Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Kako izracunati ?
STRANA 1 OD 1
prexium Kako izracunati ? 02.10.2010. 12:29 T29831

status: user
broj poruka: 166
Molim za objasnjenje meni ali prepostavljam da ima jos interesenata za sledea pitanja!
1. Kako se na osnovu konfiguracije kompa izracunava potrebno napajanje?
2. Kako se ili na koji nacin se gleda kvalitet napajanja? Da li je to po broju A ili nesto drugo. Ako je po broju A zanima me gde je vaznije da ima vise A da li na 3.3V 5V ili 12 V i kolika je to vrednost ampera koja je potrebna za neku losiju konfiguraciju, zatim za neku srednju i za neku jaku ili super jaku konfiguraciju?
3. Navesti koje marke napajanja spadaju u lose,koje u dobre a koje u odlicne.
Znam da ovde vredi ona koliko para toliko i muzike ali ipak treba malo pojasniti pa ako moze da se negde ustedi prilikom kupovine zasto da ne. U svakom slucaju mislim da treba znati jer napajanje je racunaru kao srce kod coveka!

Mislim da ova pitanja muce dosta ljudi i da su mnogi u dilemi kada treba da kupe napajanje. Pa ako mozete pomozite.

nikad ne reci nikad
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
bstaletic Evo odgovora 02.10.2010. 12:40 #249511

broj poruka: 1889
1. ODesh na: http://goo.gl/IfFc
2. Pa, najbitniji su amperi na 12 volti, tako da kada nadjesh napajanja koja ima dovoljnu snagu hvatash se za ono sa najvishe ampera na +12 volti.
3.izbegavaj: KME, Blueberry, Frontier, Zito, Vito, JNC/ANS, Codegen
uzmi slobodno: Cooler Master, LC Power, Chiefteck
uzmi bez razmishljanja: Corsiar, OCZ, Silverstone, Seasonic

Ostali ce me sigurno dopuniti (a mozhda i ispraviti).

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

djokosrb vako 02.10.2010. 12:42 #249513

broj poruka: 6875
1)http://www.thermaltake.outervision.com ,unesesh sam kompnente koje imash,i on ti izracuna,al naravno pazi na IDLE i FULL LOAD,velika razlika

2)nemam nekog iskustva sa tim nek kazu iskusnije kolege

3)KRS:frontier,MS industrial,codegen,Axp,borovnica(blueberry)....

ovo su samo neki ,ima ih jos,ovi se ipak najcesce nalaze u prodzama

firme koje zasluzuje da ima se uzme napajanje ,po meni su :Lc power,chieftec,thermalltake,ocz,xfx,xigmatek,silverstone,corsair.....

to su najcesca,ima ih jos nego ne mogu sad da se setim :)

nego ako imas ti neku konktretnu konfiguraciju,daj pa da vidimo,jer kod ovih gore sto sam nabrojao,realno corsair ispred svih ,al to ima odredjenu cenu,slicno vazi i za xfx,dok je lc najjeftinije al model 6650 gp3,sa 650w,moze da izgura (od novijih modela)gtx 460,hd 5770 i 5850 plafon(ide kod drugara vec godinu dana)...

eto nadam se da sam stogod pomogao
midzo85 aa 02.10.2010. 12:42 #249514

broj poruka: 189
extreme.outervision.com/psucalculator.jsp moze priblizno da izracuna potrosnju
nema neke ustede kod napajanja. sto se mene tice nista skuplje od chieftec-a ne treba.
vidjao sam da crkne ali bar ne povuce sa sobom jos nesto-plocu, hard...
verovatno se javi jos neko strucniji, pozdrav!

prexium re 02.10.2010. 12:47 #249516

OK. Ali koliko A po 12 V bi bilo monimum? To je najvaznije pitanje u celoj stvari.
nikad ne reci nikad

bstaletic Kao shto rekoh 02.10.2010. 12:53 #249517

Shto vishe to bolje, pa kad nadjesh napajanja odgovarajuce snage uzmi ono sa najvishe ampera na +12 volti, odnosno nemoj gledati `minimum`.
A ako te bash zanima, na http://goo.gl/IfFc imash i pro varijantu kalkulatora koji rachuna i ampere. Koshta 2.5 dolara godishnje.

Dragg re 02.10.2010. 13:07 #249519

broj poruka: 2270
Pogledaj neki review tvog CPUa i GPUa ili deklaraciju proizvođača gde piše max potrošnja. Ako ćeš overklokovati, ove cifre moraš da povećaš od 20% za umeren do 50% za ekstreman overklok. Na ovo dodaj još 50-tak w za MB, motore diskova i DVD-a i ventilatora i slične stvari koje rade na 12V. Pomnoži ovo sa faktorom sigurnosti od npr. 1.3 i dobićeš potrebnu snagu na 12V railu. Za druge linije nemoj da brineš, ako je 12V zadovoljeno i 5V i 3.3V je sigurno zadovoljeno.

prexium Konacno ! 02.10.2010. 13:17 #249522

Da li je za neku srednju ili losiju konfiguraciju dovoljno 20A na 12 V
nikad ne reci nikad

raic re 02.10.2010. 13:23 #249524

broj poruka: 9006
Možeš da gledaš ovako - dobra napajanja imaju oko 85-95% svoje ukupne vataže na 12V. Kinezi (i LCpower kao kvalitetniji kinez, kao i `green` i `office` serije nekih poznatijih proizvođača) imaju oko 60-70% tako da kinez od 550W ima realne snage otprilike kao neko kvalitetno od 400 ali opet i košta u skladu s tim pa nema šta da kukamo.

Čisto da napomenemo da ni kinezi i kompanija tehnički ne lažu, možda bi se i izvuklo iz njih toliko koliko piše, ali samo ako uspemo da im opteretimo 5V i 3,3V grane toliko koliko su napisali. U stvarnosti se to ne dešava jerbo veliko potrošači kao grafičke karte koriste skoro isključivo 12V granu.

Neki proizvođači daju podatak combined watts na 12V a neki daju combined amps što se onda pomnoži sa 12. Neki kriju taj podatak nego navedu koilko maksimalno ampera imaju pojedini 12V railovi, to ne znači preterano mnogo jer zavisi od konstrukcije napajanja koliko to iznosi zajedno. I to može da se gleda ovako: recimo da imamo dva napajanje sa ukupno 32A na 12V, jedno ima dva raila od 20A a drugo dva od 16A. Po ukupnoj snazi koju mogu da podnesu su jednaka ali ovo koje ima dva od 20A je bolje jer ne moraš da paziš da jedanko opteretiš oba raila. Al opet i to dosta zavisi od konstrukcije jer većina proizvođača tako rasporedi kablove po railovima da je jako teško nejednako ih opteretiti. Razime je da gledaš kombinovane ampere ili vate na 12V a ako nije dato, potražiti napajanje slične snage i sa istom pojedinačnom amperažom od neke druge firme koje proizvodi isti OEM, možda su oni dali taj podatak.

Treba obratiti pažnju i da li napajanje poseduje zaštite od prekoračenja struje i napona, to uvek dobro dođe i skuplja napajanja ih generalno uvek imaju.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Frantic84 Evo za sve 02.10.2010. 13:30 #249527

broj poruka: 587
PSU calculator sa granama 3.3V , 5V i 12V ,a besplatan je:

http://www.raptoxx.com/calculator.php

Ubace se sve komponente i on sve racuna,pa na osnovi toga moze da se odluci koje se napjanje uzima.

Open source software rules!!!

raic Ma jebeš te kalkulatore 02.10.2010. 13:54 #249535

broj poruka: 9006
Ako imaš slabiji dual core uzmeš 60W, za jači dual i slabiji quad 120, za jači quad tipa i7 uzmeš 180

Za grafičke bez dodatnog napajanja uzmeš 60W, Za one s jednim dodatnim 6pin 120, i posle za svaki dodatni 6-pin po 60, za 8-pin po 120.

Za standardni resto konfiguracije uzmeš 50W, ako imaš pun kurac hard diskova, rezača i 15 ventilatora uzmeš 100, sabereš, dodaš 100W preko za komforan rad u zoni dobre iskoristivosti i tražiš neko koje ima realnih vati toliko koliko ti je ispalo.
Ne mož da omane.

Za moj potpis:
i5 - 120W
4850 - 120W
resto - 50W
dodamo 100W na sigurno

... i ispadne da je taj silverstone više nego dovoljan

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

savatije Re: Evo odgovora 02.10.2010. 15:59 #249564

broj poruka: 1121

pogotovo onaj OCZ sa kratkim kablovima iz donjegg posta

:: 1. ODesh na: http://goo.gl/IfF
:: 2. Pa, najbitniji su amperi na 12 volti, tako da kada nadjesh napajanja koja ima dovoljnu snagu hvatash se za ono sa najvishe ampera na +12 volti
:: 3.izbegavaj: KME, Blueberry, Frontier, Zito, Vito, JNC/ANS, Codege
:: uzmi slobodno: Cooler Master, LC Power, Chieftec
:: uzmi bez razmishljanja: Corsiar, OCZ, Silverstone, Seasoni
::
:: Ostali ce me sigurno dopuniti (a mozhda i ispraviti)
:: Anti-depressives controlling tools of your syste
:: Making life more tolerabl
bstaletic Re: Re: Evo odgovora 02.10.2010. 16:10 #249566

Imam OCZ-a i kucishte pola metra visine i shto se tiche duzhine, ima kablova za izvoz. Mada je kod mene OCZ Fatal1ty.

:: pogotovo onaj OCZ sa kratkim kablovima iz donjegg post
:: :: 1. ODesh na: http://goo.gl/IfF
:: :: 2. Pa, najbitniji su amperi na 12 volti, tako da kada nadjesh napajanja koja ima dovoljnu snagu hvatash se za ono sa najvishe ampera na +12 volti
:: :: 3.izbegavaj: KME, Blueberry, Frontier, Zito, Vito, JNC/ANS, Codege
:: :: uzmi slobodno: Cooler Master, LC Power, Chieftec
:: :: uzmi bez razmishljanja: Corsiar, OCZ, Silverstone, Seasoni
:: ::
:: :: Ostali ce me sigurno dopuniti (a mozhda i ispraviti)
:: :: Anti-depressives controlling tools of your syste
:: :: Making life more tolerabl
OCz re 02.10.2010. 16:24 #249570

broj poruka: 2900
Sve glavne komponente (GPU, CPU, HDD, MoBo ..) vuku sa 12v. Tastatura, mis, USB portov, `sitni cipovi`i i sl. vuku sa 3.3v i 5v i to je fakticki zanemarljivo.

low-end, mid-segment i high-end su siroki pojmovi. Ne moze se reci `e toliko i toliko je potrebno Watti/A za taj i taj segment`. Sve zavisi od komponenti ..

Koliko je xx watti ampera racunas tako sto podelis watt sa 12 - za 12v granu. Znaci ako je neko napajanje `deklarisano` na 550W i na nalepnici sa strane pise 12v = 480W to znaci da ono moze da isporuci 480W na 12v grani. 480/12 = 40A.

Ono sto treba da znas je da napajanja kao sto su KME, Blueberry, Frontier, Zito, Vito idt. koja je i bstaletic nabrojao i deklarisana su na npr. 400W, nemaju ni priblizno toliko na 12v grani. Negde ce na njima (trebalo bi ..) da pise zapravo 250W na 12v grani. I to je onda zapravo napajanje od svega 250W, a ne 400W ..

Dok npr.pogledaj Corsair TX750

http://images.hardwarecanucks.com/image/skymtl/PSU_review/TX750/CORSAIR-6.jpg

To lepo stoji 720W (60A) na 12v grani. A recimo onaj LC Power Prophecy 750w ima svega oko 580W na 12v tj. svega 48A ...a i Corsair i taj LC su `napajanja od 750W`.

http://www.hwgurus.com/tests/Kucista%20i%20napajanja/LC%20POWER%20Prophery%20LC8750/Slike/Male/P1020448.JPG

P.S ono sto vidis da pise 12v1 26A i 12v2 26A to pokazuje koliko svaka od tih 12v grana mogu max ZASEBNO da pruze, ali kombinovano ne daju 26A + 26A, vec 48A.
prexium oh! 02.10.2010. 17:23 #249580

Da li ovo napajanje moze da posluzi za neku stariju tj osrednju konfiguraciju?

http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=689

nikad ne reci nikad

Ishmerish Re: oh! 02.10.2010. 17:29 #249581

broj poruka: 7285
Moze i za bolju, sa njim ladno qud core i 4850/5770

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://img843.imageshack.us/img843/8216/nero7.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: Da li ovo napajanje moze da posluzi za neku stariju tj osrednju konfiguraciju
:: http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=68
:: nikad ne reci nika
gile23 Re: oh! 02.10.2010. 17:33 #249583

broj poruka: 9121
Terace laganica :).

Pozdrav!

:: Da li ovo napajanje moze da posluzi za neku stariju tj osrednju konfiguraciju
:: http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=68
:: nikad ne reci nika
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs