovim `zemaljskim dimenzijama` fotografija, 8x15cm i 13x18 valjda,za cije cuvanje ti treba najobicniji album za slike, a ne necija garaza od 50 kvadratnih metara, JA NISAM PRIMETIO RAZLIKU KOJU BI INVESTICIJA OD 2000 ILI VISE EURA OPRAVDALA.
Ali ne znam, ja nisam strucnjak za fotoaparate niti neki `znalac - pametnjakovic` koji je potrosio nekoliko stotina hiljada eura na raznorazne uredjaje i budalastine i dodatke, jednostavno me taj i takav sport ne inspirise svojom kompleksnoscu dovoljno da bih se uopste imalo zainteresovao
Ja mislim da je `trka` za nekim kvalitetom odavno nestala, a da je sada ostala samo ona za kvantitetom, bilo da se radi o nekim pompeznim dimenzijama aparata ili naduvanoj ceni nekog dela. Smatram da je to problematika za neke zaludjene ljude koji time pokusavaju da nadoknade neki fizicki defekat. Ili mozda psihicki.
Nisam do sada jos nijednu fotografiju slikanu sa ovim IXUS-om 75 odstampao na A3 format(420x297 mm) pa da ti kazem sta je i kako, inace sam video fotografiju nacinjenu IXUS-om 65 na A4 formatu (210x297mm) i iste je ostrine kao i na monitoru, uzivo cak izgleda da je ostrija.
Neces se za/ebati, koji god budes kupio. Nemoj samo da bacis pare na neki mobilni telefon sa 5mpix, jer bilo koji fotoaparat pravi daaaaaaallllllleeeeeeeeekkkkkkoooooooo bolje fotografije i video zapis od bilo kog telefona. I to se nece skoro promeniti.
Uporedjivao sam neki raspali NIKON sa 3mpix, star 5-6 godina sa N95 8GB, koja vazi za `vrh` i sa SE k850i. Razlika je `dupe i oko` u korist fotoaparata, naravno.
Flashuje se firmwer i dobijes jos par veoma korisnih opcija. Imas par foruma koji se bave samo fotografijom. Evo mozes pogledati na ovom forumu a za ostalo koristi google http://www.pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/
:: :: :: :: :: Ta razlika je u software-u koji se dostavlja, ali mislim da nije tako kod svih marki fotoaparata, u jeftinijim verzijama neke stvari su zakljucane, dok su te iste stvari u skupuljim otljucane, pisalo u Svetu Kompjutera (moram da napomenem izvor podataka, nije reklama) i kako se otkljucava :: :: :: :: Pozdrav!! :: :: :: Nerazumem ovo sto si napisao.Koje stvari su zakljucane u cemu je stvar?Mozes li napisati jos nesto sto je pisalo u tim novinama.Napisi jos nesto sto znas o tim modelim :: :: :: ::
Nisi mi poslao temu.Poslao si mi link foruma.Zato sam te i zamolio da mi posaljes link teme koja govori o tome sto si ti pisao pa sto ne budem svatio pitacu te.
Cekaj jel si procitao ovaj post? Tu imas linkove za to sto te zanima... http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/index.php?topic=45.0 :: :: :: Nisi mi poslao temu.Poslao si mi link foruma.Zato sam te i zamolio da mi posaljes link teme koja govori o tome sto si ti pisao pa sto ne budem svatio pitacu te.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647151. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.