Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Da li postoji USB kabl za štampač/skener od najmanje 6 metara - vaša iskustva
STRANA 1 OD 1
arogan Da li postoji USB kabl za štampač/skener od najmanje 6 metara - vaša iskustva 12.06.2015. 23:22 T61473

status: user
broj poruka: 535
Od računara do multifunkcionalnog uređaja (Canon MF4270) ima nešto preko 2 metra, pa sam u poslednjih nekoliko godina koristio USB kablove od 3 metra, koji se vuku po podu. Poslednji mi je crkao juče (priklješten nogom od stolice), MF uređaj se malo vidi malo ne vidi. Kabl od tri metra mora da ide najkraćom trasom, znači po podu i često se gazi (deca su mi sve veća i veća i sve češće su u tom delu stana). Već sam promenio 3 USB kabla za 6 godina, koliko imam ovaj štampač, zbog nagnječenosti kabla. Kad god sam kupovao novi kabl, štampač je uvek proradio iz prve - definitivno je uvek kvar bio do USB kabla.

Rešio sam da trajno rešim ovaj problem tako što ću kabl provući trasom gde se ne može da zgazi ili nagnječi, znači ne najkraćim putem, nego u obliku ćiriličnog slova P (`П`), koji će da ide od računara do zida, pa uz zid i na kraju pod pravim uglom do štampača, ispod regala gde `nije vidljiv` za gaženje.
Izmerio sam, potrebna mi je dužina kabla od najmanje 6 metara (možda 5,7 m, ali će onda biti nategnut).
Bitan mi je kvalitet, ne pitam za cenu, znači da bude što deblji, da okolo ima čeličnu upletenu žicu (širm) ispod izolacije, pa tek onda provodnici).
Dakle, da li postoji i gde mogu da kupim kvalitetan USB kabl, 6 ili više metara koji može da podrži MF uređaj. Znam da je preporuka da bude 1,8 m, ja nisam imao 6 godina problema sa običnim `kineskim` od 3m (osim ako nisu zgaženi ili zgnječeni ...). Verujem da ima kablova i od 10 metara, ali da li su dovoljno `jaki` za komunikaciju računar-MF uređaj?
`Produžni USB kabl ne dolazi u obzir, jer iz iskustva znam da taj spoj često stvara prekida (ja ima dva komada po 1,8 m, kineskih, ali neka ih u ladici).
Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Produzni kabl ti ne gine - ti iz iskustva znas da taj spoj često 12.06.2015. 23:46 #596167

broj poruka: 10997
stvara prekid, a ja, opet iz iskustva znam da, kada povezivanje izvedes onako kako si opisao, problema sa prekidanjem NECE biti.
Dva x3 metra=resen problem...
Resenje br.2: firma Akusti (Akustik), svojevremeno smestena u ul. Sv. Markovica, izradjivala je kablove za razne namene/sa raznim prikljuccima, po meri.

arogan Re: tortojed 13.06.2015. 00:03 #596171

Za štampače/skenere nemam iskustva na toj dužini, zato i pitam. Vrlo moguće da neće da prekida, i još ako spoj ojačam šprocnama ili izolir trakom.
Često skeniram i do 50 stranica u PDF formatu u jedan fajl, što na 300 DPI, Color, zna da potraje i po 20 minuta. Ako `štucne`, moram da skeniram od početka (da bi mi ostao smo jedan PDF fajl).

Za neke čitače kartica ovaj spoj i dužina od 3,6 metara + kabl čitača bili su katastrofa. Ipak, štampač sigurno ima mnogo `jači` USB port.

Treba mi dva produžna po 1,8 m i ovaj od 3 m. To je dva spoja.
Mada, vidim da ima u prodaji USB kabl od 4,5 m + produžni od 1,8 m, to je 6,3 m, a samo jedan spoj. To ću da pokušam. Malo košta, pa ako ne uspe, nema veze.

Ipak bih voleo da bude u komadu ako bilo gde ima da se kupi toliko dugačak fabrički.

xenox Stampac verovatno moze... 13.06.2015. 00:12 #596172

broj poruka: 1400
USB mu za razliku od kamera i citaca kartica ne vuce napajanje kroz kabl.

Ako ti je skener sa svojim napajanjme i to bi trebalo da radi, ali ako vuce struju kroz USB kabl onda moze biti problem.

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

savatije imao sam problem na poslu sa dužinom preko 5 m 13.06.2015. 05:53 #596179

broj poruka: 1121
rešio ovim :

http://goo.gl/OXU3MB

DELL INSPIRON 17R N7110

cveleks Da nije malo skupo? 13.06.2015. 06:36 #596180

broj poruka: 129

Po meni bi bilo najbolje da napravis kabl. Provuci UTP kabl oko zida i samo mu stavi potrebne konektore. Konektori su do 50 din a 6 metra kabla ti je ni 300.
http://goo.gl/43hiJO
http://goo.gl/TVzoT2
micika988 ... 13.06.2015. 07:39 #596182

broj poruka: 2051
trazi nesto ovoga tipa:

http://tinyurl.com/nhsneqr

imam slican njemu, samo nije crn vec zelenkast, radi skener, stampac, wifi usb adaapteri i verovatno jos gomila uredjaja...

arogan Re: micika988 13.06.2015. 08:11 #596184

Na sreću, nemam potrebe za produžnim USB dužinom od 10 metara. Pošto već imam takav, ali od 1,8 m, kupiću najduži koji ima USB kabl za štampač, a ja sam našao od 4,5 m, i to je tih 6m koje mi je potrebno.

Trenutno (već drugi dan) mi je povezan takav produžni od 1,8 m i original štampačev USB od 1,8 m (ima valjkaste (`ferite`) na krajevima, i na dužini od 3,6 m nije bilo prekida u probnom skeniranju 20 strana. Samo šrto mi se ta dužina još uvek vuče po podu pa će kad tad da ga neko ošteti.
U ponedeljak kupujem USB od 4,5 m pa ću da probam kombinaciju koja mi daje 6,3 m uz jedan spoj.
Ne sumnjam da će skener da `radi` jer ima svoj napon, samo se plašim da ne skenira prvih 10 strana dobro, pa da se na 11. strani pojave `kukice` ili prekine štampu i sl.
arogan Re: savatije 13.06.2015. 08:18 #596185

Zanimljivo rešenje. Imam fabrički flat UTP kabl cat 6 od 5 m.
Na slici se vidi da u USB izlaz moram da ubodem USB kabl za štampač. To mi jedan spoj viška, ali obezbediću više nego potrebnu dužinu od 6.8 m.

Ako mi ne uspe kvalitetno da radi kombinacija: produžni od 1,8 m + USB 4,5 m = 6,3 m, ovo je jedna od mogućnosti.

Pozdrav

arogan Re: xenox 13.06.2015. 08:27 #596186

Canon MF 4270 je mnogo jači štampač od većine kućnih. Ima svoje napajanje. Ne plašim se uopšte da će računar da `vidi` štampač, najviše se plašim problema u skeniranj, šro sam naveo u odgovoru iznad ovog.

Pored USB-a, Canon MF 4270 ima i mrežni priključak. Njega sam već povezivao UTP kablom (lako mi je da nabavim ili napravim UTP kabl od 6m ili duži) i normalno štampa, ali drajver za skener (originalni sa CD-a ili sa Net-a) traži da uređaj bude priključen u USB zbog skenera. Dakle, skener ne može da radi na mrežni priključak a skeener mi je najpotrebniji.

arogan Re: cveleks 13.06.2015. 08:33 #596187

Na slici vidim da se ovaj skupi adapter sastoji iz dva dela: prvi RJ45 na mušku USB i drugi RJ45 na ženski USB. Znači, moram da spojim još i:
- žensku USB na USB kabl za štampač,
- Dva RJ45 konektora UTP kablom. Već sam naveo da imam fabrički UTP cat 6 (sa zalivenim kapicama) od 5 metara.

Ovo mi je krajnje rešenje jer je najskuplje i ima tri spoja. Ako produžni USB ne radi kvalitetno, ovo mi je svakako jedan od izbora.

peterpan re 13.06.2015. 20:07 #596232

broj poruka: 786

Druze, ja sam imao slican problem i resio sam ga STP kablom. Uzmi taj osteceni kabl, poskidaj konektore i zalemi ga na STP i ima da radi 100%. Ja sam tako povezao svoj skener na razdaljinu od 11m i radi isto kao i sa USB-om od 3m, bez razlike.

A ovaj link: http://www.nebo.co.rs/UAE-30M-USB-extender-works-with-CAT6-or-CAT5E-LAN-cables-gb-mp je bespotrebno bacanje para za tvoje potrebe
Ako znas kako se pravi, ovo ti je dobar hint. Ako ne, pravim ih ja inace po narudzbini.

arogan Re:peterpan 13.06.2015. 20:38 #596234

USB kabl ima 4 žicee (neki imaju i `masu`). STP ima 8 žica.
Znači na dva mesta treba da zalemim 4 žice (isto na oba kraja) i da to izolujem. Pri tome mi dužina STP kabla može biti i preko 6 m.

To je najjeftinije rešenje, ukoliko mi ne uspe kombinacija: produžni USB 1,8 m + USB kabl a štampač od 4,5 m (stiže mi u ponedeljak) = 6,3 m.

Ako može da se lemi, znači da će verovatno `izdržati` spoj produžnu kabl USB-USB kabl za štampač.

Uglavnom, u ponedeljak ću da testiram ovu kombinaciju od 6,3 m.

peterpan bolje ne komplikuj sa USB kablovima 13.06.2015. 20:59 #596235

broj poruka: 786
Dobijas znatno manju max duzinu zbog limita od 5m

Kupis 6m (ili koliko ti vec treba) STP kabla i na oba kraja zalemis USB konektore od vec unistenih kablova. Posto STP i UTP kablovi imaju 8 zica imas mogucnost da napravis dva USB kabla kroz jedan STP. Nije bas elegantno resenje jer se vide spojevi. Vizuelni problem mozes resiti UTP razdelnikom. I bitna stavka, moras povezati masu (oklop) STPa sa oklopom USB kabla.

vladarko Ovo provereno radi sa jednim Canon MF4150: 13.06.2015. 23:50 #596240

broj poruka: 4228
http://www.computerdream.rs/detalji/?&si=348

Ovo je takođe provereno dobro, jer može i višestruko da se nastavlja:
http://www.computerdream.rs/detalji/?&si=2344

Naravno, zaboravi ovo ako uspe STP-USB kombinacija.

Pozdrav!

Vlada

casper re 14.06.2015. 00:10 #596242

broj poruka: 235
ima jeftinije :)

http://polovniracunari.rs/?product=usb-2-0-active-extension-cable-5m
http://polovniracunari.rs/?product=usb-extender-cable-17cmx2

u pitanju su novi kablovi.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs