Kolika je radna temperatura DDR1 memorije jer mi se jako greje i možda ona koči računar
STRANA 1 OD 1
arogan
Kolika je radna temperatura DDR1 memorije jer mi se jako greje i možda ona koči računar
29.02.2016. 19:57
T63013
status: user broj poruka: 535
jednom poznaniku se na svakih dan-dva pokoči računar - izgubi sliku, ne reaguje tastatura a na ruteru TP LINK 740 jako brzo treperi port na koji je računar povezan mrežnim kablom, kao da je u koliziji. Posle gašenje i čupanja strujnog kabla na 5 minuta, simptomi su isti. kada računar ostane ugašen celo veče, onda ujutru proradi i sve je u redu nekada ceo dan a nekada i dva dana, posle čega se opet pokoči sa istim simptomima. Danas sam bio kod njega kad je računar bio upaljen i pokočen. Ugasio sam ga i izvukao oba modula DDR 1 memorije. Prva je bila Kingston 1 GB, čipovi sa obe strane, izuzetno masivni i debeli. Druga je Apacher isto čipovi sa dve strane ali su mnogo tanji. Odmah sam pod rukama osetio da je Kingston memorija znatno vrelija (oseti se na prstima kad sam ih obe istovremeno izvadio). Sačekao sam pola sata, a zatim sam memorije ponovo stavio u računar, ali sam zamenio slotove. Pustio sam na 40 minuta Memtest (sa Hirens Boot-a), dakle 2 kruga i bilo je sve u redu !? Kad sam ih istovremeno izvadio, ponovo je Kingston memorija bila mnogo vrelija. Ostavio sam sada samo modul Apacer (koji je normalne temperature) i računar mu se do večaras nije pokokočio, ali za normalan rad Win XP SP3 sa antivirusom mnogo je komfornije da ima 2 GB. Sutra dolazim kod nejga sa unimerom, koji ima mogućnost merenja temperature, pa imam par pitanja: - koliko dugo memorija treba da radi da dostigne radnu temperaturu (po paljenju računara odmah ću da pustim Memtest pa će memorije biti non stop `opterećene`), - koja je normalna radna temperatura DDR1 memorije a koja je granična koja sigurno signalizira njen kvar ?
Konfiguracija računara je Intel 865 čipset, Celeron D na 2,8 MHz (512 Kb keš), 2 slota DDR1.
Resetovan je BIOS (CLR CMOS), proveren HDD sa tri programa, svi pokazuju 100% ispravnost. Napaanje je normalne temperature, vrti se kuler i u BIOS-u ne varira napon. Temperatura procesora se ne podiže.
Ako nije memorija, šta još može da bude uzrok ? Ne mogu baš svaki dan da idem kod njega ali u interesu je da mu što pre rešim problem. Hteo bi da izbegnem testiranje nekoliko dana sa ispravnom memorijom a zatim sa sumnjivom ....
Ako je taj Celeron D sa Precot jezgrom to je furuna od procesora. Ide lagano na 100 celzijusa. Ako je podnožje za CPU socket 775, onda je neko loše vratio kuler.
Podnožje je 478 (mislim da je u CPU test-u bio Celeron D i 865 čipset), nisam zapamtio ploču ali igzleda da je neki međumodel: 478-Celeron D. Znaću sutra, mada to mislim da nije bitno. U mom slučaju procesor se odlično hladi, kuler je veliki i izgleda `skupo`. Speed fan je pokazivao stabilne vrednosti (nisam zapamtio kolike ali su bile u normali).
(Imao sam jednu furunu pre 6-7 godina, Celeron D, 775, par dana nije okretao kuler, ali taj računar tada samo znatno usporavao u radu već posle 30 minuta. Čak mu je i kućište bilo vrelo! Ali nije crkao, kad sam stavio ispravan ventilator, kao da nikada ništa nije bilo, verovatno i danas lepo radi kod osobe kome sam je poklonio).
U ovom slučaju, problem je u temperaturi memorijskog modula, jedan je mnogo topliji o drugog kad se istovremeno izvade.
Do pre nekoliko dana ovaj stari računar je radio godinama bez otvaranja (a kamoli nestručnog menjanja ventilatora ...).
Kad vratim samo hladniji modul, izgleda da računar normalno radi (mada mora da prođe nekoliko dana da bih bio siguran).
Dakle, koja je granična temperatura memorijskog modula DDR1 (Kingston 400 MHz) između ispravnog i neispravnog ? Sutra ću da mu izmerim temperaturu, pa ako pređe taj prag, bacićemo ga i kupiti drugi ...
za memoriju koje su u biosu, proveri i koje su default za oba modula pa postavi za pocetak na nizu ako ima razlike. Ako ne bude stabilnna na memtestu vrati voltazu na neku srednju vrednost pa opet proveri stabilnost i temp.
crko kingston, mada ne mora da znaci, ali 80% da je on, moguce da je konflikt memoriskih modula jer nisu istog proizvodjaca, probaj sa zamenjenim slotovima ako ni tad ne radi, onda kingston mora da se menja ( jedino da probas da im oboris clock u biosu pa da probas tako ).
Kao što rekoh, računar je radio godinama ispravno, na Default vrednostima, kakve su i sada u BIOS-u U Memtest-u i Kingston i Apacher pokazuju samo 133, odnosno 266 MHz - mislim da sporije ne može (mada na obe piše da su 400 MHz). Modul Kingston ima nešto veću brzinu provere koju daje Memtest 1320 Mb/s (ne sećam se tačno merne jedinice), dok Apacher ima 1030.
Ploča ima samo dva mem. slota, dakle dve posebne banke sigurno.
Kao što rekoh, zamenio sam i slotove i opet se isto dešava posle dan-dva, znači nije do podnožja nego do modula (ako je uopšte do memorije, kako neki, možda opravdano, sumnjaju).
Mislim da nije do procesora (a ni nemam rezervnu takvu starudiju sa kulerom da probam) jer bi se slika samo zamrzavala (u ovom slučaju kada dođe do kvara, opšte nema slike, ne reaguje Num Lock, a kada se nasilno resetuje opet se ne pojavljuje nikakva slika niti reaguje Num Lock, a port na ruteru treperi brzo kao da je u koliziji). Ponavljam, kuler je tako moćan i lepo se vrti (ne mogu da ga zaustavim presavijenim papirom između perca, kao neke koje su pred izdisajem. Takođe sam mu promenio i pastu (ima iskustva u tome). BIOS i Speed Fan ne pokazuju povišenu temperaturu procesora. A i ne znam da li crkao neki Intel 478.
Još da napomenem da ploča ima integrisani VGA Intel 865 i integrisani LAN neki Realtec 8139 ili sl. U PCI slotovima nema ništa.
Ali da ponovim pitanje, da li je znak da je memorija `crkla` odnosno da je neispravna ako je temperatura na njenim čipovima 50, 60, 70, ...., 100, koliko je to stepeni ? Posle kog vremena (pola sata, sat, 3 sata ....) se dostiže radna temperatura DDR1 memorije kada je sve u računaru ispravno i provetreno ?
Da li si probao da problematicnu memoriju stavis u drugi slot? Pre 7-8 godina sam imao iste simptome. Nekada cak ni komp nije hteo da se pali sa oba modula. Ispostavilo se da su obe memorije u redu a da je slot otisao.
Na žalost nisam, taj računar nije kod mene, kad sam ga poslednji ispitivao, danas, prvo sam izrotirao memorije ali kvar je ostao. Sačekali smo sat vremena i onda prvo ubacio samo hladniju memoriju, i računar je proradio i radio je do večaras ispravno i ugasili su ga pred spavanje.
Juče sam testirao u Memtestu problematičnu memoriju 40 min (dva kruga) i nije bilo grešaka. Računar je tada upaljen i ohlađen. Posle tih 40 minuta memorija je bila `vrela`, ali tek sutra uveče ću da imam instrument za merenje temperature. Zbog toga bi sada hteo da znam graničnu temperaturu memorije kada dolazi do kvara.
Proveri T proca i ono sto cesto rikne na s478 je zapravo socket tj. usled prenaprezanja ploca je ispupcena i posle toliko godina popusta u vodovima
Pre toga jedno dobro ciscenje i zamena pasti
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.