Pre neki dan sam pitao za a4 komplet pa me interesuje kakva je ovo kombinacja: A4 TECH X7-G600,GENIUS Navigator 335 ili Saitek GK200 Tactical gaming Keyboard ,Saitek Impact Gaming Mouse ili da uz neku testaturu dodam Trust GM-4600. I da zavrsim pricu!
Nemojte da se ljutite sto drugi put pitam! Sta da kupim!
pa i nisam nesto odusevljen, ne znam jesi li cuo za marku Logitech :) malcice su skuplji, ali neprevazidjeni sto se tice tastatura i miseva...sta kazes na wave logitech tastaturu(35e) i recimo neki G5 gamer mis(60e), mada i ne mora g5...ukupno, oko 100evra..
Vidi ovako uzmi njihov mis ali neki bez zica ja vec 4 godine imam 8k Office rf wireless glodara i radi savrseno, nikad problem, svi dodatni dugmici programabilni, cena 20-tak E. Tastaturu uzmi po slobodnom izboru, videh neku zanimljivu trust za 1000-1200 dinara sa sve skrol tocicem i kojakavim dzidzabidzama.
Sto se tice logitech-a jesu kvalitetni ali su po meni ipak precenjeni.
A4Tech je vrh marka sto se miseva tice. Logitecha zaobidji jer se u zadnje dve godine drasticno pokvario cak i u serijama srednjeg cenovnog ranga. Ali ako zelis vrhunski mis za igranje pogledaj nesto iz Razer ponude - DeathAdder moja preporuka. Recimo ono sto Razer ima a nijedan Logitech nema je zadrzavanje staticnosti kursora prilikom podizanja i spustanja misa sa podloge.
Tastaturu u principu mozes odabrati sam prema svojim potrebama, ali imaju u vidu sledece:
- ako se odlucis za tzv. multimedijalnu tastaturu, sledeci put kada budes kupovao novu jako tesko ces naci istu kao staru, te ces morati ponovno da se privikavas na njeno koriscenje. Dosta jednostavnije je kupiti skroz obicnu tastaturu i prilagoditi se standardnim softverskim nacinima pokretanja aplikacija ili njihove kontrole. [IBM radi upravo to kod svojih uredjaja, pa tako sve tastature [cak i kod onih najstarijih desktopa i laptopa] su iste. Korisnik kada predje na jaci model nema vreme prilagodjavanja, vec nastavlja koristiti potpuno novi uredjaj bez gubitaka prouzrokovanih promenom radnog okruzenja.]
Kod izbora tastature svakako obrati paznju na raspored i velicinu pojedinih tastera. Recimo meni najvise odgovara kombinacija veliki enter, veliki desni shift i veliki backspace i to uvek kupujem.
Sto se tice samog kvaliteta vise nema onih starih mekanih, teskih i visoko pouzdanih tastatura. Sada sve prave na bazi pravljenja kontakta po principu dodirivanja grafitnih elemenata razdvojenih listom perforiranog celofana i svaka ce da rikne posle tecnosti prelivene po njoj. Sto se same plastike tice tu su doslovno svi proizvodjaci nasli dobitnu kombinaciju pa vise nema onih tastatura koje glave. Pricam ti ovo jer cenovni rangovi daleko odstupaju a ne donose krucijalna poboljsanja. Vrlo jeftina tastatura ce ti zavrsiti svaki posao.
Za kraj najvaznije. OBAVEZNO obrati paznju na ergonomiju tastature i povedi racuna o kupovini podloge ili dodatka za podlogu. Zbog dugotrajnog rada na racunaru godinama dolazi do okostavanja donjeg dela sake i vremenom pojave tzv. sindroma karpalnog kanala koji se u SAD smatra `profesionalnom bolescu`. Dakle najbolje je da uzmes tastaturu sa zaslonom za ruke izradjenim od nekog mekanog materijala ili da kupis zelatinske jastucice za misa i tastaturu.
Izvini sto ti nisam dao konkretan odgovor ali stvarno nemam predstavu o kvalitetu uredjaja koje si naveo. Pokusao sam da ti dam neke opste savete kako bi i u buduce mogao sam da napravis najbolji i najzdraviji izbor.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.