Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Koliki je zivotni vek napajanja
STRANA 1 OD 1
ixtro Koliki je zivotni vek napajanja 29.01.2016. 12:30 T62869

status: user
broj poruka: 441
Ne secam se da je skoro (ako uopsete) bila tema sa ovakvim pitanjem.
Mene interesuje ako neko zna (ili predpostavlja) koliko napajanje moze da radi pre nego sto treba da se promeni. Naravno ne iz razloga zato sto se pokvarilo nego zato sto je staro i ne moze da iporuci dovoljno struje komponentama.
Pitam jer imam napajanje iz potpisa oko 7 godina i u proslom SLi setupu (2xGTX760) se dosta grejalo dok se vrtela igra na monitoru :) sada razmisljam da kupim josh jednu GTX970 koje su po potrosnji kao te ranije GTX760 pa bi mozda trebao da promenim ili mozda mislite da ne mora? Da napomenem da sve radi super i da nemam problema nego me brine godiste napajanja :)

i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120L
ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus
CM 932 Advanced & Corsair TX750W
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Kutalion paa.. 29.01.2016. 13:24 #612934

broj poruka: 2480
Zavisi od napajanja, od kondenzatora koji su korisceni u njima, efikasnosti itd itd...
Za napajanja koja su mucena dosta (isla blizu maximuma) obicno je pravilo da se menjaju na oko 5 godina.

5820k @ 4.3ghz
Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT
Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock
Asus R9 280X Dc2T
4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15
Samsung 840 EVO 256gb
1tb WD Black
Seasonic 760w XP2 Platinum
CM Storm Stryker <

Spacewla ne bacaj pare 29.01.2016. 13:25 #612935

broj poruka: 612
Ja imam prijatelja koji ima večiti strah od toga da će ga napasti virusi pa stoga preventive radi popije medikamente, iako je zdrav kao dren.

Mislim da možeš ovo da primeniš i na tvoj problem.

Čoveče, AKO RADI, ne diraj, uzivaj u zivotu!!!

Jbt. čime se vi opterećujete? A ko kaže da nisu ELEKTROLITI na matičnoj oslabili i da lošije filtriraju struju? Onda ti tu novo napajanje ne pomaže. Moraš da menjaš i matičnu jel da? Ono, PREVENTIVE radi da struje teku kako treba i preko matičnjaka? Shvataš? Džabe cimanje, u takvom strahu moraš ceo PC da menjaš ako ima 7 godina, jel da po toj logici?

Uzivaj u njemu dok radi i ne zamaraj se ovako bespotrebnim temama. Kada bude zadimilo, kada ti se bude zamrzo komp, restartovao, kada bude zujao ventilator kao lud, kada se više ne bude okretao na napajanju, tada ćeš sam videti da je vreme da ga menjaš. Nema tu pravila i garantnog roka. Ajd poz. i još jednom, uzivaj čoveče u životu, ne zamaraj se takvim glupostima.

Spacewla Re: paa.. 29.01.2016. 13:30 #612937

:: Zavisi od napajanja, od kondenzatora koji su korisceni u njima, efikasnosti itd itd..
:: Za napajanja koja su mucena dosta (isla blizu maximuma) obicno je pravilo da se menjaju na oko 5 godina.
::
:

A gde se muče takva napajanja? U igraonicama, u NASA, u Holivudu na obradi filmskog sadržaja 24/h dnevno? U kancelarijama sigurno ne, u sobama još manje verovatno, gde neko muči napajanje u max. kada svi kupuju napajanja sa 50% rezervi snage?
Šta ti ovde pričaš?
Pa ko danas kupuje napajanje od 350W pa da ga optereti max.? Svi kupuju preko 500W iako im PC u puinom opterećenju ne troši ni 250W. Ajd bre uozbiljite se.

I gde si pročitao to nepisano pravilo o zameni napajanja na 5 godina iako radi kao da je juče kupljeno?

Opet PREVENTIVA? Pa onda hajde da se svi ubijemo jer eto, na kraju ćemo svi umreti?!?
To je logika?!?
Kutalion hahaha 29.01.2016. 13:31 #612938

Tako je, kad se zapali i spali obe 970, tad se opterecuj time, do tad uzivaj u zivotu!

:D

5820k @ 4.3ghz
Asus R9 280X Dc2T
Samsung 840 EVO 256gb
1tb WD Black
CM Storm Stryker <

Srdjanc ... 29.01.2016. 13:32 #612939

broj poruka: 3106

Razmak je skroz nasumican. Moze da traje jedan dan a moze dvadeset godina.

Primer, komp iz 1999 jos uvek radi sa svojim Noname napajanjem dok neko napajanje pod garanciom je crklo. Najpriblizniji odgovor ti je dao Kutalion.
Zavisi od kvaliteta izrade, kvaliteta materijala iskoriscenog za napajanje i koliko je dugo radila blizu maximuma.

Spacewla Re: hahaha 29.01.2016. 13:36 #612941

:: Tako je, kad se zapali i spali obe 970, tad se opterecuj time, do tad uzivaj u zivotu
:: :
:
E toooo... onda druze KUTALION, ti odmah IZVRŠI SAMOUBISTVO, skoči sa krova zgrade, budi kreativan u tom smislu, jer ćeš možda već sutra doživeti tešku saobraćajku, možda će te zgaziti tramvaj na ulici, možda ćeš doživeti srčku na ulici,.. pa ako ćeš već jednog dana umreti, što onda odmah da ne skratiš sebi muke jer znaš šta može da se desi?

To primenjuješ i na napajanja?!?

Pa čoveče napaljeni, svaka budala zna danas da računa koliko struje traže dve, tri, pet, grafičkih u nizu, i ako napajanje nije dovoljno jako, onda se kupi jače, ako može i ostane snage, onda laganica sve do kradi ... šta ste vi tripovali?

Kutalion lol 29.01.2016. 13:45 #612942

Ti i ja nismo drugovi, ne druzim se sa bakterijama :>

https://www.youtube.com/watch?v=nxv3KcwFfjE

5820k @ 4.3ghz
Asus R9 280X Dc2T
Samsung 840 EVO 256gb
1tb WD Black
CM Storm Stryker <

imarkovic Re: Re: hahaha 29.01.2016. 13:47 #612943

broj poruka: 18996
Kutalion samo kaze `bolje spreciti nego leciti`, sa cime se i ja slazem. To ne znaci nuzno da MORA da se zameni, iako funkcionise, ja bih ga otvorio i pogledao, ako je vizuelno sve ok, nastavio bih da ga koristim, sa rezervom da treba da se menja u skorije vreme i prvom prilikom ga zamenio, obzirom da radi 7god.

Za pocetak ocisti napajanje detaljno iznutra, pa vidi kako se ponasa posle toga.

:: :: Tako je, kad se zapali i spali obe 970, tad se opterecuj time, do tad uzivaj u zivotu
:: ::
:: :: :
:: :
:: E toooo... onda druze KUTALION, ti odmah IZVRŠI SAMOUBISTVO, skoči sa krova zgrade, budi kreativan u tom smislu, jer ćeš možda već sutra doživeti tešku saobraćajku, možda će te zgaziti tramvaj na ulici, možda ćeš doživeti srčku na ulici,.. pa ako ćeš već jednog dana umreti, što onda odmah da ne skratiš sebi muke jer znaš šta može da se desi
:: To primenjuješ i na napajanja?!
:: Pa čoveče napaljeni, svaka budala zna danas da računa koliko struje traže dve, tri, pet, grafičkih u nizu, i ako napajanje nije dovoljno jako, onda se kupi jače, ako može i ostane snage, onda laganica sve do kradi ... šta ste vi tripovali
tata02 ... 29.01.2016. 14:08 #612945

broj poruka: 845
Имао сам OCZ напајање од 500W oko 6 година и цркло је а да се рачунар претходно није искључивао, кочио и сл. Отворим га и видим да има надувених кондензатора и помислим да ћу га поправити лагано. Другар, изузетан електроничар, измења кондензаторе, проба га и ради али са нестабилним напонима и каже да га не би стављао у рачунар. Ја га наравно склоним у страну и купим Thermaltake Smart SE 530W модуларно, где да ризикујем да цркне нешто скупље 3-4 пута од напајања. Мислим да квалитетно напајање не треба мењати због старости већ кад цркне или приметиш да нешто није у реду, свакако не би требало црћи ништа због њега ако је квалитетно. Старо напајање ради и даље али у рачунару старом 10 година, интегрисана графичка, 512 рама, неки Семпрон...

Adzem ... 29.01.2016. 14:22 #612946

broj poruka: 3797
Sto se ovaj ovako uzbudio? Da ti nije druze kuca izgorela ovih dana od tog istog napajanja, pa si izrevoltiran?

http://valid.x86.fr/cx7btw

2m4Y Re 29.01.2016. 14:38 #612947

broj poruka: 2352
Ja imam upravo to napajanje, terao sam i CF sa 6970na njemu i radilo je bez problema. Sto se tice grejanja, jbg takvo je.
Moj savet je da ga otvoris i lepo ocistis od prasine i nema da brines. Kad budes otvarao, pazi samo na kablic od ventilatora, kratak je. Ja sam svoje skoro cistio i usput vizuelno proveriokondenzatore i sve je izgledalo ok.

Cisto informativno, meni komp radi u proseku 18h dnevno, a napajanje ima vec oko 6god pa ti vidi...

Pozz

...I sense you young padawan...

AMD FX-8350 BE
MSI 970A-G46
AMD R9 280x
4x 4GB DDR3 1.6GHz
1x 120GB SSD
1x 750GB SATA II
1x 3TB SATA III
Corsair 750TX

nenika2009 .... 29.01.2016. 14:44 #612948

broj poruka: 1083
Elekteronika. Znaci ovako, ako se elektronski delovi LETUJU(ZALEMITI).Japanci kazu da lemovi traju oko desetak godina. A ako se ti delovi i greju onda se smanjiva trajnost.

DaSickSyst @ixtro 29.01.2016. 14:49 #612949

broj poruka: 2909

Tom napajanju je istekla garancija, zašto ga ne otvoriš i vidiš da li ima naduvenih kondenzatora, pa proceniš sam.

TX750 je stvarno izuzetno napanjanje. Ako pogledaš starije testove videćeš da je izbacivalo odličnu struju i preko 800W, a gasilo se tek kad se optereti preko 900W. Što se snage tiče tu nemaš problema... E sad da je matoro matoro je. Ali opet tvoja konfiguracija (sa dve 970ice) bi vukla oko 500W pod punim opterećenjem.
http://outervision.com/power-supply-calculator

Imam isto to napajanje i imao sam istu dilemu pre godinu-dve. Razmišljao sam se da ga promenim jer me užasno iritirala ona zujalica od ventilatora. Otvorio ga zamenio Noktuinom 14icom, pri tome se uverio da su svi kondenzatori očuvani, nigde nema kakvih tragova varničenja i pregrevanja bilo čega. Vratio ploklopac i odustao od kupovine.

Corasair TX750 nije ni Trust ni MSIndustrial pa da ti sprži grafičke ako nema dovoljno snage. Ako ne može da izgura dve grafičke, restartovaće ti se računar kad ga opteretiš i znaćeš da ti treba jače.
Da ti je vreme da razmišljaš o novom napajanju jeste, a da li ti je neophodno to je već diskutabilno...

DaSickSystem

obradmi To moze da traje dugo 29.01.2016. 17:28 #612961

broj poruka: 7720
zavisi od potrosaca ,OC povecava potrosnju samim tim smanjuje vek trajanja napajanja ,jaca graficka takodje dosta vuce ,jos ako se ona klokuje takodje povecava potrosnju.Naravno da ovde ne racunam brus li napajanja koja su lutrija.

gang1978 Vazi za sve komponente 29.01.2016. 21:00 #612974

broj poruka: 1661

Koliko para toliko Muzike.

Ma3x Heheheehehee 29.01.2016. 22:09 #612980

broj poruka: 223
Citam odgovore, svako je rekao nesto sto ima smisla, a ti druze vozi dokle god radi. Imaj na umu jednu stvar - komp se, sem redovnog softverskog odrzavanja sredjuje i hardverski. Jednom mesecno ocisti prasinu sa kulera, kako procesorskog, tako i sa napajanja, ocisti kuciste, pa ces da vidis razliku u grejanju. Promenis pastu na proc na svakih 6 meseci, sredis msinu, kao i kola da odrzavas. Meni je za 17 god maltretiranja sa kompom, i maltretiranja istog crklo napajanje samo jednom, i dve maticne. Cisto napominjem. A ta ista masina mi zaradi dovoljno da je tretiram sa postovanjem.

ixtro Reseno 29.01.2016. 22:36 #612988

broj poruka: 441
Hvala na odgovorima i savetima cak i kritici.

Kolega Ma3x je u pravu svi sto su nesto napisali ima neke logike i smisla. To sto sam rekao da se greje nije zato sto je prljavo ili puno prasine nego zato sto je optereceno i leti nema klime (nije bilo do 2015) u toj sobi gde je moj PC. Cistim barem 2 puta godisnje skroz komp od prasine (celog rasturim) jer prokleti radijator od vodenog hladjena navalci tonu prasine i jedio se skroz ociti kada ga operesh pod vodom (tush na kadi). Inace zadnjih godinu dana sam PC popeo sa stola (75cm od poda) na policu koju sam napravio za njega na 160cm od poda tako da ne uvlaci tepih i ostala cuda mada ima super fine prasine.

@2m4Y i @DaSickSyst

Znam da je super zato sam ga i uzeo tada kada sam kupovao i sve mi je jasno sto se tice opterecenja jer sam tada izgubio nedelje trazeci napajanje koje je trebalo da zameni Enermax od 495W http://bit.ly/1Vw4Csp koje je izuvalo kako je radilo i dalje radi kod zene u njenom PC-ju Q9550 i neka fina grafika, a na primer ono je staro barem 10 godina ako i ne vise. Imam srece nije mi prozvrndao kuler na njemu radi kao prvog dana (ista buka ili ti nema je za moj ukus)

Znaci ne menjam napajanje dok ne pocne da crkava trenutno, hvala na podrsci zaradili ste mi 150e da ne bacim na novo napajanje bespotrebno :)

i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120L
ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus
CM 932 Advanced & Corsair TX750W

gang1978 Re: Reseno 30.01.2016. 19:02 #613054

broj poruka: 1661
Ja imam napajenje iz te serije samo TX650W kupio sa ga negde krajem 2009...da kucnem u drvo radi bez problema ..iz njega mlak vazduh izbija jedino kad se optereti sa nekom zahtevnijom igrom...sve ostalo vreme ladan ko spricer...normalno redovno cistim komp...cim malo prasine se nahvata odmah ga detaljno ocistim...odrzavaj ga i traja ce , zapusti ga i crci ce pre isteka garancije.

Inace nije lose kao sto vec Ma3x rece da promenis pastu svakih pola godine i to je to sto je do tebe sve ostalo je visa sila.

:: Hvala na odgovorima i savetima cak i kritici
:: Kolega Ma3x je u pravu svi sto su nesto napisali ima neke logike i smisla. To sto sam rekao da se greje nije zato sto je prljavo ili puno prasine nego zato sto je optereceno i leti nema klime (nije bilo do 2015) u toj sobi gde je moj PC. Cistim barem 2 puta godisnje skroz komp od prasine (celog rasturim) jer prokleti radijator od vodenog hladjena navalci tonu prasine i jedio se skroz ociti kada ga operesh pod vodom (tush na kadi). Inace zadnjih godinu dana sam PC popeo sa stola (75cm od poda) na policu koju sam napravio za njega na 160cm od poda tako da ne uvlaci tepih i ostala cuda mada ima super fine prasine
:: @2m4Y i @DaSickSys
:: Znam da je super zato sam ga i uzeo tada kada sam kupovao i sve mi je jasno sto se tice opterecenja jer sam tada izgubio nedelje trazeci napajanje koje je trebalo da zameni Enermax od 495W http://bit.ly/1Vw4Csp koje je izuvalo kako je radilo i dalje radi kod zene u njenom PC-ju Q9550 i neka fina grafika, a na primer ono je staro barem 10 godina ako i ne vise. Imam srece nije mi prozvrndao kuler na njemu radi kao prvog dana (ista buka ili ti nema je za moj ukus
:: Znaci ne menjam napajanje dok ne pocne da crkava trenutno, hvala na podrsci zaradili ste mi 150e da ne bacim na novo napajanje bespotrebno :
:: i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120
:: ASUS Sabertooth P6
:: 16GB Kingsto
:: MSI GTX 97
:: Ausu ROG SWIFT PG278
:: CM Storm Siru
:: CM 932 Advanced & Corsair TX750W
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs