Skoro sam naleteo na neku stranicu na netu gde moze od prilike da se izracuma koliko jako napajanje treba i zaprepastio sam se mom kompu treba 480W a ja imam Chieftec-a 300W
konfa je C2D e6400 (1.8) ASUS P5B E Plus Gainward 8600GT pqi 1024 ,800mhz WD 250GB jedan dvd rezac jedan cd rezac jos 2 venta jedna dvanaestica ,jedna devetka i neke neonkice
dal je moguce da ovom treba 480w i sta mi je raditi??? da li sme ovaj komp da radi sa ovim napajanjem i koje posledice mogu da budu (sve sto je u kompu je na default znaci nista klokovano i nikad mi se nije desilo da se restartuje ugasi ili tako nesto u radu cak ni dok igram igrice )
Vidi, imao sam do skoro veoma slicnu konfiguraciju koja je radila preko UPS-a tako da sam mogao da vidim potrosnju (snagu) u svakom trenutku. Inace konfa je bila c2d e6400, p5be-plus, leadtek 8600GT, transcend 2x1GB ddr2 800, seagate 250GB, dvd-rw, 4x120mm ventilatora, 1x92mm ventilator, par neonki. Sve ovo je trosilo manje od 110W na default podesavanjima u idle rezimu, u full loadu potrosnja nije prelazila 140W. Procesor klokovan na 3.2GHz pri 1.36V u full loadu potrosnja nije prelazila 200W. Drugar ima vodeno hladjenje, e6400 mu je klokovan na 3.7GHz, klokovan 8800GTS, 2x160GB raid, 2x1GB ddr2, 2xdvd-rw, gomila neonki, gomila ventilatora opterecena 3 dmarkom cela konfa zajedno sa monitorom (tft 20`) ne trosi vise od 400W dok idle vuce oko 260W (opet zajedno sa monitorom). Tako da apsolutno nemas razloga za zabrinutost, a taj kalkulator je verovatno sponzorisao neki proizvodjac napajanja koji bi zeleo da svi pokupuju nova napajanja od po >1KW koji kostaju preko 200 eur.
Neki promašaj koji se zove `desetarsko preticanje` (kad se nešto zakaže u vojsci u određeno vreme, onda, svako ko prenese naređenje doda 10 minuta ranije, pa tako na kraju svi čekaju po sat-dva pre nego nešto počne). Tako i ovde, računaljka im ne valja, a, verovatno su uzimali `peak` potrošnje kad bi, da nema bios-a i POST-a možda nekako maksimalne potrošnje bile moguće istovremeno za sve komponente. Ipak, sve vas upozoravam na jednu činjenicu koju često prenebregavate: na našoj mreži EPS ne isporučuje svagde 220V/50Hz, a nije ni obavezan da ga strogo poštuje. Na nižim naponima, a, ja sam viđao elektroniku kako radi na mrežnom naponu od 165-170V... sve je ovo ipak drugačije, a da ne budem extreman, problemi mogu da nastanu i kod 200V i malo niže. Sledeće, 200, 300, 400, 500...W, ne idu na isto mesto, iako se fizički nalaze u kućištu, napajanja imaju GRANE, pet i dvanaest voltne izvode, 3,3V izlaze, pa uopšte nije svejedno gde je ta snaga raspoređena, tamo gde treba ili tamo gde objektivno nikad ne treba. Po tome se uostalom, i poznaju bolja napajanja. Možda je taj sajt uzeo u obzir traćenje watt-i na nepotrebnim mestima, pa, da bi dostalo na pravim, nek` je jače u celini.
Ne,nije moguce.Autori kalkulatora su nepopravljivi pesimisti koji uzimaju u obzir najgori moguci scenario i,zatim,za svaki slucaj,dodaju koju desetinu W.Za njih je casa uvijek polu-prazna...:) Medjutim,ne mozes se osloniti na rad takvog napajanja,jer njegova stvarna snaga je minimum 10-15% manja,te bi trebao preduprijediti mogucu havariju i kupiti minimum napajanje deklarisano na 430 W,sto je sigurnih 350 W stvarne snage.
Core 2 Extreme X6800 2.93GHz XFX nForce 680i SLI 4GB (2 x 2GB DDR2 800MHz) 8800 Ultra (612/2160/1500 sc) Windows Vista Ultimate
Oblivion,1920 x 1200,16 x AF ~ 315 W
Testirano i potvrdjeno na anand-u,ali to ne znaci da treba kupiti napajanje od 316W,jer se promjenom uslova rada,mijenja i potrosnja,tj. snaga koju komponente zahtijevaju od napajanja.
Ne sumnjam da tvoje napajanje moze da izdrzi opterecenje na default vrijednostima. Ipak,najjevtinija `kvalitetna` napajanja kostaju 40-ak eura i deklarisana su na 400 - 430 W,tj. ~ 350 W realne snage.Ona ce ti sasvim pouzdano obavljati posao ako planiras da oc procesor,dodas jos 1 GB RAM-a i setujes neku zahtjevniju igru na max moguca podesavanja za tvoju 8600 GT.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.