Oni koji se ZAISTA razumeju - treba mi savet oko napajanja
STRANA 1 OD 1
Illidan
Oni koji se ZAISTA razumeju - treba mi savet oko napajanja
14.08.2007. 22:54
T5275
status: user broj poruka: 22
Napravio sam suzeni izbor napajanja,shodno ponudi na nasem trzistu i ceni od 50-60 eura koji bih izdvojio za to.
Dvoumim se izmedju:
COOLER MASTER eXtreme Power: 430 W ( RS-430-PMSP) 40 eura 430 W (RS-430-PCAP) 45 eura (u cemu je,zaboga,razlika,osim u ceni?!? :) 500 W (RP-500-PCAP) 60 eura
ANTEC: SmartPower2 400 W (SP-400) 60 eura Basiq 500 W (BP-500) 60 eura
CHIEFTEC: 420 W (HPC-420-302-DF) 50 eura 450 W (GPS-450AA-101A) 50 eura 450 W (HPC-450-101) 60 eura
LC POWER: 550 W LC6550 45 eura 550 W Silent Giant V2.0 LC6550G 50 eura 550 W Silent Giant LC6550GP Green Power 50 eura
Evo i same konfiguracije: MB Asus P5B CPU Intel E6320 HDD WD 320 PCI-E EN8600GT Asus 256 MB 2*1 GB DDR2 DVDRW Pioneer 112 D
Po nekoj mojoj skromnoj proceni,mislim da ne bih trebao nista ispod 420 W da stavljam...pogotovo sto se nikad ne zna kad ce u sve to da se tutne npr. TV karta ili neka `fina` zvucna :))) To koliko kosta,sam stavio samo da biste se orijentisali po principu skuplje=bolje, mada znam da to i ne mora da bude tako... e sad, mislim da CM i Antec sasvim solidno sisaju Chieftec u kvalitetu i pouzdanosti,ne znam za LC power(lepo izgledaju,ali to apsolutno nije bitno), ali ne bih odgovore tipa :Chieftec je zakon, zato sto je to vazilo pre 10 godina. Ko se stvarno razume,neka mi da savet,treba mi sto pre da uzmem.
Hvala ljudi,zivo me interesuje ko ce sta imati da kaze
Ja imam bas ovo napajanje vec 11 meseci mogu ti reci da sam prezadovoljan sa njim prosto mu se divim kad pogledam kuciste dok je otvoreno koliko tu sve ima potrosaca. Bez problema snabdeva sve ove komponente:
amd athlon 4800x2 sa zamenjenim hladnjakom (cooler master Eclipse)
biostar tforce 570 ultra
2gb ram memorije 800mhz
gainward 7600 gt
Maxtor 200gb, muzicka kartica, 2 dvd roma, flopi 3 ventilatora.. i jos nesto veoma veoma je tih na njemu je ventilator od 120mm necujan je. Eto to je moje iskustvo sa tim napajanjem, pogledaj i sta ce ti drugi reci pa odluci.
Ja i moj najbolji ortak imamo Antec napajanja, ja vrlo kratko, on vec tri godine i sta god stavimo je OK. Inace, jednom sam ovde na forumu procitao kako prepoznati dobro napajanje, za koje sam shvatio da je tacno, a ono glasi ovako: LOSE NAPAJANJE SMES DA ISPUSTIS DA TI PADNE NA STOPALO, A DOBRO NE. Uglavnom, vodi se po toj logici, ali ja bih izabrao ili
COOLER MASTER eXtreme Power 500 W (RP-500-PCAP) ili
ANTEC SmartPower2 400 W (dovoljno za tu konfiguraciju)
A sto se tice ovoga: 430 W ( RS-430-PMSP) 40 eura 430 W (RS-430-PCAP) 45 eura (u cemu je,zaboga,razlika,osim u ceni?!? :) razlika je i u oznaci, ali nema nikakvo bitno znacenje, bar koliko ja znam...
ako nadjes uzmi lc power ALI TITAN serija od 500 ili 600 w(malkice je skuplje ali se isplati), to napajanje je dobilo najvise nagrada ove godine, provereno dobro ali ako ne volis ili ne verujes u lc power, uzmi cooler master 550w, extra dobar.
Niko mu nije dao odgvor korektan samo izokola, OVAKO:
PO kvalitetu
ANTEC:Basiq 500 W (BP-500) 60 eura mada ne znam tacno na koji model mislis COOLER MASTER 500 W (RP-500-PCAP) 60 eura LC POWER: 550 W Silent Giant V2.0 LC6550G 50 eura 550 W Silent Giant LC6550GP Green Power 50 eura mada je teska odluka izmedju CM i LC-A zato sto je CM i stare serije.Bices zadovoljan i LC-om mozda i vise.
Menjaces nakad graficku verovatno, tako da ne skrtari, a to sta ti je dovoljno pusti....
pravila kod kupovine napajanja: 1.tezina je nezvanicno pravilo. sto teze to bolje. 2.obrati paznju da neka psu imaju dva +12v kanala, a neka samo jedan. postoje i sa 3 kanala/grane, ali ta vec ne kostaju 60e. ako je dva, gledaj da oba imaju oko 18A svako, mada je i manje dozvoljeno -ne gledaj ispod 14ampera! takodje, dva +12v kanala imaju cesto neznatno razlicite amperaze... ako ima samo jedan +12v kanal, gledaj da ima oko 30A. 32A i vise bi bilo boli glava... 3.kako to znati, koliko kanala ima psu? na svakoj kutiji od napajanja pise tabela sa spiskom svih voltaznih grana(koje ja zovem kanalima) i njihovih odgovarajucih amperaza. ako se u tabeli dva puta javlja +12v, znaci da ima dve grane... (takodje, treba koristiti i google.) sto nas vodi do... 4. kako znati da li proizvodjac laze za tacan broj wati? jednostavno! uzeti digitron i resiti po formuli: broj volti x broj ampera svake grane, pa sve rezultate + grana sabrati, a - grana oduzeti od toga. konacan rezultat je realna snaga napajanja. ako se desi(kao u mom slucaju) da konacan rezultat bude veci od zvanicne vataze, to znaci da ti grane nisu tacno npr 5v ili 12v, vec (kod mene) 11.750v... 5.podrska: da naravno ima 20+4pina(to sad sva imaju), i da podrzava standarde ATXv2.0 ili jace, 2.1, 2.2, mislim da ima i 2.3... nije da ti je neophodno, ali sto noviji standard, to kasnije ces morati da menjas psu... 6.oscilacije volti: napajanje sme da napravi maksimalno odstupanje od plus minus 10% na bilo kojoj grani, inace ti ostecuje komp! sto je oscilovanje blize tim 10%, to je veci razlog da napajanje lepo vratis prodavcu i trazis pare natrag. naravno, ako to uradis u prvih 7dana, on to po zakonu MORA da uradi! 7.hladjenje: veci ventilator hladi kao i mali, samo je tisi. vise malih fanova(2, 3) stvara bol za usi kod vecine osoba...
ako sam zaboravio nesto, molim da ostali, koji procitaju ovaj post, dopune...
licno iskustvo: kupio onog cooler mastera od 500w, zajebavao sam drustvo da mi ga dodaju i svi se iscimaju jer ne ocekuju toliko tesko napajanje:-) video sam i jednog chiefteca, mislim 450w, koji je mozda bio i malkice tezi, ali imao +12v grane od 14a i 15a... moj CM ima od 15a i 16a, verovatno ce se ljudi smejati razlici, ali sad sigurno znam da mogu da uzmem bilo koji ups bez straha da nece raditi sa mojim psu-om. nemam ga dugo(nedelju dana), ali za sada mi je super, jedino sto nije 12v nego onih 11.75, ali komponente to sigurno tolerisu.
Postavicu temu o ovome... Ljudi da ne poverujete ...
CRKLO MI JE I PETO OD PET IKADA U ZIVOTU KUPLJENIH LC POWER NAPAJANJA!!!!
Zao mi je samo sto su zrtve tri osobe sa ovoga sajta, a dve su mi prijatelji.
LC POWER NIKAD VISE!
LC POWER LC6550 Gaint - Silent 550W R.I.P. LC POWER LC6550 BLACK 550W 2 kom. R.I.P. LC POWER Silent Power 420W LC6420 Black 2 kom. jedno u startu kupljeno neispravno. R.I.P.
Dva komada sto sam dobio za zamenu jos uvek rade u masinama, ali cu iskoristiti prvu priliku da vlasnike ubedim da promene i stave Chiefteca.
Nema tu sta puno da se chantra, Chieftec ili Coller-master, to su ti 2 proverene firme i za koju god se odlucis (samo je pitanje ukusa) neces se pokajati... nemam nista protiv Antec-a, samo nikada ga nisam koristio pa necu da komentarisem.
Najboljem ortaku (mada je isto kao i da je meni) je crko onaj Chieftec 420W (preskocilo osigurac) i otislo nesto u njemu (popravicemo kada se nadje vise vremena). Nije nista drugo riknulo. Uporediti kvalitet tog kineskog Chifteca (serija ATX) sa mojom ATX serijom 360W DF (Sirtek HPC) koje je made in GER je kao uporediti Fiat Punto i Fiat Ferrari Modena 360. Zato sam mu i preporoucio da uzme LC6550GP jer usporedbom je na oko bio bolji i duzu garanciju ima.To ne znaci da kod nas nema djubreta od svega. Videcemo koliko i kako ce raditi. Ja na svom PCu imam Chief i uglavnom ga preporucujem ali je daleko od toga da je on vrh. Tezina samog PSUa nema neki znacaj. Najbolja napajanja koja sam imao su Astec koja ima japanske delove ali nemaju onu masivnu progusnicu (sto lici na trafo) pa su stoga laksa. Inace rade nono-stop vec 10god...moja preporuka bi bila neki Tagan ili ThermalTake
Hm! Jako subjektivno, po meni za sta god da se odlucis verovatno ce te lepo sluziti, jedino ako te ne potera neki maler(valjda nece). Ja ti mogu dati glas za Chieftec 450W posto ga i sam imam i sve je Ok, a i iz iskustva drugih je preporuka. Pre njega koristio sam DTK 400W(made in Germany), i ono mi je isto jako lepo odradilo posao, promenio sam ga zbog novog kompa. Dakle ako imas srece, sta god da uzmes nema greske, bilo koje od navedenih moze da ti crkne za 5 dana, 5 meseci, ili 5 godina...!
Hvala Illidan ja menjam napajanje takodje pa su mi odgovori na tvoje pitanje pomogli. Inace ewo jedan interesantan podatak,moje napajanje je(koje inace menjam sutra) snage 300W frontier staro 5.god, gura sve ovo: CD-ROM, DVD-ROM, Maxtor 40GB, WD-160GB, Epox kt333, AMD 1700+, 2x256ddr kingston, flopy, i poslastica X1650pro 512mb ddr2, sa svojim kulerom i napajanjem.Jel sve u redu sa mojim starim napajanjem?:)
Hvala Illidan ja menjam napajanje takodje pa su mi odgovori na tvoje pitanje pomogli. Inace ewo jedan interesantan podatak,moje napajanje je(koje inace menjam sutra) snage 300W frontier staro 5.god, gura sve ovo: CD-ROM, DVD-ROM, Maxtor 40GB, WD-160GB, Epox kt333, AMD 1700+, 2x256ddr kingston, flopy, i poslastica X1650pro 512mb ddr2, sa svojim kulerom i napajanjem.Jel sve u redu sa mojim starim napajanjem?:)
First of all, hteo bih SVIMA da se zahvalim za sugestije i savete, ali pre svih g-dinu Ruffu (Nikolas).
Ako ste obratili paznju, samo pitanje nisam krenuo sa onim debilnim `imam monitor od 22`` blabla koje mi napajanje treba` nego sam pokusao da napravim takvu koncepciju pitanja i selekciju ponude u cenovnom rangu koji smatram da je najoptimalniji za vecinu novih konfiguracija (vecina ce da se slozi da je neopravdano stavljati u takvu jednu konfiguraciju napajanje od 150 eura,isto koliko i staviti neko od 10 eura) , tako da verujem da ce skoro svako moci da se orijentise pri kupovini,bez da iznova i iznova postavlja isto pitanje (mada ne sumnjam da ce i toga biti). (Nema na cemu,pajsgudgud-e) Sa te strane, vasi odgovori su bili na visini zadatka,i verujem da smo svi zajedno uradili dobar posao.
Sto se tice mene i mog izbora, konacno sam se odlucio na Cooler Master eXtreme Power 500W (RP-500-PCAP). Da je bilo vise para, uzeo bih neki Cooler Master iz njihove igreen serije,ili neki skuplji Antec, i sigurno ne biih zazalio.
Mogao bih i sam da dam preporuku za nekog ko ima za nijansu slabiju masinu,to bi bio SmartPower2 400 W (SP-400) ,izuzetno napajanje od 400W. Detaljnije moze procitati na http://www.sk.co.yu/2006/12/skse01.html
I za kraj, da, imam monitor od 22``, i ne, to nema nikakve veze sa napajanjem
Pozdrav ljudi,do sledeceg kuckanja, ili do Beer Festa!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.