Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Fractal Design u problemu ili kod naših nešto ne valja?
STRANA 1 OD 1
cvvelle Fractal Design u problemu ili kod naših nešto ne valja? 05.11.2024. 23:08 T69312

status: user
broj poruka: 723
Bacih oko da zamenim prozujali 140mm kuler na kućištu, kod nas na tržištu baš ufitiljiše sa njihovom ponudom.

Dešava li se nešto specifično sa fraktalom, ili se nešto dešava sa lagerima generalno?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vica666 online .. 05.11.2024. 23:25 #682744

broj poruka: 52
Imas u gangatronu dva modela 14-tica

cvvelle Hvala 06.11.2024. 00:02 #682747

Hvala, bacih oko.

Oba su za oko 1000 dinara skuplja od standardne cene, a i tražio sam Silent seriju.

Ne napisah u originalnom postu, moja greška što ne spomenuh, izvinjavam se.

pajsgudgud Mislim da je vise faktora u pitanju. 06.11.2024. 09:16 #682748

broj poruka: 3740
Da nema veze samo sa Fractal-om.

Vise mislim da je u pitanju samo trziste i kupovna moc, samim tim ponuda i potraznja.

Kao tradicionalno siromasna zemlja, zahtevi kupaca se svode na sto jeftiije i samo da radi.

Tako da, kada treba neka egzoticnija komponenta da se nabavi ovde u Srbiji ponuda je nikakva ili papreno skupa jer se prodavcima ne isplati da dovuku neke fensi ventilatore koji ce da im stoje godinu dana i vise i skupljaju prasinu.

Bio je jedan period po mojoj proceni od 2005 do 2015 kada je trziste cvetalo i mogao si da nabavis vise manje sve. Setimo se BoostLogic-a. Probali su sa fensi komponentama i pukli mislim posle par meseci.

Potom je poceo pad, gde vidimo propast Emm-ija kao velikog igraca, zatim preorentisanje drugih na druge grupe proizvoda (win win i prodaja automobilskih guma) i tako dalje.

Dodatno, Intel, AMD i Nvidia su se svojski potrudili da upropaste svetsko trziste u njihovoj trci izbacujuci brze, a samim tim i skuplje komponente. Serija za serijom novi generacija cpu i gpu, koja je obesmislila bilo kakvu kupovinu novih komponenti ili servisiranje starih.

Ne zaboravimo majning gde su cene kartica isle u nebesa, a sada imamo trziste preplavljeno polovnim karticama. Sam koristim karticu iz rasturenog rig-a.

Zatim gejmig industrija gde su neki ljudi odrasli i prestali da igraju igre, a novije generacije pc gaming ne zanima toliko.

Sve to negde dovodi do toga da sada solidnu masinu za 1080p igranje mozes da kupis polovno za 350eur i da se igras do mile volje.

S toga prodavnice racunarske opreme su u problemu I sve ovo nas vraca na to da su prodavci u problemu i moraju da smanjuju portfolio proizvoda.

Zvuci mozda malo kao neka teorija zavere ali ovo je moj utisak.

support normality

GA B450 Gaming X, AMD Ryzen 2600, Kingston 16GB @3466Mhz r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, RX580, Chieftec modular 750W.

micika988 Re: Hvala 06.11.2024. 09:27 #682749

broj poruka: 2043
https://tinyurl.com/4rxunns2

`A patented fanless design for silent, dust-free operation`

`Silent Operation: Work without ever hearing annoying fan noise.`

rekao bih da su `tihi` i gotovo sigurno nece skorije biti u radnji na G, kako ga nabaviti? verovatno znas me - znam te i sl.

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

:: a i tražio sam Silent seriju.
cvvelle Tržište 06.11.2024. 19:03 #682754

Pa, kad tako sklopiš, i ne deluje kao teorija zavere.

Trgovci uglavnom u svetu rade na obrt, a naši obrt usporavaju paprenim cenama, pa kada ukapiraju da se stvari ne prodaju sa cenama napumpanim za 50%+ dobiti, odustaju od nabavke robe i saradnje mesto da smanje cenu.

Još gori su ovi koji rade na rabat, pa podignu cenu pride, pa roba stoji ili ih čak dobavljači uhvate, pa izgube pravo da posluju više sa njima ili sami odustanu jer im se ne isplati jer niko lud nije da plaća to.

Svakako, meni ne gine da pazarim neki generički 14 kuler, pa dok ne zuji, ne zuji.
Što se koristio fraktal, koristio se, dok ne skoknem preko ili neko naleti pa da mi ponese, to je to od naših prodavaca.

imarkovic Fractal 06.11.2024. 23:22 #682755

broj poruka: 18990
били су добри само на почетку, тј. када су почели код нас да буду популарни, правили су врхунска кућишта, мислим барем на изглед и колико-толико квалитетно за уложене паре, сада је то шкарт, лименка, а кошта ђаво и по.

Купи Арктик 140мм, то је квалитетнији вентилатор него Фрактал.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

cvvelle Kućište 07.11.2024. 00:45 #682757

Na kućište se nikad požaliti neću, imam Define XL R2 od njih već oko 10 godina (od kad je izašlo), treća konfiguracija u njemu.

Naručio sam neke 14-ice, čisto da prespojim dok ne naidje nešto bolje a da mi ovaj prozujali ne izaziva glavobolju..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60344. Broj poslatih odgovora: 646930.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs