Dosta se u oglasima komponenti spominje `radna garancija`.
Nigde do sada nisam konkretno mogla da nadjem sta tacno podrzumeva i znac `radna garancija`.
Molim vas za detaljno objasnjenje i znacenje `radne garancije`.
Ne zamerite ako sam pogresila u kom delu da pisem, ali sobzirom da se `radn garancija` najcesce spominje kod prodaje komponenti mislim da ovde pripada.
... pa ako radi radi, ako ne radi, vratis u roku od par dana... Ne znam sad po novom zakonu za radnje je valjda rok od 7 dana da mozes da vratis robu po principu ``no questions asked``. Koliko se postuje u praksi ne znam... Uglavnom, za oglase, kako dogovoris, par dana uglavnom imas da isprobas i vratis ako ne radi...
Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Asus 6870, Kingston 96GB V100+, WD 1002FAEX + WD 1001FALS + WD 10EARS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Dell 2412M
zoka `radna garancija` je termin koji se koristi kada uredjaj (ma koji da je) ne poseduje pisanu garanciju ..
obicno se odnosi na polovne komponente ili nove komponente bez racuna/pdv-a ..
usmena garancija je i zavisi od prodavca .. dali ce ili nece postupiti po svojoj reci ..
npr.. neko ti daje 7 dana radne garancije na neku polovnu komponentu i ukoliko se za manje od 7 dana ista pokvari .. prodavac ukoliko je coek koji drzi rec ce ti vratiti pare ili zameniti komponentu ... ako je coek i drzi do svoje reci i reputacije ..
a i nemora.. nista ga neobavezuje i moze ladno da te izbegava
Pojam `radna garancija` je izmišljeni srpski termin. Otprilike kao što ti je codeus objasnio. Prodavac daje usmenu neobavezujuću reč da to što prodaje radi i da ako se u nekom dogovorenom roku nešto desi sa komponentom-proizvodom tj isti otkaže, on će ti o svom trošku isti zameniti ili vratiti novac. U praksi je to vreme do mesec dana (najčešće 7 dana).
Vi, Zorice, lepo pitajte onoga ko daje radnu garanciju za ono sta vas zanima, jer je to vrlo rastegljiv pojam koji veoma zavisi od karaktera prodavca. Pri tome pokusajte da vidite o kakvoj se osobi radi.
U principu ne bi bilo lose da diplomirate psihologiju pre no sto se upustite u radno-garantni sinhronizitet srbistanskog miljea. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
:: Pojam `radna garancija` je izmišljeni srpski termin. Otprilike kao što ti je codeus objasnio. Prodavac daje usmenu neobavezujuću reč da to što prodaje radi i da ako se u nekom dogovorenom roku nešto desi sa komponentom-proizvodom tj isti otkaže, on će ti o svom trošku isti zameniti ili vratiti novac. U praksi je to vreme do mesec dana (najčešće 7 dana) :: :: ::
``Radna garancija` glup termin koji moze da znaci i `garancija na rad` a ne pretstavlja u praksi nista.Dobijas garanciju koja moze da vazi ili ne vazi.Mada mi se cini da je tema mamac za somove.Toliko ...
Naravno, gotovo je nepotrebno reci da je najbolje da zanemarite moja filozofska s..., i da postupite u skladu s konkretnim, plasticno datim, savetom kolege Mixxa. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Ne bih mogao da se slozim sa onima koji tvrde da je ova garancija
24.01.2012. 00:37
status: user broj poruka: 10997
besmislena/bezvredna. Njome prodavac tvrdi da je uredjaj, u trenutku kupoprodaje potpuno ispravan ali da on (prodavac) ne moze da garantuje minimalni RADNI VEK. Na engleskom govornom podrucju u upotrebi je izraz ` in full working condition` (`the item is out-of-warranty but is still in full working condition`).
To je ono nase: `Jel` vidis da radi kako treba? Vidim. E pa, plati i nosi`. Naravno, ovo podrazumeva mogucnost da se kupac `na licu mesta` uveri u ispravnost uredjaja. Nakon placanja, nikakve zalbe se ne uzimaju u obzir (`naknadne reklamacije ne primamo`).
Za razliku od ovoga, postoji slucaj `as is` (kako bude - bice, ili: macka u dzaku). Tu NIKAKVE garancije nema, pa se moze desiti da kupac plati POTPUNO neispravan uredjaj, koji mozda NIKADA i nije bio ispravan (`fabricki neispravan`). Evo jednog clanka koji do u sitne detalje objasnjava razlike u opisima prodavanih predmeta, sa obzirom na stanje u kojem se nalaze:
Za mene postoje dve garancije tipa radna. Prva je, da prodavac garantuje ispravnost u trenutku prodaje koja moze da se proveri na licu mesta. Nekom mozda glupa, meni znaci da ako zapalim iz G. Milanovca za Bg i ustanovim da se neka jajara nadala da necu da primetim da pokusava da mi uvali nesto neispravno, imam puna prava da ga zatucem ili bar naplatim putne troskove. Druga je, radna garancija od npr. 7 dana, tu se ne zna ko je ludji, ovaj sto misli da ce nesto da radi i nakon 7 dana mog akanja, ili ja koji u to poverujem.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.