Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Ventilatori
STRANA 1 OD 1
starina Ventilatori 28.08.2007. 20:55 T5410

status: user
broj poruka: 37

Na mojoj maticnoj Intel D865PERL imaju tri identicna 3-pinska konektora za ventilatore: rear fan, front fan i nekakav VREG fan. (Tu je i cetvrti za procesor, ali oko njegove upotrebe nemam nedoumica) Primjetio sam da se ventilator, kad ga prikopcam na npr. rear ili front fan konektor, okrece cas brze, cas sporije, kao da se prilagodjava trenutnoj temperaturi unutar kucista. Kad ga spojim na VREG fan konektor, okrece se uvijek istom (velikom) brzinom.
Zeleci da snizim radnu temperaturu, nabavio sam tri ventilatora (jedan veci, da ubacuje zrak sa boka direktno na procesor i north bridge i dva manja da ga izbacuju pozadi – dimenzije diktirane dizajnom kucista).
Ono sto me interesuje je slijedece – ima li veze gdje cu koji ubosti, s obzirom na razlicito ponasanje istih.
I jedno laicko pitanje. Opterecuje li se maticna kad se svi puste u rad?
Hvala na odgovorima i pozdrav svima!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Nemoj se brinuti za plocu i opterecenje 28.08.2007. 21:21 #26359

broj poruka: 5704
VREG je oznaka za Voltage Regulated, dakle verovatno u okviru BIOSa imas nivelisanje za napon/brzinu. Ova druga 2 idu preko integrisane termo sonde, mada se cesto zaglupe pa zezaju, vise volim da sam imam kontrolu nad njima, recimo fixirano na 5-12V. Bodi gde koji hoces, bitna je pravilna dinamika protoka vazduha (airflow). Stavi napred pri dnu jedan kod maske da uvlaci hladan spolja, ako mozes...

- R a v e n L o r d -

Pisko Propelatori 28.08.2007. 22:29 #26363

broj poruka: 6645
Iako je zanimljivo očitavanje brzine obrtaja propelera, ja nekako preporučujem da se matična izbegne kod priključivanja dodatnih ventilatora, jer oni ipak opterećuju matičnu - struja napajanja ventilatora prolazi kroz PCB matične, i možda nešto greju usput, a što ti to treba...
Dakle, ja preporučujem kačenje na molex-e, uz pametno opterećivanje grana napajanja, a jedino cpu kuler neka ostane na matičnoj - ako koristiš alarm za gašenje računara kad ventilator crkne. Ili koristi kombinaciju, nekako mi opasno izgleda kad vidim nabodene sve moguće potrošače na matičnu umesto na samo napajanje.
NastyB Slažem se sa Piskom. 28.08.2007. 23:33 #26368

broj poruka: 729
Na svakom skupljem kućištu, uz koje dolaze kuleri, svi se kače molex konektorima na napajanje, tako da bi trebao da izbegavaš `kuliranje s ploče`.

Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.

sirGiles Re:Ventilatori 29.08.2007. 02:33 #26375

broj poruka: 89

Idealno bi bilo nabaviti Hardcano uredjaj. Sve ventilatore kacis na 4 konektora sa potenciometrima, preko kojih regulises broj obtaja ventilatora (kod mene rade 7 komada - 3x2 +1).Sam Hardcano se kaci direknto na napajanje. Osim toga preko termo-para, koji se postavlja izmedju iglica procesora (mada mozes da ga postavis bilo gde), imas stalnu kontrolu temperature (prikazana na displeju), plus alarm koji javlja prekoracenje max. zadate temperature.
Jedini problem je pronaci Hardcano u ovoj zemlji.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs