Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Neko znanje o napajanjima
STRANA 1 OD 2  
Srdjanc Neko znanje o napajanjima 15.09.2011. 12:18 T38392

status: user
broj poruka: 3106

Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko moze detaljno i razumljivo da mi objasni kako gledati i birati napanjalja, na sta obratiti paznju, sta mu znaci ono 80+ i kakva mu to podela na bronzane, zlatne kategorije.

Znam samo da brojim kablove koji mi trebaju i da citam onu cifru ispred slova W, tako ako moze pomoc bila bi lepo.

Ako ima neki link gde je to vec objasnjeno lepo slobodno daj te. Ja sam nasao dva na kojim je jednim obljasnjeno ko preko k...., a drugi je pisao fanboy koji pljuje po svemu osim CM.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
PhatPhuck ... 15.09.2011. 12:35 #359909

broj poruka: 1886
1. Što teže napajanje (u gramima/KG) = što više namotaja na kalemovima i bolji/veći alum. hladnjaci u njemu = što bolje. Sve što je teško 300-400 grama kad ga uzmeš u ruku = SMEĆE. Sve što je teško kilo/dva/tri - NE BI TREBALO da je smeće.

2. OZBILJNI proizvođači uvek za svoje napajanje daju i MTBF (Mean Time Before Failure) - to jest, srednje predviđeno vreme za koje predviđaju da će napajanje ostati 100% ispravno. Svako kvalitetno napajanje to MTBF ima preko 100 000 radnih sati. CoolerMaster, Enermax, Thermaltake, Seasonic, PC Power & Cooling, Enermax su A klasa napajanja. Chieftec je C ili D klasa. LC Power je D- klasa. Sve ostalo što se kod nas može naći, a da je jeftino, gotovo sigurno spada u ŠNJ klasu. (tipični kinezi koji prosečno rade 2-3 godine, a onda crknu i spale ti još nešto u kućištu - najčešće matičnu ploču).

2. EFIKASNOST napajanja je stopa/procentualni odnos po kome se naizmenična struja, to jest, snaga iz elektro-mreže, konvertuje u jednosmernu struju - jednosmernu snagu za komponente. Efikasnot od 80% znači da napajanje iz utičnice u zidu vuče, recimo, 500W snage - a komponentama u kućištu je u stanju da isporuči kontinualnih/stalnih 400W. 20% (100W) se gubi na toplotu.

3. Bronzane, zlatne, platinaste i sve ostale kategorije se odnose na efikasnosti od 80% pa na više.

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano

vepromon re 15.09.2011. 12:35 #359911

broj poruka: 522
Ukratko:
1) koliko vati ima (500,650,750,850,1000...) za neku jacu masinu dovoljno je 850W i da si miran sta god da stavis (osim neke masine od 2000e)
2) Amperaza (najbitniji je rail od 12V - sto vise ampera to bolje)
3) to 80+ je iskoriscenost struje (u principu nema neke velike i bitne razlike izmedju bronze i silver, i silver i gold). razlika je u svega par procenata koji ti se na duge staze vrate kroz ustedu struje. U principu uzmi bilo koje samo da ima taj sertifikat. Nije tolko bitno da li je bronze ili neki drugi.
4) Obrati paznju da li je modularno (kablovi se prikljucuju) i koje konektore ima.
5) gledaj malo jacu firmu (CM, Seasonic, Corsair, Silverstone, evetualno LC power). Ne kockaj se sa kinezima...

Za sve ostale detalje (buka, opterecenje, stabilnost) predlazem da na netu nadjes review za svako posebno napajanje koje te interesuje. Tako ces najbolje znati da li odgovara onome cemu trazis, ali ovo su ti neke osnovne smernice.

nadam se da sam bar malo pomogao

pozz
i5 2500k @ 3.8 Ghz, ASUS RoG GENE - Z, 8Gb DDR3 @ 1600mhz,
MSI GTX 560Ti TF II, CM Silent Pro 850W, HAF X, Samsung F4 2 Tb + WD Caviar Black 640Gb

Erestun re 15.09.2011. 14:03 #359925

broj poruka: 1797
@phatphuck
Al` si se izbljuv`o jbt, `sto teze napajanje` uopste vise nije slucaj i to sto si kategorisao napajanja je cist promasaj, bitno je znati ko je zaista proizvodjac napajanja. Kvalitet napajanja zavisi od OEM proizvodjaca. Chieftec-ova CWT napajanja su se jako dobro pokazala.
CM GX serija nije ni blizu Silent serije.

Ishmerish LOL 15.09.2011. 14:18 #359927

broj poruka: 7285
Debeli ebac se bas primio :)))

Al sad stvarno labude sto se palis toliko????, evidentno nisi neki pajvan sa vecinom sive tvari lociranoj u donjoj glavi, pa mi otud totalno ne jasan tvoj stav neko mi drma kavez...?

@Srdjanc: Znam da je search engine na forumu katastrofa ali to opet nije opravdanje da ne mozes da nadjes jednu od 1000 tema u vezi napajanja...
Ako smo nesto pretresli i obrazlozili daleko izvan tvog shvatanja ovde onda su to napajanja.

Svako od nas ti moze reci da su ti: Enermax/Seasonic/Silverstone/Zalman/Corsair visoka klasa napajanja.
Da su : Chieftec/Coolermaster/Thermaltake/ i vecina modela LC Power-a srednja klasa.
A da su svi ostali samo bedni izgovori za napajanja.

Ovo se odnosi na napajanja trenutno dostupna u Srbiji.

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

PhatPhuck Re: re 15.09.2011. 14:45 #359930

:: @phatphuc
:: Al` si se izbljuv`o jbt, `sto teze napajanje` uopste vise nije slucaj i to sto si kategorisao napajanja je cist promasaj, bitno je znati ko je zaista proizvodjac napajanja.

Aha. Ne s*ri. Po tebi, biće da ni zlato danas `realno` ne vredi blizu 2000 dolara po unci, koliko vredi, nego je to, biće, `izvikana` vrednost.
Klošarčine koje prave napajanja težine 200-300 grama GLEDAĆE DA UŠTEDE NA SVAKOM KORAKU - zato i jesu toliko `teška`: nemaju NI JEDNU zaštitu, osim možda `OLP` (overload protection). A daj Bože da i to imaju.
Što manje regulatornih kola/čipova/whatever u napajanju = ŠTO MANJA TEŽINA = [to lošije napajanje.

:Kvalitet napajanja zavisi od OEM proizvodjaca.

Dobro jutro! Pa, bilo koji proizvođač koji drži do sebe neće dozvoliti EI NIŠ-u da im bude `vendor` komponenti ili celog napajanja.

::Chieftec-ova CWT napajanja su se jako dobro pokazala

Ja nisam ulazio u POJEDINAČNE SERIJE, nego sam govorio G-E-N-E-R-A-L-N-O.
PhatPhuck Re: LOL 15.09.2011. 14:50 #359931

:: Debeli ebac se bas primio :))
::
:: Al sad stvarno labude sto se palis toliko????, evidentno nisi neki pajvan sa vecinom sive tvari lociranoj u donjoj glavi, pa mi otud totalno ne jasan tvoj stav neko mi drma kavez...
:

OFF-TOPIC: J*di g*vna, kl*ošarčino. Ako želiš da komuniciraš sa mnom, NEMOJ ME VREĐATI KADA TE NIŠTA NISAM VREĐAO, ili začepi i ne obraćaj mi se uopšte - ignoriši me.

Tvoj kavez je neko iscimao, pa si počeo da vređaš - ja tebe nisam vređao.

Ako si se `uvredio` zbog toga što si ponosi vlasnik LC ili nekog sličnog napajanja, žao mi je što nisam uzeo u obzir to što si ti možda član retke svetske populacije čudaka i manijaka koji svoje kompj. komponente smatraju `članovima uže familije`, pa se intenzivno i ekstenzivno `iznenade i uvrede` kad neko spomene njihov `looodilooo brend`.
Dexter013 @ SrdjanC 15.09.2011. 14:52 #359932

broj poruka: 17093
Aj ti nama kazi koliko ti para imas i za kakvu masinu ti treba napajanje pa da ti pomognemo,
u principu koliko para toliko i muzike.

lc power i chiFtek su ti ok za jeftiniji i srednji kvalitet, kme zito i borovnice odmah zaobidji,
e sad ako imas bas neku ili planiras zver od masine onda vec nesto kvalitetnije.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc Dobro ljudi bez ljutnje 15.09.2011. 14:56 #359933

I onako mi zbog ovakvih desavanja propali nekoliko tema.

Inace hvala za dosadasnje informacije nego sad ovo:

Ukoliko na napajanju pise 100W a ima 80+ efikasnost, da li to znaci da napajanje realno ima 80w i vise?
Rail od 12v kuda sve to ide i koliko je normalno i/ili potrebno?
Modularno, jel to mu dodje da mu se kablovi na njega kace kao da su produzni ili sam se presao?
Za `pretragu` si totalno pogodio, probao sam, ali nista korisno. A ono sto sam nasao uglavnom se tice izbora izmedju pojedinih PSU-a i uglavnom su prva tri posta obrazovna, a onda treba se kopa da bi se nasao drugi koristan. Zato sam otvorio novi da mi se kaze sve na jednom postu i sta treba i sta ne treba.
Planiram do 130e u totalni maximum. Konfiguracija ce biti zahtevna, ali ja sad ne zelim da mi se daju ponude jos uvek, nego hocu da naucim ono sta kupujem. :)
Ishmerish Eto opet lozis tamio gde vec gori... 15.09.2011. 15:01 #359937

broj poruka: 7285
Pa buraz nisam ti ja kriv sto ne znas Engleski a turas ga na avatar :)))

Tako da ako turis tvoj nick u translate izace nesto ne povezanija verzija ovoga sto sam ja napiso.

E sad mi pojasni kako sam te ja uvredio:)

BTW: Dobra je stvar sto smo preko tastature u komunikaciji, jer ni blizu nisam tako pun razumevanja uzivo, think about it ...

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Dexter013 Ok. 15.09.2011. 15:02 #359938

Gldeaj da je seasonic ili Enermax ili thermaltake ili chifteK
sa sto vise apmera na 12v i to je to...
za 130e imas extra napajanja da ne brines nista, mlatene koje god da uzmes
a da mu je cena 100e+ ce da ti odradi posao i vise nego sto ti treba.

Aj sad opet da te pitam , realno retko kojoj masini je nephodno napajanje od 130e , sta planiras da uzmes od procesora i najbitnije grafike?

Philips 22

PhatPhuck Re: Eto opet lozis tamio gde vec gori... 15.09.2011. 15:07 #359939

:: Pa buraz nisam ti ja kriv sto ne znas Engleski a turas ga na avatar :))

Radi se o tome da sam ja `pajvan`, da meni neko `drma kavez` (=životinja sam), i slično.
Ako NEISPROVOCIRANO vređaš ljude, nemoj se posle praviti p*čka kako tebi `nije jasno čime si nekoga uvredio.` Jer upravo to rade gorepomenute.

:: BTW: Dobra je stvar sto smo preko tastature u komunikaciji, jer ni blizu nisam tako pun razumevanja uzivo, think about it ..

Whenever, MoFo. Whenever.
PhatPhuck @SrdjanC 15.09.2011. 15:19 #359942

:: I onako mi zbog ovakvih desavanja propali nekoliko tema

To je zbog onih koji Boga ne ljube, ali zato svoje komponente ljube `svim bi`em svojim, svom snagom svojom, svim umom svojim...`, i smatraju ih za članove uže familije.

:: Ukoliko na napajanju pise 100W a ima 80+ efikasnost, da li to znaci da napajanje realno ima 80w i vise
To napajanje je u stanju REALNO da iz elektro mreže povuče 100W, ali komponentama je u stanju da `servira` konstantnih 80W jednosmerne struje/snage.

:: Rail od 12v kuda sve to ide i koliko je normalno i/ili potrebno
Procesor, grafička, hard diskovi... Sve ono što je najbitnije u mašini `crpi` sa 12V.

:: Modularno, jel to mu dodje da mu se kablovi na njega kace kao da su produzni ili sam se presao
Otprilike. Sa modularnog napajanja možeš sa kutije napajanja bezbolno da otkačiš kablove koji ti ne trebaju, i da smanjiš nagomilanost svega i svačega u kućištu = bolji protok vazduKa kroz kućište = duži radni vek svih komponenti.

:: Planiram do 130e u totalni maximum. Konfiguracija ce biti zahtevna, ali ja sad ne zelim da mi se daju ponude jos uvek, nego hocu da naucim ono sta kupujem. :

http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-silent-pro-m850-rs-850-amba-j3/comp_comp_powersupply/54/563

`Zaštita : Over-voltage, Over-current, Over-load, Over-power, Over-temperature, Short-circuit, Under-voltage...`

Pusti fanboy/anti-fanboy klošare koji navijaju za svoj brend, a olajavaju druge brendove, nego lepo konsultuj REALNE glasove kupaca sa jednog od NAJVEĆIH sajtova za internet-prodaju kompj. komponenti:

(pogledaj `Feedback`, i procenat ocena - od najviših do najmanjih)
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817171048

73% kupaca ovog napajanja su PREZADOVOLJNI svojom kupovinom - a to je veliki procenat.
Srdjanc Pa barem dobijam potrebne odgovore 15.09.2011. 15:47 #359948

Nego to sam hteo da saznam inace jos ovo da pitam, ukoliko napajanje ima mnogo vise W nego sto kompijuter trazi, da li ima nekih problema i/ili ne zeljenih efekata?

Elem konacno sam dobio od one stipse od gazde platu sa bonusom na zakasnjenje i jos kad dodam ono moje i ono na zajam mogu da priustim komp. To bi tirke bilo oko 800e.

Jos sam na sandy 2500k planu nego se sad dvoumim izmedju 3 maticne (svaka oko 160e) i ne znam sta cu od graficke trenutno, dal da cekam GTX600/HD7000 ili da uzmem nesto klot, ali to mi najmanji problem trenutno. Nego hocu da prvo imam jednu graficku, pa posle vremena da je menjam za bolje ili da je uparim sa istom, zato sam hteo dopusko obrazovanje o napajanjima. Da ne napravim sranje, a da prodjem valjano.

Gledao sam po PCB/komponente 800-899w i 900+w i razlika izmedju kvalitetnih obe klase je oko 20-30e sto smatram da je moguce zanemariti tu razliku.

Trenutno obracam paznju na:

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=238&area=
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6628

Jesu skuplji, jesu jaki, a sad gledam da li su prejaki da ne dodje do sr... mislim belaja i gledam da li su jaki na planu koji mi je potreban, a do sad nisam znao. Kao na primer 12v Rail.
Dexter013 Ok. 15.09.2011. 15:52 #359953

Ne boj se ako ima vise nego sto tebi treba,
uvek treba da ima lufta 15-20% da napajanje niakda ne radi punom snagom.
Ne valja kada je knap ili kada je manje nego sto treba tada moze shajze da se desi ,
u slucaju da je jace nego sto ti treba logicno neces imati problema.

Ne funkcionise to u fazonu jace pusta jacu struju pa treba da najdes neko koje bas tebi odgovara.

Philips 22

Srdjanc Aha 15.09.2011. 16:05 #359960

Znaci ja sad uzme jedno od ova dva na kompu koji na:
extreme.outervision.com/PSUEngine
trazi oko 600w, nece biti frke?

I ako nece da li su ova dva dobra? Ovaj CM je knap 130e ovaj drugi je hm, otpada.
Dexter013 Ok. 15.09.2011. 16:46 #359971

Za 130e uzmes ovo i ne brines se nista - > http://goo.gl/7C17n

Offtopic , ljudi onaj lik W koji velica Corsair na linku iznad je nas Wlada?

Philips 22

philaemos Re: Aha 15.09.2011. 16:57 #359977

broj poruka: 2743
Ummm, koliko sam shvatio hoces da uzmes jace napajanje da imas za ubuduce?
Ako ti komp trosi 600W max, a napajanje ima 1000W nikakv problem ne postoji, napajanje ce dati tih 600W bez trunke znoja.
Ako hoces ozbiljno napajanje uzmi Seasonic 760W (radice ti dve GTX580):
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story5&reid=235

Demon to some. Angel to others.

:: Znaci ja sad uzme jedno od ova dva na kompu koji na
:: extreme.outervision.com/PSUEngin
:: trazi oko 600w, nece biti frke
:: I ako nece da li su ova dva dobra? Ovaj CM je knap 130e ovaj drugi je hm, otpada.
Srdjanc Aha 15.09.2011. 16:57 #359978

Dobro onda.

I na kalkulatoru to mu izadje preko nego sto je napajanje. Da li si siguran za dve GTX580? :)
Koji W? Watt?
Daum ... 15.09.2011. 18:41 #359998

broj poruka: 12794
Da ti skratim priču....

Gledaj samo koliko ukupno ampera napajanje može da izbaci na 12v railu. Uporedi to sa nekom grafičkom koju ćeš možda u budućnosti da uzmeš, primera radi GTX580 i vidi koliko on traži ampera minimum na 12v railu. Dakle gledaj da predješ malo preko tog minimuma koji se traži.

Drugo ako napajanje ima 500w, a ima potvrdu 80+ to znači da je u stanju da neprestano ti daje 80% i više deklarisane snage napajanja, ali retko ko napregne napajanje toliko, niti valja naprezati ga toliko i zato uvek kupiš napajanje sa više wati nego što ti treba.

Primera radi moj sistem vuče u proseku 450-550w kad se napregne maximalno. Ja imam napajanje CM RealPower od 700w i ono se ne muči toliko, samim tim će i duže da traje.

Ako bih stavio još jedan GTX560Ti u SLi, sistem bi mi vukao 650-700w i moje napajanje bi radilo na preko 90% snage kad se napregne i to bi ga mučilo dok ne bi crklo.

Razmisli o tome kao o automobilu. Bolje je da motor radi na 3000 obrtaja 100km/h, nego na 6000. Radiće i na jedan i na drugi način, ali jedan od ta dva će da mu skrati životni vek....

...vala sam ti baš skratio priču

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

Zdebeli Od pocetka: 15.09.2011. 22:15 #360063

broj poruka: 1380
Prvo sastavis neku konfiguraciju i izracunas koliko ti treba W. Koristi recimo http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Dobijes recimo 350 w. Sada trazis napajanje i gledas specifikaciju.

http://c1.neweggimages.com/NeweggImage/productimage/17-372-002-04.jpg
Ovo je recimo deklarisano na 500 w, ali to je na svim granama (+3.3, +5,+12...).
Najvise se koristi +12V grana. Racunas ovako: broj ampera na +12v grani * 12. Kada ima 2 grane onda saberes obe i racunas 80-85% od toga.
Sa slicice: (18*12+18*12)*85%=367.2
To mu dodje 17.2w vise od potrebnih, plus sto vuce i sa drugih grana, tako da recimo imas oko 50w vise.
Svi bolji proizvodjaci na nalepnicama imaju ovo izracunato tako da samo pogledas koliko ima na +12V http://www.hardwarelogic.com/articles/reviews/PSU/SeasonicS12-330W/SeasonicS12-330W_SpecificationSticker.jpg

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Miskonius Cek, cek malo... 15.09.2011. 23:00 #360070

broj poruka: 4420
Ako napajanje ima recimo 600W snage, a 80% efikasnost, to ne znaci da je njegova realna snaga 480W.
To znaci da je realna snaga koju ono isporucuje u peak loadu-u 80% tj. 600W, sto znaci da iz stekera vuce 750W gde se 150W gubi na toplotu

http://goo.gl/FS72A

Grosnica Re: ... 15.09.2011. 23:08 #360072

broj poruka: 71
Потпуно и зацело нетачно. Дезинформација. Тај сертификат то нема у свом опису. Ради се о степену корисног дејства, однос уложено-добијено. Колико је напајање из 220v утичнице `повукло`, а колико снаге на излазу 12v дало.
:: Drugo ako napajanje ima 500w, a ima potvrdu 80+ to znači da je u stanju da neprestano ti daje 80% i više deklarisane snage napajanj

:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K
Zdebeli 16.09.2011. 00:46 #360096

broj poruka: 1380
+1 @ Miskonius, Grosnica

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ruff re 16.09.2011. 03:33 #360124

broj poruka: 829

da li je moguce da ljudi jos ne razumeju sta dodje ta efikasnost?...

efikasnost se odnosi na ustedu struje, odnosno koliko manje struje ce napajanje da povuce iz utikaca za istu kolicinu struje koja treba kompjuteru. nema veze sa time koliko vati to napajanje moze maksimalno da isporuci.
znaci, osim ako niste ekoloski nastrojeni, to je stvar koja manje-vise nije bitna.
proizvodjaci je forsiraju ( i samim time samo stvaraju dodatnu zabunu) samo zato sto nemaju u cemu drugome da se medjusobno takmice i da lepe nalepnice na kutije.

asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silent
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p

Miskonius Vala si ga rek`o... 16.09.2011. 09:30 #360140

broj poruka: 4420
I ako si ga rek`o...
Kako nije bitno kolika je efikasnost?
Ako recimo napajanje od 500w ima efikasnost, recimo, 60% to znaci da sistem u peak loadu trosi preko 800W, sto znaci da preko 300W ide na toplotu.
Gde ti mislis da zavrsava ta toplota? Da se vraca nazad kroz kabl, pa u steker i u zid?
Toplota ostaje u napajanju kome onda preti opasnost od pregrevanja (ventiltor ce raditi koliko je do njega, ali nije svemoguc) i samim tim nestabilnosti celog sistema.
To ti je kao da ti je omanji fen za kosu u napajanju...
Idealna temperatura za rad napajanja je 25C, a sta sve moze da se desi ako ako predje iole razumne granice...Pa forumi su puni takvih tema

http://goo.gl/FS72A

:: da li je moguce da ljudi jos ne razumeju sta dodje ta efikasnost?..
:: efikasnost se odnosi na ustedu struje, odnosno koliko manje struje ce napajanje da povuce iz utikaca za istu kolicinu struje koja treba kompjuteru. nema veze sa time koliko vati to napajanje moze maksimalno da isporuci.
:: znaci, osim ako niste ekoloski nastrojeni, to je stvar koja manje-vise nije bitna.
:: proizvodjaci je forsiraju ( i samim time samo stvaraju dodatnu zabunu) samo zato sto nemaju u cemu drugome da se medjusobno takmice i da lepe nalepnice na kutije
:: asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silen
:: wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs