Nikon Coolpix S9300 - na krajevima (marginama) slika izobličena
STRANA 1 OD 1
arogan
Nikon Coolpix S9300 - na krajevima (marginama) slika izobličena
23.11.2014. 10:08
T59654
status: user broj poruka: 535
Možda ovo nema veze sa računarima, ali nadam se da ima neki poznavalac fotoaparata koji može da mi pomogne.
Već godinu dana imam fotoaparat Nikon Coolpix S9300. On ima NIKKOR 18X Wide Optical Zoom ED WR. Mislim da je baš u natpisu `Wide` proble.
Kada slike sa njega, slikane u normalnom (horizontalnom-Landscape) položaju pri levoj i desnoj margini slike se šire, na primer kvadrat u centralnom delu slike ima oblik kvadrata, a pri levoj i desnoj margini ima oblik pravougaonika. Pretpostavljam da ni Nikon tako i hteo, da bi fotografija obuhvatila što širi prostor. Ali to mi smeta naročito kada slikam uspravno (pod 90 stepeni), na primer kada hoću da u kadru bude cela figura, stopala na nogama do vrha glave. Tada je glava slikane osobe na slici jako izdužena (naravno i stopala ali to je manje upadljivo).
Pitanje: Da li na samom aparatu postoje neka podešavanja sa kojim bi mogao da dobijam normalne slike, dakle onakve kakve jesu, a ne raširene u blizini margina da bi obuhvatale što veći prostor, (meni dugme za odabir moda stoji na AUTO). Slike su formata 4:3, takav je i izgled ekrana pa je to kompatibilno. Nisam u meniju uspeo da pronađem 16:9, pa da isprobam tako.
Na samom fotoaparatu, kada se uđe u osobine te slike, nema opcija da se slika `vrati u normalu`, mada postoji dosta opcija ..
Koji je najlakši `besplatan-narodni`program za obradu slika koji može da vrati ovakvu sliku u normalu, trebaće mi ako na samom fotoaparatu to ne može da se podesi.
Zakaci neku fotografiju da vidimo... U sustini, ne mozes nista promeniti u opcijama, posto to zavisi do objektiva kakvu fotografiju dobijas... Ali ja nisam imao kontakta sa tim fotoaparatom pa ti napamet ne mogu pomoci.
Sto se programa tice, imas nekoliko. Najjednostavniji je mozda Picasa a najbolji i komplikovaniji Photoshop.
Ostaje samo softverski. Trenutno na 7-cim imam Corel Photo Paint X4 pa ću da pokušam. Sa Corel-om sa poslednji put radio pre 5-6 godna, sećam se da sam prvo moram da formiram maske, pa tek onda da obrađujem taj deo slike.
Da li Picas-a, noviji Photoshop ili (ili Corel) imaju `dugme` koje ova izobličenja mogu da isprave jednim potezom? Ako ne, onda mi je Corel Photo Paint najintiutivniju, pa ću da pokušam sa njim.
To mi liči na barrel distortion efekat, ili na obrnut (Pincushion). Prouči ovde šta najviše odgovara onom što vidiš (pri dnu, optical sekcija): http://bit.ly/1tcYXZx Šta god da je, to je karakteristika sočiva i tu ništa ne možeš. Način ispravljanja u photoshopu je ovde http://bit.ly/1tcZ4nZ , pretpostavaljam i da drugi programi imaju taj alat.
Kada slikam dete i okrenem aparat uspravno, želim da vidim što veću figuru a da smanjim okolni pejzaž. Dakle, stopala su skroz dole, `margina nula`. Vrh glave je skroz gore, `margina je nula`. Po uzdužnoj osi, dete je na sredini slike. Ono što slikam mogu da vidim samo preko displeja (nema optički otvor kao stariji aparati koje imam (Olimpus). Već tada na displeju vidim da joj je glava izdužena, naročito pri samoj margini što se zatim prenese i na fotografiju.
Kada postavim da je glava u sredini, ona je naravno proporcionalna, ali nemam problem sa portretima.
Ili kada slikam 6 osoba u Landscape položaju, i želim da busu što veći, prva osoba (skroz levo) i poslednja, šesta, osoba (skroz desno) su deblje nego što izgledaju u prirodi.
Setio sam se najlakšeg rešenja: Osobe ne moram da slikam baš do margina, već ću da ih odaljim, da budu prema centru slike. Kad ih budem prebacio na računar, jednim potezom ću da isečem (kropujem) sliku tako da osoba zauzima centralni deo. Zatim ću obrađenu sliku odneti fotografu. Pošto je aparat od 16 Mpix, a slike 15*10 ili 13*9 cm, biće beznačajan gubitak na kvalitetu fotografija.
To mi je mnogo lakše nego da rešavam distorziju u Photoshop-u ili sličnim programima.
Klasicna distorzija na wide kraju, imaju je i preskupi objektivi, a kamoli ultrazoom aparat. Moze lako da se `resi` Lightroom-u recimo, koji cak ima i profile-ove za veliki broj aparata i objektiva i `resava` sve anomalije ukljucujuci i distorziju. Ali problem je sto te distorzije nisu uvek tako jednostavne, kao sto je pomenuti barrel efekat, pa posebno kod ljudskih figura moze da se javi cak i veca neskladnost nego pre korekcije. Resenje je upravo to, izbegavati ivice stakla i izbegavati fotografisanje ljudi na wide kraju objektiva kad god situacija omogucava, osim ako ne zelis da postignes bas taj efekat.
U novijim fotoshopovima (ne treba ti Lightroom ili slicne, spec.
23.11.2014. 20:47
status: user broj poruka: 10997
aplikacije) osim ``automatic distortion control`` (kontrola koja pokriva samo neke objektive i kombinacije aparat-objektiv) mozes da odaberes i custom/manual pa da povlacenjem odredjenih scroll bar-ova vidis kakve ce to posledice imati na fotku/crtez. Tu je i korekcija perspektive. Osim ovoga, primenom ``lliquify`` efekta moguce je, donekle ispraviti ove anomalije. Probaj, nista ne kosta (ako je leceno)...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.