Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Temperatura napajanja...
STRANA 1 OD 3  
strela75 Temperatura napajanja... 03.05.2011. 19:08 T35699

status: user
broj poruka: 1589
Ne znam sta da mislim. Juce se ubih postavljajuci napajanje i provlaceci kablove iza (ili ispod) maticne ploce - racunam bolji protok vazduha. I rezultat je da mi sve komponente imaju temperaturu vecu za par stepeni od temperature sa LC Power napajanjem.

Novo napajanje je toplije na dodir ruke od starog. E sad, da li ventilator radi sporije, pa manje toplote izbacuje napolje, ne znam. Izmedju procesora i napajanja (gornji deo kucista) se oseca toplota. U svakom slucaju, dobio sam temperature par stepeni vece.

Kakvo je vase iskustvo?

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DarkDawn re: 03.05.2011. 19:16 #320919

broj poruka: 697
A koje napajanje si stavio?
Danijelk Re: Temperatura napajanja... 03.05.2011. 19:17 #320921

broj poruka: 1541
Koje su komponente u pitanju?

:: Ne znam sta da mislim. Juce se ubih postavljajuci napajanje i provlaceci kablove iza (ili ispod) maticne ploce - racunam bolji protok vazduha. I rezultat je da mi sve komponente imaju temperaturu vecu za par stepeni od temperature sa LC Power napajanjem
::
:: Novo napajanje je toplije na dodir ruke od starog. E sad, da li ventilator radi sporije, pa manje toplote izbacuje napolje, ne znam. Izmedju procesora i napajanja (gornji deo kucista) se oseca toplota. U svakom slucaju, dobio sam temperature par stepeni vece.
:: Kakvo je vase iskustvo
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Stavio sam seasonic 03.05.2011. 19:55 #320935

SS 620GM. Naletelo na oglasima povoljno tokom praznika i resim da promenim odluku (mislio sam da uzmem LC6650 GP3).

I sada razmisljam o dve varijante - ili je samo napajanje znacajno toplije (pa ventilatori ne izbacuju toplotu dovoljno efikasno) ili sam pomerio hladnjak sa procesora prilikom vadjenja starog napajanja.

Ranije mi je procesor bio na temp. ~30 stepeni, a sada minimum 34-35. I za tren oka skoci na 45-46.

graficka bila na oko 27-29, sada 33-34
http://www.mediafire.com/?vbtvrn2ll5v25dv

Probacu posle isti test ponovo.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

codeus ... 03.05.2011. 20:24 #320937

broj poruka: 4054

takav je .. i moj se greje .. skakao sam od srece kad sam nabavio jedan komad (300W) .. ubacim u neki komp i kad sam opipao hmm .. nije vruc ali je neprijatno mlak ..

sad ga vec par dana shutam po podu ..
strela75 Da sam znao... 03.05.2011. 20:47 #320942

... bogami bi ostao pri izboru LC6650.

Cak kad pipnem kuciste odozgo, oseca se toplina (lim je mlak). Sa LC Powerom je bio snezno leden.

Evo temperatura sada:
http://www.mediafire.com/i/?nqc4d1l1v53csm7

A evo temperatura od 19.04.2011. (sa napajanjem LC Power LC5550):
http://www.mediafire.com/i/?mdz17xtekvrvmm9

Suma sumarum:
- GPU sa max 53.5 na 62 stepena,
- CPU sa 48/46 na 53/51 stepeni,
- SYSTIN sa 27 na 29 stepeni,
- AUXTIN sa 39 na 44.5 stepeni,
- HDD1 sa 35 na 37 stepeni,
- HDD2 sa 34 na 36 stepeni
- za treci HDD nemam stare podatke

E sad, ono sto mene jos interesuje je sledece:
- pogledajte napone na grani 12V
LC 5550: 11.60-11.71V
Seasonic: 11.49-11.54V

Ja sam mislio gledajuci moj LC, da cu sada dobiti vrednost 12V +/- 0.05V, jer je ipak ovo imeno napajanje. Kad ono cvrc.

Da li se treba brinuti zbog napona?

Eto ovo su realne informacije vezano za Seasonic 620 GM (koga interesuje).

Pozdrav.
-
Pisko Ma boli te q 03.05.2011. 21:13 #320956

broj poruka: 6645
Ovde na forumu glavni potajni komplex je LC napajanje. Puna su usta pene kada se pljuje, a hvali, recimo, taj seasonic. I sad, ti vidiš, opipaš, očitaš i zaključi ti mozak sam, da si kupio govno i zamenio dobro napajanje sa govnom, ali, svi kažu da je ovo bolje... pa.. prijatno ti bilo.
Temperatura procesora ti ne skače zato što si pomerio kuler, u tom slučaju bi otišao cpu u hladovinu jer bi se pregrevao. On se greje zato što ti novo savršeno napajanje diže temperaturu u kućištu za par stepeni, a kod grejanja stvar je duplirana, kvadradna a nekad i exponencijalna - ako se atmosferska temperatura poveća da koji stepen, cpu-u se u tim uslovima poveća mnogo više. Kod malog rasta, malo, kod većeg rasta - više. Leto stiže, dunje kise, jebo LC kad je jeftin. Možda i ne radi kad je hladan???

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

codeus .. 03.05.2011. 21:21 #320963

broj poruka: 4054

za napone nebrini .. u PSU ima over i under voltage prot. IC ... tako da su to brljava ocitavanja preko IC-a sa ploce .. nije merodavno

meni je ploca pokazivala 11.3V a na multimetru je bilo 12.01V .. stabilno ..

napajanje je extra kvalitetno .. ovo 300W je zavrsilo kod mene na popravci (uzeo sam ga neispravnog) ... radilo je to par godina ... kondenzatori su OK .. jedini kvar je bio jedan mali kond. od 47uF na liniji za napajanje PWM kontrolera .. kond. je bio los pa je naponu trebalo 2h da dostigne treshold za budjenje (14V) .. sta ja sad ovo pisem ..

jedini problem je sto je mlako (navikao sam na ove malo bolje kineze posto su hladni ko frizider) .. a i lako se daju nabudziti ..
dok svako izvikano i brendirano napajanje koje sam uzeo je ispustilo dusu oma po isteku garancije ... i po pravilu uvek su stradali PWM/PFC chipovi teski za nabaviti ..

DejaN89 re 03.05.2011. 21:53 #320976

broj poruka: 575
meni je taj lc 6650 gp3 sa gtx460, amd phenom II b50 3.6, 4gb rama, 1 hdd, i puno ventova ladan skroz :D.
Ali mislim da ti je taj ss pun pogodak , nije tolko temp bitna tu, dal je skroz ladno il mlako, ipak taj ss je bolje napajanje od ovog mog, tu nema price.
Tako da uzivaj prijatelju i nek te sluzi . :)

Fatality Public : 217.26.67.179:27089
Fatality DeathMatch: 217.26.75.218:27034
Fatality Zplague: 193.104.68.6:27038
Fatality ClanWars: 193.104.68.2:27081

http://fatality-cs.info/

strela75 Nije mi temperatura dala mira,... 03.05.2011. 22:01 #320981

pa sam poradio jos malo na hladjenju. Ubacio sam 12icu da uduvava na graficku, a 9ku sam prebacio da izduvava na procesoru. Jedino me zeza sto u kucistu nemam mesta pored hladnjaka za CPU, tako da sam 9ku izbacio van kucista. Pustio sam test, pa cu da vidim sta dobijam.

Javljam rezultat, da oni koje to interesuje znaju sta kupuju.

@Pisko:
Platio sam ga novog 1150 din skuplje od LC6650, tako da `zajeb` nije veliki. Valjda. (garancija je 3 godine)

Pozdrav.

-
mixer93 Probaj da stavis 03.05.2011. 22:06 #320984

broj poruka: 4187
Manji vent da ti uvlaci,a veci izvlaci vazduh... To bi trebalo da bude bolja varijanta...

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl9
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

strela75 Otprilike sam to i probao... 03.05.2011. 22:31 #320998

...umesto 9ke koja je uvlacila stavio sam 12icu (malo pojacao ulaz). A zatim sam dve osmice dopunio devetkom da izvlace vazduh. Medjtim dobitak nije veliki. Plus sto 9ka mora da stoji sa spoljne strane kucista, sto mi je neprihvatljivo.

Problem mi je malo kuciste, jer mi uvlaci spreda 12ica, i sada sa strane 12ica. A izbacuju prakticno dve 8ice i napajanje (12ica). A bolje bi bilo da mogu za izbacivanje da postavim devetke ili dvanaestice. Plus pri vrhu, gde se gomila toplota - nema rupa za eventualno izbacivanje toplote (ne racunam rupu gde napajanje izbacuje topli vazduh).

Sad testiram bez devetke za izvlacenje, pa cemo videti koja kombinacija ostaje.

Pozdrav.

-

strela75 Takav je, sto Codeus rece... 03.05.2011. 22:54 #321008

Dok sam cekao da zavrsi testove sa raznim postavkama ventilatora, na drugom racunaru sam surfovao i nasao test gde su ga u full loadu naterali na 70 stepeni celzijusa. Potvrdili su i ono sto opet napomenu codeus, naponi su stabilni i priblizni nominalnoj vrednosti.

Sto se tice rezultata, za ovakvo kuciste, sa malo prostora unutra i malim ventilatorima za izbacivanje vazduha napolje, bolje od ovog sada tesko da moze:

- kad 12ica duva na grafiku, a 9ka izvlaci vazduh na procesoru:
http://www.mediafire.com/i/?lmy0fwvirg4kerx

- kad samo 12ica uduvava na grafiku:
http://www.mediafire.com/i/?vs79xdl8ecdx4wn

Sve u svemu, u loadu grafika ide na 61 (a nekada je bilo 53.5), a procesor na 51 (nekada 48)

Eto, ako nekome koriste ove informacije, drago mi je da sam pomogao.

Pozdrav.

-
toocool re 04.05.2011. 01:36 #321046

broj poruka: 1092
sve u svemu jako zanimljivo
priznajem da nisam ocekivao ovako nesto od tako jakog imena kao sto je seasonic
ja imam nekog chieftec-a od 450 i vecito je hladan
samo sam primetio da pocne da `fenira` kad razvucem neku igricu malo duze

evo ovako je kod mene u idle
http://www.dodaj.rs/f/1i/tq/2RqPhWVG/temp.jpg

ipak, hvala ti za info @strela75
i nadam se da ce te dobro sluziti taj brendirani :)

http://bit.ly/mx7ZPJ

strela75 @toocool 04.05.2011. 07:13 #321062

Ko treba da iskesira 90+ evra za ovo napajanje, po meni neka gleda neka druga.

Pozdrav.

-
Wlada011 ... 04.05.2011. 08:41 #321067

broj poruka: 851
Pa samo ti kupuj sa oglasa. Kako si ga okrenuo, kacio sam sliku kako da okrenes napajanje kako je rekao Seasonic. Ne znam da li je za sve serije isto. Ja imam 2 napajanja i trece SilentPro 700W u komsiluku mogu da vratim 60e i da ga uzmem kada hocu. Ali sta ce mi prodacu i ovo drugo CM koje nije Seasonic. Meni je recimo napajanje Seasonic hladnije sa EAH6970 nego sa ATI5870. Naravno to ne utice na ambient temp(30-35C) i temp ostalih komponenti a i vruca ploca je okrenuta na dole.
Kada zatreba on je ohladi. Inace to vruce nije ni kao voda sa kojom se tusiram.
Valjda ova vise trosi i onda cesce radi vent a on kada se ukljuci oladi ga za 5 sek.
Kazu mi da cu moci cak i GTX580 SLI na X-750 i da je moguce da ce jos hladnije biti.
Kaci ventilatore sta da ti kazem. Moras ovde da imas po nekoliko komponenti od svake kako bi saznao sta nije u redu,
Onaj vent na X je ispupcen i moze i fan dole da se okaci ali oni bi ga pre okacili sa ventilatorom na gore berz obzira sto nalepnice su naopcake i ostalo. To je prepravljeno na X-760 mislim ona zadnja nalepnica sada stoji ravno kada je ventilator gore.

ENGTX580 SLI ce kochiti moj Phenom X4 i ja cu biti srecan da vam to pokazem kako izgleda.

strela75 @Wlada... 04.05.2011. 08:59 #321070

kao sto napomenuh, a ti ne procita:
- napajanje je kupljeno na oglase, sa 3 godine garancije (novo, neotvarano - u najlonskoj foliji, koju sam ja otvorio)
- u testovima na netu, terali su izlazni vazduh do 70 stepeni celsijusa (pogledaj Exhaust temp = temperatura `izduvnih gasova`, sto ce reci da je unutra ekspres lonac):
http://tinyurl.com/6c9fe3v

Sto se tice okretanja napajanja, jedini nacin da ventilator uvlaci vazduh je da ga okrenem na dole. Ako ga okrenem na gore, ventilator je zalepljen za gornji lim kucista i ne moze da uzima vazduh => moze samo da crkne.

Ostajem pri konstataciji da je kvalitet verovatno tu, ALI:
- pa moraju da stavljaju ultra-high kondenzatore, koji izdrzavaju 105 stepeni Celzijusa, kad im unutra kljuca sve, a izlazni vazduh moze da dostigne i 70 stepeni Celzijusa,
- za manja kucista, ovo napajanje nije dobro resenje
- pojeo bih sebi mu*a da sam pljunuo 90+ evra za ovo

Pozdrav.

-
Wlada011 ... 04.05.2011. 09:06 #321071

Tebi je ono gore. Jbg. Mora o takvim stvarima da se vodi racuna kada se kupuje. Zato sam ja kupio 750W a bilo bi dovoljno i 650W. Pa ono ako je toliko vreleo zraci na procesor na maticnu, tu im je sve blizu. Sranje. Ja imam 2 i trece sam imao i sve iste temp ostalih komponenti. Kako god rade, kako god okrenem, maticna, CPU, grafika, sve sve je isto.
Zato ne idem na te opcije jeftine vise, samo ono sto ne moze da se kaze da je lose.
Mislim nasi ce da kazu da je lose kako im odgovara bilo sta ali to niko pamaetan ne slusa vise. Ja da sam slusao Srbiju ja bi umro pre 5 godina da nisam rekao tuzicfu drzavu ako ne postyupe samnom kao u EU i resilo se sve za nedelju dana. I ja preziveo.

Ja recimo da imam tvoje napajanje ja bi skinuo kaveze za HD i stavio ga napred. Izduvavalo bi napred, Grejalo pod kucista i cao. Ali jbg.
Kako Hrvati imaju Corsair i njima je sve OK, nikada nemaju takve probleme sa jakim napajanjem a uzimaju daleko manje snage nego nasi na iste masine.

ENGTX580 SLI ce kochiti moj Phenom X4 i ja cu biti srecan da vam to pokazem kako izgleda.

Wlada011 ... 04.05.2011. 09:19 #321072

Evo moze da se okaci kako hoce, kako vam odgovara i kako se ponasa samo treba imati kuciste kako treba.

http://i.imgur.com/AWZjh.jpg

http://i.imgur.com/2ROmT.jpg

http://i.imgur.com/GSs1Z.jpg

http://i.imgur.com/F1w1y.jpg

Kako izgleda ova X serija, bruka.
Kad bi imao samo to napajanje pa da budem presrecan covek.

KalifNS temperature 04.05.2011. 12:01 #321098

broj poruka: 1017
Nenam kakvo kuciste imas, ali probaj ovako.

12 napred da uvlaci, svi ostali ventilatori da izbacuju vazduh.
Svako kuciste sad ima neku suplljini, resetku, pa ce imati vazduh gde da udje.

Ideja je da ti topao vazduh sa grafe ide odmah napolje.
Kao i sa procesora, a ne da kruzi kroz kuciste.
Ako treba, nabavi jednu 5,25 resetkastu prednju masku, ako vec nemas.

Ako je napajanje na dnu kucista, topao vazduh bi mogao da iz njega stize gore u kucistu.
Ako je dole, ne bi trebalo da imas taj problem.

Brzina okretanja ventilatora na napajanju moze znacajno da doprinese smanjenju temperature kada je slabo provetreno kuciste.
Wlada011 ... 04.05.2011. 12:16 #321102

Vidis kako sam ja resio:

http://i.imgur.com/DAVTp.jpg

Napajanje kada ne radi vent onaj sa stranice duva prema njemu i osecam nazad kako kroz njega struji hladno. A kada igram igre i kada treba ozbiljnije hladjenje onda se ventilator na njemu pokrene. A jedini deo koji se zagreje je donja ploca koja je okrenuta ka spolja.

strela75 Gore je postavljeno napajanje... 04.05.2011. 12:16 #321103

- A vec imam 12icu, koja uvlaci vazduh spreda. Pozadi imam dve 8-ice, koje izbacuju vazduh + napajanje 12cm izbacuje.

- Na boku iznad graficke kartice sam imao 9-ku koja je ubacivala vazduh, a zamenio sam je 12-icom. Onda sam 9-ku prebacio na bocni lim (da izduvava) kod procesora. Slab dobitak

Sa obzirom na toplotu koja se lepo oseti u okolini napajanja, razmisljam o varijanti `Case modding-a`, gde bih bocno napravio jos jedno mesto za postavljanje ventilatora, a nalazilo bi se izmedju napajanja i DVDa (u samom vrhu kucista, gde izlaze kablovi iz napajanja). Moracu samo prvo da proverim imam li mesta tu da ubacim 12-icu ili 9-ku. Onda ostaje Wladina dilema - waterjet, laserom ili zabusivacima - sto bih i najbrze mogao da zavrsim.

Videcemo. Mesta za probu ima, a ne daje mi se jos 50-70 evra za bigtower kuciste. Bice interesantno. Kako covek sebi moze da zabiberi corbu. A krenulo je od bezazlene promene graficke uz recimo dodavanje 20-30 evra :):):)

Pozdrav.

-

Wlada011 xxx 04.05.2011. 12:21 #321105

Pa ja nisam osecao pre toplotu od napajanja sem sto je ono bilo vrucxe inace 2 cm od njega nisam osecao toplotu. Mislim vruce mogao sam da drzim ruku neprekidno i da ne osetim neprijatno malo jace nego toplo. A onda sam ja samo polozio ventilator na njega cisto kao da se to ne siri ali i kada sam skinuo ventilator shvatio sam da su temp ambient i sve ostalo iste tako da sam sklonio to. Mozda je dobro da i ti okacis nekako ventilator na njega. U blizini kako god. Ipak to nisu ludacke temp koje ne moze ventilator ili dva da rasprse a da drugi iznesu iz kucista. Dobro ja opet imam 6 ventilatora i iz 4 koji izvlace izlazi hladan vazduh sem kada je grafika unutra onda topao vazduh izlazi. Inaace sada da ih sve poskidam dobio bi 2C-3c vise ambient.

Ximi buši ga nežno polako :P 04.05.2011. 13:50 #321139

broj poruka: 241
Pozdrav , pre nego što počneš da majstorišeš po kućištu mogao bi da proveriš par stvari , proveri temp graficke preko vise programa i uporedi ih (probao sam hw monitor i temp su mi bile čudne , pa sam napravio mali test i ustanovio da hw laže za ceo forum :P ), ako imaš `živin` (može i digiralni ali je živa bolja) termometar otvori kućište ubaci ga unutra pusti neki test da radi da ti optereti sistem oko 5 min (nemoj odmah cim ubacis termometar sacekaj 10-15 min ) i proveri koliku temp termometar pokazuje. I jedna porpilično `glup` i `bizaran` savet probaj da ne radis `cable menagment` već nek kablovi budu `normalno` u kućištu kao što je bilo i sa lc-om. Nadam se da ovo pomaže bar malo.
strela75 @Ximi 04.05.2011. 15:03 #321165

Kako si termometrom, pa jos zivinim ustanovio temperaturu GPU? Mozes samo da ustanovis kollika je temperatura okoline graficke ili okoline GPU (ako bi merio temp recimo hladnjaka blizu GPU ili sa zadnje strane stampane ploce). IC merenje je vec ok stvar, ali treba iskesirati 100tinak evrica za IC merac.

Sto se tice busenja, sve zavisi da li gore mogu da uglavim ventilator ili ne. Ima tu nekoliko dobrih i jednostavnih varijanti resenja. A sigurno ce mi trebati i sprej mat-crne. Ako to odradim, javicu rezultat.

Pozdrav.

-
Wlada011 ... 04.05.2011. 15:46 #321177

Pa zar je moguce da ti razmisljas to da uradis kada bruji svet o cable mangmentu slozenom jednom od najkorisnijih stvari za spustanje temp. Gledaj pobrisi svih 4-5 programa kojim gledas temp i stavi toplomer koji ne moze ni da dohvati glavni deo nego samo plastiku i masku i gledaj da ti se provali ziva pa da je juris po kucistui i da se otrujes.

Ljudi upetljaj mo se u kablove radi boljih temp. Srbija ale, Srbija ale, bombe bacite, bombe bacite. Auuu jbt situacija je ovde bas luda do bola...
Uzmi burgiju pa probusi svaku komponentu i uglavi po jedan termometar i tako ocitavaj temp. Samo gledaj neki jaci da ne bi jurio zivu stvarno po kuci. Trovanje time je uzas nad uzasom. Sve probusis lepo do procesora, do grafickog chipa, do napajanja unutrusnjih delova, probusis i lim na NB i to daje najrealnije temp. Evo softveri totalno prestaju da se koriste GPU-Z nema veze sa mozgom, AIDA64 ne valja nista, Everest, HW monitor, to ne razmisljaj uopste, ni ako daju iste temp.
Za ovo je bottleneck i punokrvni ASUS maciji kasalj,

Ja vec busim NB pa vi vidite, nemam burgiju za metal pa idem da pozajmim od komsije, a drugarica mi plete paukovu mrezu od kablova, sve kikice i mreza isprepletana, lijane.

STRANA 1 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs