U pokušaju spuštanja tempeature u svom kućištu sam. Chieftec BG-01b-b-sl-op ima mesta za jednu 1x12(napred) 3x9(jedna nazad 2 sa strane) i 1x8 sa suprotne strane kod hdd-a. Imam 3 devetke i jednu 12-icu. Kako ih najpametnije rasporediti (koji da upumpava a koji da izduvava) da bi se dobio najbolji rezultat?
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Hitachi 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
... sa drugom članom esesesesesesesseses i tako dalje om. Mislim - tvrdim da je kod kućišta obrnuta logika nego kod čovečjeg organizma, gde se više udiše a znatno manje prdi i na manji otvor, koji se, pri tom, ređe otvara i koristi... Kod kućišta, po meni, treba više ventilatora koji izbacuju nego onih koji izbacuju vazduh, pa do toga da tih koji ubacuju i nema. Otprilike 3:1 u korist izbacivača iz disko klubova. To zato što, efikasnost ubacivanja u stvari ovisi o sobnoj temperaturi pa leti i nema neke vajde, a stvarni učinak `ubacivači` imaju tek ako su usmereni na nešto (najčešće hdd) pa tu u stvari stvaraju natpritisak kao i kuler-i cpu-gpu-a... u ostalim slučajevima, po meni, uglavnom utrpavaju prašinu ili unutra ili u filter. Izbacivači, UVEK izbacuju unutrašnji vazduh, pa ako se koncentrišu pozadi i gore, sami po sebi stvaraju potpritisak koji uvlači vazduh, najverovatnije tamo gde ima rupa: napred i dole ili sa gomile strana u zavisnosti od kućišta. U svakom slučaju, jednak broj jednih i drugih ventilatora, pa ajde, ali, po meni odnos treba da je na strani izbacivača: po količini izbačenog vazduha odnosno, veličini i brzini ventilatora i njihovom broju...
Međutim s ovim rasporedom otvora za ventove koji on ima ne može kvalitetno da se uradi to što navodi. Ako ima mesta bilo bi dobro da monitra jednu osmicu na divljaka ispod grafike tako da izbacuje pozadi kroz otvore za pci karte, to čuda čini za grafičku. S obzirom da kućište autora teme nema ventove odozgo ne vidim kako elegantno postići potpritisak.
I još nešto, ako imaš blagi natpritisak izbacivačima se automatski pojača protok pa dobiješ nešto blizu 1:1, tako da bi trebalo da se brineš za to recimo ako imaš 4 - 5 ventova da ubacuju a samo jedan izbacuje, inače je ok
Pošto ima samo jedan otvor na gornjoj polovini jedino i može da se izvede ovo što je SSS napisao, ako se stavi da bilo koji od bočnih izbacuje `krašće` protok procesoru ili grafičkoj.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
da mu samo jedna 9tka izbacuje vazduh iz kucista???..malo je....slazem se sa raicem(veoma praktican decko)-poskidaj te limove pozadi ispod graficke karte i ubuzi tu nekako jednu 8icu da izbacuje napolje
CHIEFTEC BX-01B-B-B ch 550w ASUS P5K-E CORE 2 DUO E8400 (OC 3,8GHZ - CM tx3) KINGSTON 2x2gb ddr2 800mhz cl5 ASUS 5770 1gb ddr5 CU CORE(OC 950/1250mhz) WD 500GB BLACK 7200rpm 16mb GENIUS SM-LIVE 5.1-XWAVE CONCERTO 5.1 SAMSUNG2233BW
Samo nešto, da ne zaboravimo fan od napajanja koji takođe izbacuje vazduh. Čini mi se da je 12-ica na ovom napajanju u pitanju. A vapor-x ima sopstvenu rešetku iza za odvod. Dosta varijabli u ovoj jednačini. :-)
@ shgh tetovac najbolja varijanta.
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Hitachi 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
ja bih malo modovao kuciste za 1200mm, jer ti mali ventilatori uvek prozuju i nisu efektivni, bez obzira da li ih ima 1 ili vise, samo ze bez veze deru...aj slikaj iznutra i spolja pa postavi ovde, ako si bi to radio..
:: U pokušaju spuštanja tempeature u svom kućištu sam. :: Chieftec BG-01b-b-sl-op ima mesta za jednu 1x12(napred) 3x9(jedna nazad 2 sa strane) i 1x8 sa suprotne strane kod hdd-a :: Imam 3 devetke i jednu 12-icu :: Kako ih najpametnije rasporediti (koji da upumpava a koji da izduvava) da bi se dobio najbolji rezultat :: :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Hitachi 160g :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-op
druze, ja bih bacio ove devetke i modifikovao bih na zadnjem delu kucista otvor za 120mm, a na stranicu bih stavio 2 filtera za prasinu.
:: Evo slika, nakon što sam namontirao 12-icu da upumpava vazduh :: :: http://yfrog.com/5ndsc01933e :: http://yfrog.com/epdsc01931ad :: http://yfrog.com/j2dsc01930sm :: :: Takođe, ima li neko ideju gde da utaknem ovu drugu devetku jer nemam više 3/4 pin-ova na ploči, a da fan control radi :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Hitachi 160g :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: ::
možda i imam nešto takvo u svojoj magičnoj torbi, al ne znam da se tako zove. :-) kako izgleda to čudo? I da, na kraju, koja je kombinacija najbolja da metnem ovu devetku, da uvlači ili izvlači?
:: http://images.maplin.co.uk/full/a99bc_new.jp :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Re za deo Raićevog izlaganja a, vezano za celu problematiku promaje in-the-case. LM, čak i kod onoga što ja zastupam, da treba jače izvlačenje nego ubacivanje, NIKAKO ne smemo da se zalećemo u prosto sabiranje tipa: broj+veličina ventilatora koji ubacuju / broj+veličina ventilatora koji izbaciju korenovano sa pozicijom ventilatora (kao gaće: žuto napred a braon pozadi). Raić reče da će čak i povećan broj ventilatora koji ubacuju, povećati natpritisak i pojačano izbacivati vazduh iz kućišta. To je tačno, ali, nije 1+1+1....deo vazduha odnosno protoka ka napolju će se sigurno povećati, ali, nije to cev, već vazduh ulazi kroz uski ventilator u širok unutrašnji prostori - problem se zove kovitlac, a toliko je lošeg uticaja da, umesto poboljšanja vrlo lako može/te/mo upasti u rešenje koje je lošije čak i od situacija da nema ventilatora uopšte. Ukratko, zbog skučenog prostora, gužve i nemogućnosti usmeravanja, lako se dogodi da ventilatori (pogotovo na bočnim stranicama) u stvari presecaju protok vazduha koji bi trebao da ide od donjeg dela prednje strane ili dna kućišta ka zadnjoj gornjoj strani ili vrhu (kod skupljih), i tera vazduh da besomučno kruži u unutrašnjosti i kumulativno se zagreva i pregreva komponente koje inače, nikada ne bi bile na udaru temperatura i tako pravi razno sranje. Dolazi do cikličnog dogrevanja vazduha unutar kućišta. Nije to tako retko, nego baš naprotiv. Da bi bio i slikovit kao u naslovu što obećah, lako ćete to sebi predstaviti (ko nije gadljiv) kroz sledeću situaciju: kada vam je pun nos, a vi povućete sadržaj u grlo i, odmah ispljunete zelenu neželjenu gnojnu tvorevinu, nasuprot situaciji, koja se neretko sreće kod živopisnih neartikulisanih pojedinaca, da povuku sadržaj, ali ga onda (glasno) promuljaju-prožvaću još jedno-dva tri puta po ustima pre nego ga ispljunu... e, to bi bilo to. Izbeći ovaj drugi slučaj, po svaku cenu.
cvvele-probaj brate!!!prvo stavi 9tku da uduvava pa je ostavi jedno 2-3 sata pa otvori kuciste i ako te zaplahne topao vazduh-ne valja!!!onda je okreni da izduvava i opet ista procedura.uz to sve prati sta se desava sa temp komponenti!!!mada bi ti ja pre rekao da je okrenes da izduvava napolje -ipak saslusaj jos neko misljenje!!!
ps.usisaj malo tu prasinu iz kompa-to zna da pravi belaj
CHIEFTEC BX-01B-B-B ch 550w ASUS P5K-E CORE 2 DUO E8400 (OC 3,8GHZ - CM tx3) KINGSTON 2x2gb ddr2 800mhz cl5 ASUS 5770 1gb ddr5 CU CORE(OC 950/1250mhz) WD 500GB BLACK 7200rpm 16mb GENIUS SM-LIVE 5.1-XWAVE CONCERTO 5.1 SAMSUNG2233BW
Aj da se nadovežem na Piskovo slikovito objašnjenje
28.08.2010. 19:44
status: user broj poruka: 9006
Drž tu dvanaesticu napred da ubacuje, onu drugu nazad da izbacuje, jednu devetku iza hard diskova na boku da ubacuje i još jednu između modema i grafike da izbacuje ako bude moglo da stane. Sa strane ništa.
Mogao bi da probaš i tako pa uporediš temperature, niam ni ja inače ljubitelj ventova sa strane.
Pisko kao i obično priča jako objektivno i hipotetički, daj malo čoveku konkretan savet šta da radi s tim čiftekovim nedonoščetom.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
TIPS. And tricks. Ma, lakše mi je da kewam i teoretišem pa se posle lako izvučem ako nešto ne valja.... hahhaha. Realno, pogledao sam na kraju slike koje je čovek postavio.Više je SKUČIŠTE nego kućište, i nije mu lako. Od konkretnog saveta, ako baš neće da bušne rupčagu na vrhu kućišta, a ima mnoštvo tutorijala i saveta po netu i to domaćem, ja bi izvrteo i proširio rupčagu pozadi i tu nasvirao bar 12 ili bolje, 14 cm vent, i, to bi onda bilo to, max za skučište. Ovo sa strane, to bi batalio, to po meni vredi samo ako ima onaj škembić - crevce koje usmerava na proc i slično, u suprotnom, definitivno služi da, ako postoji ikakav protok, da ga omete.
Su sledeći: Pre montiranja 12-ice da uduvava (idle) temperatura sistema je bila oko 45-55. Sada je 38-39. Temperatura procesora je bila oko 58-65. Sada je 45-46.
Dolazim do zaključka da mi se procesor `gušio` jer je grafika `jela` vazduh iz donje devetke, a zadnja devetka nije pravila dovoljno cirkulacije vazduha.
Sada trebam da utvrdim da li ću više dobiti izvlačenjem vrućeg vazduha od procesora ovom drugom bočnom devetkom ili upumpavanjem vazduha direktno u njega. Takođe nemam y splitter, tako da će operacija morati da bude odložena. Koliko košta od prilike?
A što se prašine tiče, komp sam danas trebao da nosim na čišćenje kompresorom, al me ispalili.
Takođe, kućište nije skučeno toliko, koliko je grafika kabasta.
Na raspolaganju 4 ventilatora (za sad samo 8-ice , mozhda kupim i neshto vece). Kucishte mia 3 rupe (bez rima i dobacivanja), od toga su dve sa strane, a jedna pozadi (a mozhda se odluchim da izbushim rupe odozgo), shto se tiche ventilatora sa prednje strane, pa to je vec malo veca muka izbushiti, zbog samog dizajna.
Da, da li je dovoljno da izbushim samo chetvrtku tamo gde cu fan (i oko rupe za shrafove), ili moram da bushim polako rupu po rupu ko shto je sluchaj sa fabrichkim rupama?
Anti-depressives controlling tools of your system Making life more tolerable
Covek je lepo i savrseno obasnio o protoku vazduha u kucistu, odnos ubacivanja i izbacivanja vazduha mora biti najmanje u odnosu 2 naspram 3 posto se tako vazduh najkrace zadrzava u kucistu i nema efekta turbulencija koje mogu izazvati kontra efekat io dodatno zagrevanje komponenti. Druze ako ne prestavlja problem proveri da li moze jedna 12-tiva da stane na vrhu kucista izmedju napajanja i mesta optiku, ako moze obelezi mesto sa unutrasnje strane(ne gde je farba sa spoljne) gde vent treba/moze da stoji, skini predhodno tu gornju stranicu naravno,ako nema srafica onda raznituj i javi mi se na mail i ja cu ti for free izbusiti rupu laserske preciznosti za vent i srafove i neces trebati da farbas posto nece biti ostecenja farbe, platices samo aks kuriru slanje i primanje stranice Pozz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.