Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Prepravka kucista...?
STRANA 1 OD 1
bomid Prepravka kucista...? 21.02.2014. 13:14 T56836

status: user
broj poruka: 1563
Imam kuciste Thermaltake Xaser Wingo blue. Dobro je i kvalitetno, veoma tesko, sa debelim celicnim limom ali ima jednu manu a to je slabo hladjenje. Pre izvesnog vremena sam cak hteo i da ga prodam da bih kupio neko novije kuciste sa boljim hladjenjem ali sam od te ideje odustao posto bih ga morao dati `budzasto` a to mi se nikako ne isplati. Zbog toga sam dosao na ideju da probam nekako da ga prepravim tako da mu poboljsam hladjenje.
Naime samo kuciste je prilicno zatvoreno tako da ne omogucava dobar protok vazduha. Sa prednje i gornje strane ima ventilator od 80mm a sa bocne i zadnje 90mm. Izgleda da nisu dovoljni posto je u kucistu prilicno visoka temperature (proveravao sam odokativnom metodom `stavljanjem ruke` u unutrasnjost kucista). Takodje je i napajanje veoma toplo kada se na njega polozi saka. Prilikom rada (igranja igara) svi ventilator u kucistu prave veoma veliku buku. Kada skinem bocnu stranicu buka se skoro prepolovi a takodje i temperature u unutrasnjosti dok napajanje postane tek mlakusno sto se kaze samo da nije hladno.
Zbog svega navedenog sam i dosao na ideju da probam da ga prepravim. Da je neko do sada imao slicnih iskustava, da li se neko bavio prepravkom kucista i da li neko ima ideju kako bih mogao to da ucinim?
Hvala u napred.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dexter013 @bomid 21.02.2014. 13:22 #543113

broj poruka: 17093
Seces lim i stavljas gril za ventilatore gde hoces, ali to kuciste je sranje i napajanje mu ide gore. Realno koliko ces para vremena i truda da ulozis lakse i brze je da uzmes neko solidno kuciste od 50-60e gde je sve vec uradjeno kako treba + to tvoje prodas i doplatis za sitnu razliku...

Realno uzmes ovo ako ti je lepo na oko: http://goo.gl/vXq2ke

kod nas:
http://goo.gl/FDTfp5

i stavis:

1x14 napred
1x14cm gore
1x12 cm pozadi
i resio si hladjenje/protok vazduha

Mozes i jos da ih nacickas ima mesta i slotova ali realno nema potrebe.

Napred 12cm /14cm fan x 1 (12cm Blue LED x 1 uz kuciste)
Gore 12cm /14cm fan x 2 (option)
Dole 12cm /14cm fan x 1 (option)
Pozadi 12cm fan x 1 (uz kuciste)
Sa strane 12cm fan x 2 (option)

Cpu: FX 6300 @4 Ghz
Cooler:CM v8 GTS
GPU:GTX 670 Gigabyte WF x3 OC
Ram:10 Gb Kingston
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Keyboard: Logitech iluminated
Mouse:Mx 518
Screen Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Ja sam se igrao... 21.02.2014. 13:31 #543125

broj poruka: 1589
... tamo ~2011. I dobio poboljsanje temperatura.

Ubacio sam jedan ventilator da izduvava topli vazduh izmedju napajanja i DVDa (na vrhu kucista). Koliko imas mogucnosti - ne znam, ali da moze da se popravi - moze. (ja sam picajzlio i jurio prohromsku mrezicu, srafove, noktua ventilator,...)

http://www.mediafire.com/convkey/b6db/6spl2n2tp9z9djgfg.jpg
http://www.mediafire.com/convkey/8311/ivwp3464mtuavmxfg.jpg
http://www.mediafire.com/convkey/e86c/49iicm1pwyu7mykfg.jpg

Temperature spale sa preko 40 na trideset i nesto (u idle, nakon opterecenja):
http://www.mediafire.com/convkey/b7c3/u7tzl1lw6rhzigafg.jpg

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

bomid Re: @Dexter013 21.02.2014. 14:02 #543140

Dobro Dex jbg nije bas sranje. Jeste da je stari model i stara koncepcija (napajanje gore) ali kao sto rekoh ima svojih kvaliteta. No glavni problem je sto nema sanse da ga prodam. Vec sam pokusao pre par meseci drzao ga na oglasima i niko nije bio zainteresovan a spustio sam cenu na 30 Eura. Mogao bih ja da kupim drugo kuciste medjutim tada bi mi ovo ostalo da se vuce po kuci.

@strela75 Hvala druze. Ukoliko se odlucim da prepravljam ovo moje, moram da priznam da cu imati velikih problema da napravim otvore jer je `lim` jako debeo tako da bi jedino `brener` mogao da zavrsi posao.

Jammin mod 21.02.2014. 14:26 #543150

broj poruka: 234
Najvise ces dobiti sa ventilatorom na bocnoj stranici, da ubacuje svez vazduh.
Da li ces isjeci krug ili ces busilicom praviti sace..., to je na tebi, nemoj visoko stavljati ventilator na bocnoj stranici, znaci nek duva u donju polovinu maticne.

Lim ces lako iseci, ako nemas dremel moze i fleksarica+busilica+turpija :))
Ako nemas alata i nisi bas vjest, nacrtaj sta hoces i odnesi dobrom limaru, jos ako je dobar covek nece ti nista naplatiti, izreze ocas posla i to makazama.

Bilo bi dobro ako na zadnjoj strani, gdje je sad ventilator od 92mm, moze stati vent od 120mm, pa da i tu izrezes.

Napred mozes lako izrezati za veci vent, ali ako bi sa strane stavio 120/140mm i nazad 120mm ne bi ti nista vise trebalo.

bomid Re: @Jammin 21.02.2014. 14:46 #543162

Ok druze hvala na savetima. Sta me kosta da pokusam da ga prepravim.

strela75 @Jammin... 21.02.2014. 14:48 #543163

Ja sam se vodio logikom da odvodim topli vazduh (koji se nagomilavao), pa sam busio gore (izmedju napajanja, koje je postalo toplo i CD/DVDa). Uvlacila mi je vazduh 12-ca, a izbacivale dve osmice. Onda sam napravio da izbacuje bocno gore jos jedna mislim osmica ili devetka (ne secam se sta je moglo max da stane).

Ako napravi da mu uvlaci jos jedan ventilator, a nema ih dovoljno za izbacivanje, nisam siguran sta ce uraditi.

@bomid
usluzno mogu da ti rade oni sto imaju waterjet ili lasersko secenje. Mislim da nije neka cena - skuplje je da im doturis i vratis stvar.
Druge opcije su ti da ti majstor usluzno odradi sa recimo http://tinyurl.com/lhzog57 ili sa rucnim glodalom za isecanje krugova u limu (nemam pojma kako se zove).

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

bomid Re: @strela75 21.02.2014. 15:06 #543164

Ok, mislim da cu se snaci vec nekako.

strela75 E ovo sam trazio... 21.02.2014. 16:41 #543188

Vrsta glodala za rupe, a kaci se na obicnu rucnu busilicu:
http://www.odigledolokomotive.rs/proizvodi/krune-za-busenje-rupa/

Pozdrav.
-

bomid Re: @strela75 21.02.2014. 16:48 #543189

Druze bas si se potrudio da mi pomognes i hvala ti za to. Posto u blizini imam majstora limara mislim da cu kuciste da odnesem kod njega a on sigurno ima sve potrebne alate kao i znanje (iskustvo). Nadam se da ce umeti da uradi ono sto mu budem rekao.

Jammin @strela75 21.02.2014. 17:10 #543191

broj poruka: 234
Ok si odradio svoje kuciste, rupu si probusio u gornjoj zoni, pa je logicno da izvlaci vazduh, a i stanica je supljikava.

Ovaj alat sto si okacio nije bas pogodan, mislim da bi posle morao farbati, da bi se fino isjeklo morala bi stranica biti cvrsto fiksirana i stona busilica.

Njegovo kuciste je prilicno zatvoreno, tako da mu treba svezeg vazduha, pa bi kako sam i rekao, radije izbusio rupu nize, kako je i kod kupovnih kucista, naravno treba poboljsati i izbacivanje.

Modovao sam vise kucista, nemam dremel, imam dosta drugog alata, ali sam kuburio sa sjecenjem stranice, medjutim svaki put je ispadalo odlicno, bez ikakvog ostecenja laka, medjutim trosio sam dosta vremena.

Zadnji put, na predlog komsije, odemo do limara, prvo sam naravno nacrtao krug kud treba rezati, covek probusi jednu vecu rupu, uvuce klesta i izreza kud sam i nacrtao, bez ikakvih ostecenja, savijenog lima..., naravno jos je malo turpiom doradio, ispalo je odlicno, a nije potrosio ni 2 minuta, niti nam sta naplatio, kad se samo setim svoje muke :)), bar naucis sta znaci biti majstor.

strela75 Samo navedoh... 21.02.2014. 17:50 #543195

... sta od alata treba/moze da se koristi, a sto radionice obicno imaju (limarske/bravarske). A te radionice i imaju stege, busilice/glodalice... pa samo jos alat treba. Sa takvim alatom je meni odradjena rupa, bez naknadnog farbanja. Doduse ja sam trazio postavljanje prohromskog prstena sa rupama, koji steze mrezicu i srafi se za ventilator, pa se taj deo ni ne vidi. Slazem se da je bitan protok (i ulaz i izlaz).

Srecno bomid i sredi temperaturu.

Pozdrav.
-

imarkovic Re: Prepravka kucista...? 21.02.2014. 19:54 #543202

broj poruka: 18996
Po mom misljenju ne treba nikakva modifikacija, sem ako ti to postaje potencijalan hobi, a uz to ide Dremel:)
Zasto? Ja sam recimo godinama imao Chieftec `Ultra` big tower (Dragon/ Bravo), sa samo jednim aktivnim ventilatorom, i to bocnim za hdd-ove. Temperature sasvim normalne za C2D E8400/ GTX260/ GTS250/ GTX6600, i Q9550 + GTX260. Ali zato, imao sam TT True za cpu, posle megahalems.

Napisi koju konfiguraciju imas, jer ako nema tower hladnjak za cpu, a doticni se greje, vrlo lako neces dobiti nista tom modifikacijom. Preispitaj gde su ti najvece temperature, ako je to graficka, cpu.. vrlo je nezahvalno modifikovati to kuciste, ali je moguce naravno, ono sto bi mogao da uradis, je da napred i nazad umesto 92mm napravis otvore i rupe za 120, ne znam sad da li bi se negde uglavio 140, ali za protok su bolji 120mm. Napominjem, ja nisam imao nikakve visoke temperature bez ikakvih ventilatora na kucistu, ipak je kuciste 100% steel, uz to nije neki mini tower.

:: Imam kuciste Thermaltake Xaser Wingo blue. Dobro je i kvalitetno, veoma tesko, sa debelim celicnim limom ali ima jednu manu a to je slabo hladjenje. Pre izvesnog vremena sam cak hteo i da ga prodam da bih kupio neko novije kuciste sa boljim hladjenjem ali sam od te ideje odustao posto bih ga morao dati `budzasto` a to mi se nikako ne isplati. Zbog toga sam dosao na ideju da probam nekako da ga prepravim tako da mu poboljsam hladjenje
:: Naime samo kuciste je prilicno zatvoreno tako da ne omogucava dobar protok vazduha. Sa prednje i gornje strane ima ventilator od 80mm a sa bocne i zadnje 90mm. Izgleda da nisu dovoljni posto je u kucistu prilicno visoka temperature (proveravao sam odokativnom metodom `stavljanjem ruke` u unutrasnjost kucista). Takodje je i napajanje veoma toplo kada se na njega polozi saka. Prilikom rada (igranja igara) svi ventilator u kucistu prave veoma veliku buku. Kada skinem bocnu stranicu buka se skoro prepolovi a takodje i temperature u unutrasnjosti dok napajanje postane tek mlakusno sto se kaze samo da nije hladno
:: Zbog svega navedenog sam i dosao na ideju da probam da ga prepravim. Da je neko do sada imao slicnih iskustava, da li se neko bavio prepravkom kucista i da li neko ima ideju kako bih mogao to da ucinim
:: Hvala u napred
::
bomid Re: @imarkovic 22.02.2014. 03:08 #543254

Ma kakav hobi. Nisam se do sada time bavio niti sam nameravao u buduce. Konfiguracija je sledeca:
MBO Asus M5A97 R2.0
CPU AMD FX8350
RAM KHX 4X4GB 1600 Beast
GPU MSI GTX670PE
HDD 2XWD150GB Raptor + Hitachi 2TB
PSU LC Power Metatron Prophecy 750W

Kao sto sam vec rekao kuciste je veoma zatvoreno sa skoro nikakvim otvorima za ventilaciju. Takodje nema ni mogucnosti za postavljanje ventilatora od 120mm bez vecih prepravki. Cinjenica je da su u kucistu veoma visoke temperature a samim tim i buka a kada se skine bocna stranica sve to se prepolovi. Mozda bi se nesto promenilo kada bih na CPU postavio neki aftermarket hladnjak umesto fabrickog ali da bi kuciste ostalo u upotrebi svakako bi morala da mu se poveca unutrasnja ventilacija.

strela75 8350 je radijator... 22.02.2014. 08:43 #543259

...tako da bi na CPU trebalo da stavis neki aftermarket kuler.

Meni se desila slicna situacija u kucistu, kada sam 9600gt (idle temperature malo preko 30 stepeni) zamenio sa 5850 karticom (idle temperature preko 40 stepeni) i napajanje LC power sa napajanjem Seasonic. Temperature su porasle za dobrih deset i vise stepeni. Izbacivanjem viska toplote sam resio problem.

Tvoj test sa otvaranjem stranice kucista je jasan znak da ti treba veci protok vazduha, kad je zatvoreno.

Pozdrav.
-

prashinar Zeznuto kućište za preradu. 23.02.2014. 12:44 #543380

broj poruka: 517
Obavezno kuler na CPU. Dalje, ja bih izbušio dva otvora na vrhu za ventove da izvlače vazduh, jedan na dnu da uvlači ali to zavisi od toga na čemu stoji kućište i proširio otvore za standardne ventove.

bomid Re: @prashinar 23.02.2014. 15:51 #543397

Nesto slicno sam i ja planirao. Otvori za dve 12-ice na gornjoj strani, a isto tako na bocnoj. Kuciste inace stoji na stolu. Za donju stranicu nisam siguran da li ce moci da stane vent od 120 mm. U stvari je najproblematicnija prednja strana, zato sto nema (bar tako mislim) mogucnosti da se postave 12-ice da uduvavaju svez vazduh.

prashinar Zavisi, 23.02.2014. 16:49 #543401

broj poruka: 517

možeš da napraviš da ti jedna 12-ca stoji ispod ili iznad DVD-a ako je moguće uglaviti je. Tako bi imao dve 12-ce napred. Treba tu truda i ideja.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs