Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Ventilator za CPU
STRANA 1 OD 1
dbqp Ventilator za CPU 07.12.2012. 16:45 T50633

status: user
broj poruka: 1368
Uspeo sam da skinem propelere sa 3 ventilatora (1 sa graficke, druga 2 osmice za izbacivanje) i unutrasnju osovinu podmazem vazelinom (nisam znao sta drugo, a to mi je pri ruci) i oni se sad maltene vise ne cuju, dok ovaj od procesora koji je cini mi se 6tica, nema sanse da odvojim i bojim se da ga ne slomim (da ne slomim neko od krila), dok su ova prethodna tri vrlo lagano izletela, uz malo veci otpor kod ovih 8mica... Jel da guram na silu ili da se manem corava posla? Bas mi je bzvz da mi taj jedan bode ushi dok se ova druga tri vrlo slabo chuju... jbm li ga, pomozte narode shta da radim
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dexter013 @dbqp 07.12.2012. 16:54 #460007

broj poruka: 17093
Greota za taj vazelin...

Inace nisam silovao te radnje,
tako da necu da lupam,
javice se vec neko ko je silovao.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arsagen Ventilator za CPU 07.12.2012. 16:59 #460009

broj poruka: 125

http://img100.imageshack.us/img100/7677/a26vj.jpg
Jammin ??? 07.12.2012. 17:19 #460010

broj poruka: 234
Nije mi bas najjasnije sta ti stvara otpor i sta vuces, nije valjda da uhvatis za propelere pa vuces?
Za rastavljanje ventilatora nije potrebna nikakva sila, vec uglavnom sa druge strane na osovni stoji jedan mali osigurac koji se skine, pa se peraja sa osovinom lagano izvuku. Osigurac se uglavnom krije iza slicice/loga koju treba odlepiti.

gilopile Re: ??? 07.12.2012. 17:21 #460012

broj poruka: 9459
Pa to, prvo osiguracic, pa tek onda se izvlaci...Ako opet nece, onda je vrlo moguce da se na vrhu osovine skorila prljavstina i malo se ocisti i proci ce

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

:: Nije mi bas najjasnije sta ti stvara otpor i sta vuces, nije valjda da uhvatis za propelere pa vuces
:: Za rastavljanje ventilatora nije potrebna nikakva sila, vec uglavnom sa druge strane na osovni stoji jedan mali osigurac koji se skine, pa se peraja sa osovinom lagano izvuku. Osigurac se uglavnom krije iza slicice/loga koju treba odlepiti
::
dbqp a tako treba dakle... 07.12.2012. 17:54 #460018

znachi odlepim pa onda cimam :D hehehe silly me :D
e inache da vam odam tajnu, ja skinem ventilator (koji god) pa u kadu pa pod tush i isperem sve to lepo, i onda osushim (al nikad ne bude suvo suvcato jbg, ostane koja kap u samom onom mehanizmu koji mi do sada nikad nije korodirao, da ja znam) i onda postavim ali shta se desi, od vruce vode se ispere mast ili sta god stavljaju da podmazuje, i onda dolazi do drndanja...
znachi skinem nalepnicu i guram ili ? nisam ja na ova tri primetio nikakve `osigurache` samo su ispali, nakon pritiskanja, negde jacheg negde slabijeg...

Jammin Osigurac 07.12.2012. 18:16 #460025

broj poruka: 234
Skines nalepnicu, na osovini imas zleb i na zlebu osigurac, izgeda kao podloska prorezana sa jedne strane, njega skines, istisnes ga iz tog zleba.
Naravno kad budes sklapao ventilator osigurac trebas vratiti. Gotovo svi ventilatori imaju osigurac, pa vjerovatno i ti koje si pre rastavio, potrazi negde osigurace, mozda su ostali ispod nalepnice.
Ne bi ti bas preporucio da peres venilatore, pogotovo ne kalemove, mada peraja, osovina i magnet ce se nekako snaci
Ja podmazujem tovatnom mascu, skokni do automehanicara.
Za utehu i ja sam prao pod tusem maticnu plocu, sta da joj radim kad je bila zemljava, operem je fino pa u rernu na 50C, osusi se i radi kao sat, mislim da je jos u zivotu, a proslo je od tad 7,8 god

Ishmerish Vidi generalno nema potrebe da skidas rotor 07.12.2012. 18:21 #460027

broj poruka: 7285
Retko se desava da je toliko zagadjen da je isto neophodno, a u vecini slucajeva samo skines nalepnicu i sipas malo ulja u tu rupicu.
Naravno vent mora biti izvadjen i polozen vodoravno, pa ili u toku ili posle sipanja ga treba tako kresnuti da pravilno uvuce i rasporedi ulje.

Zejtin, motorno, dvotaktol,WD..., ma bilo sta ti padne pod ruku ce odraditi posao podmazivanja osovine.

Lala 4ever!
http://youtu.be/n7hk7-XMXGU

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost, doduse za prvu nisam siguran`

dbqp :) 07.12.2012. 18:41 #460032

@Jammin
E vidish ja sam se jednom nasho pametan da tushiram grafichku MX400 cini mise GeForce by Nvidija obnevidila da Bog da, i ubodem kad ono crvene tachkice i ostali kurcshlusi po monitoru, odletela je u zaborav, preko terase :) A isto je bio problem ventilator ko na ovoj, jer je proizvodio neki idotski zvuk koji nije mogao da se trpi ...
@Ishmerish
Ma vazelin brate, pusti prichu, kad mozhe u pederske guze, mozhe vala i za ventove da posluzhi :) Inache, ne znam otkud mi, pu pu daleko bilo ne spadam u ruzhichaste zastavnike, nego bem li ga nashlo se, a prilichno fino podmazuje, valjda ga zato i gospoda gejovi furaju :) Maltene je ko tovatna mast samo nije zelen i nema onaj karakteristichni miris ulja i benzina ili chega vec, nafte, otkud znam...

Elem, ostade na kraju taj CPU vent netaknut, bojim se da skidam nalepnicu jer cenim da nece hteti ni da se odlepi posle 10 godina pechenja a kamoli tako krajcovana da se vrati na posletku operacije... S obzirom da brute force moze da samo odvede ka slomljenim lopaticama taj vent necu ni da diram, nek radi dok radi, a gledacu negde da navatam shesticu sa tropinskim prikljuchkom za plochu, da mi ne bi kmechala kako joj fali CPU vent... That`s it :)

Ishmerish Pa ako mozes da proguras vazelin kroz tu rupicu 07.12.2012. 18:43 #460033

broj poruka: 7285
onda si i L.Saleta zajebao by a long shot!, i ja tu vise ne bih smetao

Lala 4ever!
http://youtu.be/n7hk7-XMXGU

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost, doduse za prvu nisam siguran`

gilopile ... 07.12.2012. 19:28 #460047

broj poruka: 9459
@dbqp, ma daj, nemo` da kakis...Skroz jednostavna rabota. Skini vent, odlepi nalepnicu, sa omanjim srafcigerom skini osigurac i podmazi malo i vrati. Posao od 5 min. Podmazi sa cim god, moze i taj vazelin sto ti je ostao od proslog kupleraja:)

Ako ti je bas smor i zeza te osigurac, ondak kani par kapi suncokretovog i bice ok jos godinu, dve...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

SkyFire Re: Ventilator za CPU 07.12.2012. 19:42 #460050

broj poruka: 18472
Pa obzirom da si spremio vazelin prvo malo podmazi pa onda guraj do mile volje

Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

:: Jel da guram na silu ili da se manem corava posla?
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs