zadnjih 7god uz svaki komp sam imao ups. ali posle kupovine nekoliko gutaca struje GPU,CPU... sadasnji ups je neupotrebljiv. da li mi je sada komp izlozen vecem riziku od zloglasne srpske struje :) ?? ima li neko losih iskustava !!!
U kolikoj si opasnosti, najbolje ćeš saznati u komšiluku ili iz svog (zlog) iskustva ako te zadesi. EPS nema nikakvu konkurenciju i sam sebe kontroliše. Dovoljno treba da ti govori to da ih mrzi da isteruju krađu struje iako savršeno dobro imaju pokazatelje gde se i u kojoj meri dešava - jednostavno dignu cenu i nastave da deru budale koje plaćaju redovno, jer im je to lakše nego da se sude ili da ih podivljali lopov vija motornom testerom po dvorištu. Mnogo stvarno zavisi od lokacije tj. lokalnog transformatora na koji si nakačen. Serbistan je čudo. Mnoga nesrećna seoska domaćinstva, trpe za razmežene građane, sraman napon i njegove varijacije, uz neprestanu opasnost od pogubnog uticaja atmosferskih pražnjenja (brdsko-planinski deo) dok drugi `samo` pate od neispeglanog napona koji trpi udare prilikom priključenja jačih potrošača u mreži... Od osiguračkog produžnog, bolji je uređaj za korekciju - peglanje napona, a naravno, još bolji (ali da li i stvarno potreban, to je pitanje) UPS sa peglanjem napona - ali, dovoljno jak tj. optimizovan na ono što osigurava - što kod tebe više nije slučaj. Ako pod čuvanjem podataka imaš samo savegame... onda je UPS preseravanje. Ako ti samo ponekad varira napon, tj. izuzetno retko, onda je surge arrest ok, a ako je to baš često ili EPS drži napon na zakonski dozvoljenoj granici od 200V ili niže veći deo godine (sezona grejanja), onda, AVR uređaj ima smisla, čak i finansijskog a ne samo za čuvanje nerava.
nije komp za cuvanje bitnih podataka tipa CIA FILES :) inace na pristojnom sam mestu jerkovic naselje zivim u ovom stanu 2god i desilo se samo 4 puta nestajanje struje na kratno i par puta se lampa prigusila.... a cime bi mogao da proverim koliko sada guta moj ceo komp u full loadu??
Kupih polovan apc SUA1000VA + dve nove baterija 12V 12 Ah izaslo me negde 13000 dinara zasad prezadovoljan.... kod mene cesto nestaje struja i svaki put kada se to desi prosto se presecem .) Danasnji napon varirao od 206V-218V Ove godine bas me nije htelo crkla Klima, TV, Sat risiver, stub u jednom momentu puf .(
Nzm, ne slazem se sa tobom da je struja u Srbiji losa, mozda u nekim delovima gradova Srbije, ali evo recimo kod mene ovde u naselju udaljen sam jedno 10km od grada(Nis) nikad nisam imao duze probleme sa strujom, i kad ima nekad problema ekipe za odrzavanja u toku celog dana rade i srede to, nestajala mi je struja od kad imam komp i nikad nije bilo problema, imao sam CoDegen napajanje prvo od 350w ili 400w ne secam se, pa posle od 500w, sad OCZ-MXS 600w, i nikad nista mi se nije desilo da se sjebe(osim nekad windowsa). Tako da moj ti predlog, imas dobro napajanje, pa stabilizator i UPS ti ne trebaju, naravno to podrazumeva da nemas ceste-nagle promene napona, nestanak struje i tome slicno.......
:: zadnjih 7god uz svaki komp sam imao ups. ali posle kupovine nekoliko gutaca struje GPU,CPU... sadasnji ups je neupotrebljiv. da li mi je sada komp izlozen vecem riziku od zloglasne srpske struje :) ?? ima li neko losih iskustava !!!
salim se. pa nemam ni ja problema. naveo sam gore retko kad se nesto desi. onda cu tako da uradim pa kud puklo! ovo sam pitao zato sto je moc navike jaka. kad imate neko obezbedjenje i od jednom ostanete bez drugacije je........
pa pazi realno, bole me p ako nesto rikne :) msm pricam za sebe, sve mi je u garanciji uvek, a ovamo gde obicnu uzimam komponente rado mi zamene ako nesto ne radi kako valja, tako da, zato napisah nzm :/ kako ti mislis da je najbolje, tako uradi, napisao sam ti da sam na tvom mestu ne bih tu nista kupovao dodatno za zastitu, daj te pare za nesto korisnije :)
:: salim se. pa nemam ni ja problema. naveo sam gore retko kad se nesto desi. onda cu tako da uradim pa kud puklo! ovo sam pitao zato sto je moc navike jaka. kad imate neko obezbedjenje i od jednom ostanete bez drugacije je....... :: ::
Pa vidi,imao si ups i uz njega sigurno software koji prati npr.osc.napona na mrezi,ako si ga koristio video si koliko su ceste oscilacije +/- 10v,da ne spominjem momenat kad nestane struje pa kad zvizne na 240v,dok se ispegla napon.Zima stigla,poukljucivane ta,bice jos vece oscilacije a mozda i nestanka struje.Poenta,treba imati ups,i ja sam ga imao dok ukupna snaga racunara nije prelazila 400W (agp),sada je neupotrebljiv,isiti slucaj,pa se razmisljam da kupim neki od 600/650W.Znaci,znaci !! Pozdrav
ja mislim da na elektronske uredjaje u garanciji jasno stoji da ista ne vazi ako se krav dogodi usled pada napona, nestanka struje, udara groma... no, mozda i nisam u pravu, ali cini mi se da sam tako procitao jedared.
ja imam produzni sa osiguracem, zivim na novom beogradu i u poslednjih 6 meseci su mi crkle profesionalna zvucna karta, hard disk, memorija jedna (od dve), napajanje Thermaltake, PCI slotovi na ploci mi vise ne rade i pci mrezna karta... sve posle nestanaka struje na nekoliko minuta, ponekad u razmaku od 15 - 20 minuta...
Obecao sam da sledeci put kad nestane struja na kratko i nesto mi crkne u racunaru idem sa puskom dedinom u eps da pucam nasumice kao prosecan pobesneli amerikanac koje vidjamo povremeno na tvu! 500e su mi sprzili a onda u novinama procitam naslov: EPS: Slab napon zbog dugovanja. Ma bicu i ja u novinama sa replikom: 5 mrtvih zbog slabog napona. mater svima... drzava ne placa, a gradjani ispastaju.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.