imam ovo narajanje ,radi sve fino samo.. napon 5v mnogo varira ide od 1.9 do 5.7(speed fan),unimer pokazuje na molexu 5.1v. u cemu je problem dali da vratim napajanje, dok josh nema shtete. ovako radi danima bez prestanka,restarta..evo ovako to izgleda http://www.united-source-enterprises.com/products.php?id=333
citao sam ali meni treba informacija ,tamo se vi nesto shamarate.. taj napon 5v ocitava ploca, posto mi je na mulexu stabilan.e sad interesuje me sta na ploci radi na tih 5v?
masinu koje ima neko MaxPower napajanje koje je nesto teze od ostalih krseva i ima PFC (verovali ili ne toliko je komplikovao da se otvori tako da i nisam). Tamo su naponi za RAM (3.3) i na molexu +12V i +5V kao i StanBy +5V(ljubicasta) korektni i mirni, medjutim, -5V(bela) -12V(plava) i +5V (siva) variraju i do nule. Skroz ludo... medjutim -5V i -12V sam siguran da se na novim masinama ne korsiti i sluzili su za napajanje starih ISA slotova kojih sada nema, da li je ovo kvar ili prosto neodgovornost firme da se na to ne obaziore ne znam. recimo GPS Chieftec 300W PFC sigurno nema uopste belu zicu na ATX-20pin konektoru to je tih -5V jer ne treba. Evo pustio sam rigorozne testove i sve je OK! U principu ne bi smelo, jedino ako nisu nesto uradili po pitanju PFCa (POwer Factor Conversion) i time zapiutili ove chopere i filtere...nema efekta negativnog ali ako imas garanciju menjaj...
I jos nesto, moras proveriti koji je to napon od 5V, naime ima ih 3 to je +5V crvena, +5V ljubicasta SB i +5V siva, postoji i zelena PS-ON ali ona ne mora obavezno biti +5V. Ova siva ocito nije vazna jer na ovom kompu sto mi je na servisu to osciluje po nekoliko volti...+5VSB ti je bitna za offline rad masine, njime se napaja ploca i omogucava soft-on budjenje,dakle ATX napajanje nikada nije sasvim iskljuceno SB i PSON su uvek prisutni.Zakljucak je sledeci: to sto ti meris samo na molexu 5V ne znaci da je onih 5V koje daje SpeedFan jer dolaze iz razlicitih chopera/transformatora, filtera.Skini ATX konketor sa ploce i razvezi komponente. Kratko spoji zelenu zicu PS-ON sa masom (najbolje spajalicom) i onda imzeri sve napone ponaosob, gledaj promene.Zatim premeri smo zelenu bez jumper-a...ako je i tada sve OK ne sekiraj se...
otidji u BIOS i ako vidish da u PC health statusu (ili kako se vec na tvojo plochi zove) osciluje toliko koliko si naveo (ili odstupa oko 10% od deklarisanih vrednosti) menjaj napajanje... deshava se da programi koji ochitavaju vrednosti napona, temperatura i broj obrtaja coolera sa ploche to ne rade kako treba... mani se unimera i slichnih postupaka sve dok je deo pod garancijom ... ako u biosu vrednosti `shetaju` (ili nisu kako treba) onda: kuc kuc `Dobar dan... deshava se to i to ... i hteo bi da reklamiram OVO parche opreme` nije tvoje da budesh serviser, barem ne dok je u garantnom roku, za to i sluzi garancija...
Slazem se da bi bolje bilo da ode u servis. Ali svakakao nije tacno da ce SpeedFan ocitati nesto drugo do ono sto mu servira BIOS (tacnije elektronika, sonde, senzori na ploci) samo ce mozda korigovati sve vrednosti u odnosu na neki nivo dok ce promene/diletacije napona biti u oba slucaja vrlo vidljive (i BIOS i SF). Lako se moze desiti da se ocitavanja stabilizuju ukoliko se flashuje novi BIOS...
Na nekim modelima ploca(starije) BIOS ne reprezentuje sve parametre koji se mere, sto speedfan radi ako prepoznaje chip i direktno vuce vrednosti iz njega. Posot je tada BIOS neaktivan on nema direktne veze sa tim, kako sam rekao, omaklo mi se bezveze! Dakl, MRLJA je u pravu danasnji programi direktno pristupaju samim seznorima be zintervencije lowlevel okruzenj maticne ploce...
`SpeedFan is used worldwide since 2000 and there are so many happy users out there, but you should always remember that no program can be perfect and that I can`t be held responsible if SpeedFan causes any damage to your system.`
sto znachi da ne mora biti problem samo u chitanju podataka sa ploche, nego i ko zna sta josh ... univerzalni programi koji ispravno detektuju sve matichne ploche ne postoje... ja sam probao speedfan na prethodnoj plochi (P5ND2-SLI) i nije ispravno ishchitavao vrednosti... posle toga nisam probao... za tvoju plochu imash EasyTune 5 na cd-u sa driverima (a ako ne trebalo bi da mozesh da skinesh sa neta) ... mislim da u EasyTune 5imash ishchitavanje vrednosti napona...
i da vidim kako sada radi dotichni alat sam ga instalirao: temperature CPU: 23 System: 33 (malo neverovatno, zar ne? ali zanemaricu ovo mozda je samo `zamenio temperature`)
Vcore napon: 1.42 12V - 6.12V (a i dalje mi upaljen rachunar!!!! ovo necu zanemariti!!!!)
dakle.... mani se alatki koje nisu pisane bash za tvoju plochu...
easy tune 5 ne pokazuje napon od 5 v ,cak on i ne postoji u biosu. temperature i octali naponi se podudaraju i u iziu i u fenu. cudno mi je shto mi memorija radi na 333, a svi moduli su 400, i sve je na def. neko rece da je 5v zamemoriju?? bios kaze ddr-ok
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.