Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Pomoc u vezi las. kolor stampaca
STRANA 1 OD 1
frlog Pomoc u vezi las. kolor stampaca 07.05.2007. 23:57 T4279

status: user
broj poruka: 25
Koji stampac i koji skener.Koliko je dopuna tonera i koliko stranica moze da ostampa sa orginalnim tonerima.cisto informativno koliko kosta dopuna na klasicnom ink-jet-u?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Vec drugi put danas 08.05.2007. 00:09 #18421

broj poruka: 4163
Imas temu o stampacima koji i zasto. procitaj prvo nju, i ako ti nesto treba da se pojasni postavi novo pitanje. Mislim da ces dobiti sve potrebne odgovore
Pozdrav

geloso Skenjer 08.05.2007. 04:42 #18435

broj poruka: 584
Ne znam u koje svrhe ces koristiti skener, da li ces skenirati negative, slajdove,
ako ti treba u normalne svrhe, mogu toplo da ti preporucim Canonov CanoScan LiDE25.
Ostali u toj klasi Genius, Mustek, ne mogu ga pratiti iz vise razloga.

Razlikuje se od ostalih po nacinu rada. Ne koristi fluorescente cevi za izvor osvetljenja,
nego RGB LED (otud LiDE - LED Indirect Exposure) sto mu omogucava da trosi manje struje i iskljucuje potrebu za adapterom, svu struju moze da povuce sa usb porta. Takodje, ovde nije potrebno `zagrevanje` kao kod fluo cevi, vec moze odmah da pocne da radi. Ranije su gundjali ljudi oko ove tehnologije da ne rasprostire svetlo ravnomerno po celoj povrsini, da ne daje dovoljnu dubinu boja, ali Canon je uspeo da im tehnologijom izrade i krajnjim rezultatima zatvori usta. Takodje, posto koristi
CIS tehnologiju (contact image sensor) odnos senzora prema skeniranom dokumentu je 1:1 ( za razliku od CCD-senzora koji je znacajno manje povrsine od skeniranog dokumeta, pa se dokument mora `provuci` kroz kompleksnu optiku ne bi li se sveo na velicinu senzora) sto mu dozvoljava da se otarasi jos nepotrebnih delova, cime postaje laksi i moze da
se pokrece malim motorom, kao na flopiju, a samim tim trosi jos manje struje.
Skoro sam morao da posaljem 2 knjige u pdf-u (inace, divan posao) i odradio je to
besprekorno, tako da mislim da je poprilicno izdrzljiv, bez obzira sto ne zahteva
jos jedan pisaci sto prostora.

+
1. Napaja se direktno sa USB-a. Nema dodatnog kabla i ispravljaca.
2. Tanak je i moze da stane zajedno sa laptopom u torbu.
3. Startan je i dovoljno brz pri skeniranju.
4. Softver nije komplikovan, a opet mozes dosta stvari da podesis. Naravno, pola
od toga je bolje raditi u Photoshopu, uostalom kao i kod svih ostalih programa za skenere.
5. Lako se odrzava
6. Poklopac mu se pri `sarkama` moze `polomiti` tako da mozes da zatvoris i ako skeniras
nesto deblje

-
minuse ostavljam drugima

dejanr77 Canon scaner 08.05.2007. 21:48 #18483

broj poruka: 81
Galido je u potpunosti u pravu sto se tice Canonovog skenera i vrlo detaljno i razumljivo je napisao opis i nacin rada uredjaja.
Posto je minuse ostavio drugima evo ja cu nesto da napisem (mada i nije bas neki minus).
Naime s` obzirom da se uredjaj napaja preko usb porta potrebno je makar malo kvalitetnije napajanje kako ne bi doslo do otkazivanja elektronike na skeneru. Canon je to vrlo lepo resio pa je skener zastitio sa 4 osiguraca na usb portu tako da ukoliko dodje do problema sa napajanjem ti osiguraci crknu. Jedini problem je sto se posle toga uredjaj vise ne detektuje tj. detektuje se kao unknown device. Problem se jednostavno resava tako sto se pomenuti osiguraci poskidaju sa elektronike i vodovi se kratko spoje ( trazio sam osigurace po celom Bg-u ali nisam mogao da ih nadjem). Posle skidanja osiguraca i spajanja vodova skeneri su normalno radili ali je pitanje sta bi se u tom slucaju desilo ukoliko opet dodje do problema sa napajanjem.
Tako da je moj savet da se uz pomenuti skener koristi barem neko solidnije napajanje, a ne neki kinez model : 350w koji u stvari ima realno 200w i ne daje stabilan napon.

Sto se tice color laser printera , tu nema mnogo mudrosti Svaki proizvodjac naglasava za koliko strana su predvidjeni startni toneri, ukoliko se malo raspitas mozes da saznas i za koliko su strana toneri koje kasnije kupujes. Obicno su startni 1/2 od onih koje kupujes kao potrosni materijal u kasnijoj upotrebi. Konkretno znam za Lexmark stampace. Znaci osnovni model C510 startni toneri su za 1500strana pri 5% pokrivenosti strane. Toneri koje kupujes kasnije su za 3000 strana za tonere u boji i 5000 strana za crni toner. Postoji sada varijanta i tonera za 6000 strana u boji. Ovo ti je samo za jedan model . Za recimo model C500 startni su za 1500 strana, a rezervni za 3000 strana. Za skuplje i vece stampace broj strana se povecava, ali je i cena nesto veca mada ukoliko planiras da dosta stampas onda je bolje da kupis neki jaci model kako bi ti cena otiska bila jeftinija.

Pisko I ovo: 08.05.2007. 22:04 #18486

broj poruka: 6645
Nakon mnogih razmatranja u mojoj glavi, doneo sam konačan zaključak da je kod skenera najbitnija brzina skeniranja (ali, ukupna brzina - predpregled, skeniranje i obrada - prenos podataka na pc), a onda sve ostalo... uglavnom, kod svih skenera koje danas možeš da kupiš, dobićeš zadovoljavajuću neprofesionalnu kvalitetu za mizerne pare. Canon lide serija (20, 40 i 60) se u to uklapa, s tim da bi ja uzeo 60 al` ajde, kad ga (lide20) hvali korisnik, ne protivrečim. Ja sam uzeo epsonov v100, koji je skoro jednako brz iako koristi klasičnu neonku.... čisto da ne poveruješ, ali je razlika u ceni i rezoluciji poveća.
Kod štampača u boji.... (zbog toga ti i pišem) treba da imaš na umu dva aksioma - tužne istine koje za sada važe, a bogami će i u buduće:
- color laserski printeri su mnogo skuplji, a daju mnogo lošiji otisak od ink-jet-ova, koji su odavno dostigli foto-kvalitet, ali na posebnom, foto papiru (glossy i slični nazivi),
- color laseri daju mnogo veći broj kopija sa podrazumevanim kertridžima (uopšteno govoreći), od onoga što prosečno nude ink-jet-ovi,
- zbog prethodnog, štampa na laserima je jeftinija, što više štampaš, i primerenija je običnom fotokopir papiru,
- onako, privatno mišljenje mi je: kolor laser je za firme i komercijalnu upotrebu u ugraničenom broju kopija, a ink-jet-ovi su za kućnu upotrebu, osim profesionalnijih modela koji cenom stižu najjeftinije laserske, a cena otiska i dalje im je velika.
geloso :: Kako li sam postao Galido? 08.05.2007. 22:52 #18495

broj poruka: 584
Gore sam rekao LiDE 25 ne 20

20 = 600x1200dpi
25 = 1200x2400dpi
60 = 1200x2400dpi + jedno dugme vise

Pozdrav

P.S. Sve je to isti...
metjubg Predlog 07.07.2007. 14:44 #23126

broj poruka: 7

Reciklaza za HP 1600 2600n i 2605 je 3500 + pdv. Ima i jeftinije ali su boje uzasne.
A imas i ovo : http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF25a/5043-5527-5531-5531-12564044-12735774.html Pozdrav
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs