Razmisljate da kupite stampac. Nesto sto treba da znate pre nego se odlucite. Prvo odgovorite sebi na sledeca pitanja: da li stampate u boji, samo crno belo, u boji i crno belo i najbitnije koliko cesto. Za koji god stampac da se opredelite znajte da kertridz ili kertridzi koji idu uz stampac su INICIJALNI ili START patrone koje su napunjene 30 do 40% kapaciteta. Uz njega NE dobijate USB kabl.
Prednosti i mane lasera i ink jet stampaca
Kad smo kod lasera tu i nema nekih vecih mana. Za njih vazi da moze da stoji i 3 meseca da ne radi i da kada hocete nesto da stampate on radi isto kao i pre. Isto vazi i za kolor laser. Obican crno beli laser npr HP1020 ce sa punom kasetom odstampati oko 2000 kopija cistog teksta (ili drugog materijala ako je popunjenost A4 papira do 5% tonerom). Njihove kasete se dopunjuju i recikliraju (nova kaseta moze da se samo puni 2 do 3 puta, nakon toga je potrebna reciklaza tj zamena potrosnih delova kasete bubnja, cistaca, magnetne rolne idr). Kod razlicitih modela stampaca i cena punjenja kasete je razlicita. Npr za HP1020 je 1200din, za samsunga ML1520 1500din, za lexmark E120 2000din (naveo sam namerno najprodavanije modele). Vecina modela ima iste kasete te je i cena dopune ista.Recimo da ako Lexmark ima 50 razlicitih modela stampaca postoji nekoliko tipova kaseta. Kolor laser npr HP 2600n. Jako lepo. Medjutim jako skupo. Da bi ste napunili set njegovih kaseta (ima i 4) treba vam oko 200e!!. a da kupite nove oko 400!! Popularni pljuckavci imaju malo drugaciji rezim rada. S jedne strane daju jeftinu stampu, koja po kvalitetu ne zaostaje bitno za laserom (neko ce reci da i ne zaostaje uopste) ali po broju kopija daleko zaostaju za laserom. U zavisnosti od modela odstampaju od 100 do 500 kopija teksta. Njihova dopuna je daleko jeftinija (300-600 dinara koje god kertridze da imate). Ono sto je bitno za njih je da MORAJU DA RADE SVAKODNEVNO, ili makar par puta nedeljno minimum 1 odstampana strana. U protivnom dolazi do zapusavanja glave. Posto je ovo relativno cest problem (jer masa ljudi to ne zna) doci cete u situaciju da morate da kupite nove kertridze (u vecini slucajeva kostaju kao nov stampac). Jos jedna bitna stvar za ink jet. Prave se stampaci koji kao kertridze imaju samo kanistere za boju i kertridze na kojima je i glava i kanister za boju. Kod ovih prvih kad zapusi glava mozete da se slikate(da bacite stampac), a kod drugih kupite nove kertridze. Ovo je jeko bitno za multifunkcionalne uredjaje (multipraktik) koji kostaju i preko 100e. Kada birate model ink jet-a preporucujem model kod kojih je kertridz sa glavom za stampanje. Model sa posebnom glavom uzmite ako bas morate ili ste sigurni da cete sa njim svakodnevno da radite. Vodite racuna o kapacitetu kertridza kada birate model. Kada se isprazni odmah ga dopunite da ne zapece. To vam je 3 do 6 puta jeftinije nego da kupujete nov. Dopunjujte ih ISKLJUCIVO kod proverenih (necu da reklamiram, nije u redu), jer dopunom GUBITE garanciju na stampac. Polovina koji to rade ne urade kako treba pa moze da vam se desi da kertridzi procure, ne stampaju kvalitetno idr. Proverite ko je pouzdan da vas ne bi bolela glava.Ne zaboravite, bitno je sta i koliko cesto stampate da uzmete u obzir prilikom kupovine. Zakljucite sami.
Nadam se da sam nekome pomogao oko izbora i pruzio neke informacije
Evo ja lično moram da uzmem neki štampač - ali ne znam koji jer ne bih dao više od 50-100 evrića a i ne bi mnogo štampao - treba mi relativno malo... Razmišljao sam da uzmem:
HP DeskJet D2360 3795din. / 46⬠HP DeskJet 5940 6172,65din. / 74,82⬠Samsung ML-2010P 6279,07din. / 76,11⬠HP LaserJet 1020 9817,5din. / 119â¬
Ako iole vishe stampate, razmishljajte svakako o laseru... iako je jeftinija dopuna na inkjet stampachima, mnogostruko se redje dopunjavaju laser stampachi, pa ispadnu jeftiniji po stampanoj stranici + onaj deo o tome da kertridzi inkjet-ova ako se redovno ne koriste mogu da propadnu... dugorochno laserjet je bolja solucija...
trebalo bi obratiti paznju na kompatibilnost sa Vistom (ako tek treba da kupite stampach) posto ovo moze da bude samo + nisam mnogo stampacha na Visti probao, ali znam sigurno za dva ... HP 1010 je cesto i na XP-u pravio probleme, a sa Vistom josh uvek ne radi... Canon LBP2900 na Visti radi bez greshke i sa XP-ovim driverima...
:: :: Evo ja lično moram da uzmem neki štampač - ali ne znam koji jer ne bih dao više od 50-100 evrića a i ne bi mnogo štampao - treba mi relativno malo.. :: Razmišljao sam da uzmem :: :: HP DeskJet D2360 :: 3795din. / 46⬠:: HP DeskJet 5940 :: 6172,65din. / 74,82⬠:: Samsung ML-2010P :: 6279,07din. / 76,11⬠:: HP LaserJet 1020 :: 9817,5din. / 119⬠:: :: Ako možeš da mi pomogneš hval :: Pozdrav Maximuse, cela poenta moje teme je bila da ti sam zakljucis koji ti stampac treba. Ti si ovde naveo laser i ink jet. Razumeo bi tvoje pitanje da se pitas izmedju dva modela lasera ili dva modela ink pa cu ti tako odgovoriti. Ako uzimas ink, od ova dva modela bez razmisljanja uzmi HP 5940 a ako laser onda HP1020
:: Ako iole vishe stampate, razmishljajte svakako o laseru.. :: iako je jeftinija dopuna na inkjet stampachima, mnogostruko se redje dopunjavaju laser stampachi, pa ispadnu jeftiniji po stampanoj stranic
To je tacno za crno belo stampanje. Prosecnim stampanjem kolor lasera 1 list bi te kostao oko 80 dinara (dopuna sve 4 kasete za kolor laser je oko 200e kao sto rekoh) tako da kolor stampanje laserom je skuplje.
:: + onaj deo o tome da kertridzi inkjet-ova ako se redovno ne koriste mogu da propadnu.. :: dugorochno laserjet je bolja solucija.. U potpunosti se slazem
Od ova dva HP. A zbog cene izmedju HP i Canon, Canon.
:: :: Moze li mi neko pomoci da se odlucim? Razmisljam o Samsung ML 2010 i HP 1020. Hajde mi navedite neke argumente ZA i PROTIV oba stampaca :: :: :: :: Hval :: :: Hajde, ljudi, hitno mi je
Strashno mnogo stampa svaki dan u boji, nije mu toliko bitan otisak i kvalitet... Uglavnom u draft modu.
Da li mu se isplati neki pljuckavac i koji jer je do sada radio na HP 845 ali mu u poslednje vreme kertridzi jako brzo propadaju jer im je izgleda opao kvalitet izrade...
Ili neki laser u boji... Koji preporucujete da je najniza cena recikliranja naspram broju odstampanih strana jednog i drugog stampacha...
Ja sam mu gledao skoro neki Hp kolor laser oko 260 evra i kada sam nazvao servis za recikliranje rekli su mi 3000 dinara po kertridzu sto je za kolor 4x3000 sto je (....) Hvala unapred, svaki savet je dobrodosao.
:: Pitam za drugara sta bi bilo pametno... :: :: Strashno mnogo stampa svaki dan u boji, nije mu toliko bitan otisak i kvalitet... Uglavnom u draft modu. :: :: Da li mu se isplati neki pljuckavac i koji jer je do sada radio na HP 845 ali mu u poslednje vreme kertridzi jako brzo propadaju jer im je izgleda opao kvalitet izrade... :: :: Ili neki laser u boji... Koji preporucujete da je najniza cena recikliranja naspram broju odstampanih strana jednog i drugog stampacha... :: :: Ja sam mu gledao skoro neki Hp kolor laser oko 260 evra i kada sam nazvao servis za recikliranje rekli su mi 3000 dinara po kertridzu sto je za kolor 4x3000 sto je (....) :: Hvala unapred, svaki savet je dobrodosao. :: ::
:: Definitivno nemam pametnija posla poslednjih dana sa gripom i temperaturom. Imash li neki pametan predlog da kazesh na pitanje? :: :: dokolenk :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.