Moze li mi neko reci da li postoji jednostavniji nacin za duplu stampu u okviru menija programa ili drajvera? Prvo stampam neparne (odd), pa posle moram da poslazem listove kako bi ih vratio (a da stampa normalno) i krenuo sa stampom parnih strana (even) i na kraju moram ponovo da ih poslazem za citanje. Na prethodnom stampacu sam to morao da radim samo jednom na kraju a sada moram 2x. Ima li neko bolji predlog?
nisam nikada video na delu drajvere canona, a svi tvrde da je to samo hp na drugi način ili tako nekako, pa očekujem da su i fore sa drajverima slične (odnosno, problemi i stupidnosti). Da bi zayebao moronizam sa odd i even (parnim i neparnim stranicama), potrebno je, ako je sam drajver štampača glup za to, da mu prilikom jedne polovine štampe zadaš reverse štampanje. Dakle, obično štampač ili štampa od 1. ka zadnjoj stranici, ili obrnuto. Što se da podesiti kao podrazumevano ili kao trenutno podešavanje, za jednu štampu, pa iskoristi tu opciju da bi nakon obrtanja redosleda, počeo da štampa `naopačke` - onako kako ti treba. AKo me nisi shvatio jer sam konfuzno balavio, kupi si ris za experimente.
Ja sam te razumeo ali to ce resiti problem SAMO ukoliko ima paran broj strana!!! Postoji jedan specijalan slucaj kada ovo ne prolazi. U slucaju da je neparan broj strana a uradis REVERSE printing (od poslednje ka prvoj, papiri tako pasu OK!) onda ce prva strana ostati bez svog parnog sledbenika tj. nece se stapmati uopste (ostace u fioci) umesto da se to dogodi sa poslednjom neparnom (koja bi trebalo da ostane u fioci).
- R a v e n L o r d -
:: nisam nikada video na delu drajvere canona, a svi tvrde da je to samo hp na drugi način ili tako nekako, pa očekujem da su i fore sa drajverima slične (odnosno, problemi i stupidnosti) :: Da bi zayebao moronizam sa odd i even (parnim i neparnim stranicama), potrebno je, ako je sam drajver štampača glup za to, da mu prilikom jedne polovine štampe zadaš reverse štampanje. Dakle, obično štampač ili štampa od 1. ka zadnjoj stranici, ili obrnuto. Što se da podesiti kao podrazumevano ili kao trenutno podešavanje, za jednu štampu, pa iskoristi tu opciju da bi nakon obrtanja redosleda, počeo da štampa `naopačke` - onako kako ti treba :: AKo me nisi shvatio jer sam konfuzno balavio, kupi si ris za experimente :: :: ::
... zato sam mu ipak savetovao da ima pri ruci ris za probu... To se ne radi kad ima neparni broj strana. Uvek operišeš sa parnim brojem strana.... tako što koristiš `cake` kao: dodaš blanko stranu na kraju, ili, štampaš do predzadnje i nazad, a na kraju reverse štampe, kao posebnu odštampaš tu 13. prase stranu, samu za sebe. Dakle, umetno operišeš uvek sa parnim brojem strana - što je podrazumevano za odd i even - da neparne imaju parnjake... A o matematici: kod štampanja važi jedna axioma: što je skuplja štampa, to se brže uči ...
Tacno. Moze u Wordu, Acrobatu (ne reader)...u slucaju dokumenata koje mozes da promenis tj. dodas widow/orphan ali ako su zasticeni i ako vecina koristi Acrobat Reader tu ne moze nista uciniti. U svakom drugom slucaju pali, pa se tako svelo na nekih 1/3 situacija kada naprosto ne moze...i to je nesto...
- R a v e n L o r d -
:: ... zato sam mu ipak savetovao da ima pri ruci ris za probu... :: To se ne radi kad ima neparni broj strana. Uvek operišeš sa parnim brojem strana.... tako što koristiš `cake` kao: dodaš blanko stranu na kraju, ili, štampaš do predzadnje i nazad, a na kraju reverse štampe, kao posebnu odštampaš tu 13. prase stranu, samu za sebe. Dakle, umetno operišeš uvek sa parnim brojem strana - što je podrazumevano za odd i even - da neparne imaju parnjake.. :: A o matematici: kod štampanja važi jedna axioma: što je skuplja štampa, to se brže uči .. :: :: ::
Sto se dvostrane stampe tice nje na stampacima koji nisu predvidjeni za tako nesto a niko kuci nema ni jedan takav (svi ili bar 99.99% imamo jeftine jednostrane stampace) posto su oni prilicno skupi zbog potrebnog mehanizma.
Prica sa parnim i neparnim stranama je samo za idealan slucaj, jer ti u slucaju uvlacenja dva ili vise lista ne gine sve `adje Jovo na novo`. Ja do sada za nekih 20 godina nisam video ni jedan laserski stampac koji nije uvukao par komada cistih listova tek izvadjenih iz pakovanja i stavljenih u fider. Mozes zamisliti kako to izgled kad se koristi tek iskoristena artija za stampu. mislim da ti ne gine rucno hranjenje stampaca sa prethodno odstapmanim neparnim stranama, pri cemu ne smes imati papira u mestu predvidjenom za to jer ce on po automatizmu krenutni da vuce taj papri (doduse samo u slucaju ako mu nisi zadao da uvek vuce papir i manual tray-a).
Svega ovoga nema kod pljuckavaca samo sto moras da obratis paznju ma Machine-ovu matematiku, ako je neparan broj strana poslednju odvojis i zadas stampu unazad.
Uh kad se samo setim dvostranog stampanja sa 8 strana teksta na jednom listu A4, prvo stampas sve neparne 4 in 1, a ond parne u sablonu 4,2,8,6 etc... Tako sam sebi istampao celu sagu DUNE, KAPIJA i vecinu dela Klarka kad sam posle isekao i uvezao spiralom sve je bilo u formatu A6 i na chirilici.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.