Treba mi novo kuciste. Revoltec Sixty 3 kojeg trenutno posedujem me je zaista veoma dobro sluzio, ali uvlaci prasinu, a ja nemam zivaca da ga na svakih mesec dana cistim. Jes` da ima odlican protok i da je kvalitetno, ali prasina i cable managment je jedan veliki minus. Nerado ga menjam, ali sta je tu je.
E sad, gledao sam dosta novih kucista koje su se pojavili u poslednje vreme, uglavnom me je zainteresovao Thermaltake sa ovim modelom: http://bit.ly/yQYYir i naravno tu je dobar stari Cooler Master sa svojom HAF serijom. Konkretno, druga opcija je HAF 912+: http://bit.ly/z8wGfU.
Ne spadaju u isti rang, prvo je Full Tower, drugo je Midi Tower, prvo kosta oko 100e, drugo oko 70e. Dosta review-a sam gledao o njima i ovako stoje stvari... Thermaltake nudi 2x200-ice sa mogucnoscu ugradnje jos dve 20-ice gore i sa strane, jednu 12-icu i mogucnost ugradnje jos jedne 12-ice dole (na dnu kucista). Dakle, racunica je prosta. 100e za kuciste, + 25-30e za ugradnju dodatnih ventova = 130e. Manje-vise, ispadne mnogo. Nudi veci prostor od HAF-a 912-ice i po meni, lepse izgleda, mada je i HAF prelep.
Sa druge strane HAF 912+ je jeftiniji i nudi sledece: jednu 20-icu sa mogucnoscu ugradnje jos jedne 20-ice gore i jednu 12-icu nazad. Kasnije moze da se ugradi sa strane 12-ica/14-ica i to bi bilo to. Ugradnja bi kostala oko 20e. Dakle 70e za kuciste + 20e za ventove = 90e. Manje je, ima nesto slabiji protok, ali je jeftinije.
Cable managment je kod oba kucista odlicno odradjen, oba kucista imaju filtere, tako da ne moram da brinem za prasinu. HAF je verovatno tisi, mada meni to ne igra bitnu ulogu.
Kada sve saberem i oduzmem, dolazim do toga da i dalje ne znam sta cu. Ako uzmem HAF-a neminovano je da cu imati odlicno kuciste i ustedecu 30-40e. Ali, sa druge strane, ako ne uzmem Overseer-a verovatno ce mi posle nekog vremena biti zao, jer tih 30-40e mi ne igraju neku bitnu ulogu, jednom se kupuje kuciste.
Zato bih voleo da cujem vasa misljenja, sta i kako? Mozda predlog za neko drugo kuciste, budzet je do nekih 100e, ne vise. Da napomenem da cu nadogradnju ventova odraditi u bilo kojem slucaju, jer zelim da za te pare imam vrhunski provetreno kuciste.
Elegantno kuciste, prosto, ali nije za moj ukus. Ne lozim se na Transformers kucista, ali nikada mi se nije svidela CM-ova 690 serija.
@drum:
Ortak ima HAF 912+, kaze da kuciste cisti jednom u 3-4 meseca, prasinu skoro da i ne vidi unutar kucista, a filteri se brzo operu. Jedino prasina moze da ulazi ako gore nema dodatnog venta koji ce da izbacuje vazduh iz kucista. Drugi razlog ne postoji, tako da verujem da je dobro sto se tice prasine. Nije otvorenog tipa kao Sixty 3.
Koliko prašine će ući u kućište nema blage veze od samog kućišta već od koncentracije prašine samog ambijenta gde se isto koristi. U prevodu, sa kojim god da ga zameniš, ima da ga čistiš takođe jednom mesečno. Čisto da ti skrenem pažnju.
:: @neXus2000 :: :: Elegantno kuciste, prosto, ali nije za moj ukus. Ne lozim se na Transformers kucista, ali nikada mi se nije svidela CM-ova 690 serija :: :: @drum :: :: Ortak ima HAF 912+, kaze da kuciste cisti jednom u 3-4 meseca, prasinu skoro da i ne vidi unutar kucista, a filteri se brzo operu. Jedino prasina moze da ulazi ako gore nema dodatnog venta koji ce da izbacuje vazduh iz kucista. Drugi razlog ne postoji, tako da verujem da je dobro sto se tice prasine. Nije otvorenog tipa kao Sixty 3 :: :: ``They call me... Prophet`` :: ::
Ja sam sa svojim Fractal Design Define R3 jako zadovoljan.
Kupljeno i instalirano krajem novembra, komp u proseku radi 18h dnevno, u njemu 5*120mm fan + 2 na 460 Hawk i još jedan 120mm fan napajanju i još nemam potrebe da ga čistim iznutra, nema prašine. Kad usisavam sobu, usisam i prašinu s filtera za šta mi treba jedno 15s ukupno i to je to :)
U starom kućištu sam morao jednom mesečno da kompletno izduvavam Hzper 212+ koliko je prašine skupljao.
a ja ti predlažem SILVERSTONE Raven RV03B-W. Ako se ne pojavi neko bolje kućište sa providnom stranom, u toku godine planiram da kupim njega. TT je možda dobar, ali je ružan, HAF 912+ je dobar izbor, po meni bolji od 690 II Advanced.
Prasine neces da se otarasis ni sa filterima (nazalost), mozes samo da je umanjis, i dok god postoji bar jedan vent u kucistu, bice i prasine, kakav god filter da stavis
To sto ventovi stizu uz neka kucista, nemoj preterano da se radujes jer obicno su ti ventovi teski krs. NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1600T Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 850/4400MHz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520 http://tinyurl.com/cj
Ima itekako veze, pre ovog Revolteca sam imao kineza Codegen M609 koji je uvlazio manje prasine, predpostavljam zbog toga sto je imao manje otvora za ventove. Tako da itekako ima veze i od samog kucista. Naravno, logicno je da ambijent igra veliku ulogu u vezi prasine.
@DmasteRNo1:
Hvala na predlogu, ali koliko vidim, ono kosta 150+ evra, sto ipak dosta premasuje moj budzet.
@philaemos:
Hvala za link, ako nista drugo, barem cu znati koje ventove da stavim u kuciste
@SHARK69:
Hvala na ponudi, ali za te pare ima HAF 932 na oglasima.
Ovaj Overseer je ok, iako izgleda dečački za napaljene gamere, ali bih mu sa aspekta funkcionalnosti uzevši u obzir cenu, malo toga zamerio. Fractal Design je OK, elegantno, ali depresivno-monotonog karaktera(lična impresija), a i probija ti budžet, tako da je svaka dalja priča bespredmetna.
A taj ortak ti je ili jako aljkav ili pali komp samo za svoj i sestrin rođendan, čim ga čisti jednom u tri-četiri meseca. Ako već razmatraš HAF seriju, onda ne vidim razlog da ne ideš na 922.
Što se tiče filtera, koliko god da su efikasni, bar jednom mesečno(zavisno od ličnih stavova prema održavanju i rehabilitovanju komponenti) ćeš morati da ga nosiš pod kompresor ili krpa u ruke, pa jedno pola sata-sat(dok sve ispoliraš).
690 II Advanced je po mojim standardima ne preterano lepo, ali izuzetno funkcionalno kućište i definitivno je best buy, naravno ako samo gledamo funkcionalnost, a zanemarimo estetske kriterijume.
p.s. Mislim da ga na benču lik daje za 70e, pa eto, možeš da uštediš za pljesku i dva litra kole :D
garant ti je dosadilo,ali si morao da nadjes neki drugi izgovor uzmi taj HAF932 za 80e,jer cenovno nemas nista slicno ovo http://goo.gl/qvudi meni nikada nece dojaditi. Iako ga gledam vec jako dugo,skoro mi se omaklo da kupim jos jedno u crnoj boji Nadjes u oglasima pa ako ti dosadi ti ga malo modujes
:: zaptij ga filterima, nije valjda da zbog toga menjas kuciste.,. :: :: ::
U pravu si..Ja imam Stacker 832 ,blago meni ,prodje vreme kad sam ga kupio. Opet kad ga pogledam i posmatram ova danansnja kucista nebih ga menjao.. Sto se tice funkcionalnosti sada trenutno postoje i bolja resenja ali opet ne revolucionarna tako da sve moze da se izvede sa tim sto ti pruza Stacker. O izgledu necu ni da pricam. Ja sam meni stavio i providnu stranicu (modovao sam ) ,oivicio sa crnom folijom da linije na krajevima dodju do izrazaja. Jos kad se vidi unutrasnost kucista -crni aluminijum a unutra zver pod vodenim sistemom :) Nema lepsi osecaj..Uh..Odoh u off..Sorry.
@Scyter CM je kvalitetnije kuciste u istom rangu u odnosu na TT.Ranije su iole drzali korak sa CM sada to vec nije tako mada su opet odredjena kucista sasvim solidna.
Sto se tice 922/932 i bilo kog Hafa meni se ni jedan ne svidja i ako su to ok kucista. Ja sam opet naucio na old school work (pure aluminium) pa sad na ovu danasnju savremenu gvozdjuriju ne mogu da se naviknem.Nekako mi je previse gruba i prosta :)
TT sa linka koji si dao opet deluje malo ko novogodisnja jelka (jeftinije) i malo losiji dizajn a opet je full tower. CM je nesto malo kvalitetniji ali je midi tower. Sad obzirom da ti imas AMD i ATI kanticu (sto znaci da nisi napredan korisnik ni entuzijasta) ahahaha - morao sam sorrrry :D :D :D ne igra ti nesto preterano ulogu da ides na vece kuciste. Generalno ima istine u ovom sto govorim..Imaces jednu kartu,maticnu plocu,napajanje,normalan cooler.. Veci prostor za sta?Pa cak i CF da stavis opet staje ko iz pice . *Smernice* CM-kvalitetnije a manje (nisi izgubio na funckionalnosti ni trenutak) 30 jura u dzep za sledecu komponentu :) TT-vece ,losiji kvalitet,losiji dizajn (malo veci komfor) 30 jura odozgo ,klepi po usima.
Pozdrav.
:: ovo http://goo.gl/qvudi meni nikada nece dojaditi :: Iako ga gledam vec jako dugo,skoro mi se omaklo da kupim jos jedno u crnoj boj
ajde okaci koji foto te stranice,onako izbliza.Da vidim kako izgleda. Nedavno sam video jedan stacker u oglasu na sekiri za 80e,jedva ga covek prodao. Alo ljudi,pa brazilci bi ga utopili za vise para kao sekundarnu sirovinu (15 kg aluminijuma) Kupis jednom i ne mislis
:: U pravu si..Ja imam Stacker 832 ,blago meni ,prodje vreme kad sam ga kupio :: Opet kad ga pogledam i posmatram ova danansnja kucista nebih ga menjao. :: Sto se tice funkcionalnosti sada trenutno postoje i bolja resenja ali opet ne revolucionarna tako da sve moze da se izvede sa tim sto ti pruza Stacker :: O izgledu necu ni da pricam :: Ja sam meni stavio i providnu stranicu (modovao sam ) ,oivicio sa crnom folijom da linije na krajevima dodju do izrazaja :: Jos kad se vidi unutrasnost kucista -crni aluminijum a unutra zver pod vodenim sistemom : :: Nema lepsi osecaj..Uh..Odoh u off..Sorry :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: @Scyte :: CM je kvalitetnije kuciste u istom rangu u odnosu na TT.Ranije su iole drzali korak :: sa CM sada to vec nije tako mada su opet odredjena kucista sasvim solidna :: :: Sto se tice 922/932 i bilo kog Hafa meni se ni jedan ne svidja i ako su to ok kucista :: Ja sam opet naucio na old school work (pure aluminium) pa sad na ovu danasnju savremenu gvozdjuriju ne mogu da se naviknem.Nekako mi je previse gruba i prosta : :: :: TT sa linka koji si dao opet deluje malo ko novogodisnja jelka (jeftinije) i malo losiji dizajn a opet je full tower :: CM je nesto malo kvalitetniji ali je midi tower :: Sad obzirom da ti imas AMD i ATI kanticu (sto znaci da nisi napredan korisnik ni entuzijasta) ahahaha - morao sam sorrrry :D :D :D ne igra ti nesto preterano ulogu da ides na vece kuciste :: Generalno ima istine u ovom sto govorim..Imaces jednu kartu,maticnu plocu,napajanje,normalan cooler. :: Veci prostor za sta?Pa cak i CF da stavis opet staje ko iz pice :: *Smernice :: CM-kvalitetnije a manje (nisi izgubio na funckionalnosti ni trenutak) 30 jura u dzep za sledecu komponentu : :: TT-vece ,losiji kvalitet,losiji dizajn (malo veci komfor) 30 jura odozgo ,klepi po usima :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: ovo http://goo.gl/qvudi meni nikada nece dojaditi :: :: Iako ga gledam vec jako dugo,skoro mi se omaklo da kupim jos jedno u crnoj boj ::
taj Gavran ne vredi te pare koliko kosta, dovoljno je bilo videti da mu prednja maska nije od aluminijuma http://goo.gl/Ozom2 PS nemoj da gledas cene sa itsveta, sada funkcionise pcberza
:: Koliko je vidim na IT Svetu, Gavran ima u N*vi za 122 evra. Možda si gledao 02 verziju, ona jeste preko 150 evra :: :: :: i5 2500K, MSI Z68A-GD65 (G3), HyperX Grey 2×2GB DDR3 1600, Samsung F3 500GB + F4EG 2TB, Sapphire HD 6950 1GB, Dell U2412M, Asus Xonar DX, Altec ATP-3, Procase Nitro AX, CFT-650-14CS :: :: :: ::
kako nema veze, ima da bude od brusenog aluminijuma kad toliko kosta
:: barem polako pokušaj da pročitaš moj prvi post pa ćeš videti da si pogrešno pročitao :: http://www.itsvet.com/proizvod/silverstone-raven-rv03b-w-/comp_comp_case/148/167 :: Ja pričam o kućištu iz linka gore, a ne o nekim starijim i skupljim modelima :: I kakve vezi ima što maska nije aluminijumska?? :: :: :: i5 2500K, MSI Z68A-GD65 (G3), HyperX Grey 2×2GB DDR3 1600, Samsung F3 500GB + F4EG 2TB, Sapphire HD 6950 1GB, Dell U2412M, Asus Xonar DX, Altec ATP-3, Procase Nitro AX, CFT-650-14CS :: :: :: ::
Odabrao sam par modela koje cu da jurim po radnjama i trazicu da ih uzivo pogledam. Ono koje mi najvise bude odgovaralo njega cu da uzmem.
Dakle, finalna lista je:
- Thermaltake Overseer RX-I - Cooler Master HAF 912+ - Thermaltake Element V - Cooler Master 690 II Advanced
Ostala kucista koja ste mi predlozili nazalost prelaze moj budzet, tako da otpadaju. Fractal Design ne sumnjam da pravi dobra kucista, ali meni licno estetski su nepodnosljiva.
Navedena 4 kucista mi se uklapaju u budzet, a kasnije, ako bude bilo potrebe nadogradicu jos par ventova.
I dalje naginjem najvise ka Overseer-u, zato sam i odlucio da ih uzivo pogledam, ko zna, mozda mi se ne svidi njegov izgled, mada na slikama deluje fino. Za HAF 912+ nemam zamerki, kao ni za 690 II Advanced (s` tim sto mi na slikama deluje previse prosto). Kod Elementa V mi se ne svidja sto unutrasnji enterijer nije ofarban u crno, od kucista koje kosta 100e zelim da dobijem sve.
Sve u svemu, ono koje mi se bude najvise svidelo, njega cu i da kupim. Verujem da su sva 4 odlicna sto se tice hladjenja, cable managment je uradjen odlicno kod sva 4 modela, razlikuju se po kvalitetu, izgledu i ceni naravno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.