Mislim da naslov sve objašnjava. Koja je vaša prepouka, koristiću miš za svašta: Photoshop, 3Dmax, Adobe After effects, net surf i igranje nekih igara tipa Battlefield, Dota....
AMD FX-8350 Black Edition 4.5GHz Asus M5A99FX PRO R2.0 8GB DDR3 HyperX Blue 1600Mhz Asus AMD R9 290x DirectCUII SSHD 1TB Seagate ST1000LM014 Coolermaster hyper 212 evo 700W Chieftec GPS-700A8 Full Smart BitFenix Shinobi USB 3.0
http://goo.gl/f51Q76 Ovaj imam, odlican je, malo je glup softver ali mis je odlican. I radi perfektno, kvalitetan je i vredi vise od 29e, .lepsi je u prirodi nego na slikama ima izmenjujucu bocniu stranu. Ergonomija je najollja koju sam ja imao prilike da vidim do sada. Izrada je vrhunska po meni.
http://goo.gl/WeY9LP I ako nisam ljibutelj Genius miseva, ovaj sam imao prilike da probam i prijatno se iznenadio. Ok je skroz ima dobar softver sa gomilom podesavanja 8200dpi laser. Nema horizontalni scroll i scroll tockic su mogli bolje da urade u svakom slucaju je ok ima dosta tastera koji se mogu programirati i za programe i za igrice.
Za taj bidzet to bi bilo to. Moja preporuka je ovaj prvi jeftnji je i jako lepo lezi u ruci.
:: Mislim da naslov sve objašnjava. Koja je vaša prepouka, koristiću miš za svašta: Photoshop, 3Dmax, Adobe After effects, net surf i igranje nekih igara tipa Battlefield, Dota... :: :: :: AMD FX-8350 Black Edition 4.5GH :: Asus M5A99FX PRO R2. :: 8GB DDR3 HyperX Blue 1600Mh :: Asus AMD R9 290x DirectCUI :: SSHD 1TB Seagate ST1000LM01 :: Coolermaster hyper 212 ev :: 700W Chieftec GPS-700A8 Full Smar :: BitFenix Shinobi USB 3. ::
CM Storm Advance 2 sam imao na 3 dana platio sam ga 7000din. Ja vece djubre u zivotu nisam imao prilike da probam. Kaatastrofa a to im kao top model. Ovaj Revoltec kosta oko 3k dinara rastura ga, a gila ga ubija na mestu. Gila je odlican mis laser AVAGO 2 9800 nema konkurenciju za te novce. Za 50e nema bolje od Gile. Logi je naravno logi ali nema za 50e nesto sto ce biti u klasi sa tom Gilom. Revoltec je najeftiniji i jako dobar. Perfektan kvalitet i perfektno radi.
Steelseries i CM nisu nista drugo nego skupo precenjeno djubre.
Ne postoji vise kvalitetan mis za 50eu, vec kostaju mnogo vise, kao hard disk da kupujes, sto je strasno. G500 je generalno los mis, nekvalitetan kabl, losi tasteri. 50eu nije malo, ali da bar valja, nego ne valja. Onaj ko je picajzla za cuvanje, jedino kod njega moze da opstane G500, zapravo, bolji su tasteri na G500s novijoj seriji, ali kabl je isti, u protivnom, moze da se ocekuje prekid kabla, jeste da je presvucen koncem, ali ispod toga je losa guma sa tankim zicama, gde se uglavnom prekine masa od savaijanja. Dakle, ili ruzni MX, ili preko 50eu za Logitech, ili improvizacijska A4Tech varijanta. Kod mene su prosli kao kvalitetni G9, G700s, moze da prodje i G700 koji isto ima lose tastere, ali ionako ga vise nema, za novije Logitech ne znam kakvi su. Mozda neki Razer (Deathadder je oko 8.000), ili SteelSeries..
:: Mislim da naslov sve objašnjava. Koja je vaša prepouka, koristiću miš za svašta: Photoshop, 3Dmax, Adobe After effects, net surf i igranje nekih igara tipa Battlefield, Dota... :: :: :: AMD FX-8350 Black Edition 4.5GH :: Asus M5A99FX PRO R2. :: 8GB DDR3 HyperX Blue 1600Mh :: Asus AMD R9 290x DirectCUI :: SSHD 1TB Seagate ST1000LM01 :: Coolermaster hyper 212 ev :: 700W Chieftec GPS-700A8 Full Smar :: BitFenix Shinobi USB 3. ::
Sto g500 los? Meni je trajao 2+god. Nje imao ni ogrebotinu niti bilo kakav trag na kabllu da je nesto izakan i sl.-dakle kvalitetan materijal , tasteri su radili savrseno dok je bio kod mene, a kaoristio sam ga intenzivno, trajao bi jos 2+god verovano da mi nije dunulo da zamenim. Dosadio mi pa sam hteo drugi :)
:: Ne postoji vise kvalitetan mis za 50eu, vec kostaju mnogo vise, kao hard disk da kupujes, sto je strasno. G500 je generalno los mis, nekvalitetan kabl, losi tasteri. 50eu nije malo, ali da bar valja, nego ne valja. Onaj ko je picajzla za cuvanje, jedino kod njega moze da opstane G500, zapravo, bolji su tasteri na G500s novijoj seriji, ali kabl je isti, u protivnom, moze da se ocekuje prekid kabla, jeste da je presvucen koncem, ali ispod toga je losa guma sa tankim zicama, gde se uglavnom prekine masa od savaijanja. Dakle, ili ruzni MX, ili preko 50eu za Logitech, ili improvizacijska A4Tech varijanta. Kod mene su prosli kao kvalitetni G9, G700s, moze da prodje i G700 koji isto ima lose tastere, ali ionako ga vise nema, za novije Logitech ne znam kakvi su. Mozda neki Razer (Deathadder je oko 8.000), ili SteelSeries. :: :: :: Mislim da naslov sve objašnjava. Koja je vaša prepouka, koristiću miš za svašta: Photoshop, 3Dmax, Adobe After effects, net surf i igranje nekih igara tipa Battlefield, Dota... :: :: :: :: :: :: AMD FX-8350 Black Edition 4.5GH :: :: Asus M5A99FX PRO R2. :: :: 8GB DDR3 HyperX Blue 1600Mh :: :: Asus AMD R9 290x DirectCUI :: :: SSHD 1TB Seagate ST1000LM01 :: :: Coolermaster hyper 212 ev :: :: 700W Chieftec GPS-700A8 Full Smar :: :: BitFenix Shinobi USB 3. :: ::
Ne zmam šta da ti kažem na to, 3 godine sam ga koristio i na kraju dao burazeru koji ga već 6 meseci koristi. Niti se kabl oštetio, niti tasteri. Prvi put čujem za G500 da je loš. Da nisam dobio G600 ne bih ga ni menjao.
:: Ne postoji vise kvalitetan mis za 50eu, vec kostaju mnogo vise, kao hard disk da kupujes, sto je strasno. G500 je generalno los mis, nekvalitetan kabl, losi tasteri. 50eu nije malo, ali da bar valja, nego ne valja. Onaj ko je picajzla za cuvanje, jedino kod njega moze da opstane G500, zapravo, bolji su tasteri na G500s novijoj seriji, ali kabl je isti, u protivnom, moze da se ocekuje prekid kabla, jeste da je presvucen koncem, ali ispod toga je losa guma sa tankim zicama, gde se uglavnom prekine masa od savaijanja. Dakle, ili ruzni MX, ili preko 50eu za Logitech, ili improvizacijska A4Tech varijanta. Kod mene su prosli kao kvalitetni G9, G700s, moze da prodje i G700 koji isto ima lose tastere, ali ionako ga vise nema, za novije Logitech ne znam kakvi su. Mozda neki Razer (Deathadder je oko 8.000), ili SteelSeries. :: :: :: Mislim da naslov sve objašnjava. Koja je vaša prepouka, koristiću miš za svašta: Photoshop, 3Dmax, Adobe After effects, net surf i igranje nekih igara tipa Battlefield, Dota... :: :: :: :: :: :: AMD FX-8350 Black Edition 4.5GH :: :: Asus M5A99FX PRO R2. :: :: 8GB DDR3 HyperX Blue 1600Mh :: :: Asus AMD R9 290x DirectCUI :: :: SSHD 1TB Seagate ST1000LM01 :: :: Coolermaster hyper 212 ev :: :: 700W Chieftec GPS-700A8 Full Smar :: :: BitFenix Shinobi USB 3. :: ::
Sta ti nije odgovaralo na Advance 2? Ja sam moj vratio jer je desni klik skripao...
:: CM Storm Advance 2 sam imao na 3 dana platio sam ga 7000din. Ja vece djubre u zivotu nisam imao prilike da probam. Kaatastrofa a to im kao top model :: Ovaj Revoltec kosta oko 3k dinara rastura ga, a gila ga ubija na mestu :: Gila je odlican mis laser AVAGO 2 9800 nema konkurenciju za te novce. Za 50e nema bolje od Gile :: Logi je naravno logi ali nema za 50e nesto sto ce biti u klasi sa tom Gilom :: Revoltec je najeftiniji i jako dobar. Perfektan kvalitet i perfektno radi :: :: Steelseries i CM nisu nista drugo nego skupo precenjeno djubre :: :: :: :: :: Jbg sad, ko bi normalan dao 50 evra na Genius kad za iste pare ima Logitech, Steelseries, CM Storm, Razer :: :: :: :: :: http://tinyurl.com/n6d7on :: :: :: :: :: :: http://tinyurl.com/pz54qk :: :: ::
Scroll tockic je nakon 3 sata poceo da seta kao nebalansirana traktorska guma levo desno(rasklimao se, dobio je neki hod pojma nemam). Onaj oled Display je upao u onu plastiku tj takav je bio kada sam ga izvadio iz kutije, dobro to nije bilo toliko strasno moglo je da se sredi. Softver je bio blagi uzas, mis se ponekad pogubi kada menjas dpi, katastrofalna losa ergonomija Sve u svemu ja vece djubre nisam video. Ne vredi ni 1500din. Ni 100din ne bih dao za to sranje :: :: Sta ti nije odgovaralo na Advance 2 :: Ja sam moj vratio jer je desni klik skripao.. :: :: :: CM Storm Advance 2 sam imao na 3 dana platio sam ga 7000din. Ja vece djubre u zivotu nisam imao prilike da probam. Kaatastrofa a to im kao top model :: :: Ovaj Revoltec kosta oko 3k dinara rastura ga, a gila ga ubija na mestu :: :: Gila je odlican mis laser AVAGO 2 9800 nema konkurenciju za te novce. Za 50e nema bolje od Gile :: :: Logi je naravno logi ali nema za 50e nesto sto ce biti u klasi sa tom Gilom :: :: Revoltec je najeftiniji i jako dobar. Perfektan kvalitet i perfektno radi :: :: :: :: Steelseries i CM nisu nista drugo nego skupo precenjeno djubre :: :: :: :: :: :: :: :: Jbg sad, ko bi normalan dao 50 evra na Genius kad za iste pare ima Logitech, Steelseries, CM Storm, Razer :: :: :: :: :: :: :: http://tinyurl.com/n6d7on :: :: :: :: :: :: :: :: http://tinyurl.com/pz54qk :: :: :: ::
Ne da ja znam, definitivno kvalitet izrade nije kao sto je bio kod nekih starijih serija od logitech-a, ali bas da je toliko katastrofalno i nije... Meni je otisao flat kabl unutar misa kad sam ga rastavljao da ga ocisitm od nes-a kojim sam ga zalio :(
Do tada je radio bez ikakvih problema nekih 2 godine. MX518 traje vekovima, pa nek je i ruzan, covek se navikne na oblik misa a sa tim da logitech koristi jedan oblik misa sa malim unapredjenjima jos od mouseman dual optical modela ( koji radi i dalje posle cirka 13ak godina )...
AMD phenom II x2 550BE @ 3.8GHz / Raijintek EreBoss / GA-MA770-UD3 rev 2.0 / 3x2GB Kingston V ddr2 800MHz / PowerColor ATI 4870 1GB / 500GB Hitachi + 1TB WD black / Logitech g500/mx518 / iCEMAT II black pad / Logitech g230 / Samsung T220 x2.
Sto znaci sta? Da su Daum i Vuk picajzle Dobro ajde sad, ispada da sam slagao :P .. ali generalno nije bas kvalitetan za te pare, vidjao sam iste probleme koji se ponavljaju na tom misu kod razlicitih vlasnika, sredio sam ja to sve, ali malo sam se razocarao.. nije sad da se to desi odmah posle kupovine, ali posle jedno 2god.. neki menjaju miseve na manje od god dana.. vrlo tanak kabl, ne znam zasto su uopste i izmislili taj pleteni kabl, trebali su da ostave onako kako je bilo, sa debljim gumenim kablom. Kod G700 su ga preterali, tu je pak previse krut i debeo
MX518 je vrhunski mis, njega sam zapravo hteo da preporucim. Ako je G400 podjednako kvalitetan, onda njega.
Pa ima istine moje stavri su sve kao iz radnje pa cak i one koje koristim vise godina. Ne znam, ja se ponasam normalno kada koristim nesto, normalno pazim ali ne nesto bolesno. Inace steell je nevidjen dress koji kmosta puno. Koliko god da logi kosta opravdano ili ne, iz licnog iskustva briga prme korisnicima vredi nesto i njihova organizacija. Prebih dao koi euro vise za logi pa i neka je u istoj klasi sa drugim proizvodjacima. Najbolje resenje je dodati pare i kupiti g500s. To je moje misljenje. Ja trenutno imam g700s, pomenuti revolte, i cors m65. I naravno g700s je najbolje od svega toga tu nema razgovora. :: Sto znaci sta? Da su Daum i Vuk picajzle :: Dobro ajde sad, ispada da sam slagao :P .. ali generalno nije bas kvalitetan za te pare, vidjao sam iste probleme koji se ponavljaju na tom misu kod razlicitih vlasnika, sredio sam ja to sve, ali malo sam se razocarao.. nije sad da se to desi odmah posle kupovine, ali posle jedno 2god.. neki menjaju miseve na manje od god dana.. vrlo tanak kabl, ne znam zasto su uopste i izmislili taj pleteni kabl, trebali su da ostave onako kako je bilo, sa debljim gumenim kablom. Kod G700 su ga preterali, tu je pak previse krut i debeo :: :: MX518 je vrhunski mis, njega sam zapravo hteo da preporucim :: :: ::
Ti si bas zaboo neki los primerak, premda ni ja nisam mnogo bolje prosao, dodje mi stvarno da pomislim da se ovde uvoze samo skartovi.. Ja sam pre Advance 2 imao Zero G koji me je sluzio fantasticno dok naravno nije crko, a ovog sam uzeo u zamenu. Ja i dalje mislim da CM ima super miseve ali sad je problem sto se ovde uvozi svasta... Sto se tice ergonomije od ZeroG/Advance 2 po meni boljeg nema, osim mozda Mionix Naos 8200 ali njega nisam mogao u Srbistanu da nadjem Sad vozim DeathAdder 2013
:: Scroll tockic je nakon 3 sata poceo da seta kao nebalansirana traktorska guma levo desno(rasklimao se, dobio je neki hod pojma nemam) :: Onaj oled Display je upao u onu plastiku tj takav je bio kada sam ga izvadio iz kutije, dobro to nije bilo toliko strasno moglo je da se sredi :: Softver je bio blagi uzas, mis se ponekad pogubi kada menjas dpi, katastrofalna losa ergonomij :: Sve u svemu ja vece djubre nisam video. :: Ne vredi ni 1500din :: Ni 100din ne bih dao za to sranj :: ::
U poseldnjih mesec dana sam probao omilu miseva. I od tih skupljih samo Logi nista drugo sve ostalo ne vredi razmtrati.
:: Ti si bas zaboo neki los primerak, premda ni ja nisam mnogo bolje prosao, dodje mi stvarno da pomislim da se ovde uvoze samo skartovi. :: Ja sam pre Advance 2 imao Zero G koji me je sluzio fantasticno dok naravno nije crko, a ovog sam uzeo u zamenu :: Ja i dalje mislim da CM ima super miseve ali sad je problem sto se ovde uvozi svasta.. :: Sto se tice ergonomije od ZeroG/Advance 2 po meni boljeg nema, osim mozda Mionix Naos 8200 ali njega nisam mogao u Srbistanu da nadje :: Sad vozim DeathAdder 201 :: :: :: :: Scroll tockic je nakon 3 sata poceo da seta kao nebalansirana traktorska guma levo desno(rasklimao se, dobio je neki hod pojma nemam) :: :: Onaj oled Display je upao u onu plastiku tj takav je bio kada sam ga izvadio iz kutije, dobro to nije bilo toliko strasno moglo je da se sredi :: :: Softver je bio blagi uzas, mis se ponekad pogubi kada menjas dpi, katastrofalna losa ergonomij :: :: Sve u svemu ja vece djubre nisam video. :: :: Ne vredi ni 1500din :: :: Ni 100din ne bih dao za to sranj :: :: :: ::
E jbga los primerak pa nije to 1000din. Mislim mis spada u visu klasu. Ne moze da bude toliko losih primeraka. CCM me razocarao.
:: Ti si bas zaboo neki los primerak, premda ni ja nisam mnogo bolje prosao, dodje mi stvarno da pomislim da se ovde uvoze samo skartovi. :: Ja sam pre Advance 2 imao Zero G koji me je sluzio fantasticno dok naravno nije crko, a ovog sam uzeo u zamenu :: Ja i dalje mislim da CM ima super miseve ali sad je problem sto se ovde uvozi svasta.. :: Sto se tice ergonomije od ZeroG/Advance 2 po meni boljeg nema, osim mozda Mionix Naos 8200 ali njega nisam mogao u Srbistanu da nadje :: Sad vozim DeathAdder 201 :: :: :: :: Scroll tockic je nakon 3 sata poceo da seta kao nebalansirana traktorska guma levo desno(rasklimao se, dobio je neki hod pojma nemam) :: :: Onaj oled Display je upao u onu plastiku tj takav je bio kada sam ga izvadio iz kutije, dobro to nije bilo toliko strasno moglo je da se sredi :: :: Softver je bio blagi uzas, mis se ponekad pogubi kada menjas dpi, katastrofalna losa ergonomij :: :: Sve u svemu ja vece djubre nisam video. :: :: Ne vredi ni 1500din :: :: Ni 100din ne bih dao za to sranj :: :: :: ::
Tu moram da se debelo ne slozim s tobom, u poslednjih nekoliko serija Logitech pravi skoro samo skartove... G9/x i G400 imaju problema sa kablom, G500 ovi noviji imaju problem sa desnim klikom koji pravi kratak spoj pa s vremena na vreme nece da radi itd...
:: U poseldnjih mesec dana sam probao omilu miseva :: I od tih skupljih samo Logi nista drugo sve ostalo ne vredi razmtrati :: :
za G400 sam i ja cuo da ne valja, g9x pojma nemam, nisam ih imao. G500 sam archio 2.5 godine i radio je kao i p[rvog dana nikad problem nisam sa njim imao. pre g500 imao sma g5 nekih 3god i naravno radio je savrseno sve 3god. Da nisam hteo da menjam vrovatno bi oba misa radila i dan danas. Ja nemam losa iskustva sa logitechom. Sa CM imam losa iskustva out of the box, ne znam samo sta bi se desilo npr sa tim Cm nakon 1god kioriscenja verovatno bi se raspao. Razeri su kvalitetni i bolji modeli su nepristojno skupi. Steel je nepristojno los proizvod za velike pare Roccat takodje.
U ovoj temi do 50e Od Gile nema bolje, njega sam koristio neko vreme i mis je odlican. Jedina zamerka mi je scroll tockic koji je mogao biti malo blje odradjen ali ni to nije neki nedostatak.
:: Tu moram da se debelo ne slozim s tobom, u poslednjih nekoliko serija Logitech pravi skoro samo skartove.. :: G9/x i G400 imaju problema sa kablom, G500 ovi noviji imaju problem sa desnim klikom koji pravi kratak spoj pa s vremena na vreme nece da radi itd.. :: :: :: :: U poseldnjih mesec dana sam probao omilu miseva :: :: I od tih skupljih samo Logi nista drugo sve ostalo ne vredi razmtrati :: :: :: :
Baterija dugo traje, bezican je, dobar je za oba stila drzanja, dovoljno je portabilan da moze i za laptop a ni toliko mali da nije za desktop...
Mnogo bolji od M950 Performance koji ima oblik ali sve ostalo je kerin Q...
Imam oba i znam sta pricam ostali Logitech koji valjaju su kod nas bezobrazno skupi i kostaju bar 30÷35% vise nego negde drugde...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
Imao sam ga, nije los ne znam kakva je za igrice nisam ga za to koristio za LTOP sam koristio.
:: Uzmi ovaj :: http://www.itsvet.com/proizvod/logitech-marathon-m705/comp_comp_mouse/31/104 :: :: Baterija dugo traje, bezican je, dobar je za oba stila drzanja, dovoljno je portabilan da moze i za laptop a ni toliko mali da nije za desktop.. :: :: Mnogo bolji od M950 Performance koji ima oblik ali sve ostalo je kerin Q.. :: :: Imam oba i znam sta pricam ostali Logitech koji valjaju su kod nas bezobrazno skupi i kostaju bar 30÷35% vise nego negde drugde.. :: :: Citat: :: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn :: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` :: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!! :: ::
Ja mislim da su sve igraonice lude sto su uzimale G400 miseve po 2500 din(Em*i prije 3 godine), jer je to skart. Salu na stranu, ni jedan do sada nije otkazao, osim sto se je logo na mnogim od znoja skinuo. Ni jednom nisam morao mjenjati kabl ili nesto slicno, samo sam na 2 skratio kabl. S obzirom da sam ih prodao preko 300 kom od Al*ija(u Em*i-ju sam preuzimao), prezadovoljan sam. Sada kada kostaju vise nego duplo, A4 tech V7 za 2000 din je pristojna zamjena. Jeste da na dodi nije toliko kvalitetan, ali boze moj. I definitivno, ko jednom pocne da koristi Logitech i pokusa preci na bilo sta drugo nije zadovoljan. REVOLTEC FlightMouse Elite RE122 jos nisam koristio, pa ne mogu da kazem svoje misljenje, ali sve ostalo nije u tom nivou. A Genius Gila jednostavno nije na tom nivou(unapredjena kopija Logitech G 300 sa kojim djeli iste probleme - nekvalitetni MP-i). Redosljed miseva ide ovako: Logitech -MX518(kabl nakon 3+ god) -G400(kabl nakon 1.5 god+) -G700s(desni klik nakon 1.5 god) -G500s(tanak kabl, ali za sada nema prijava o bilo kakvom problemu)
A4 Tech A4Tech X7 X-710-718BK (ode skrool nakon 2+ godine) -V7 bloody A4Tech X7 XL-740K(desni klik misa se treba podesiti nakon 3-6 mjeseci) Razer -Deathadder 2013 -Razer Naga Epic -Razer Naga 2012
Za Genius,Roccat i CM nemam pozitivnih rijeci, Steel nisam koristio, pa prema tome i nemam misljenje. Zanimaju me: Genius Deathtaker 5700 Genius MAURUS X miš Logitech G600 Logitech G602 Ms Industrial X3ME Jetion JT-DMS063 Gigatech GM-700 Razer Ouroboros Razer Naga hex Trust GXT 34 Trust GXT 31(kopija A4Tech XL-747H X7) Natec GX88 Natec GX78 Saitek Cyborg R.A.T. 5(da li je los kao 9-ka) Mad Catz(kopije Saitek-a)
P.S Genius Gila bi bilo odlican mis da ima kvalitet Logitech-a. Ovako, preskup za kratkotrajno igranje, kao i CM i Roccat modeli.
Cpu: Intel i3 2100 Cooler:Omicron HG-232 GPU:ZOTAC GeForce GTX 780 3GB Ram:4x8 GB PC 2133 Sabba MBO: MSI Z77A-GD65 Case:Chieftec Big Tower PSU:CTF 650w Mouse: Logitech 400s i Borovnica 330 Screen: 3 x Planar PLL2210W
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.