Dugo sam trazio ventilator za kuciste precnika 140 mm, ali kod nas u poslednje vreme bas i nema nekog velikog izbora. Uglavnom, naletim na dobre ventove, ali kostaju preko 1000 dinara, sto je meni mnogo, s` obzirom da mi treba bar 3 komada.
I tako, ceprkajuci danas po net-u malo, naidjoh na Borovnicu 140 mm. Cena - smejurija (260 din.). Rekoh sebi, ako se zajebem, boli me uvo, sitne su to pare. Odoh danas da ga kupim, na zalost ostao je samo jedan jedini, dodjoh kuci, i prijatno se iznenadih.
Ventilator je prosto ubica! :D
Vrti se na 900 RPM, prosto se ne cuje. Ima sasvim solidan protok vazduha, a najlepse od svega je sto kosta smesnih 260 dinara!!! Cim dodje nova tura, odoh po jos 2-3 komada.
Naravno, nije pobednik u najboljim ventovima, ali za te pare koliko kosta je definitivno najbolji. Mislim, znaju i vrabci na grani da je Noctua, Nanoxia, Enermax i ostalo ipak prica za sebe. Ali, cena od preko 10-15e je ipak neopravdana. To je ipak samo jedan VENTILATOR.
Inace, postoji verzija sa LED i bez LED dioda.
Sve u svemu, ja sam veoma zadovoljan, dobio sam jedan tih i jeftin ventilator, a to je i manje-vise ono sto sam i hteo.
Treba uzeti u obzir da ima samo dve zicice tj. kaci se na 4molex konektor. Ovaj ventilator + fan kontroler = a no go. Doduse na svojih 900RPM sam ubedjen da je bukvalno necujan te ispod toga nije ni nesto potrebno ici. Ali opet, ko voli da sve bude uredno i prikaceno na jednom mestu (fan kontroleru) ovaj fan nije bas opcija.
Druga stvar je lezaj - sleeve bearing. Sto znaci da ce mu posle nesto duzeg vremena koriscenja trebati mali servis tj. podmazivanje.
Sve u svemu hocu da kazem da realno ni ne vredi nesto mnogo vise, ali isto tako mislim i da su Noctua, Enermax itd. opasno precenjeni, te ni oni ne vrede koliko kostaju ..
Haha, kada vidim ove govnarske poruke i proseravanja ...
Da je ovak Kuler ISTI (IDENTIČNI) prodavan pod etiketom `Noctua` i za 2000 din. svi bi mu pevali pesme, ovako mu se podsmevaju.
Znate vi o ležajevima ... ma da, Noctua imaju one ležajeve od rubina ... ajd bre, odigrajte neku igricu na 6990 i pustite NORMALNE da kupuju razumno i normalne stvari za normalnu cenu. Za 200 i kusur dinara nema bolje i još na tako malo obrtaja, pa da je ležaj od kartona izdržaće GODINU na tako malom broju obrtaja ... a i da crkne nakon pola godine, nije šteta, flaša piva u kafiću. Kupiš drugi i teraš.
Verovatno im ih isto pravi yate loon ko i čifteku, liči mi oblik. Solidni ventovi a koštaju ko 300g lošeg bureka.
Za sleeve ležajeve idealno je da osovina fana stoji horizontalno, to jest da fan bude na strani kućišta, ako stoji vertikalno trajaće dosta kraće. Zato noctua i još neki proizvođači koriste egzotične verzije sleeve ležaja, često i patentirane, sa žlebovima ili nekim drugim sistemom za raspoređivanje ulja tako da i oni mogu da se montiraju kako oćeš. Ti skuplji proizvođači daju po 5-6 godina garancije pa i ne mogu da stave običan ležaj. Sleeve generalno traje duže ako se vrti većom brzinom i bez čestih prekida u radu.
Za kuglični je svejedno koji položaj ali što je stariji zuji sve više pa se danas relativno slabo koristi. Za njega važi da traje duže ako je brzina manja.
Inače ovo je dobra stvar, ako nađeš jeftine ventove da ti odgovaraju taman ih menjao i svake godine opet te izađe jeftinije. Budi cicija Bobane, budi cicija.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: sta si hteo da kazes, kako se inace pise nego `excellent` :: :: :: :: Ne mogu ni da napišu excellent kako treba.. :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: ::
nije valjda da posecuju pcberzu pa su brze bolje odmah ispravili: Product Name Case Fan Blueberry CF140254 - 14cm Case Fan Blueberry CF120254 - 12cm Case Fan Blueberry CF90254 - 9cm
Features The new Blueberry Case Fans provides excellent ventilation throughout your chassis and keep noise level at it`s lowest. - High Airflow - Lowest Noise Level - Long Lifetime
:: To sam i ja primetio. Napisalu su excallent :: :: :: :: sta si hteo da kazes, kako se inace pise nego `excellent` :: :: :: :: :: :: :: Ne mogu ni da napišu excellent kako treba.. :: :: :: __________________ :: :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: :: :: ::
Ma pogledaj gore u onom kvadratu, velikim slovima pise Excallent Ventilation.
:: nije valjda da posecuju pcberzu pa su brze bolje odmah ispravili :: Product Nam :: Case Fan Blueberry CF140254 - 14c :: Case Fan Blueberry CF120254 - 12c :: Case Fan Blueberry CF90254 - 9c :: :: Feature :: The new Blueberry Case Fans provides excellent ventilation throughout your chassis and keep noise level at it`s lowest :: - High Airflo :: - Lowest Noise Leve :: - Long Lifetim :: :: :: :: To sam i ja primetio. Napisalu su excallent :: :: :: :: :: :: :: sta si hteo da kazes, kako se inace pise nego `excellent` :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ne mogu ni da napišu excellent kako treba.. :: :: :: :: __________________ :: :: :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: :: :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: :: :: :: :: ::
napiši posle 6 meseci kako se čuje ventilator. Za nepuna 24 sata mislim da je preterano reći da je `iznenađujuće dobar`. Shvatam da je 1. utisak da je mnogo bolji nego što si očekivao.
Ma koga boli uvo kakav je posle 6-12 meseci, kosta bre 250 din.
:: napiši posle 6 meseci kako se čuje ventilator. Za nepuna 24 sata mislim da je preterano reći da je `iznenađujuće dobar`. Shvatam da je 1. utisak da je mnogo bolji nego što si očekivao :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Ako te bude bolelo uvo posle 6 meseci, znači da više i nije tih.
Slažem se da je cena odlična.
Pozdrav!
Vlada
:: Ma koga boli uvo kakav je posle 6-12 meseci, kosta bre 250 din :: :: :: :: napiši posle 6 meseci kako se čuje ventilator. Za nepuna 24 sata mislim da je preterano reći da je `iznenađujuće dobar`. Shvatam da je 1. utisak da je mnogo bolji nego što si očekivao :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: Vlad :: :: :: ::
Mali prilog od mene. Cilj: bolja informisanost dragih mi kolega.
31.05.2011. 23:58
status: user broj poruka: 10997
@OCz, druga primedba ti nije na mestu, jer proizvodjac je nimalo slucajno odabrao bas `sleeve` za tako velik i spor ventilator. Upravo `sleeve` konstrukcija omogucuje generisanje manje buke u poredjenju sa ventilatorima ciji su motori bazirani na `ball bearing` konceptu (to jest, sa kuglicnim lezajem).
Savet: ako ste u poziciji da birate, uvek uzimajte `sleeve`. Jeste da je vent sa `ball b.` pogonom trajniji (neka je to i 50.000+ sati) ali razlika u buci je (po pravilu) ogromna, a raste (razlika) sa povecanjem rpm. S druge strane, dvadesetak hiljada sati garantovanog zivota `sleeve-a` u praksi znaci 3-4 godine rada u tisini, sto je po mom misljenju savim dovoljno dug period...
Prodajem chiftek dragonkuciste jer sam pazario Coler master elite bla bla bla, na CM idu 12cm ventilatori , skinuo sam jedan od 12cm sa shefa koji je bas chiftek ventilator, pa sam krenuo po Pancevu da pazarim ventilatore ,situacija je ili su skupi noktua itd ili su cing feng, tung pung cing od 150 din.
Po savetu Scyter-a za borovnicu pazario sam 12 cm cc-12025sl4b dc12v - 0.18a na kuciste ide 6 komada odlicno rade, ne cuju se preterano, koliko ce da traju videcemo.
bolje da si ga zamenio sa npr BRAVO chieftec-om ili bilo kojim modernijim nego sto si uzeo tu kantu.. mislim bez uvrede
:: Prodajem chiftek dragonkuciste jer sam pazario Coler master elite bla bla bla, :: na CM idu 12cm ventilatori :: skinuo sam jedan od 12cm sa shefa koji je bas chiftek ventilator :: pa sam krenuo po Pancevu da pazarim ventilatore ,situacija je ili su skupi noktua it :: ili su cing feng, tung pung cing od 150 din. :: :: Po savetu Scyter-a za borovnicu pazario sam 12 cm cc-12025sl4b dc12v - 0.18 :: na kuciste ide 6 komada :: odlicno rade, ne cuju se preterano, koliko ce da traju videcemo :: :: Ako nekome treba ima u Pancevu za 300 din komad :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanesa :: ::
Aj da objasnim, drugar je pazario komp preko mene jer se slabije razume , bilo je neko drndanje od strane firme i zajebali su sve,nedelju dana niti da zovu niti nista.Na kraju drugar kupi kuciste , ja napisem zalbu shefu i shef posalje gratis cm elite.Drugaru se ne svidja i nece da menja ono koje je vec uzeo, mene nervira moje jer je belo ko da je iz 92 godine , a ovo mi se svidja.
Šta fali Elite 430, sasvim ok kućište, provetreno ko bušne gaće, staju kuleri ko glava u bosanca i grafičke ko crnačka levča... ima i prozorče da sve to pokažeš a pritom košta 40e.
Dobro, fali skrivanje kablova al ne moš baš sve da imaš.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: Šta fali Elite 430, sasvim ok kućište, provetreno ko bušne gaće, staju kuleri ko glava u bosanca i grafičke ko crnačka levča... ima i prozorče da sve to pokažeš a pritom košta 40e. :: :: Dobro, fali skrivanje kablova al ne moš baš sve da imaš :: :: Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima. :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.