Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Punjac, maler i baksuz.
STRANA 1 OD 1
JovanZ Punjac, maler i baksuz. 16.10.2014. 03:04 T59280

status: user
broj poruka: 3007

I da, znam da bas i nisam potrefio forum, ali evo sta se desilo.

Vartin punjac i vartine NiMH punjive baterije stoje u njemu, van utikaca, na krevetu. Dok sam igrao Serloka Holmsa sada, cujem neko zujanje, okrenem se, kad imam sta da vidim - baterija cvrci, curi i kada sam je izvadio vidim i da se deo punjaca istopio. I naravno, na krevetu imam fleku koja smrdi (doduse sada malo manje jer sam prao sapunom, samponom i praskom). Moje pitanje - dva zapravo - da li sam toliki baksuz da je ovo bas meni uspelo da se desi ili je ovo normalna pojava (inace i pre sam drzao baterije u punjacu kada je van utikaca pa se nikada ranije nista ni nalik ovome nije desilo) i da li treba da jos necim operem fleku ukoliko je ovo sra*je sto je iscurelo otrovno?

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Punjac, maler i baksuz. 16.10.2014. 09:30 #567681

broj poruka: 18996
Nikada ne bi smeo da drzis baterije na punjacu van struje, i ako punjac nema auto-gasenje, uvek vodi racuna da ne prepunis baterije. Obavezno uzmi kvalitetan punjac(Sanyo npr.) sa auto-gasenjem. Njihove baterije su i najbolje, Eneloop.

Baterije ispustaju najstetniji otrov za okolinu, zato se i ne bacaju u kantu, vec nose na reciklazu po firmama koji ih prodaju npr. (naravno, niko o tome ne vodi racuna, vec milion ljudi baca u kantu). Tako da, operi to dobro ako nije mnogo iscurelo, baci u ves masinu.

::
:: I da, znam da bas i nisam potrefio forum, ali evo sta se desilo
:: Vartin punjac i vartine NiMH punjive baterije stoje u njemu, van utikaca, na krevetu. Dok sam igrao Serloka Holmsa sada, cujem neko zujanje, okrenem se, kad imam sta da vidim - baterija cvrci, curi i kada sam je izvadio vidim i da se deo punjaca istopio. I naravno, na krevetu imam fleku koja smrdi (doduse sada malo manje jer sam prao sapunom, samponom i praskom). Moje pitanje - dva zapravo - da li sam toliki baksuz da je ovo bas meni uspelo da se desi ili je ovo normalna pojava (inace i pre sam drzao baterije u punjacu kada je van utikaca pa se nikada ranije nista ni nalik ovome nije desilo) i da li treba da jos necim operem fleku ukoliko je ovo sra*je sto je iscurelo otrovno
codeus ... 16.10.2014. 11:03 #567686

broj poruka: 4054

van teme, ako hoces da bacis bilo kakve baterje na smece, ubaci ih prvo u neku plasticnu bocu i zavrni cep, na taj nacin bar malo stedis prirodu dok se boca ne raspadne za nekih 100 godina

Bobi4ever Ako nista drugo... 16.10.2014. 12:06 #567688

broj poruka: 4875
...mozda se jednog dana probudis sa baterijsko pokretnom rukom ili nogom. Taman ce ti operator biti najbolji ortak. :)

Salu na stranu, imam Varta punjac sa punjivim baterijama, uzeo prosle god. u Desku na nekoj akciji. Koristim ih za kameru, rade najnormalnije, doduse ja uvek pazim da ne stoje predugo na punjacu. Ti si ih bas ubio. Dobro je da se nista nije zapalilo, super si prosao.
A i ako te pita neki ortak za fleku, priveo si sinoc neku splavarsku cicu. :-P
alrad 16.10.2014. 12:47 #567693

broj poruka: 4828

Zar ne bi trebalo baterije da imaju zastitu protiv prepunjenja? Ja sam sto puta zaboravio da ih izvadim, stoje po dva dana u punjacu u utikacu, i nista. A kako mogu da se prepune van utikaca, tek to ne znam.

imarkovic Re: 16.10.2014. 12:59 #567695

Pobogu, Alrade, zar ti nije palo na pamet da mozda punjac ima zastitu od prepunjenja baterija..?
Ovako bi baterije morale da imaju u sebi elektroniku, indikator i zastitu..

:: Zar ne bi trebalo baterije da imaju zastitu protiv prepunjenja? Ja sam sto puta zaboravio da ih izvadim, stoje po dva dana u punjacu u utikacu, i nista. A kako mogu da se prepune van utikaca, tek to ne znam
alrad 16.10.2014. 13:03 #567697

broj poruka: 4828

Nije, zato sto je neki kinez, bio je 700 din. sa dve punjive baterije. Ima neku diodu, ali to je samo indikator rada, ne gasi se nikad. A kako van struje da se prepune baterije, molim objasnjenje?

gilopile ... 16.10.2014. 13:09 #567699

broj poruka: 9459
Crko ti punjac i najverovatnije je neka komponenta u kratkom spoju...dioda i sl. i baterija je zato procvrcala. Vrlo opasno, jer ako su bile pune, imaju toliko energije da su mogle pozar da izazovu. Uvek gasi i vadi baterije ili ako nisi kuci, puni tamo gde ne moze da dodje do pozara. Na neko staklo ili lim da drzis punjac, jbg. P i ako dodje do vatre, da ne moze da se prosiri dalje.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

imarkovic Re: 16.10.2014. 13:22 #567700

Eto razloga da ne uzimas nikad kineza za tako vazne stvari.. ja sam uzeo za par hiljada Duracell za punjenje 4 baterije AA i AAA, ima na sebi za svaku bateriju po 4 indikatora koje se pale kako se baterija puni i kada predju u crveno, punjenje se gasi. Verujem da je kinez bio ~600din.. da li se isplati..?

E da, vrlo bitno, nikako ne kupovati brze punjace, tipa onaj Sanyo sto puni baterije za 15min., to je najgori punjac koji sam imao.. ja sam vidis naseo i kupio ga, dzaba mu i ventilator.. krs.

Gile je objasnio jedan od logicnih primera zbog cega..

:: Nije, zato sto je neki kinez, bio je 700 din. sa dve punjive baterije. Ima neku diodu, ali to je samo indikator rada, ne gasi se nikad. A kako van struje da se prepune baterije, molim objasnjenje
JovanZ hvala na odgovorima ljudi! 16.10.2014. 14:15 #567702

broj poruka: 3007
Iscetkao sam i oprao sve, mislim da vise ne mogu da osetim smrad, a ne mogu da ubacim u ves masinu jer je bas po krevetu iscurelo a ne po pokrivacu. Bar dok ne kupim vecu ves masinu :)

Elem, dobro sam prosao, bolje da me cvrcanje remeti u igri nego da me vatrica budi :)
tortojed Dobro si prosao (sreca u nesreci). Ko zna koliko pozara godisnje... 16.10.2014. 21:06 #567724

broj poruka: 10997
u svetu nastane zbog pregrevanja/curenja baterija i/ili punjaca. U principu, baterije ostavljene u punjacu PRAZNE se zbog postojanja internog otpora i kapaciteta ``elektronike`` u punjacu, a dolazi i do oksidacije kontakata (polovi baterije).
Kada budes punio baterije, nemoj slucajno da ostavis punjac na krevetu ili na bilo kom drugom mestu koje bi lako moglo da se zapali (tkanine, tepih, zavese, stolnjaci, hartija...).

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646996.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs