u pitanju je stampac // HP Laserjet 4m+ // koji je povezan na serijski port na PC1 koji ima WIN98 (instaliran).
* PC1 je lan konekcijom povezan na TP-LINK LAN ruter (i stampac je povezan isto), u samom ruteru se nalaze PC1, PC2 i stampac.
Kada je ukljucen PC1 (WIN98) tada moze sa PC2 (WIN XP) da se koristi stampac. Pitanje: Da li postoji mogucnost da se preko rutera uspostavi konekcija sa stampacem ? Instalirani su drajveri na oba racunara?
Hvala najlepse, P.S. Nadam se da sam korektno napisao
Ako nabavis router koji ima host USB port koji podzrava PostScript jezike i RS232/Centronics->USB adapter kako bi to udenuo.
U svakom slucaju nepotrebna rabota. Obzirom na anticku vrednost tih masina, cuti i uzivaj sa upaljenim PC masina. Za sve drugo najbolji izbor je mrezni stampac.
Jedino mi nije jasno kako ti je printer povezan i na PC1 i na sam router, nesot sumnjam da ima Ethernet interface.
Kad ovaj uredjaj ustekas u printer on se mrezi prijavljuje sa novom IP adresom, zatim ga na oba racunara potrazis i ubacis u `devices` kao mrezni stampac...
Cene negde je 20 negde 40E pa je zaista pitanje da li se isplati... na tebi je da odlucis...
PC1 - ima WIN98 i neku plocu (ne znam tacnu koju), koja ima LAN izlaz. HP stampac - ima serijski port, LAN port i jos jedan (odlican stampac, ali je skoro pa je i punoletan :D) Izgleda da ce MaliAbner izbor biti odgovarajuci, ali videcemo da ce se isplatiti.
Cek, cek... kazes lan port... Ako imas lan port na stampacu vrlo moguce da on ima mreznu kartu u sebi...
Ako je tako onda ti nikakavi dodatni uredjaji sem rutera ne trebaju... samo ga nakacis na mrezu LAN kabelom potrazis u `devices` mrezni stampac i to bi trebalo da je to... mozda moze i preko switch-a ali bas odavno ih nisam koristio i ne mogu da se setim da li imaju podesavanje IP adresa (a trebalo bi da imaju)... Neka me neko kome je svezije secanje ispravi ako gresim...
:: PC1 - ima WIN98 i neku plocu (ne znam tacnu koju), koja ima LAN izlaz :: HP stampac - ima serijski port, LAN port i jos jedan (odlican stampac, ali je skoro pa je i punoletan :D :: Izgleda da ce MaliAbner izbor biti odgovarajuci, ali videcemo da ce se isplatiti :: :: Hvala Vam na brzim odgovorim :: :: :: ::
I ja mislim da se tu ne nalazi slučajno, kao npr. usb portovi koji kod većine služe za sve drugo samo ne za povezivanje sa drugim računarom. Vidi specifikacije na netu, tzv. RTFM, i trebalo bi da tu nađeš IP adresu i podešavanje za rad u mreži. Na konju si, i samo će vukanizacija gumica na štampaču da ga uništi (ako nemaš trocevac ili zolju u kući i običaj da kad se napiješ sve porazbijaš). Taj je štampač koštao minimum 2500 DM kad je kupljen ako ne i više, i vredeo je svaku paru.
Ja na poslu imam Canon stampac sa LAN portom i prikacio sam ga direktno u TP-Link ruter gde su zakacena jos 3 kompjutera sa utp kablom. U podesavanju samog Canon-a ima opcija za definisanje njegove IP adrese, pa posle mozes lako da ga nadjes na svakom komu ponaosob kao LAN stampac. E sada, svi kompovi imaju Win 7, pa sve to radi lepo, ne znam kako bi islo kod tebe na Win 98, pretpostavljam da za Win XP nije tesko da se namesti.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.