Novo u radnjama oko 42 eur,CM ga je pozicionirao iznad XL modela koji kod nas u radnjama kosta tacno duplo skuplje tacnije oko 82 eur. Kod 120V modela pumpa i blok koji naleze na cpu je unapredjen, ima vecu povrsinu, bolje reseno odvodjenje toplote i brzinu od oko 2250rpm u odnosu na 1700rpm kod 120XL modela. Bakarni blok kod 120V je ravan i celom povrsinom naleze na cpu dok kod XL modela kruznog je oblika i ima ispupcenje u sredini tako da naleze samo na centralni deo procesora, inace blok i pumpu proizvodi ista firma kao i za Corsair Hydro H80i model samo sa drugacijom nalepnicom i oznakama. Kupih ga pekjuce i sinoc instalirah u masinu, posle gomile podesavanja i testova shvatih da pumpa koja se vrti na 2200 i kusur obrtaja(cuje se zujanje kad se priblizim kucistu) daje potpuno iste rezultate u hladjenju kao i kad sam spustio na apsolutno necujnih 1440-1500 obrtaja. Ventilator druga neka prica, do nekih 1000 rpm necujan da bi na max obrtajima od oko 2350 zvucao kao fen za kosu. Zato sam odlucio da blok hladnjaka stavim u P-P kombinaciju sa originalnim i jednim tt red led fenom i ogranicim max obrtaje na 1700 rpm sto je rezultiralo da i pri max opterecenju i oc-u sistem ostaje fenomenalno hladan i pristojno tih. Evo videa kako to izgleda kod mene u kucistu:
Da napomenem da je testirano na ful brzini ventilatora i vodene pumpe, kuciste je bilo zatvoreno, sobna temperatura na zidu pri visini od 1.2m iznosila je 19-20C
Ne znam, sta da ti kazem, pre ovog sam imao u kucistu , TX3, 212evo(P-P), Xig. Gaiu(P-P), Noctu-u NH-D14, sto se idle temp tice samo Noct-a je imala slicne temp ali ni ostali nisu bili dosta daleko, ali kad se govori o OC-u ovo govance od vodenog ih je sve redom oduvalo naravno stavljeno u P-P kombinaciju, jeste dosta bucno na max perfomance ali ogranicivsi mu obrtaje na max 1700rpm daje 1-2C samo vece temp sto je i dalje daleko nize od Noctu-e NH-D14 sa kojom je Prime95 sa ovim podesavanjima pucao ako ne odmah na strartu onda posle 30sec-1min. Mislim da je problem u tome sto na AIR kulerima jedno 5X brze oscilira temp i u toku od samo 10 sec moze se povecati ili smanjiti i po 3-4C dok kod ovog vodenog promena od 1C traje izmedju 20sec-30sec. A za to postoji objasnjenje... kod vode zagrejana tecnost istog trenutka se zamenjuje hladnom i to na razdaljini od samo 2-2.5mm od samog cpu-a i moze se reci da se hladjenje desava lokalno dok kod AIR kulera cpu se zagreje to senzor registruje i povecava obrtaje ventilatora, dok on zatim ohladi alu blok i temperatura se se kroz bakarne pajpove spusti do podnozija kulera koji naleze na cpu prodje vecnost u odnosu na vodu koja to trenutno radi i otud tolike oscilacije......
@solaja
Vent koji je na seidon seriji je na svima isti i deklarisan je na 2400rpm, mozes da zamislis kako se cuje vent na Corsair vodenim hladjenjima koji je deklarisan na 2700rpm. Druga stvar sto se ovog snimka tice, vidim da je lik zestoko hteo da napljuje ovo hladjenje postavivsi alu blok hladjenja na kome je vent sa crevima u gornjem polozaju a to znaci da vazdusni cep koji se nalazi u samom bloku se nalazi tacno tamo gde pumpa treba da uzima i prima vodu i u ovom slucaju upravo usisava vodu zajedno sa vazduhom i otud onoliko cangrljnje koje se cuje na pocetku snimka. Stvarno ne znam da li je namerno ili slucajno uradio ali ne verujem da je toliko neupucen. A sto se tice zvuka samog venta umro sam od smeha, mislim kod mene se stvarno jako cuje i iritantno je posle 1700rmp do max obrtaja ali da se onako cuje sigurno ne, vidi se da je na audio kanalima onog snimka bustovao do maksimuma da preuvelica koliko god moze, bas se potrudio i ja da sam video onaj snimak pre kupovine ne bi mi palo na pamet da uzmem ovo govance...... Na snimku odmah na pocetku je lik izbacio i tabelu po decibelima u odnosu na brzinu venta tako da tabela opovrgava ono sto se moze zakljuciti cuvsi audio klip na snimku: http://img802.imageshack.us/img802/8781/e7dq.jpg Covek je izmerio 26.2 decibela na 2185rpm, sta vise da pricamo......
E da..... ciscenje ovog sistema je jedna rec- MILINA u odnosu na AIR kulere koje sam imao + sad napokon mogu da stavim memaru koju ja hocu.... Odvrnem 4 srafa koji se nalaze na zadnjem delu kucista i drze pull vent i celo hladjenje je napolju ukupno 30-40 sekundi, ako hocu i pumpu sa cpu-a da skidam i tu se nalaze jos 4 matice, znaci ukupno 2 min i ceo sistem je napolju....
da li si radio stres test ? interesuje me kako hladi 120V u prime95(20-tak min) , kao i neka razlika u temperaturi kad je fan na 1000 RPM(kako kazesh necujno) i max RPM?
ups, nisam obratio paznju, deluje extra. Mislio sam da imas x8 cpu pa sam zeleo da uporedim seidon sa mojin u12s (koji nije nista posebno sto se tice hladenja).
:: u mom postu br 522536 malo iznad imas screenshot ali tad je vent na max pusten, sad cu samo za tebe odraditi na manjim tj tihim obrtajima... :: ::
Kao sto vidis razlika je +3C, stim sto je malo sad hladnije u sobi za stepen-dva( mislim na ambijentalnu temp, ranije na starom testu je bilo 19-20C a sad je mi je u sobi skala na 18C. E da, i klok cpu je zbog trazenja predhodnih dana lepog oc-a spusten za nekih bednih 36Mhz ( moralo je tako da bi HT-link i NB digao dosta vise a bus speed mi je bio 226 a sad 237Mhz)
max 1200rpm, da napomenem da pri ovakvom modu u igrama npr FarCry3 dok igram vent se vrteo na 960-980rpm dok u prajmu ide na max obrtaje od 1200rpm i cuje se tek kad se priblizite kucistu i nadzire da u opste radi, evo testa, kao sto vidite 1200rpm vs 1700rpm = +3C, 1200rpm vs 2200rpm = +6C
Svaka cast na cooleru.Dobar si izabrao.Ali da se nesto razumemo ako je sobna temperatura 20`c kao sto kazes , min temp procesora nema sanse da bude 18`c jer sve sto trosi struju greje se.Tako je po zakonima fizike ne moze drugacije.Imas na na netu da nadjes sad vec proverene programe koji pokazuju tacne temperature novih AMD procesora.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100
ambijetalna 19-20, cpu u idlu ma metar ispod toplomera na zidu 22c temp jezgara (racunamo odmah da je temperatura u sobi gde usisava vazduh 2-3c manja, znaci usisava vazduh temperature 16-17c a jezgra idluju na 22C). Vidi se da nisi pratio fiziku u osnovnoj skoli (za srednju necu nista ni da kazem).
Ovi novi testovi.... idluje na 18c, toliko mi je i na zidu na visini od 1.2m , komp na 30cm od zemlje i usisava daj boze 14-15C a jezgra 18C...........
Samo treba malo logike..........
Gde ti vide ili procita da su mi jezgra nize temp od ambijetalne? Nemam nov amd procesor ovo je prastara ruina.... Sta kazes tek na Dexterove temperature u idlu od 5C? sa V8 GT kulerom, on ima nov amd cpu pa se tamo javi....
Aida, everest, core temp,bios, svi mi pokazuju isto, na koji to novi program mislis?
Apsolutno je nebitno sta sam ja pratio u skoli i sta pratim na poslu 15 godina Proguglaj malo po netu pa vidi o cemu se radi sta je problem i kojim programom meris temperaure i kazes da su validne.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.