Pozdrav forumasi! Upravo gledam multifunkcionalne uredjaje i vidim neke pojmove za skener u koje se ne razumem. Neki imaju CIS senzor, neki uz CIS i interpoliranu rezoluciju (1200x2400 dpi), kod nekih je prikazan kolorit (24 bit) a neki imaju samo optičku rezoluciju (1200 dpi).
Nijedan od ovih pojmova mi nije jasan. U sustini, ono sto ja trazim od skenera je da bude brz i da je dobar kvalitet skeniranog dokumenta pa bih uzeo ono sto bi se u najvecoj meri uklopilo u ove zahteve. Unapred hvala! :)
Interpolirana rezolucija je prevara, tj. umetno stvaranje nečega od ničega - skenirani pixeli se jednostavno softverski `umnože` da bi ih bilo više i tako se dobila slika `veće` rezolucije - ali manjeg kvaliteta. Istu stvar možeš uraditi sa bilo kojom slikom u većini programa koji otvaraju slike i svima koji ih obrađuju. Interpolacija sagleda odnos susednih piksela i izmisli nove, algoritmom predviđajući kakvi bi najverovatnije mogli biti, rezultat je lažna slika, koja manje ili više loše i izgleda na oko. Dakle, interpolacije zaboravi, to je obična prevara. Dalje, ne znam šta je za tebe kvalitet (znam šta je brzina). Jedno je tekst i klasični dokumenti a drugo su fotografije.... Opet - bilo koji skener u multifucker mašini je najobičnije njesra, on dođe kao uvaljivanje tehnologije koja je daaaaavno prevaziđena i nikada se ne bi mogla prodati kao zaseban skener. Bukvalno svi zasebni skeneri kvalitetniji su, ne nužno i brži, od sklepotina koje se ugrađuju u multifuckU mašine. Ali, ako baš NEMAŠ mesta gde sa skalamerijom, ili ti treba kopirka koja radi i bez računara (uključenog), onda ipak idi na multifunkcionalni štampač.... Od skenera, u obzir uzmi (po meni) samo proizvode dve firme: Epson i Canon (LIDE modeli), najskuplji za koji imaš para, i na konju si. Ograda ide za dodatak ili mogućnost za skeniranje negativa - izbegni je ako možeš tj. džaba je plaćaš, osim, ako ti i to BAŠ ne treba, i to je to. HP riknjavaju, iako imaju kvalitetan sken, nekadašnjih Musteka, valjda više nema, to je gowno nad gownima.. i tako. Sve sam ti rekao, a imaš i na berzi u forumu već nekoliko (relativno skorijih) tema o skenerima gde je ovo što ja pričam izneseno sve sa predlozima....
Skener bih prvenstveno koristio za dokumente, pod tim mislim na 20 - 50 str. iz neke knjige i zato mi je na prvom mestu da skener bude brz. Koristio bih ga i za skeniranje fotki, ali redje.
Ako bi mi trebalo da neka fotka bude bas kvalitetno skenirana, odneo bih je u kopirnicu. Medjutim, ne iskljucujem da bih ga koristio i za fotke, ali kao sto sam rekao redje nego za dokumente.
Hvala na predjasnjem odgovoru sa interpolacijom, potrudicu se da je izbegnem. Ali sta je sa CIS-om i koloritom? Nadam se odgovoru. Pozdrav!
Bolje CIS nego CCD. Epsonima sa velikom maximalnom - pravom rezolucijom, kada im istu u podešavanjima smanjiš, na za papirna dokumenta optimalnih 300dpi, dobijaš poprilično veliku brzinu. Ja ne stižem npr. da okrenem strane iz knjiga-časopisa kada to skidam sa Abbyy fine readerom a on automatski pokreće skeniranje ako pauzu ne postavim na 10-15 sekundi i umetno ga usporim. Tako da će ti bilo koji koji ima 2400 (pravih) u nazivu, odraditi posao, i ti ćeš biti faktor usporenja.
Budale računaju na sreću.
:: Skener bih prvenstveno koristio za dokumente, pod tim mislim na 20 - 50 str. iz neke knjige i zato mi je na prvom mestu da skener bude brz. Koristio bih ga i za
skeniranje fotki, ali redje. :: :: Ako bi mi trebalo da neka fotka bude bas kvalitetno skenirana, odneo bih je u kopirnicu. Medjutim, ne iskljucujem da bih ga koristio i za fotke, ali kao sto sam rekao redje nego za dokumente. :: :: Hvala na predjasnjem odgovoru sa interpolacijom, potrudicu se da je izbegnem. Ali sta je sa CIS-om i koloritom? Nadam se odgovoru. Pozdrav! :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.