Ovo ti ne valja za matičnu ploču, kad zakačiš 4 ventilatora, vuku svi odjednom snagu i crpe iz jednog konektorčića sa napajanja ploče, konstantno je opterećujući.. za splitter sa 2 je ok. Treba ti ili fan kontroler, ili 2 splitera koja se bocnu u 2 mesta.
Ono što bih ti ja predložio, je da napraviš ako hoćeš sa 6kom., ali sa molex-a.
:: :: Jel ima neko informaciju gde nabaviti ovo kod nas?
Kolega Markovicu, mislim da nisi shvatio pitanje =]. Ako sam dobro razumeo, njemu treba jedan spliter za ventilator sa cetvoropinskim konektorom.
Vidim da ih ima napolju ali mi stvarno nije jasno kako bi to moglo da funkcionise sa sve 4 zice(?).
Koliko ja znam, ne bi, a razlog je sledeci: jedna zica je GND, druga +12V, treca RPM signal (sense) i cetvrta PWM signal (control).
Dakle, da bi 2 ventilatora radila preko istog porta na ploci, sa jednog od ta 2 bi morala da se otkaci RPM zica - da ploca ne bi na istom portu dobijala 2 razlicite vrednosti o broju obrtaja.
Pogledaj u mikroprincu, imaju 3 pin splittera sigurno, mislim da je bilo i u comtrade svojevremeno. Moze 4 pin splitter, imam ja za cpu takav, dosao mi uz cooler.
To fensi resenje isto radi upravo onako kako sam gore objasnio. Zato i postoji odvojen konektor za CPU i ostale ventilatore. Fizicki ima 4 pina na preostala 3 konektora, ali su samo 3 pina povezana tako da sva 3 ventilatora dobijaju istu brzinu kao i CPU vent.
Da, ne 4fan pin, nego 4pin fan:) Ja bih to na molex ako je case fan u pitanju, a za razdelnik se slažem, možda bi radilo, nikad nisam probao na 4-pin, verovatno radi kao sa jednim, opet, ne volim da stavljam razdelnik na ploču, jednom mi se zapalio fetić
:: Kolega Markovicu, mislim da nisi shvatio pitanje =] :: Ako sam dobro razumeo, njemu treba jedan spliter za ventilator sa cetvoropinskim konektorom :: :: Vidim da ih ima napolju ali mi stvarno nije jasno kako bi to moglo da funkcionise sa sve 4 zice(?) :: :: Koliko ja znam, ne bi, a razlog je sledeci :: jedna zica je GND, druga +12V, treca RPM signal (sense) i cetvrta PWM signal (control) :: :: Dakle, da bi 2 ventilatora radila preko istog porta na ploci, sa jednog od ta 2 bi morala da se otkaci RPM zica - da ploca ne bi na istom portu dobijala 2 razlicite vrednosti o broju obrtaja :: :: Ispravite me ako gresim.
Bacam pretpostavku da ce iste ventilatore da stavlja, u kom slucaju nece biti drugi RPM, vec ce imati isti.
Igore, ako baci na molex nece moci da kontrolise broj obrtaja, sto je i poenta 4 pin ventova, ili postoji neki nacin da se to zaobidje? Svakako ne bih vise od 2 venta na 1 prikljucak stavljao.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: To fensi resenje isto radi upravo onako kako sam gore objasnio. Zato i postoji odvojen konektor za CPU i ostale ventilatore :: Fizicki ima 4 pina na preostala 3 konektora, ali su samo 3 pina povezana tako da sva 3 ventilatora dobijaju istu brzinu kao i CPU vent.
Aha, tako je, ali, zato imaš da biraš da li hoćeš 5, 7 ili 12v, fiksiraš na jedno koje ti odgovara i ostaviš ga tako, koj će ti kontrola. Ja imam Gentle Typ na 3k obrtaja kad se stavi na 12V, može i na controlu i opet je bučan. Stavio sam ga na 5v, prede na ~1400-1500rpm, ne čuje se.
Edit: napravio sam adapterčič sa molex na 3pin konektor, bocnuo 3pin samo crvenu i crnu i tako radi, nisam takao lemilicom žicu od fana, japanac se ne modifikuje
:: Bacam pretpostavku da ce iste ventilatore da stavlja, u kom slucaju nece biti drugi RPM, vec ce imati isti :: :: Igore, ako baci na molex nece moci da kontrolise broj obrtaja, sto je i poenta 4 pin ventova, ili postoji neki nacin da se to zaobidje :: Svakako ne bih vise od 2 venta na 1 prikljucak stavljao :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: :: :: To fensi resenje isto radi upravo onako kako sam gore objasnio. Zato i postoji odvojen konektor za CPU i ostale ventilatore :: :: Fizicki ima 4 pina na preostala 3 konektora, ali su samo 3 pina povezana tako da sva 3 ventilatora dobijaju istu brzinu kao i CPU vent.
Imaš spliter u microprincu za 380din, ako se dobro sećam, ali na 3 pina. Skoro svaki PWM konektor na ploči nudi i kontrolu preko PWM kola (4-pin) i preko promenjivog otpora (3 pin). Ako ćeš sam da lemiš, spojiš samo jednu rpm žicu, a drugu odseci (čak i kad su fenovi istog rpm-a). Speedfan će ti dati mnogo bolju kontrolu nego bios.
Ajde ovako: ploca ima 3 konektora, na cpu mi je nakacena noctua sa 2 venta i noctuinin fabrickim spliterom. Opcija da ugradjujem fan kontroler otpada jer nemam vise fizicki slot na kucistu.
Tako da mi treba razdelni kablic tj 2 komada da uparim 2 para ventova...
I da mogu da preko ploce kontrolisem... E sad da li 3 ili 4 videcu bas na noctuinom spliteru...
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.