ne mogu da se setim tacno, neko je nesto radio/modovao, secam se da je bio mashinac, zanima me konkretno gde bih mogao da kupim nekoliko kg aluminijuma(fino obradjenog), i posle da napravim ono sto hocu
I mene zanima gde ima najpovoljnije. Drugar i ja smo skoro napravili neku mini CNC glodalicu pa bi da vidimo kako se ponasa sa materijalima tvrdjim od plastike i drveta...
@ilicstefan Meni bi trebao alu blok, recimo 300x300x100mm ili veci.
zanima me da li bih mogao npr. da odnesem projekat, odnosno maketu, crtez sa svim merama, obelezjima itd. i po tom projektu neko da mi tacno napravi tu zamisao sastavljenu iz 3 komponente, nije samo kocka ili pravougaonik, vec malo zaobljenja, rupica(nije problem ni ja da izbusim), skretanja, malih zljebova i sl., ali da bude sve tacno u milimetar i da cist aluminijum zavrsno obradjen(ne ofarban).. nemam predstavu ni kakva bi racunica bila, debljina bi bila nesto tipa 5mm
Moze - rade to ovi sto imaju CNC masine. Ja sam, svojevremeno, dok sam sa bavio
11.12.2012. 20:23
status: user broj poruka: 10997
radio-amaterizmom nosio nacrte za kutije (mernih instrumenata, radio stanica...) kod tih ljudi, pa su ovi isecali, savijali, eloksirali itd. Avaj!, bese to tamo negde, tokom Mracnog Srednjeg Veka (1992.-1998.) pa se ne secam ni imena njihovih ni adresa. ... Jedan se nalazio na Novom Beogradu, u Bloku 45, ako se ne varam... Verovatno ces i na Internetu naci imena i adrese...
Ako nadjes neku firku koja radi sa njima pa kad nabavlja za sebe da uzme i za tebe imaces rabat.
Da ti neko napravi imas suluzne firme koje seku i obradjuju materjal, za BG neznam u SD ima jedna velika, njima odneses crtez i materjal i oni ti poseku i obrade materjal po radionickom crtezu u tolerajnciji +- 0.5 mm.
@luja-88: Za testiranje CNC masina se koristi platika razlicitih tvrdoca, nikako aluminijum jer tih 300x300x100 je preskup za takva isprobavanja, plus moze da se polomi alat dok u platici nema tolike opasnosti.
:: zanima me da li bih mogao npr. da odnesem projekat, odnosno maketu, crtez sa svim merama, obelezjima itd. i po tom projektu neko da mi tacno napravi tu zamisao sastavljenu iz 3 komponente, nije samo kocka ili pravougaonik, vec malo zaobljenja, rupica(nije problem ni ja da izbusim), skretanja, malih zljebova i sl., ali da bude sve tacno u milimetar i da cist aluminijum zavrsno obradjen(ne ofarban).. nemam predstavu ni kakva bi racunica bila, debljina bi bila nesto tipa 5m :: :: :: :: Šta ti tačno treba, ploča, kutija, profil :: :: :: :: I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao` :: :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded# :: :: :: ::
Najbolje je na papiru da napraviš ortogonalnu projekciju tj. pogled odozdo i sa strane i da ga nacrtaš kako bi to na kraju izgledalo.
Odneseš lepo to kod nekoga ko se bavi varenjem, taj neko će sigurno znati kako se vari aluminijum. Ima dosta ljudi iz Minela koji žive blizu i koji su radili takve stvari. Druga opcija ti je da nađeš majstora koji će da ti sve to izbuši i izvari, problem je što će možda debelo da ti naplati.
Možda može i bez varenja, umesto varenja mogao bi recimo da bušiš rupe i stavljaš šrafove i matice mada problem je što mogu samo ovako da nagađam jer ne znam šta je u pitanju.
Re: Moze - rade to ovi sto imaju CNC masine. Ja sam, svojevremeno, dok sam sa bavio
11.12.2012. 21:09
status: user broj poruka: 18996
sad kad pomenuste CNC masine, setio sam se da imam podstanara vec 5god koji mi u podrumu drzi radionicu za pvc stolariju, pa cu da pitam njega bas da li mi moze nabaviti, ne treba toga puno
:: radio-amaterizmom nosio nacrte za kutije (mernih instrumenata, radio stanica...) kod tih ljudi, pa su ovi isecali, savijali, eloksirali itd :: Avaj!, bese to tamo negde, tokom Mracnog Srednjeg Veka (1992.-1998.) pa se ne secam ni imena njihovih ni adresa :: ... Jedan se nalazio na Novom Beogradu, u Bloku 45, ako se ne varam... Verovatno ces i na Internetu naci imena i adrese.. :: ::
:: sad kad pomenuste CNC masine, setio sam se da imam podstanara vec 5god koji mi u podrumu drzi radionicu za pvc stolariju, pa cu da pitam njega bas da li mi moze nabaviti, ne treba toga pun :: :: :: :: radio-amaterizmom nosio nacrte za kutije (mernih instrumenata, radio stanica...) kod tih ljudi, pa su ovi isecali, savijali, eloksirali itd :: :: Avaj!, bese to tamo negde, tokom Mracnog Srednjeg Veka (1992.-1998.) pa se ne secam ni imena njihovih ni adresa :: :: ... Jedan se nalazio na Novom Beogradu, u Bloku 45, ako se ne varam... Verovatno ces i na Internetu naci imena i adrese.. :: :: :: ::
kucaj na gugl metali online ja sam tu trebao da narucim aluminijumske kutije. izgleda jeftino samo sto varenje izadje materijal puta 3
ima onaj institut za zavarivanje a ako su im majstori jos uvek u cg na terenu imaju coveka ovde koji radi. ako treba seticu se kontakta ja sam ih cimao. javi
Necu da odajem sta je u pitanju da ne izbaksuziram, na kraju kada sve zavrsim, tj. ako uspem uopste, postavicu slike, ili ce ispasti boli glava ili nece uopste ispasti nista, uglavnom nesto vrlo interesantno, kreativno i unikatno. btw, imam gde da uradim rupe, na fixnoj busilici, trebalo bi lepo da ispadne, tako da nema varenja nicega!
EDiT: hvala ti PUNO duqp, ovo mi deluje obecavajuce u odnosu na jeepcommerce, ovo uopste nije skupo!
:: Najbolje je na papiru da napraviš ortogonalnu projekciju tj. pogled odozdo i sa strane i da ga nacrtaš kako bi to na kraju izgledalo :: :: Odneseš lepo to kod nekoga ko se bavi varenjem, taj neko će sigurno znati kako se vari aluminijum. Ima dosta ljudi iz Minela koji žive blizu i koji su radili takve stvari. Druga opcija ti je da nađeš majstora koji će da ti sve to izbuši i izvari, problem je što će možda debelo da ti naplati : :: ::
ali sta brate kada mi za materijal od 2 soma traze 6 do 7 soma da zavare nekih 15ak varova. drugar mi rekao da cekam da se vrati sa puta i da ce za 5e da mi uradi to.
ja radim onaj l3p d3sk :) hteo metalne kutije ali moraju da se farbaju i obradjuju a aluminijum je vecan.
cekamo slike. samo se nadam da ne pravis postolje za miseve kojima menjas m tastere haha
pa sto varis to, zasto ne iskombinujes da zasrafis nekim dobrim srafovima? Uvek je to bolje nego varenje.
:: :: :: :: ali sta brate kada mi za materijal od 2 soma traze 6 do 7 soma da zavare nekih 15ak varova. drugar mi rekao da cekam da se vrati sa puta i da ce za 5e da mi uradi to :: :: ja radim onaj l3p d3sk :) :: hteo metalne kutije ali moraju da se farbaju i obradjuju a aluminijum je vecan :: :: cekamo slike. samo se nadam da ne pravis postolje za miseve kojima menjas m tastere hah
moras da proveris kod prodavca, deluje kao dobar covek i lepo sve objasni sto ga pitas, meni je npr rekao da se ne zalecem i kupim AL dok ne nadjem varioca.
zaboravio ja da kazem za gogija i bugarsku i fabriku liftova bese :)
ja cu sve to rucno raditi pa sta mi bog da, uzmem neku kutiju pa seci itd
gogi kazi mi kako se krecu cene graviranja? nesto vasionsko ili ?
jeste, stvarno je dobar covek, dosta mi je pomogao, preporucio mi je da secem kod nekog, naplacuje se 200din, uglavnom moze da se uzme ploca bilo kojih razmera ali mora da bude siroka minimum metar, a duzinu odredjujes koliko god.. zbog toga da im ne bi ostajali parcici.. ja ne bih nista vario, samo busio rupe i stavio neke lepe srafove, inbus, torx i sl. mislim da cu rucno, samo moram da vidim jos kako da obradjujem.. smirglom ili ne znam ni ja cime a da ne pokvarim ravnine Graviranje znam ja da nije skupo, ne vidim razlog da to bude skupo
:: moras da proveris kod prodavca, deluje kao dobar covek i lepo sve objasni sto ga pitas, meni je npr rekao da se ne zalecem i kupim AL dok ne nadjem varioca :: :: zaboravio ja da kazem za gogija i bugarsku i fabriku liftova bese : :: :: ja cu sve to rucno raditi pa sta mi bog da, uzmem neku kutiju pa seci it :: :: gogi kazi mi kako se krecu cene graviranja? nesto vasionsko ili :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.