Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Malo o UPS-evima, ali i o invertorima...
STRANA 1 OD 1
gepard Malo o UPS-evima, ali i o invertorima... 15.04.2007. 15:58 T3990

status: user
broj poruka: 267
Vidim da se cesto postavljaju pitanja vezana za napajanja, a uz njih obicno i pitanja koja se bave potrebom nabavljanja UPS-a. Pa da pokusamo da razjasnimo malo tu tematiku, predpostavljam da ce biti od koristi :)

UPS-evi su uredjaji koji sluze za neprekidno snabdevanje strujom (naponom), raznoraznih uredjaja (nama su bitni racunari) i oni u sustini reaguju samo kada nestane struje (napona) u mrezi, tada UPS pocinje da iz svoje baterije pretvara uglavnom napon (jednosmeran) od 12V u napon potreban nasem racunaru tj. 220V (naizmenican). Dok napona ima UPS samo prosledjuje ono sto dobije na ulazu (postoji neka donja granica kada elekrtonika prepoznaje da nema napona to je negde oko 170V zavisi od UPS-a do UPS-a) tj. ako je napon 170-180V ili 240V on to samo prosledjuje bez ikakvog ispravljanja. UPS-evi koje nejcesce mozemo naci u cenovnom rangu od 50-200 i vise evra rade samo ovo navedeno (ili mozda gresim :) )

Invertor radi sasvim suprotno, on napon koji je na ulazu konstantno ispravlja (dovodi na 220V) i takav napon salje na uredjaje (pored toga taj napon drugacije izgleda gledan na osciloskopu) tako da sam uredjaj (racunar tj. njegovo napajanje) dobija kvalitetnije napajanje (manje zagrevanje i opterecenje, stabilniji i duzi rad)...

Naravno nisam neki veliki poznavaoc (imam odredjena iskustva), svaka dopuna ili ispravka ako gresim je dobro dosla... :)

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Invertor? 15.04.2007. 16:16 #15976

broj poruka: 5704
To me podseca na klima uredjaje, imas split sisteme i invertore (koji mesaju dosta spoljnog vazduha i rade na vecem temperaturnom minusu). Uninteruptable Power Supply imas on-line (koji stalno peglaju napon, najbolje firme APC-*American Power Conversion) i off-line koji, kako si naveo, ne rade nista u odredjenom opsegu ulaznog signala (mal upotrebna vrednost). Za to ti je jeftini SurgeArrest protector...u vecini slucajeva, osim za servere i radne stanice ti UPS ne treba, naponi su danas OK, samo surge i kvalitetno napajanje...

MiG

Stripy I da dopunim malo 15.04.2007. 18:03 #15989

broj poruka: 4163
Posto masa ljudi kupuje UPS kao dodatnu zastitu racunara hteo bih da skrenem paznju da sam video (i servisirao) puno kompjutera koji su bili zrtve varijacije napona a da UPS nije pomogao. Bolje (i 10 puta jeftinije) resenje je surge produzni kabl.

blackwolf UPS 15.04.2007. 21:49 #16004

broj poruka: 1504
koliko najviše vremena neki UPS može da snadbeva komp strujom
Black Wolf

MACHINE Zavisi 15.04.2007. 22:08 #16005

koliko Ah ima set accu baterija (ali zavisi na neki nacin i od W (za UPS je tacnije to izraziti u VA, sa razlogom) i od opterecenja PCa i periferija (dosta varira)).

MiG

starina ponosni vlasnik 15.04.2007. 22:11 #16006

broj poruka: 37

Ja sm nedavno kupio Trust UPS PW-4095T 950 VA za 60 evra. Glavni razlog je bio to sto je napon u mom kraju nestabilan i nerijetko struja nestane u vise navrata dnevno, narocito zimi. Sjecam se da su UPS-evi do skora bili dosta skuplji. Ovaj moj vjerovatno nije neka zvijer, premda mu u karakteristikama stoji svasta nesto:

2 battery protected outputs, Up to 45 minutes back up time (depending on load)
1 additional secure output with surge protection
Filter to protect telephone, fax or modem with RJ-11 connector
AVR function to compensate fluctuations in mains voltage
Line-interactive design, processor actuated
Normal operating voltage 170 - 280 volts, lower will activate the battery powered mode
150 Joule spike protection
Clear optical and acoustic indicators for power source and low battery
Fast back up response time: less than 6 msec
EMI / RFI noise filtering

Rekao bi covjek kad ovo procita, sa ovim nema zime. Imam i onaj surge protector produzni kabel, valjda sam sad koliko-toliko sigurniji.
MACHINE Trust mi nikako nije marka od poverenja... 16.04.2007. 01:33 #16024

M i G

vlajkic ups je ok stvar 16.04.2007. 10:18 #16047

broj poruka: 609

@starina...taj tvoj ups nema invertor (ti upsevi malo vise kostaju) i nebih mu bas dao ime trust :)

@machine nebih se slozio sa tobom u vezi apc-a..po mom iskustvu i izboru MGE je dosta bolji brand upseva

e sad neko je pitao kolko traje ups...sve zavisi od konfiguracije i sta sve napaja...po nekim fabrickim deklaracijama od 10 min do 1 h...ali ups ne sluzi da se igras kad nema struje...nego da sejviras svoj rad i properly ugasis racunar...i naravno ako ima invertor da zastiti racunar od strujnog udara..poz
gepard Koji UPS (ako vam zatreba) 16.04.2007. 11:04 #16051

broj poruka: 267
Znaci dosta ljudi se raspituje za nabavku UPS-a, uglavnom iz unutrasnjosti, varijacije napona u mrezi su od 150-250+V, to se cesto vidi po obicnoj sijalici koja na trenutke smanji svoj intezitet svetlosti, cesti razlozi tipa ukljucio se hidrofor ili kamenorezac u okolini sa svojim masinama... Pitanje je da li u takvim slucajuevima moze da pomogne UPS tipa APC 650VA ili nesto slicno u rangu 100-150 evra, a i to je previse, da li ce uspeti da ispravi padove napona i radi li to uopste ili sluzi samo da ukloni odredjene `sumove u mrezi` i zadrzi napajanje na 5 min. ukoliko dolazni napon nestane?

Znam da postoje uredjaji koji mogu da `ispeglaju` napon kvalitetno, da dugo drze i prilikom nestanka struje, cak i da se startuju bez mreze, sto nijedan od jeftinih UPS-eva nemoze, ali to kosta i to se ne kupuje za kucnu upotrebu...

Cesto je pitanje moze li se staviti neki stabilizator (kao ranije sto su se po selima stavljali za napajanje TV-a), kolika je pomoc od toga (mislim da je takav stabilizator predvidjen za mala opterecenja oko 150W)...

Za nas u gradu nema problema, ali nismo svi u centru :)

Pozdrav
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs