aha, nisam ni gledao sta tebi u stvari treba, neces naci na taj nacin, toga nema, bilo je davno nekad sada nema, nego znas sta sam ja uradio, posto mi je od raznih ploca ostalo i od Gigabyte-a sam dobio onaj bracket sa 2x eSATA porta(vel`ko mu `fala), malo sam modifikovao kabl i napravio nekoliko obicnih SATA extended kablova, tebi treba ovo http://goo.gl/el993 to rastavis, rasporis gumu na kraju eSATA konektora i potrebno je da preseces kabl i da ga prelemis kontra, znaci zarotiras ga za 180 stepeni i tako ga zalemis, onda dobijas 1:1 kabl, zatim moras malo eSATA konektor da secnes skalpelom i prilagodis da u njega moze da udje SATA kabl, evo ti slika obrati paznju na zuti kabl koji je nekad sluzio za eSATA, sada je to SATA extension koji mi je bio neophodan, dakle okrenuo sam ga, zalemio i stavio termobuzir, radi savrseno: http://www.dodaj.rs/?3g/a3/UMqI8qJ/img3094.jpg
to je sata, a kakav USB3.0 konektor? Sta ti treba? Ima da se kupi USB3.0 adapter interni, ili adapter bay za 3.5`, ne znam sta tebi konkretno treba
:: zvao, nemaju.. :: :: A usb 3.0 konektor nigde nema da se kupi u celoj srbiji : :: :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
Meni treba da povezem 2.5` hard disk na mesto gde mi je opticki drajv. opticki drajv se povezuje preko Slimline sata konektora, na ploci je slimline female konektor znaci meni treba slimline male konektor na sata female da bi povezao hard disk. ocu da zbudzim neki caddy da napravim, ne daje mi se 40$ za tako nesto.
usb 3.0 konektor koji se lemi na PCB mi treba jer sam slomio konektor na prenosivom hard disku pa ocu da ga zavarim na kontroler, samo mi treba taj konektor ali ga niko nema u prodaji
Sad nisam u potpunosti razumeos ta si ti napravio od te kartice za eSatu ali procitacu jos jednom-dvaput pa cu mozda skapirati :P EDIT: Aha, a jel moze to da se napravi sa obicnim eSata na sata kablom? gde da nadjem taj slot :D
SATA - ne razumem zasto ga zoves SlimLine konektor, na ploci je female SATA port, na hard disku je potpuno isti port, drugi port za molex SATA, tebi ne treba slimline kabl vec obican SATA DATA kabl i obican SATA molex kabl, ne kapiram zasto si zakomplikovao, hard disk 2.5` ima isti interface kao i hard disk 3.5`, sve je isto, tako je i za SSD, a tebi treba stosta da bi stavio 2.5` u 5.25`, treba ti ovo http://www.auspcmarket.com.au/assets/804x530m/products/020a8d591085d3d869b29610e5d91ccb-0.jpg
ali to neces naci kod nas, stoga, imas opciju da uzmes ovako nesto - http://www.coldzero.eu/img/p/691-996-thickbox.jpg plus ovo - http://linuxlookup.com/files/imagecache/800x600/silverstone_bay_1.JPG u mycrosistems-u, ali ima da te kosta jedno 30eu.. proveri ComputerDream za taj adapter, trazi 5.25 na 3.5`, ali mnogo bi ti bilo lakse da napravis nekako proreze na svom postojecem beju za 3.5` za 2.5`.. ja sam hteo da kupim za 3.5`, gledao sam cene, imas u WinWinu za 450din converter sa 3.5 na 2.5`, obican metal. EDIT: Aha, a jel moze to da se napravi sa obicnim eSata na sata kablom? gde da nadjem taj slot :D vec sam ti rekao kako moze, ne mozes da stavis tek tako eSATA na SATA, koristeci obican hard disk, vec moras da prelemis, tj okrenes svaku zicu, tako dobijas produzni sata kabl.. ali tebi to ne treba, treba ti samo 1 obican SATA kabl, nista vise..
za usb ne znam sta da ti kazem, ovako ne izgleda konektor na ploci, ovo je konektor sa nekog USB3.0 hard diska, to nema da se kupi, moraces ili stari da zalemis ili da skines sa nekog uredjaja, ali stvarno mi nije jasno za sta ti sluzi taj konektor ako ti je hdd u kucistu? Pretpostavljam da si sjebo ovaj konektor: http://www.dreamyoup.com/images/201105/Motherboard%2020pin%20to%202%20USB3.0%20header%20adaptor.jpg za to ces morati da nadjes neku neispravnu plocu i da skines...
EDIT: aha, video sam tek sada, nezgodan kabl, nisam vidjao do sada, da li imas stari kabl kod sebe, ne znam sta mu se desilo, ali da li ga imas? ne znam da li moze obican sata kabl da udje u ovo pa da mu nadjes 2 zice i pustis napajanje kroz njih..
:: Meni treba da povezem 2.5` hard disk na mesto gde mi je opticki drajv :: opticki drajv se povezuje preko Slimline sata konektora, na ploci je slimline female konektor znaci meni treba slimline male konektor na sata female da bi povezao hard disk. ocu da zbudzim neki caddy da napravim, ne daje mi se 40$ za tako nesto :: :: usb 3.0 konektor koji se lemi na PCB mi treba jer sam slomio konektor na prenosivom hard disku pa ocu da ga zavarim na kontroler, samo mi treba taj konektor ali ga niko nema u prodaj :: :: :: http://image.tradevv.com/2011/05/20/microusb30/1945873.jpg?size=60 :: :: Sad nisam u potpunosti razumeos ta si ti napravio od te kartice za eSatu ali procitacu jos jednom-dvaput pa cu mozda skapirati : :: EDIT: Aha, a jel moze to da se napravi sa obicnim eSata na sata kablom? gde da nadjem taj slot : :: :: :: Najblize sto sam nasao je ov :: http://www.itsvet.com/proizvod/gembird-sata-7pin-i-sata-slimline-6pin-cc-sata-c2/cableadapters/339/250 :: kabl za prikljucivanje otpickog drajva na kompjuter, ali meni to ne treba :: nekako bi ovaj molex zbudzio da ga prikljucim na napojni kabl za hard disk, ali ipak ostaje problem jer je sa druge strane FEMALE Slimline sata. a meni treba MALE : :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
Opticki drajv za laptop ide preko slimline sata kabla.
kabal je u sustini isti k. samo je naponski kabal mnogo uzi, tj kod standarndog ima oko 15 pinova a slimline ima 5-6 pinova za napajanje :D deo za podatke je skroz isti, ali mi i daje treba sata Female na Male. jer je na ploci od laptopa Female konektor a na hdd-u male.
za usb 3.0 : isti takav kao sto sam dao link mi treba jer mi je takav bio u prenosivom hard disku koji sam polomio -)
neces valjda da budzis optiku sa laptopa u kuciste? ti si lud:) ok, recimo da si resio taj deo sto ulazi u napajanje tako sto ces da nadjes zice za napajanje, a female na male.. kazes da je na ploci female konektor, to je ok, a na hdd-u male.. mislim da malo mesas te konektore, i jeste da se covek istripuje, dakle ono sto ulazi je MALE, a ono u sta ulazi NESTO je FEMALE, cisto da razjasnimo:) Dakle konektor na hard disku ti je FEMALE, a na kablu MAIL, na ploci je FEMALE, a na kablu MALE.. sta ti treba? Pa valjda MALE TO MALE kabl, sto ce reci obican sata kabl, jel tako..? Ja koristim samo produzni sata kabl koji sam napravio od SATA to eSATA, beskoristan je za bilo sta drugo, samo mi sluzi da mi produzi SATA kabl, kontas? Jesmo li se razumeli?
:: 2.5` hdd umesto optickog drajva u laptopu .- :: :: Opticki drajv za laptop ide preko slimline sata kabla :: :: kabal je u sustini isti k. samo je naponski kabal mnogo uzi, tj kod standarndog ima oko 15 pinova a slimline ima 5-6 pinova za napajanje : :: deo za podatke je skroz isti, ali mi i daje treba sata Female na Male. jer je na ploci od laptopa Female konektor a na hdd-u male :: :: :: za usb 3.0 : isti takav kao sto sam dao link mi treba jer mi je takav bio u prenosivom hard disku koji sam polomio - :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
na hard disku imam ispupcenje u obliku L. zar to nije MALE ? standardan kabl ima rupu za L i to bi onda trebao da bude FEMALE?
al ajde da batalimo to sve oko female male, za satu me to zbunjuje, izgleda da ja to pogresno gledam.
Ocu dizvadim optiku iz laptopa i da na mesto optike stavim 2nd hard disk a na 1st place ssd. znaci izbacujem optiku iz laptopa i necu je koristiti nigde drugde.
e sad na optici je isti konektor kao na hard disku, ti kazes female, onda female, ali nema nikakvog kabla kad ga prikljucujem na laptopu, naci da je na laptopu suprotan konektor - male. znaci ne mogu koristiti kabl sa istim krajevima nego mi treba da kupim ili napravim male to female kabl. U desktopu ti na hardu i plozi imas zenski. a kabl je s obe strane muski pa to dodje na isto. dok u laptopu nema kablova nego direktno ide male na female :D kontas?
e sad posto mi je hard disk jedna vrsta, na ploci druga meni treba male to female da bi ih spojio.
da sumiram
Hdd (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7c/SATA_Ports.jpg/800px-SATA_Ports.jpg) konektor spajam na kabl.
jbg, znam i mene to zbunjuje, znam da bi tako trebalo, ali mislim da se vodi kontra, muski cinc zenski cinc, muski ulazi u zenski, ovde zenski ulazi u muski, ali vodi se kao muski, a nije gej varijanta:)
Jasnije mi je sada, ali opet si ga zagulio, daj slikaj brate taj konektor sa ploce da vidim.. ali svejedno uopste mi nije jasno sta ce ti KABL, ako ce hard doci na mestu gde je bio rezac, i ako je interface isti? zar neces da onda samo ubacis hard? e sad na optici je isti konektor kao na hard disku Po tvom opisu ti ne treba kabl, ne razumem te.. Ne znam sta si zamislio da uradis i kako to sve izgleda, moras malo da fotografises:)
:: ahhahahaha ajoj, malo je kontuzno sve ovo :: :: na hard disku imam ispupcenje u obliku L. zar to nije MALE :: standardan kabl ima rupu za L i to bi onda trebao da bude FEMALE :: :: al ajde da batalimo to sve oko female male, za satu me to zbunjuje, izgleda da ja to pogresno gledam :: :: Ocu dizvadim optiku iz laptopa i da na mesto optike stavim 2nd hard disk a na 1st place ssd. znaci izbacujem optiku iz laptopa i necu je koristiti nigde drugde :: :: e sad na optici je isti konektor kao na hard disku, ti kazes female, onda female, ali nema nikakvog kabla kad ga prikljucujem na laptopu, naci da je na laptopu suprotan konektor - male. znaci ne mogu koristiti kabl sa istim krajevima nego mi treba da kupim ili napravim male to female kabl. :: U desktopu ti na hardu i plozi imas zenski. a kabl je s obe strane muski pa to dodje na isto. dok u laptopu nema kablova nego direktno ide male na female : :: kontas :: :: e sad posto mi je hard disk jedna vrsta, na ploci druga meni treba male to female da bi ih spojio :: :: da sumira :: :: Hdd (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7c/SATA_Ports.jpg/800px-SATA_Ports.jpg) konektor spajam na kabl :: :: druga strana tog kabla treba da izgleda isto ovako - slimline connector (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/SATA_connector_Slimline_CD-ROM.jpg/200px-SATA_connector_Slimline_CD-ROM.jpg :: :: da bi to uspesno prikopcao na laptop :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
Sata konektor na hdd-u je zenski i ima 7 pinova za data i 15 pinova za napajanje
slim sata ima 7 pinova za data i 6 pinova za napajanje.
Na hard disku mi je female konektor, na ploci mi je male konektor. znaci za data mi treba sata kabl sa male na female. dok mi za napajanje isto treba sa male na female + sa 15 pinova na 6 pinova da ga svedem. da li ti je sada ista jasnije. tesko cu slikati to na ploci jer je to nekih 15ak cm unutra u rupi a nema pristupa da ga direktno slikam osim da rasturim ceo laptop. znaci na ploci mi je isti ovaj konektor samo male :
ok, mozes da pokusas sa ovim kablom eSATA nesto da uradis, a za napajanje imas adapter u Silkenu, ali sa sata na molex, pa onda sa molexa na sata, to je to sto ima jbg pa budzi kako znas i umes
:: Sata konektor na hdd-u je zenski i ima 7 pinova za data i 15 pinova za napajanj :: :: slim sata ima 7 pinova za data i 6 pinova za napajanje :: :: :: Na hard disku mi je female konektor, na ploci mi je male konektor. znaci za data mi treba sata kabl sa male na female. dok mi za napajanje isto treba sa male na female + sa 15 pinova na 6 pinova da ga svedem. da li ti je sada ista jasnije. tesko cu slikati to na ploci jer je to nekih 15ak cm unutra u rupi a nema pristupa da ga direktno slikam osim da rasturim ceo laptop. znaci na ploci mi je isti ovaj konektor samo male :: :: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/SATA_connector_Slimline_CD-ROM.jpg (na slici je female - kako ti kazes) : :: :: evo nacrtao sam u paintu odprilike kako stoje stvari : :: :: http://www.dodaj.rs/f/1Y/10c/39mURqmI/sata.pn :: :: konektor na ploci je slimline sata male. ovaj u sredini sa slike :: :: http://www.onyougo.com/delock-cable-sata-slimline-female - 2pin-power-gt-sata_iphw1828909.jp :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
pa objasnio sam ti kako, nego izgleda da te je mrzelo da citas ccc :P evo ti dokaz, pogledaj na vrh kucista videces spoj crvenog i zutog kabla, ovaj jack od zutog kabla je u stvari eSATA, samo sto sam mu skinuo lim za masu i plastiku koja ga je drzala za eSATA bracket, kapiras.. http://www.dodaj.rs/?3g/a3/UMqI8qJ/img3094.jpg ako ne umes da zalemis donesi mi ako imas eSATA bracket pa cu da ga modifikujem, ali moram prvo da pogledam port na ploci laptopa
:: ok al nije mi jasno kako esata konektor moze da se koristi kao sata female. :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
malo je nezgodno tako zato sto je eSATA kabl vrlo krut, doduse nije svaki ali u principu moze, ne bi trebalo da bude problem, a reci mi posto postoje razne varijante kabla, da li je to onaj pljosnati eSATA na eSATA, tj. nije okrugao?
:: to moze samo sa sata na esata bracketom, ne moze sa kablom esata na esata i kablom sata na sata pa oba prepolovim i zalemim :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
neam pojma, ti meni reci kakav treba jer nemam ni jedan kod sebe, mislio sa da kupim. a jel bi moglo od obicnog sata male da se napravi female? samo da isecem onu plastiku i napravim mu da bude L i ako treba da se preleme kontakti naopako stagod? :D
kako leba ti to mislis da izvedes? :) Ne moze tako, mozes recimo da skines sata port sa neke ploce i da ga zalemis na sata kabl, eto tako bi bilo najlakse
:: neam pojma, ti meni reci kakav treba jer nemam ni jedan kod sebe, mislio sa da kupim :: a jel bi moglo od obicnog sata male da se napravi female? samo da isecem onu plastiku i napravim mu da bude L i ako treba da se preleme kontakti naopako stagod? : :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
pa sata kabl muski ima rupu u obliku slova L, i sa unutrasnje strane ima konektore, polomim plastiku sa druge strane gde nema konektora i dobijem samo `ispupcenje` u obliku L sa konektorima kakav je zenski sata kabl, m? :P
znam ja matori sta si ti zamislio, ali na zalost ne moze, uradi to ali videces kada pokusas da stavis na hard disk da kabl nece imati na cemu da se drzi jer si ga ogulio, uzmi hard disk i uzmi kabl pa ce ti biti jasno, a da ga lepis nemoj nikako
:: pa sata kabl muski ima rupu u obliku slova L, i sa unutrasnje strane ima konektore, polomim plastiku sa druge strane gde nema konektora i dobijem samo `ispupcenje` u obliku L sa konektorima kakav je zenski sata kabl, m? : :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
@markozutic Ja sam hteo da uradim isto sto i ti ali sam za sada odustao posto nemam vremena da se cimam. Ako ikada budes nasao resenje, javni mi kako si to izveo. Ja sam cak razmisljao da skinem konektor sa optickog uredjaja za laptop i zalemim na kabl (ako nemas, trazi na forumu, naci ce se vec neko dobar ko ima da ti pokloni neispravan). Na slimline SATA konektor dolaze samo 2 pina (+5V i GND) pa ne znam da li je to dovoljno za HDD. Pretpostavljam da jeste posto se isti 2.5` diskovi nalaze i u eksternim kucistima koja se napajaju samo preko USB-a, koji takodje ima samo +5V.
@imarkovic taj deo koji cu da polomim ce da ide na plocu i on ce da bude fiksiran za fioku tako da nece biti pomeranja, a ovaj fabricki deo kabla tj male ce ici u disk i njega ce da drzi taj mehanizam. Mislim da sam na dobrom putu da napravim to, samo jos da nabavim pokvaren dvd rom u koji cu sve ovo na natrpam. stizu mi i female konektori sa maticne ploce od druga forumasa Raic-a .-)
edit : ukucajte u gugl male sata i female sata i na osnovu slika shvaticete da sam bio u pravu sto se tice pola .-)
ma znam, ali sto je najgore pise i na netu razlicito, izmesali su i male i female, pisu sta im se cefne, znam da treba muski da ima ispupcenje, a zenski obrnuto, ali jebem li ga sad kako bih ga zaveo, nemam predstavu, po toj logici ovaj kabl http://silken.rs/images/proizvodi/velike/93115.jpg bi trebalo da je female, a on se vodi kao musko-muski, a trebalo bi da je zensko-zenski..
:: :: :: :: edit : ukucajte u gugl male sata i female sata i na osnovu slika shvaticete da sam bio u pravu sto se tice pola .- :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
To je stoga sto su na `male` sata konektore na ploci ubrzo poceli da stavljaju onaj plasticni okvir da ga dodatno zastite pa lici da je `female`, u pocetku ga nije bilo pa nije ni bilo zabune.
pa da, a dok nije bilo okvira desavalo se slucajno da podje ruka i polomi taj konektor.. pa su onda stavili okvir.. pa se opet lomio, smetao.. pa su se setili napokon da stave sa strane.. e jos samo da se sete da postave portove ispod graficke a ne posred tako da moras da vadis graficku pre nego sto vadis-vracas kablove(samo prva 4) i bice ko macja guza ko macja guza
:: To je stoga sto su na `male` sata konektore na ploci ubrzo poceli da stavljaju onaj plasticni okvir da ga dodatno zastite pa lici da je `female`, u pocetku ga nije bilo pa nije ni bilo zabune :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.