Krshware. L serija Nikona je krshware, da naglasim.
Za te pare, Canon SX130, plus pokupuješ dodatne stvarčice koje ti trebaju (Eneloop baterije i punjač, karticu, torbicu - ako treba). Ubaciš mu posle i CHDK, pa se i sa time zezaš.
Verujem druze, evo nasao sam na it**et.com taj aparat za 155 plus minus neki evro kod dve firme, elem ajde ako ti nije tesko rec dve mi kazi o tom CHDK-u, da ne morim mozak engleskim jezikom koji em ne volim em ne razumem bas najbolje .) Mislim, ucio sam ga 15 godina ali brate SRPSKI MI JE MATERNJI I ENDE .)
:: Krshware. L serija Nikona je krshware, da naglasim :: :: Za te pare, Canon SX130, plus pokupuješ dodatne stvarčice koje ti trebaju (Eneloop baterije i punjač, karticu, torbicu - ako treba). Ubaciš mu posle i CHDK, pa se i sa time zezaš. :: :: https://www.panoramio.com/user/dzonihsv - moja galerij :: ::
Sa istim, dobijaš napredne funkcije koji imaju dosta skuplji modeli, tako da sa jeftinim aparatom možeš da dobiješ odlične karakteristike.
:: Verujem druze, evo nasao sam na it**et.com taj aparat za 155 plus minus neki evro kod dve firme, elem ajde ako ti nije tesko rec dve mi kazi o tom CHDK-u, da ne morim mozak engleskim jezikom koji em ne volim em ne razumem bas najbolje .) Mislim, ucio sam ga 15 godina ali brate SRPSKI MI JE MATERNJI I ENDE . :: :: :: Krshware. L serija Nikona je krshware, da naglasim :: :: :: :: Za te pare, Canon SX130, plus pokupuješ dodatne stvarčice koje ti trebaju (Eneloop baterije i punjač, karticu, torbicu - ako treba). Ubaciš mu posle i CHDK, pa se i sa time zezaš. :: :: :: :: https://www.panoramio.com/user/dzonihsv - moja galerij :: :: :: ::
Za SX130 mogu da samo kazem reci pohvale. Stvarno odlicne slike, uz dobre baterije mozes da uslikas i preko 300 slika sa jednim punjenjem. Ostrina slike je stvarno odlicna, kao i boje, a hromatskih aberacija gotovo i da nema. Cak su i slike pri ISO400 sasvim upotrebljive. A povrh svega imas i potpuno manualne kontrole.
Mislim da za slicne pare nemas na nadjes nesto sa boljim kvalitetom slike, mozda vecim zoom-om, ali vecina ima malcice mutnije slike. I ja sam bio u slicnoj dilemi, ali srecom kolege sa berze su me ubedili da je za ovaj price range canon best buy. Inace zoom sam koristio dosta, i slike ne gube na ostrini pri zumu, niti ima nekih ozbiljnijih distorzija i na 12x. Cak stavise, slike mi deluju najostrije na negde oko pola zuma.
Inace jedina `mana` je nesto sporiji burst rate, koji je oko slike u sekundi, pa ako mozes da zivis sa tim - odlicno
Jedini problem koji sam doziveo sa mojim aparatom je sto se iz nekog razloga levi deo slike malo zamutio pa je sada na servisu.
SX150IS ja njegov naslednik, trebalo bi da mu je cena 20k i ne verujem da mozes da pogresis ako se za njega odlucis.
A CHDK je stvarno poslastica.
Ali ako ti treba 20x zoom i vise pripremi se da iskesiras i stativ, slike iz ruke bas i nisu precizne pri ovom zumu.
Ima tome jedno dva meseca kako se vodila jedna diskusija na temu
07.10.2012. 01:36
status: user broj poruka: 10997
``fotoaparat za te i te pare``. Nikon-ova megazoom-klasa je ili shkart (L310 i slicno) ili je koliko-toliko upotrebljivo ali preskupo (P100). Canon se razlikuje utoliko sto pravi ODLICNE megazoom-ove ali je ``vrh`` takodje nenormalno skup (SX40 kosta koliko jedan solidan compact system ili jeftiniji DSLR - Olympys PEN ili Nikon D3100, na primer).
L310 je u rangu promasaja koji se zove Praktica Luxmedia 16 (treba videti fotke koje pravi ovaj ``fotoaparat`` pa shvatiti znacenje izraza ``groblje od fotografije``)... - - - - - - - - Za 22 do 24 soma imas Olympus 620 i pomenute Canon-e (130 i 150). Nedavno je pojeftinio Canon-ov model SX220/230 HS (cirka 25000, zoom 28-390 u lajka formatu) i to ti je to (Fuji je skroz izgubio kompas kada se radi o megazoom klasi - nakon S Fd1000 nastavljena je ugradnja iste (dobre) CCD fotocelije u modele kojima je ``razvucena`` ``pikselaza`` i prosiren opseg zoom-a pa je snizen nivo detalja, smanjena ostrina i povisen šum fotografija koje ovi prave. Novi modeli imaju backlit CMOS celiju (EXR), bolji su, ali ne i konkurentni po cenama).
Re: Ima tome jedno dva meseca kako se vodila jedna diskusija na temu
07.10.2012. 15:32
status: user broj poruka: 6645
E, ovo je moje zapažanje u pogledu fotoaparata: IMA JEDNO GODINU I PO, KAKO NOVI APARATI NISU ZA QTZ. Logika kojom ih prave, je prava kineska i veoma sliči logici lažnih plavuša sa lažnim sisama - samo da je veće nešto, a suština nije bitna, u stvari, suština se skenja. Kretenizovanje sa megapixelima i zumovima izvan normalnog za objektive, uz krljave i kilave senzore malih površina... potupna bljuvotina i svinjarija. Nekada ste mogli prenaduvane megapixelne slike skloniti tako što se prepolovi broj (blesavih) maksimalnih megapixela nekog digitalca, i onda dobijete oštru sliku... sada možeš da ga duvaš. Ako mu staviš vivid boje, dobiješ sranjce, a ako isključiš - on je namerno ispere. Govnjiva motka pod hitno.
Budale računaju na sreću.
:: ``fotoaparat za te i te pare``. Nikon-ova megazoom-klasa je ili shkart (L310 i slicno) ili je koliko-toliko upotrebljivo ali preskupo (P100). Canon se razlikuje utoliko sto pravi ODLICNE megazoom-ove ali je ``vrh`` takodje nenormalno skup (SX40 kosta koliko jedan solidan compact system ili jeftiniji DSLR - Olympys PEN ili Nikon D3100, na primer) :: :: L310 je u rangu promasaja koji se zove Praktica Luxmedia 16 (treba videti fotke koje pravi ovaj ``fotoaparat`` pa shvatiti znacenje izraza ``groblje od fotografije``).. :: - - - - - - - :: Za 22 do 24 soma imas Olympus 620 i pomenute Canon-e (130 i 150). Nedavno je pojeftinio Canon-ov model SX220/230 HS (cirka 25000, zoom 28-390 u lajka formatu) i to ti je to (Fuji je skroz izgubio kompas kada se radi o megazoom klasi - nakon S Fd1000 nastavljena je ugradnja iste (dobre) CCD fotocelije u modele kojima je ``razvucena`` ``pikselaza`` i prosiren opseg zoom-a pa je snizen nivo detalja, smanjena ostrina i povisen šum fotografija koje ovi prave. Novi modeli imaju backlit CMOS celiju (EXR), bolji su, ali ne i konkurentni po cenama) :: ::
Generalno uzev, tako je, to JESTE trend. Ali izuzetaka, srecom,
07.10.2012. 16:08
status: user broj poruka: 10997
ipak ima. Ponajmanje, medjutim, u kategoriji ``point`n`shoot``.
kategorija ``compact system``: Olympus OM-5, Sony NEX-7 (nove celije prate povecanje pikselaze, bolje fotke u odnosu na starije modele).
kategorija ``entry DSLR``: Nikon D5100 je doneo vidne pomake u odnosu na 5000 iako je pikselaza povecana sa 12 na 16 mega (celija iz modela 7000 i brojne dodatne performanse).
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.