Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
posle zamene ventova 2 se ne okrecu
STRANA 1 OD 1
vukdusan posle zamene ventova 2 se ne okrecu 14.11.2011. 17:25 T40266

status: user
broj poruka: 800
Kupio sam 3 CM led od 80mm (svi ubacuju) i 2x120mm CM led (jedan pozadi da izvlaci i jedan za napajanje).

E sad, ova 3x80mm sam povezao direktno na plocu, onim malim 3 pinskim konektorom, a ova 2 veca molexom preko 3 pin to molex adaptera.

Sa njima imam problem, jedva se okrecu i tandrcu zbog male brzine... U cemu gresim i sta da radim? Ploca ima samo 3 3-pinska konektora, a napajanje je:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817171014

Vent od napajanja je pre bio prikacen na 2-pinski u samom napajanju, ali posto nemam takav konektor, izvukao sam kablic iz napajanja i prikacio ga na molex.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vukdusan i... 14.11.2011. 17:29 #376651

E da i taj 3-pinski to molex adapter ovako izgleda, da li to znaci da mogu da prikacim 2 venta na jedan?

http://www.gttkc.com/shop/images/molex4pin%20to%203pin.jpg
vladarko To je problem. 14.11.2011. 17:38 #376662

broj poruka: 4228
Skini jedan sa tog adaptera, pa vidi.

Pozdrav!

Vlada

savatije max radni napon za te ventilatore 14.11.2011. 17:39 #376663

broj poruka: 1121
je 12 V, t.j. za max deklarisani broj obrtaja...tim adapterom si im dao samo 5V (koliko vidim vezane su crvena i crna )
ako zelis pun broj obrtaja onda na molex-u moraju biti vezani na zutu (+12V) i crnu ( masa)

DELL INSPIRON N7110
I7 -2GHz
6 GB RAM
Nvidia M525
17.3 led...
genuine W7 home premium 64 bit

vukdusan re 14.11.2011. 17:42 #376664

Ali nisu prikaceni tim adapterom nego svaki odvojeno! :pD

tj preko adaptera ali za svaki sam koristio zasebni adapter sa zasebnim molexom, znaci svaki ima svoj molex iz napajanja...
vladarko Re: max radni napon za te ventilatore 14.11.2011. 17:47 #376670

Jesu li to njihovi adapteri? Da li je to baš ovaj sa slike? Vidiš šta ti piše čovek: ako je ataj adapter sa 3-pinskog prikačen na molex preko crvenog i crnog, to je 5 V, a njima treba 12 V, zbog toga se okreću sporo i bučni su. NE vidi se lepo na slici.

Pozdrav!

Vlada

:: je 12 V, t.j. za max deklarisani broj obrtaja...tim adapterom si im dao samo 5V (koliko vidim vezane su crvena i crna
:: ako zelis pun broj obrtaja onda na molex-u moraju biti vezani na zutu (+12V) i crnu ( masa
::
:: ***************
:: DELL INSPIRON N711
:: I7 -2GH
:: 6 GB RA
:: Nvidia M52
:: 17.3 led..
:: genuine W7 home premium 64 bi
vukdusan re 14.11.2011. 18:16 #376686

Jester, uz njih sam dobio, adapter je isti kao na slici. Pa kako onda da ih povezem???

savatije Re: re 14.11.2011. 18:35 #376695

broj poruka: 1121
ili ili
moraces da prepravljas adaptere
ali to ke mac sa dve ostrice...umesto buke tandrkanja, dobices buku strujanja vazduha sto je takodje neprijatno
i s obzirom na napajanje, mozes ih sve vezati na jedan molex

DELL INSPIRON N7110
I7 -2GHz
6 GB RAM
Nvidia M525
17.3 led...
genuine W7 home premium 64 bit

:: Jester, uz njih sam dobio, adapter je isti kao na slici. Pa kako onda da ih povezem???
tortojed Sumnjiva je ta prica o razlogu `tandrkanja` - trebalo bi da mali napon 14.11.2011. 19:38 #376714

broj poruka: 10997
proizvodi manji broj obrtaja propelera ali BEZ `tanDrkanja`. Zujanje, tandrkanje, brujanje bi trebalo da bude rezultat POVECANJA napona napajanja venta PREKO predvidjene max. vrednosti... Nesto tu nije dobro pricvrsceno (previse je ili premalo zategnuto)...

NE ZNACI da mozes da prikacis 2 venta na 1 adapter - to je adapter koji omogucuje tro-pinskom prikljucku na ventu da koristi `muski` ili `zenski` molex...

vladarko Jesi li probao obrnut slučaj: 14.11.2011. 19:46 #376718

da 2 x 80 mm povežeš preko adaptera, a 2 x 120 mm na ploču? Možda će ploča bolje kontrolisati 120 mm, a 80 mm će se sporije i tiše okretati???

Pozdrav!

Vlada

MilosNBG ... 14.11.2011. 19:48 #376719

broj poruka: 1586
Ne mora da znaci, veliki ventovi mogu imati vece odstupanje u masi po obimu propelera i stimuju se da na odredenom rasponu obrtaja budu tihi, preko ili ispod, postaju bucni. Imao sam slucajeve da chifut ventovi drndaju na 500-800 ali na 1000-1200 ih nema u kucistu. Ista prica je bila i sa nekim CM-ovima. najtisi su oni koji imaju deklarisan raspon obrtaja, sve sa fiksnim vrednostima je dobro samo na default-u.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

tortojed Takve ventove, Milose, odmah cekicem, na nekoj tvrdoj podlozi. 14.11.2011. 19:49 #376721

broj poruka: 10997
To ni `skupljacima sekundarnih sirovina` ne bih poklonio...

Medjutim, ono sto autor teme treba da shvati: NE RAZVODITI struju sa tro-pinskog konektora na ploci (pomocu ovog adaptera) nego ga koristiti za JEDAN vent, koji na sebi ima 3-pinski prikljucak (a iskoristiti molex sa napajanja, `zenski` ili `muski`).

MilosNBG Re: Takve ventove, Milose, odmah cekicem, na nekoj tvrdoj podlozi. 14.11.2011. 20:07 #376728

broj poruka: 1586
Agree potpuno, sa obe stavke

Edit
Posto ponovo pocinjem da se zanimam sa konstrukcijom i razvojem el. kola, mozda se izrodi neko pristupacno i prosto resenje za DIY varijantu za drustvo ovdi.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

:: To ni `skupljacima sekundarnih sirovina` ne bih poklonio..
:: Medjutim, ono sto autor teme treba da shvati: NE RAZVODITI struju sa tro-pinskog konektora na ploci (pomocu ovog adaptera) nego ga koristiti za JEDAN vent, koji na sebi ima 3-pinski prikljucak (a iskoristiti molex sa napajanja, `zenski` ili `muski`)
vukdusan Re: Takve ventove, Milose, odmah cekicem, na nekoj tvrdoj podlozi. 14.11.2011. 21:02 #376734

Slazem se, tako sam i radio i nije dovoljno jaka struja, prepravicu adapter da do njega idu samo zuta i crna zica umesto crvene i crne....

:: To ni `skupljacima sekundarnih sirovina` ne bih poklonio..
:: Medjutim, ono sto autor teme treba da shvati: NE RAZVODITI struju sa tro-pinskog konektora na ploci (pomocu ovog adaptera) nego ga koristiti za JEDAN vent, koji na sebi ima 3-pinski prikljucak (a iskoristiti molex sa napajanja, `zenski` ili `muski`)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs