Cao svima. Vec drugi put mi crkava napajanje, a u servisu su mi rekli da imam problem sa strujom u stanu, pa su mi preporucili nekakav "ups". Jedan moj drug mi je rekao da je to skupo, i da postoje nekakvi produzni zastitni kablovi koji su jeftiniji. Ako znate nesto vise o tome, molim vas da mi odgovorite. Unapred zahvalna
Zastitni produzni kablovi sprecavaju, u neproverenoj meri, nagle skokove napona (koliko nagle i koliko velike, ko zna?), pri tome zaboravi na zastitu od bliskog udara groma. Medjutim, ako napon divlja i ispod i iznad standarda, ili je "prljav" (ima nepravilnu sinusoidu) te igrackice te nece spasiti, narocito, ako napon pada ispod standarda. UPS je spravica koja puni akumulator dok struje ima i OK je, a kad je nestane ili pocne da divlja, racunaru isporucuje struju iz akumulatora, pa ko duze izdrzi. Bolji UPS-ovi imaju i funkciju peglanja napona, tj. osim sto sprecavaju strujne udare i isporucuju energiju kad EPS zataji, oni vrse i korekciju ulaznog napona ( zavisi od modela koliko, a bogami i od para) pa npr. kilav napon od 180V "prebace" na 220V 50Hz... Imas i uredjaje koji samo ovo rade, bez da su pravi UPS (uopste nemaju bateriju) kao nekadasnji stabilizatori za TV-e. Ukratko, kupi tako nesto i ne skratari previse.
Tako "nešto" se sove stabilizator, ali se kao uređaj teže nalazi nego UPS sa AVR, automatskom regulacijom napona. UPS + AVR je ono što treba da nabaviš...
Ljudi, pricajte malo na "srpskom", nisam bas tako podmazana znanjem kao vi. UPS je i dalje neka skuplja varijanta za mene (negde oko 100 evrica). Raspitala sam se jos kod nekih ljudi, kazu da je dobar Sviks (tako nesto) i APC. Da li oni spadaju u te stabilizatore, posto imaju osigurace i da li je to adekvatno resenje? Hvala!
Pa jedan od boljih ti je APC, i stvarno rade kako valja, i slabiju varijantu imas za nekih 80 evrica, dok je skuplja oko 90-95. Za "sweex" ne mogu nista da ti kazem nisam ga testirao. Na kraju mozes da kupis Mustek koji kosta oko 45 evrica, koji nije los, ali APC je mnogo bolji. sto kazuje i sama cena. Ako budes odlucila da kupujes, javi se, da ti pomognemo oko cena. i u koju firmu da ides. Pozdrav. I da ti kazem, "obicnim jezikom",UPS je uredjaj koji u sebi ima bateriju i on on te stiti od variranja napona, i u slucaju kad "trepne struja" posto ima u sebi bateriju on ne dozvoljava da ti se komp restartuje. I u slucaju nestanka struje komp moze da ti radi od 5min do 20min tako sto se napaja iz baterije iz UPS-a.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.