Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Napajanje i grane
STRANA 1 OD 1
imbaqq Napajanje i grane 15.04.2015. 05:41 T61042

status: user
broj poruka: 84
U pitanju je Seasonic 620GM M12II bronze 80+ napajanje i imam par nedoumica pa ako ima neko ko se razume u ovo malo bolje da mi pojasni par stvari. Na netu nema konkretnih odgovora, uvek su diplomatski (pa i jeste i nije) i kenja mi se od toga. Elem, napajanje ima sledece grane: +3.3V@24A, +5V@24A - 130W Max
+12v1@24A i +12v2@24A - 576W
-12V@0.8A - 9.6W
+5Vsb@2.5A - 12.5W.

Napajanje tera: maticna H87, i7-4771, 4x8GB RAM, SSD x1, HDD x1, DVD-RW x1, PCI wifi kartica, USB mis, tastatura, USB hub na monitoru od 2 porta (sve je kupljeno u isti dan u istoj prodavnici). I sad treba tu da upadne neka jaca graficka karta, npr 290X da uzmem za ovaj slucaj zbog vece potrosnje. Kaze lepi internet https://forum-en.msi.com/faq/article/power-requirements-for-graphics-cards da za nju treba 33A i barem 600W. Kapiram da to kazu sa slucaj da se koristi neko napajanje iz geta dok je ovde u pitanju Seasonic (woohoo).

E tu dolazimo do zackoljice :) Jesu li ove 12V grane rezervisane iskljucivo za graficke karte ili napajaju jos neke komponente? Da li ovih 2x po 24A znaci da je dostupno svih 48A za koriscenje ili pak niza vrednost s obzirom da su grane razdvojene? Imao sam priliku da ubacim Toxic R9 280X koja je povukla 30A i radila sasvim normalno. Nikakvog zabadanja nije bilo niti restartovanja/gasenja kompa. Pitam iz razloga sto ne bih da dam puno para na grafiku (a hocu da dam puno para na dobru graficku) i da posle moram da je drzim u kutiji par sedmica dok ne uzmem novo napajanje. Znaci, da li ove dve grane od 12v mogu da zadovolje graficku u rangu 290X? Sve ostalo manje trosi pa kapiram da bi onda bilo sta drugo radilo na keca (osim 295x2).

Odo` da radim matematicku teselaciju hiperbolicnog paraboloida da bih mogao da postavim pravilan raster krovne konstrukcije.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Guest re 15.04.2015. 07:39 #591000

broj poruka: 583
Radice 290x .. iz 12v grane se napaja I Cpu ,

Bitno je da sto se tice stabilnosti Cpu uzima od jedne grane w u nizu
Tvoje napajanje isporucuje 576w za 12v samo se deli

1.288w
2.288w

290x trosi oko 290w ako nisam pogresio

uzima sa obe grane po 145w ,tebi ostaje na obe po 143w sto je dovoljno za CPu koji trosi 84w..ima tu mesta I za klok
Samo gledas da se sva potrosnja Cpu uklopi u jednu granu zbog stabilnosti

Jedna grana od 48a je stabilnija od 2x 24a ..nista vise
imbaqq aha 15.04.2015. 14:08 #591022

broj poruka: 84
Super, dosta su me zbunili odgovori po random forumima tipa `sabira se ali se ne sabira`, `moze da se sabira ali`, `sabira se ako je 4. u mesecu`. Sad razumem o cemu je reci i zahvaljujem na pojasnjenju :)
Kutalion nezgodan je odgovor... 15.04.2015. 14:16 #591028

broj poruka: 2480
Random su odgovori jer zavisi od napajanja. Ta napajanja sa vise railova su malo skakljiva jer zavisi od modela koliko se sabira. Primera radi: chieftec CFT-650-CS samo prva 2 od 4 12V raila koristi za grafu, druga dva za procesor.

SAMDSUNG!!!

Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

SkyFire ... 15.04.2015. 15:02 #591030

broj poruka: 18472
Sa tog napajanja vuces snagu sa jednog raila znaci tih 24A a cak da ti ovo i ne objasnjavam mislim da ti to napajanje nije bas preporucljivo za kartu koja je bas zahtevan potrosac. 12v grana je rezervisana prakticno za ceo sistem.

Zavisi kako je podeljeno pa cak i da radi budi siguran da to nece raditi najsrecnije.
Takodje efikasnost napajanje ti opada pri vecem opterecenju a to ces sa tom kartom jos vise osetiti.

Sama karta moze da proguta preko 300w.

rydii re 15.04.2015. 15:13 #591032

broj poruka: 40

Ne brini to napajanje je single rail,to samo tako pise da ima 2 grane.
Evo review-a slabijeg modela:
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=185

Kutalion strahovito puno citam. 15.04.2015. 15:19 #591033

Sky si ti siguran u to? Meni se cini da ovo napajanje vuce sa oba raila za 12V citajuci datasheet. Mislim da bi moglo da istera, max load bi bio nekih 450w odokativno. S obzirom na 576w na 12V railu, to mi deluje unutar ok parametara.

Imba, najbolje da posaljes Seasonic tech supportu upit, ako neko zna 100% tacan odgovor, to su oni.

Bravo Rydii, jeste, grupna regulacija railova, znaci vuce sa oba.

SAMDSUNG!!!

Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

SkyFire ... 15.04.2015. 15:23 #591035

Nisam siguran bas 100% pricam po secanju.
Moguce je da sabira ali meni je to mucenje napajanja.
Tu treba da ide 850w da budes miran a ne drzati napajanje u gornjim granicama.

Nisam siguran da ce to da radi onako opusteno. Mislim da ce biti poprilicno nategnuto. Te odokativne brojke prelaze ocekivano u realnom radu.

update:

https://youtu.be/XmUNL57hnkM?t=1m51s
Kutalion meh 15.04.2015. 15:27 #591037

Moguce je da prelaze, ali sumnjam da prelazi 500w (cpu + gpu). Ali pitanje koliko cesto ce dostizati toliki peak power.

Slazem se da je to granica i nije zdravo preterano po dugovecnost napajanja, i ja uvek volim da ima barem 250-300w viska.

Dodatak sa Guru3d:
Power consumption AMD Radeon R9-290X

System in IDLE = 120W
System Wattage with GPU in FULL Stress = 396W
Difference (GPU load) = 276W
Add average IDLE wattage ~10W
Subjective obtained GPU power consumption = ~ 286 Watts

Test je na: Intel Core i7-3960X Extreme Edition Sandy Bridge-E. This setup is overclocked to 4.60 GHz on all cores.

Ma terace to kod tebe bez problema. Znaci tebi nece preci 350w verovatno.

SAMDSUNG!!!

SkyFire ... 15.04.2015. 15:37 #591038

Ovi kalkulatori kazu da prelazi 500w a i meni je logicno da bude toliko.
Kakvih bre crnih 350w pa ta karta u Crysis 3 malte moze toliko da povuce.
Nema apsolutno sanse.
P.S. Eno na onom klipu devojka kaze da ima dva raila.

Kutalion @Sky 15.04.2015. 15:44 #591040

1) Devojka je.
2) Ona samo navodi sta ima, nema ona pojma kako to radi.
3) Ima ventilacione rupe, YOU DONT SAY.
4) Radi za newegg, prodavci obicni.
5) Pre cu da verujem Johhnyguru nego njoj :D
6) Cinjenica je da ima 2 raila, ali radi se grupna regulacija, tako da rade kao jedan.

Ne znam, ja verujem guru3d-u. Ali i da povuce 50w vise bice ok. Izaci ce na full sistem ispod 400w. (mozda u nekim peak-ovima)

SAMDSUNG!!!

SkyFire ... 15.04.2015. 15:46 #591041

http://i59.tinypic.com/2hs1zep.png

Evo sta kalkulator kaze i drugi ne odstupa nesto mnogo.
Ovde cak nije uracunata memorija ni SSD.

A ta devojka je morala nesto da nauci a ne da prica na pamet!
Svakako mora da da tacne informacije.

P.S. To da li vuce snagu sa oba raila zaista ne znam.
Kutalion erm... 15.04.2015. 15:49 #591042

Ocekujem bolje od tebe nego da citiras online kalkulatore cija tacnost je jednaka normalnosti Wlade.

To je na korak od citiranja gpuboss-a.

Ona cita text koji je neko drugi napisao. Pa pise da ima 2 raila, pise na napajanju ne mora nista da uci.

SAMDSUNG!!!

SkyFire Yes kako da ne. 15.04.2015. 15:54 #591044

Mnogo ocekujes. Najbolje je da sad sve sabiram i analiziram u sitna creva.
Dovoljno mi je sto znam koliko karta povuce i ako se negde prikaze kao manji potrosac nego sto jeste. Okvirno tu uzmem minimalnih 300w i ostalo za sistem a za sistem me mrzi da racunam nit znam na pamet koliko sta vuce.

Ovde je poenta a mozda i najbitnija stvar razjasniti da li se snaga deli po railovima ili se rasporedjuje. Ako se rasporedjuje i to je pitanje kako je regulisano jer je ovde rec o mainstream napajanju a ne nekom napajanju iz visoke klase a ta karta potrazuje ipak neko snaznije i kvalitetnije napajanje.

Da li ce da radi. Ako ne deli snagu radice. Opet kazem ja to ne bih drzao na tom napajanju ali ok stvar je izbora, mogucnosti i opredeljenja.

Ja se drzim one stare : `Bolje da ljulja nego da zulja` :D

Kutalion Grupna regulacija je, tako da vuce sa oba raila. 15.04.2015. 16:02 #591045

Sta da ti kazem, ako dajes savet nemoj da te mrzi. :-)

Prosecno karta vuce 250-280w, peakuje do 350w. Racunajuci da mu je proc non overclocker, 90w. To je 380w u peaku. Da kazemo i da je 400w, nema frke.

HDD-ovi i SSD, ram i gluposti nek vuce jos 50w (a i to tesko) u peaku je 450w.

USB gluposti koriste 5v rail.

E sad, da se meni ne svidja ~400w(sa peakom na 450w) na PSU koje tera 580w max, ne svidja mi se. Dobro je to napajanje - visa srednja klasa, ali ni ja ne volim da je toliko blizu granici.

Ja tek volim da ljulja, mislim da moj total consumption nije 350w. Ali sam uzeo 760w platinum napajanje. Debil, sta ces.

SAMDSUNG!!!

SkyFire ... 15.04.2015. 16:25 #591048

Ih ti mi dajes savete koji si ozracen od kako ustanes :D

Nego samo da znas da znam sta cinis.

Iz dana u dan stalno mi se nesto suprostavljas, pratis me po temama, udaras mi kontru.

Do skoro sam mislio da posteno vrsis svoju ulogu tajnog agenta ali sam shvatio da ti zapravo sebi krcis put i da pretendujes da budes predsednik.

E odma` da ti kazem. Nes` biti predsednik u to budi siguran.
Mozes da budes Guverner PC Berze i sa tim se pomiri. To je najvise sto ces dobiti.
Jasno?

P.S. Sad ce ti stici mail sa instrukcijama kako da se ponasas na pc berzi i sta tacno i precizno da pises :)
Kutalion drki drki muhamed dzihad 15.04.2015. 17:25 #591053

Jesam, ali zadnjih par dana sam rad da pomazem ljudima, bes mi sve ako znam zasto.

Errr.. ne, cak u zadnje vreme nisam nigde imao da ti lupim kontru, osim za TSMC/Samsung. Treba nam 3xx serija AMD-a, da pravimo haos!

Ja pretendujem da budem komandant(vrhovni? :D) Kuta. Zvuci bolje nego Guverner Kuta, kao debeli macor.

Nije mi stigao mail jos uvek, molim te posalji mi da ne bi dolazilo do ovakvih situacija, hvala :D

SAMDSUNG!!!

SkyFire ... 15.04.2015. 17:53 #591056

Komadant Kuta moze vrlo lako da se pomesa sa onim `Kuka` pa to bas i nije zahvalno.
Mozes da budes Djeneral Kuta samo se postavlja pitanje ciju ces vojsku da vodis?
Crvena armija se raspala, znas sta ti je ciniti :)

Mail prosledjen. Postupiti po naredjenju :)

Kutalion HUZZAH! 15.04.2015. 18:08 #591058

Javohl her Sky!

Kuka je bio kapetan! Mada...

http://imgur.com/o4sp7SE

SAMDSUNG!!!

SPAKLIEY ... 15.04.2015. 21:01 #591089

broj poruka: 239
Od sveg kucanija ovde, jedino ti je rydii dobro rekao, to napajanje u stvari jedna 12V grana (samo piše 2). Inače, napajanje je zver, imam isto (7970 plus i5 4460). Pogledaj ocene na netu i videćeš da niko nema problema sa njim.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs